Ruimtevaart en sterrenkunde: nieuws, foto's  en achtergrondartikelen
Nieuwe bezoeker? Doe de rondleiding.


HOME  Bookmark and Share   Facebook

NIEUW op spacenews.nl: Kaart van de 42 grootste asteroïden.

Astronauten krijgen bloedarmoede van ruimtereizen
16 januari 2022 - Een nieuw Canadees onderzoek heeft de mogelijke oorzaak gevonden van de bloedarmoede die astronauten krijgen door hun verblijf in de ruimte. De wetenschappers denken dat de afbraak van rode bloedcellen plaatsvindt in het beenmerg of de milt. 
Astronautentekort dreigt voor NASA
12 januari 2022 -
De NASA loopt het risico te weinig astronauten te hebben voor de geplande missies de komende jaren. Dat concludeert de OIG, de instantie die de NASA controleert, in een rapport. De OIG waarschuwt ook dat de training van astronauten voor de Artemis 2 missie nog niet is begonnen. Die vlucht rond de maan moet al in 2024 starten.
JWST heeft genoeg brandstof om 20 jaar te werken
11 januari 2022 - De James Webb telescoop blijkt genoeg brandstof te hebben om twintig jaar te kunnen werken. Dat heeft de NASA in een persconferentie bekendgemaakt. Dankzij..
Lees verder
op de James Webb telescoop pagina.
Chinees ruimtestation moest Starlink satellieten ontwijken
10 januari 2022 - Het Chinese ruimtestation Tiangong-3 moest vorig jaar twee keer uitwijken om een botsing met een Starlink satelliet van SpaceX te voorkomen. Dat heeft China bij de VN gemeld. SpaceX heeft niet gereageerd op de klacht.
Japan wil houten satellietje lanceren
10 januari 2022 - Japan wil in 2023 de eerste houten satelliet ter wereld gaan lanceren. De universiteit van Kyoto ontwikkelt een cubesat van maar 10 cm groot om satellieten milieuvriendelijker te maken. Al in februari zullen verschillende houtsoorten op hun levensduur worden getest buiten het ISS.
foto: universiteit van Kyoto
Hoofdspiegel JWST volledig opengeklapt
9 januari 2022 - De hoofdspiegel van de James Webb telescoop is met succes opengevouwd. Het heeft twee dagen geduurd om de hoofdspiegel of primaire spiegel, die uit 18 zeshoekige segmenten bestaat... Lees verder op de James Webb telescoop pagina.
James Webb ontvouwt zonnescherm met succes
5 januari 2022 - De James Webb Space Telescope heeft de vijf lagen van zijn zonnescherm nu allemaal uitgevouwen. Lees verder op de James Webb telescoop pagina.  
Levenskansen op Venus nemen toe - MIT stuurt nieuwe sondes
4 januari 2022 - De kans dat er toch leven in de wolken van Venus kan voorkomen, is toegenomen.  Leven in de wolken van zwavelzuur lijkt onmogelijk, tenzij ... Lees verder op de Venus pagina.
NASA verlengt deelname ISS tot 2030
1 januari 2022 - De Amerikaanse regering heeft besloten haar deelname aan het Internationaal ruimtestation ISS te verlengen tot 2030. Dat heeft NASA directeur Nelson bekendgemaakt. 
Lees verder op de ISS-pagina
Iran lanceert nieuwe 'Simorgh' raket
30 december 2021 - Iran heeft vandaag een testvlucht uitgevoerd met de nieuwe Simorgh (Feniks) raket. Volgens een woordvoerder van het ministerie van defensie zijn er drie 'onderzoeksapparaten' naar een hoogte van 470 km gebracht. Hij hoopt dat er binnenkort een 'operationele lancering' volgt. 

Foto: ministerie van defensie Iran
Lancering Angara A5 slechts gedeeltelijk gelukt
28 december 2021 - De derde testvlucht van de Russische Angara A5 raket is slechts gedeeltelijk gelukt. De motor van de derde trap... Lees verder op de Angara pagina.
Lancering Starship weer een maand later

26 december 2021 - De Amerikaanse luchtvaartautoriteit FAA heeft bekendgemaakt dat de vergunning voor de lancering van Starship een maand vertraging heeft opgelopen. 
Lees verder op de
SpaceX pagina. UPDATE: Het wordt twee maanden later.
Lancering
van James Webb Space Telescope succes

25 december 2021 - De Lancering van  de James Webb ruimtetelescoop is geslaagd! Een Ariane 5 raket bracht de telescoop na een foutloze vlucht van 20 minuten in de ruimte. 
Lees verder met FOTO en uitgebreide brochure op de nieuwe James Webb telescoop pagina.
Morgen lancering James Webb Space Telescope
24 december 2021 - Na vele jaren vertraging en enorm uit de hand gelopen kosten is het eindelijk zover: Morgenmiddag om 13.20 u wordt de James Webb (JWST) ruimtetelescoop gelanceerd door een Ariane 5 raket. Volg de lancering live vanaf 13.00 u op de ESA site of op Youtube.
Sojoez geland met Japanse ruimtetoeristen

20 december 2021 - De Russische Sojoez MS-20 met de Japanse ondernemer Yusaku Maezawa en zijn assistent Yozo Hirano is met succes geland in Kazachstan. 
Lees verder, met FOTO op de
ruimtetoerisme pagina.
SpaceX: Nieuwe motoren voor Starship en booster

19 december 2021 - Elon Musk heeft onthuld dat de volgende versie van Starship drie extra vacuüm motoren krijgt en... Lees verder op de SpaceX pagina.
Niet een maar twee Starship lanceerplatforms op Cape Canaveral 
18 december 2021 - SpaceX heeft aan de NASA toestemming gevraags om twee (!) platforms voor de lancering van Starship ruimteschepen... Lees verder met FOTO op de SpaceX pagina.
Musk: "binnen vijf jaar landen we op Mars"

16 december 2021 - "Het zal me verbazen als we niet binnen vijf jaar op Mars landen", zei Elon Musk onlangs in... Lees verder op de SpaceX pagina.
SpaceX bouwt Starship lanceerplatform op Kennedy Space Center
5 december 2021 - SpaceX gaat het beroemde lanceerplatform 39A ombouwen voor de lancering van Starship. Lees verder op de SpaceX pagina. 
Rusland dreigt GPS systeem te vernietigen met nieuw raketsysteem
2 december 2021 - De Russische staatstelevisie heeft aangekondigd dat het land in staat is alle 32 GPS satellieten te vernietigen. Onlangs testte Rusland een nieuwe anti-satelliet raket waarmee dit kan. "Een waarschuwingsschot voor het westen" aldus de staatstelevisie.
Musk: Raptor productie is 'een ramp' -  bankroet dreigt
1 december 2021 - In een uitgelekte e-mail aan al zijn werknemers stelde Elon Musk dat SpaceX een "reëel risico op faillissement" loopt als de productie van de Raptor motoren niet toeneemt...
Lees verder op de SpaceX pagina.
Rusland lanceert koppelstuk naar ISS
24 november 2021 - Rusland heeft vandaag de Pritsjal koppelingsmodule gelanceerd samen met een Progress ruimtevrachtschip. Lees verder met FOTO op de ISS-pagina

NASA lanceert DART: sonde die op een asteroïde gaat botsen

24 november 2021 - De NASA  heeft de DART (Double Asteroid Redirection Test)- sonde gelanceerd naar de binaire asteroïde Didymos. De sonde moet op het henellichaam botsen om zo de baan ervan te veranderen. Lees verder met FOTO op de asteroïden pagina.
Geen Starship lancering dit jaar - twaalf vluchten in 2022
18 november 2021 - De Amerikaanse luchtvaartautoriteit FAA heeft bekendgemaakt dat de vergunning voor de lancering van Starship naar de ruimte niet voor 31 december klaar kan zijn. Lees verder op de SpaceX pagina. 
Bemanning ISS schuilt voor Russisch ruimtepuin
15 november 2021 - De astronauten van het ISS moesten schuilen in hun terugkeercapsules omdat het station in de buurt van brokstukken vloog. Lees verder op de ISS-pagina
Starship Ship 20 test zes motoren tegelijk
14 november 2021 - SpaceX heeft afgelopen vrijdag met succes alle zes motoren van Ship 20 getest. Voor het eerst werden ook de drie vacuüm motoren, getest. Lees verder met VIDEO op de SpaceX pagina. 
Zuid-Korea ontwikkelt herbruikbare raket
12 november 2021 - Zuid-Korea heeft tot ieders verrassing aangekondigd vanaf volgend jaar een zware herbruikbare raket te gaan ontwikkelen. Deze is nodig om in 2030 een robotmaanlander te lanceren en in 2035 het Korea Positioning System, een eigen GPS, te bouwen.
NASA: Bemande maanlanding in 2024 niet haalbaar
10 november 2021 - NASA directeur Nelson heeft het onvermijdelijke aangekondigd: het doel om in 2024 weer Amerikanen op de maan te laten landen is onhaalbaar. Dit wordt op zijn vroegst een jaar later. De vertraging heeft meerdere oorzaken. Lees verder op de maanrace pagina.
Sojoez ontregelt stand ISS - opnieuw

7 november 2021 - Een verkeerde ontbranding van de motoren van het Russische Sojoez MS-18 ruimteschip heeft het ruimtestation uit zijn normale positie gebracht. Lees verder op de ISS-pagina
Luiers aan! Toilet Dragon lekt
2 november 2021 - De astronauten van  de Inspiration4 ruimtevlucht bleken toch niet zo'n geweldige ervaring te hebben gehad als eerder gemeld. De afvoerleiding van het toilet van de Crew Dragon ging kapot... Lees verder met FOTO op de SpaceX pagina.

Meer nieuws in het nieuwsarchief

Te koop: biografie van astronoom Jan Oort
maart 2012- Sinds kort ligt hij in de winkel: De biografie van de beroemde Nederlandse sterrenkundige Jan Oort. Door velen beschouwd als de grootste sterrenkundige van de twintigste eeuw. Hij was grondlegger van de Nederlandse radiosterrenkunde, 'ontdekker' van de Oort wolk en nog veel meer.
Koop het online.Elke dag nieuwe foto

NIEUW! nu met live webcam van de bouw van de ELT telescoop

laatst vernieuwde pagina:

Angara raket

live beeld van de zon
search engine by freefind

 
© 2005-2021 Bureau de Toekomst HOME