Ruimtevaart en sterrenkunde: nieuws, foto's  en achtergrondartikelen.
Nieuwe bezoeker? Doe de rondleiding.


Bookmark and Share   
Help mee om asteroïde Vesta in kaart te brengen                           Facebook

Motorstoring treft Russische Nauka ISS module
21 juli 2021 - De nieuwe Russische Nauka module voor het ISS kampt met motorproblemen. De hoofdmotor werkt niet. Inmiddels zijn er toch twee maneuvres... Lees verder met FOTO op de ISS-pagina met update op 24 juli.
Europese robotarm gelanceerd

21 juli 2021 - Een Russische Proton raket heeft vanmiddag de European Robotic Arm (ERA) gelanceerd samen met de Russische Nauka module.
Lees verder met FOTO op de ISS-pagina
Eerste bemande vlucht Blue Origin met Bezos succes
20 juli 2021 - De eerste bemande vlucht van de New Shepard raket van Blue Origin was vanmiddag een succes. Na een vlucht van tien minuten landden de vier passagiers veilig in de woestijn van Texas. Lees verder, met FOTO op de ruimtetoerisme pagina.
Brabander vliegt met Bezos op vlucht New Shepard
20 juli 2021 - Oliver Daemen uit Tilburg wordt vandaag de derde Nederlandse astronaut na Wubbo Ockels en André Kuipers. Hij vliegt vanmiddag mee...Lees verder, met FOTO op de ruimtetoerisme pagina.
Morgen
middag eerste bemande vlucht Blue Origin met Bezos
19 juli 2021 - Dinsdagmiddag om 15.00 uur worden Jeff Bezos en zijn broer Mark gelanceerd in de New Shepard raket. Zij maken een vlucht naar 100 km hoogte. Lees hoe je de vlucht kunt volgen op de ruimtetoerisme pagina.
Redding Hubble telescoop geslaagd

17 juli 2021 - De NASA heeft met succes overgeschakeld naar reservehardware op de Hubble-ruimtetelescoop. Lees verder op de Hubblepagina
SpaceX moet misschien lanceertoren voor Starship afbreken
15 juli 2021 - De Amerikaanse luchtvaartautoriteit FAA heeft gewaarschuwd dat SpaceX de lanceertoren voor Starship "op eigen risico" bouwt. Lees verder op de SpaceX pagina.
NASA hoopt de Hubble telescoop te redden
14 juli 2021- De NASA denkt de oorzaak van het defect aan de Hubble ruimtetelescoop gevonden te hebben. De unit die de spanning voor de computer regelt, werkt niet goed. Morgen gaat de NASA ... Lees verder op de Hubblepagina
Vlucht van Spaceship Two met Richard Branson succes
11 juli 2021 - Na enige vertraging door slecht weer heeft Spaceship Two van Virgin Galactic een succevolle vlucht gemaakt. Lees verder en bekijk de video van de vlucht op de ruimtetoerisme pagina.
Live op Spacenews.nl
lancering Spaceship Two met Richard Branson
11 juli 2021 - Vanmiddag om 1500 u vliegt Virgin Galactic oprichter Richard Branson met drie anderen naar 80 km hoogte. 

Chinese Astronauten voeren eerste ruimtewandeling uit
4 juli 2021 - De astronauten Liu Boming and Tang Hongbo hebben vannacht voor het eerst een ruimtewandeling uitgevoerd die bijna zeven uur duurde. Lees verder met FOTO op de China pagina.
Virgin Orbit lanceert luchtmacht satelliet BRIK-II
2 juli 2021 - De Launcher One raket van Virgin Orbit heeft zijn eerste succesvolle vlucht gemaakt. Hij lanceerde zeven mini-satellieten waaronder de BRIK-II. Lees verder op de Nederland pagina.
Eerste ruimtevlucht Starship niet voor augustus
27 juni 2021 - De eerste vlucht van Starship van SpaceX naar de ruimte zal op zijn vroegst in augustus gebeuren. Hoewel SpaceX nog steeds juli als streefdatum aanhoudt.. Lees verder, met FOTO, op de SpaceX pagina.
Eerste testvlucht toeristenballon succes

24 juni 2021 - De Amerikaanse firma Space Perspective heeft haar eerste testvlucht gemaakt met de onbemande Neptune One ballon. Lees verder, met FOTO op de ruimtetoerisme pagina.
Computer Hubble telescoop vastgelopen
19 juni 2021 - De computer van de Hubble ruimtetelescoop is vastgelopen. De NASA probeert al een week om hem te herstarten maar nog zonder succes. Lees verder op de Hubblepagina.
Shenzhou-12 met drie astronauten gekoppeld aan Chinees ruimtestation
17 juni 2021 - Het Shenzhou-12 ruimteschip en drie bemanningsleden zijn aangekomen bij het nieuwe Chinese ruimtestation Tiangong-3. Lees verder met VIDEO op de China pagina.
Japan gaat volgende maand pulsdetonatiemotor testen
13 juni 2021 -De Japanse ruimtevaartorganisatie JAXA gaat al volgende maand een pulsdetonatiemotor testen. Dat is een motor die schokgolven gebruikt om stuwkracht te creëren.
Lees verder, met FOTO op de Japan pagina.
NASA plant ruimtetelescoop om asteroïden op ramkoers op te sporen

13 juni 2021 - De NASA heeft de bouw goedgekeurd van een
ruimtetelescoop die NEO's, asteroïden die mogelijk op de aarde zouden kunnen botsen, gaat opsporen. Lees verder, met FOTO op de asteroidenpagina.
En Richard Branson gaat op 4 juli de lucht in
9 juni 2021 - Eigenaar Richard Branson van Virgin Galactic gaat al op 4 juli een suborbitale vlucht maken met zijn ruimtevliegtuig Spaceship Two. Lees verder op de ruimtetoerisme pagina.
Jeff Bezos gaat 20 juli de ruimte in
8 juni 2021 - Blue Origin eigenaar Jeff Bezos kondigde maandag aan dat hij en zijn broer Mark mee zullen vliegen... Lees verder op de ruimtetoerisme pagina.
NASA stuurt twee nieuwe sondes naar Venus
3 juni 2021 - De NASA gaat in 2026 en 2030 ruimtesondes, DAVINCI+ en VERITAS, naar de planeet Venus sturen. Zie detoekomst (lange termijn agenda) voor meer details.
Volgende testvlucht Starship gaat naar de ruimte
1 juni 2021 - Het is vrijwel definitief: De volgende vlucht van een Starship testmodel zal naar de ruimte gaan.  Lees verder, met FOTO, op de SpaceX pagina.
Spectaculaire video vlucht Spaceship Two
31 mei 2021 - Bekijk het filmpje op de ruimtetoerisme pagina.
Virgin Galactic
maakt eerste bemande ruimtevlucht vanuit New Mexico
22 mei 2021 - Het ruimtevliegtuig Spaceship Two heeft voor het eerst een succesvolle testvlucht gemaakt vanaf de ruimtehaven Spaceport America. Lees verder met FOTO op de ruimtetoerisme pagina.
Virgin Galactic: SpaceShipTwo test zaterdag
21 mei 2021 - Virgin Galactic mikt op aanstaande zaterdag  voor de derde bemande testvlucht van het ruimtevliegtuig SpaceShipTwo. Lees verder op de ruimtetoerisme pagina.
ESA bouwt communicatienetwerk rond  maan 
17 mei 2021 - De ESA gaat een netwerk van communicatie- en navigatiesatellieten in een baan om de maan bouwen. Lees verder, met FOTO'S, op de maanrace pagina.
Chinese Marswagen succesvol geland
16 mei 2021 - De Chinese Marssonde Tianwen-1 heeft het robotwagentje Zhurong veilig op Mars laten landen. Lees verder op de Mars pagina
SpaceX wil ruimtevlucht Starship al in juli
14 mei 2021 - SpaceX wil de eerste testvlucht van Starship naar een baan om de aarde al in juli uitvoeren. Lees verder met FOTO en VIDEO op de SpaceX pagina.
3D video van vlucht Ingenuity helicopter

14 mei 2021 - De NASA heeft een filmpje gepubliceerd waarop je de Ingenuity in 3D kunt zien vliegen. Bekijk de video op de Perseverance pagina.
Blue Origin veilt eerste stoel op New Shepard

11 mei 2021 - Blue Origin zal een stoel voor de eerste vlucht met passagiers van de NewShepard ruimtecapsule veilen. Lees verder op de ruimtetoerisme pagina.
Chinese rakettrap stort neer in Indische Oceaan
10 mei 2021 - De resten van de eerste trap van een Chinese LM-5B raket zijn zaterdagavond neergestort in de Indische Oceaan. Het was de op drie na grootste ongecontroleerde terugkeer van ruimtepuin. Lees verder op de China pagina.
Isar Aerospace wint 11 miljoen in ESA's Microsat wedstrijd 
9 mei 2021 - De Duitse firma Isar Aerospace heeft een ESA subsidie van 11 miljoen gewonnen voor het ontwikkelen en lanceren van een kleine raket. Lees verder, met foto, op de Newspace pagina.
Testvlucht Starship SN15 volledig succes
6 mei 2021 - De testvlucht van de Starship marsraket serienummer SN15 is vannacht een volledig succes geworden. Het ruimteschip landde op twee motoren... Lees verder met FOTO op de SpaceX pagina.
Ingenuity voltooit recordvlucht
1 mei 2021 - De Marshelicopter Ingenuity heeft voor het eerst een grote afstand afgelegd. Hij steeg op naar een hoogte van vijf meter en >Lees verder, met FOTO  op de Perseverance pagina.
China lanceert eerste module nieuw ruimtestation 
30 april 2021 - China heeft gisteren de Tianhe module, de centrale module van het nieuwe Tiangong-3 ruimtestation, gelanceerd.  Lees verder, met FOTO  en VIDEO op de China-pagina.
Crew-2 missie aangekomen in ISS
24 april 2021 - De vier astronauten van de Crew-2 missie zijn aan boord van het ruimtestation aangekomen.  Lees verder op de ISS-pagina
Falcon-9 lanceert vier astronauten naar ISS
23 april 2021 - Een Falcon-9 raket van SpaceX heeft vandaag de Crew-Dragon capsule naar het ISS gelanceerd.  Lees verder met FOTO op de ISS-pagina
Perseverance
maakt eerste zuurstof uit Marslucht
21 april 2021 - Het MOXIE- instrument van de Perseverance heeft voor het eerst CO2 uit de Marsatmosfeer ontleed in zuurstof en ... Lees verder, met FOTO  op de Perseverance pagina.
Ingenuity helicopter maakt eerste vlucht
19 april 2021 - De mini-helicopter Ingenuity heeft vandaag als eerste toestel in de geschiedenis een vlucht op een andere planeet gemaakt. Lees verder, met FOTO  op de Perseverance pagina.
Sensatie: NASA kiest Starship voor bemande maanlanding
17 april 2021 -  De NASA heeft tot ieders verrassing SpaceX de opdracht verleend om astronauten op de maan te laten landen. Lees verder met FOTO op de SpaceX pagina.
Nieuwe astronauten aangekomen bij ISS
10 april 2021 - De astronauten Oleg Novitskiy, Pjotr Dubrov en Mark Vande Hei zijn gisteren met de Sojoez MS-18 aangekomen bij het ruimtestation. Lees verder met VIDEO op de ISS-pagina.
Asteroïde -sonde klaar voor terugreis

9 april 2021 - De OSIRIS-REx sonde van de NASA is op 7 april voor het laatst over de asteroïde Bennu gevlogen en drijft er nu langzaam van weg. Lees verder op de asteroidenpagina.
Musk: methaanlek oorzaak explosie Starship
7 april 2021 -  De explosie van Starship SN11 is veroorzaakt door een methaanlek. Lees verder op de SpaceX pagina.
Perseverance
vindt vreemd groen rotsblok op Mars
4 april 2021 - De Marsrobot Perseverance heeft een groen rotsblokje ontdekt dat wetenschappers voor een raadsel stelt. Lees verder, met FOTO  op de Perseverance pagina.
Ontwerp Starship interieur voor 100 passagiers
2 april 2021 - De website Humanmars.net heeft een concept-ontwerp gepubliceerd hoe een Starship honderd passagiers kan vervoeren. FOTO op de SpaceX pagina.

Meer nieuws in het nieuwsarchief

Te koop: biografie van astronoom Jan Oort
maart 2012- Sinds kort ligt hij in de winkel: De biografie van de beroemde Nederlandse sterrenkundige Jan Oort. Door velen beschouwd als de grootste sterrenkundige van de twintigste eeuw. Hij was grondlegger van de Nederlandse radiosterrenkunde, 'ontdekker' van de Oort wolk en nog veel meer.
Koop het online.Elke dag nieuwe foto

laatst vernieuwde pagina:

Detoekomst

live beeld van de zon
search engine by freefind

 
© 2005-2021 Bureau de Toekomst HOME