Ruimtevaart en sterrenkunde: nieuws, foto's  en achtergrondartikelen
Nieuwe bezoeker? Doe de rondleiding.


HOME/MENU  Bookmark and Share

Particuliere ruimtemissie Ax-2 gekoppeld aan ISS
23 mei 2023 - De SpaceX Crew Dragon ' Freedom'  is gisteren gekoppeld aan het  Ruimtestation ISS. De vier astronauten van de tweede particuliere missie van Axiom Space naar het ruimtestation zullen een week aan boord blijven. Lees verder met FOTO op de ISS pagina.
ESA geslaagd in uitklappen JUICE  antenne
16 mei 2023 - Na weken proberen is de vluchtleiding van de JUICE sonde er toch in geslaagd om de belangrijke radarantenne geheel uit te klappen.
Lees verder op de Jupiter pagina.
Motorpech beŽindigt missie maansonde NASA
15 mei 2023 - De NASA heeft de missie van de Lunar Flashlight maansonde gestopt vanwege motorproblemen. De mini-sonde is niet in een baan om de maan aangekomen omdat de motor te weinig stuwkracht leverde.
Lees verder met FOTO op de maanrace pagina.

Meteoriet landt in slaapkamer Amerikaans huis
14 mei 2023 - Een meteoriet van bijna een kilo is dwars door het dak van een woning in het dorpje Hopewell Township in de Amerikaanse staat New Jersey geslagen en in de slaapkamer van de eigenaar beland. Het is een zogenaamde steenchondriet van 900 gram die niet alleen door het dak sloeg, maar weer omhoog stuiterde voor hij opnieuw op de vloer tot stilstand kwam. Het rotsblokje meet tien bij vijftien centimeter en is misschien afkomstig uit de Eta Aquaride meteorenzwerm, die elk jaar tussen 19 april en 29 mei plaatsvindt.

Foto: Hopewell Township Police Department
ESA wil na 2030 herbruikbare raket

10 mei 2023 - De CEO van Arianespace, Stťphane IsraŽl, heeft laten weten dat Europa tot 2030 moet wachten op een herbruikbare raket. 
Lees verder met FOTO op de ESA pagina.

James Webb telescoop ontdekt planeetsporen bij ster Formalhaut
8 mei 2023 - De JWST heeft bij de jonge ster Formalhaut meerdere sporen gefotografeerd in de stofschijf rond de ster. Deze sporen worden veroorzaakt door onzichtbare planeten die rond de ster draaien.
Lees verder met FOTO op de JamesWebb-pagina.

Radarantenne JUICE zit nog steeds vast

6 mei 2023 - De radarantenne van de JUICE sonde is nog niet volledig uitgevouwen. De zestien meter lange antenne had in de week na de lancering ontplooid moeten worden, maar is op een derde blijven steken.
Lees verder met VIDEO op de Jupiter pagina.
Grote schade door Starship lancering -volgende poging over twee maanden
29 april 2023 - De lancering van Starship heeft meer schade aangericht dan eerst werd gedacht. Niet alleen het lanceerplatform is zwaar beschadigd, ook de betonplaten eronder werden verbrijzeld en de brokstukken ervan de lucht in geslingerd.
Uitgebreid verslag met FOTO op de SpaceX pagina.
Rusland verlengt deelname aan ISS tot 2028

27 april 2023 - De NASA zegt bevestiging te hebben ontvangen dat de Russische regering een verlenging van Ruslands deelname aan het ISS tot 2028 heeft goedgekeurd.
Lees verder op de ISS pagina.

Japanse maanlander
neergestort
26 april 2023 - De poging van de Japanse firma Ispace om de eerste Japanse maanlanding uit te voeren, is mislukt. De vluchtleiders verloren tijdens de laatste momenten van de afdaling het contact met de HAKUTO-R lander. Lees verrder met FOTO op de maanrace pagina.
Vanavond eerste Japanse landing op de maan
25 april 2023 - Als alles goed gaat landt vanavond de eerste Japanse sonde op de maan. De Hakuto-R van de firma Ispace heeft ook de Rashid, een karretje uit de VAE bij zich. De rover gaat twee weken rondrijden om de maanbodem te onderzoeken.
Lancering Starship gedeeltelijk succes
20 april 2023 - Vanmiddag werd geschiedenis geschreven: Starship steeg langzaam op van het lanceerplatform in Boca Chica. De eerste trap bracht de raket naar een hoogte van 39 kilometer, maar vijf motoren van de eerste trap vielen uit, waardoor de raket na enkele minuten onbestuurbaar werd. 
Uitgebreid verslag met FOTO op de SpaceX pagina.
Lancering Starship uitgesteld tot donderdag
 
17 april 2023 - De lancering van Starship ging vanmiddag niet door vanwege een bevroren brandstofklep in een van de leidingen naar de eerste trap. Lees verder met FOTO op de SpaceX pagina.
UPDATE: De lancering is gepland voor donderdag om 15.28 uur.

Starship heeft een vergunning: lancering maandagmiddag

15 april 2023 - Het is eindelijk zover: De FAA heeft gisteren een vergunning verleend aan SpaceX voor de lancering van Starship. Lees verder op de SpaceX pagina.
Lancering JUICE  een succes
14 april 2023 - De JUICE sonde is vanmiddag om 14.14 uur begonnen aan zijn lange reis naar Jupiter. De lancering was een dag vertraagd door slecht weer.
Lees verder met FOTO op de Jupiter pagina.
Vanmiddag lancering ESA's Jupitersonde
13 april 2023 - Een Ariane 5 raket zal vanmiddag om 16.15 uur de Europese Jupitersonde JUICE (Jupiter Icy Moons Explorer) lanceren. De zes ton zware sonde zal de drie grootste manen van Jupiter langdurig gaan onderzoeken.
Lees verder met FOTO op de Jupiter pagina.

Succesvolle test schaalmodel  nieuw ruimtevliegtuig
7 april 2023 - De Nieuw-Zeelandse firma Dawn Aerospace heeft een succesvolle test uitgevoerd met de Mk-II Aurora, een vijf meter lang model van een ruimtevliegtuig. De Aurora steeg op van een vliegveld en bereikte een hoogte van honderd kilometer, aangedreven door een raketmotor. Het bedrijf heeft ook een vestiging in Delft. De definitieve versie zal satellieten gaan lanceren met een extra rakettrap.

Foto: Dawn Aerospace
Lancering Starship vanaf 17 april
6 april 2023 - De eerste lancering van Starship is in de week van 17 april. Dat liet SpaceX vandaag via Twitter weten. Op 11 april zal ...Lees verder met FOTO op de SpaceX pagina.
Eerste lancering Starship kan al op 10 april
5 april 2023 - Het lijkt er nu echt op dat de eerste ruimtevlucht van Starship heel dichtbij komt. De twee trappen staan weer op elkaar op het lanceerplatform ( 'full stack' in het jargon) en er  zijn de afgelopen dagen diverse tests uitgevoerd. 
Lees verder met FOTO op de SpaceX pagina.
NASA presenteert astronauten eerste maanmissie

3 april 2023 - De NASA en de Canadese CSA hebben de astronauten voorgesteld die, volgens de huidige planning, in 2024 rond de maan zullen vliegen met de Artemis 2 missie. Het zijn drie Amerikanen en een Canadees: Lees verder met FOTO op de maanrace pagina.
Virgin Orbit is vrijwel failliet en ontslaat bijna al het personeel
2 april 2023 - Virgin Orbit, een bedrijf van Richard Branson, kondigde donderdag aan dat het zal sluiten en 675 van zijn 775 werknemers zal ontslaan.  De reden is dat het er de afgelopen twee weken niet in is geslaagd "zinvolle financiering" te verkrijgen. Het bedrijf lanceert satellieten met een kleine raket, Launcher One, die door een vliegtuig op grote hoogte wordt losgelaten. Van de zes lanceringen zijn er twee mislukt, waaronderde laatste.
China start bouw eigen Starlink satellietnetwerk
29 maart 2023 - China gaat later dit jaar beginnen met het lanceren van satellieten voor een eigen versie van het Starlink inernet satellietsysteem. Het systeem wordt Guoawang genoemd en...
Lees verder op de China pagina.

Blue Origin: zwakke uitlaat raketmotor oorzaak crash toeristenraket
26 maart 2023 - De Amerikaanse firma Blue ”rigin heeft eindelijk de oorzaak bekendgemaakt van het neerstorten van haar New Shepard raket. De uitlaat van de raketmotor bleek niet bestand tegen hogere temperaturen van de verbrandingsgassen dan normaal en begaf het.
Lees verder met FOTO op de ruimtetoerisme pagina.
Eerste vlucht 3D-geprinte raket eindigt in zee
23 maart 2023 - De eerste vlucht van de Terran-1 raket van de Amerikaanse firma Relativity Space is na enkele minuten in zee geŽindigd. De eerste trap werkte foutloos maar vlak na de ontsteking van de tweede trap trad er een storing op. De Terran-1 is de eerste 3D-geprinte raket ter wereld. Relativity Space wil ook een grotere versie bouwen, de Terran-R, die twintig ton moet kunnen lanceren en al volgend jaar een eerste vlucht moet maken.
De Terran-1 vlak voor de lancering.

Chinese astronauten voerden geheime ruimtewandeling uit
15 maart 2023 - De Chinese astronauten Fei Junlong and Zhang Lu hebben een geheime ruimtewandeling uitgevoerd. Zo geheim dat zelfs de datum niet exact bekend is, het was waarschijnlijk eind februari. Waarom deze activiteit geheim moest blijven is niet duidelijk. 
Lees verder op de China pagina.

NASA wil ruimtesleepboot om ISS veilig te laten neerstorten
13 maart 2023 - De NASA heeft 1 miljard dollar nodig voor een ruimtesleepboot die in 2030 het ISS veilig in de Stille Oceaan moet laten neerstorten. Dat blijkt uit haar jaarlijkse budget verzoek. Hoewel dit ook met een Russisch Progress ruimtevrachrschip kan gebeuren, wil de NASA reservecapaciteit hebben voor dit doel. 
Lancering Japans  nieuwste en grootste raket mislukt
8 maart 2023 - De eerste vlucht van Japans nieuwe H3 raket is geŽindigd in de oceaan. De tweede trap weigerde te starten waarna de raket uit voorzorg werd opgeblazen. Hierbij ging de ALOS-3 aardobservatiesatelliet verloren. Een eerdere poging op 16 februari mislukte ook toen de boosters van de eerste trap niet konden worden ontstoken.
Sterren spugen opgeslokte planeten soms weer uit
6 maart 2023 - Als een ster zoals de zon aan het eind van haar leven opzwelt tot een rode reus, wordt een groot aantal van de planeten verzwolgen. Einde planeet - dacht iedereen tot voor kort. Uit een aantal waarnemingen en een nieuwe computersimulatie blijkt dat een grote planeet zoals Jupiter het kan overleven. De massa van zo'n planeet versnelt het einde van de ster waarna de planeet weer 'vrij' komt. 
Rocket Lab stopt plan om rakettrap uit de lucht plukken
2 maart 2023 - De Nieuw-Zeelandse firma Rocket Lab stopt haar plan om de eerste trap van haar Electron raket met een helicopter op te vangen. Na de laatste poging, die mislukte, werd de eerste trap van de raket in verrassend goede staat uit zee gevist. De kosten voor het opknappen van de rakettrap blijken even hoog als die voor het huren van een helicopter. Zie ook archief april 2020.
Vervangende Sojoez komt aan bij ruimtestation
27 februari 2023 - De Sojoez MS-23 is zaterdagnacht, na een vlucht van twee dagen, gekoppeld aan het ISS. In plaats van drie kosmonauten was er 430 kilo vracht aan boord. De lege Sojoez vervangt de Sojoez MS-22 die onbruikbaar is geworden door een lek in een koelleiding. 
Lees verder op de ISS-pagina 
Ontploffing meteoor veroorzaakt paniek in Texas
20 februari 2023 - Een meteoor van waarschijnlijk 60 centimeter grootte is woensdagavond (lokale tijd) in de lucht boven de Amerikaanse staat Texas ontploft. De vuurbal die de meteoor veroorzaakte tijdens de afdaling in de dampkring ... Lees verder op de nieuwe meteoren pagina.
SpaceX bevriest plan drijvend Starship platform
15 februari 2023 - SpaceX ziet voorlopig af van het plan om drijvende Starship lanceerplatforms te bouwen. Het bedrijf wil  zich volledig kunnen richten op het opdoen van vliegervaring met het ruimteschip. In 2020 kocht SpaceX...
Lees verder op de SpaceX pagina

Opnieuw lek in koelsysteem Russisch ruimteschip
12 februari 2023 - Opnieuw is een lek ontdekt in het koelsysteem van een Russisch ruimteschip gekoppeld aan het ISS. Ditmaal betreft het de Progress MS-21, een vrachtschip dat op 17 februari zou vertrekken. Toevallig, of niet, trad het lek op vlak nadat...
Lees verder op de ISS-pagina
Mijlpaal voor SpaceX: motortest Starship succes

10 februari 2023 - SpaceX heeft gisteravond bijna alle van de 33 motoren van Booster 7 laten proefdraaien. Tijdens de test draaiden 31 van de 33 motoren; ťťn werd vlak van te voren uitgeschakeld en een tweede stopte vlak na de start. De test duurde amper 15 seconden.  
Lees verder met VIDEO op de SpaceX pagina

SpaceX: vandaag test alle 33 motoren Starship

9 februari 2023 - SpaceX directeur Shotwell kondigde gisteren aan dat vandaag de belangrijke test van alle 33 motoren van de eerste trap (Booster 7) van Starship uitgevoerd zal worden. Bij de laatste test met 14 motoren werd het lanceerplatform beschadigd.
Lees verder met FOTO op de SpaceX pagina
Duits bedrijf wil volgend jaar eerste vlucht ruimtevliegtuig 
6 februari 2023 - De Duitse firma Polaris ontwikkelt een ruimtevliegtuig voor het lanceren van kleine satellieten. Een schaalmodel heeft al een testvlucht gemaakt en het echte toestel moet al volgend jaar de ruimte in gaan. Als dat lukt hebben ze een volledig herbruikbaar lanceersysteen in handen. Het ruimtevliegtuig gebruikt vier straalmotoren en ťťn raketmotor die allemaal draaien op kerosine.

Het Athena testmodel in een loods.

Perseverance voltooit depot bodemmonsters
1 februari 2023 - De Perseverance Marswagen heeft het tiende en laatste buisje met grond- en rotsmonsters neergelegd op de Marsbodem. Dit depot dient als een reservevoorraad voor het geval...
Lees verder met FOTO op de Mars pagina

China bouwt groot lanceercomplex in oost-Afrika
31 januari 2023 - China gaat een grote ruimtehaven bouwen in Djibouti (oost-Afrika). Op het complex van tien vierkante kilometer moeten zeven lanceerplatforms en drie testinstallaties voor raketmotoren verrijzen. Het geheel moet over vijf jaar klaar zijn.
Lees verder op de
China pagina
Eerste ruimtevlucht Starship nadert snel
29 januari 2022 - De eerste ruimtevlucht van Starship van SpaceX komt nu echt dichterbij. Na een succesvolle tanktest zal SpaceX misschien komende week al alle 33 motoren van de eerste trap (de Booster) laten proefdraaien.
Lees verder met FOTO op de SpaceX pagina.
ESA schrapt plan om astronauten naar Chinees ruimtestation te sturen
26 januari 2022 - De ESA heeft het plan laten varen om astronauten naar het Chinese ruimtestation Tiangong te sturen. "We hebben noch het budgettaire noch het politieke, laten we zeggen, groene licht of voornemen om aan een tweede ruimtestation te beginnen", zei ESA directeur Josef Aschbacher in een persconferentie in Parijs.
SpaceX behaalt belangrijke mijlpaal met Starship
24 januari 2023 - SpaceX heeft gisteren voor het eerst Starship en de Booster volgetankt met brandstof en de aftelprocedure getest. Lees verder en bekijk de video op de SpaceX pagina.
Rusland stuurt lege Sojoez naar ISS om kosmonauten te redden
19 januari 2023 - De Russische ruimtevaartorganisatie Roscosmos heeft aangekondigd dat het een lege Sojoez naar het ISS zal sturen. De Sojoez MS23 wordt op 20 februari gelanceerd en zal de Sojoez
MS22 vervangen die momenteel aan het ISS is gekoppeld. Deze is defect geraakt door een lek in een leiding voor koelvloeistof en zal zonder kosmonauten naar de aarde terugkeren.
Musk: Starship lancering in maart, misschien februari
12 januari 2023 - De eerste lancering van Starship, de eerste volledig herbruikbare raket van SpaceX, is in maart of mischien zelfs eind februari. Dat heeft Elon Musk via Twitter laten weten. Starship is weer op de eerste trap geplaatst en er wordt binnenkort een tanktest verwacht.
Lees verder met FOTO en VIDEO op de SpaceX pagina.
Eerste lancering Virgin Orbit vanuit Europa toch mislukt
12 januari 2023 - De eerste lancering van Virgin Orbit vanaf Europese bodem is mislukt. Hoewel het bedrijf op Twitter de lancering een succes noemde, moest het dat bericht later weer intrekken. Door een storing stopte de motor van de tweede trap voortijdig waardoor de raket niet hoger kwam dan 180 km.
Primeur voor Virgin Orbit:  eerste lancering van satellieten vanuit Europa
10 januari 2022 - Vannacht heeft de firma Virgin Orbit van Richard Branson voor het eerst negen kleine satellieten gelanceerd vanaf een Engels vliegveld. De raket, LauncherOne genaamd, werd met een vliegtuig vanaf Spaceport Cornwall naar negen kilometer hoogte gebracht en daar losgelaten. Er zijn geen goede beelden van de lancering. Hieronder een foto van een andere vlucht uit 2021. Alle vorige vluchten startten vanaf Mojave Air and Space Port in CaliforniŽ. UPDATE: De raket heeft de omloopbaan niet bereikt. Later meer.

Chinese Marswagen uitgevallen
7 januari 2023 - China heeft een groot probleem met de Zhurong Marswagen. Het lukt niet om de rover uit zijn winterslaap te halen waar hij vorig jaar mei in is gebracht.
Lees verder, met FOTO, op de Mars pagina
Perseverance neemt eerste grondmonsters
3 januari 2023 - De Perseverance Marswagen heeft voor het eerst ook monsters van de bodem van Mars genomen. Met een aangepaste boor werden twee bodemmonsters verzameld in de bekende buisjes.
Lees verder, met FOTO, op de
Mars pagina
Zweden gaat satellieten lanceren
31 december 2022 - Het Zeedse bedrijf SSC (Swedish Space Corporation) bouwt een lanceerplatform voor kleine raketten. De eerste lancering wordt eind volgend jaar verwacht. In Kiruna in het noorden van Zweden worden al jaren zogenaamde sondeerraketten gelanceerd die slechts een hoogte van enkele tientallen kilometers bereiken. Op 13 januari zal de Zweedse koning een lintje knippen om Spaceport Esrange in te wijden. Daarmee krijgt Zweden waarschijnlijk de primeur om als eerste land in Europa een satelliet te lanceren.

Het lanceerplatform in aanbouw
(foto:screenshot SSC video)
India plant eerste bemande ruimtevlucht voor eind 2024

29 december 2022 - De Indiase minister van Wetenschap en Technologie heeft aangekondigd dat India's eerste bemande ruimtevlucht gepland is voor het laatste kwartaal van 2024. Deze Gaganyaan missie moet een driekoppige bemanning gedurende drie dagen in een baan van 400 km hoogte brengen.
Lees verder met FOTO op de India pagina.  

NASA verliest twee satellieten in korte tijd
26 december 2022 - De NASA heeft in korte tid het contact verloren met twee satellieten. Eerst ging het contact verloren met de ICON (Ionospheric Connection Explorer) satelliet en nu is ook een van de acht CYGNSS ruimtevaartuigen uitgevallen. Deze satellieten meten de windsnelheden in orkanen. Beide defect geraakte satellieten werkten al langer dan hun geplande levensduur.

Tekening van een CGNSS satelliet (foto:NASA)
Reddingsmissie Russische kosmonauten pas in februari
24 december 2022 - De Russische bemanningsleden van het ISS zullen tot februari moeten wachten voor ze naar huis kunnen. Pas dan kan de Russische ruimtevaartorganisatie Roscomos een nieuwe, lege, Sojoez naar het ISS sturen. Lees verder op de ISS-pagina
Eerste commerciŽle lancering Europese Vega-C raket mislukt
21 december 2022 - De tweede lancering afgelopen nacht van de nieuwe Vega-C raket van Arianespace is mislukt. Er trad een storing op in de tweede trap, waarna de raket om veligheidsredenen werd opgeblazen. Arianespace en de ESA hebben onmiddellijk een onafhankelijke onderzoekscommissie ingesteld om de oorzaak te achterhalen. 
Zuid-Koreaanse ruimtesonde aangekomen in baan om de maan
19 december 2022 - De Zuid-Koreaanse maansonde Danuri ('geniet van de maan') is aangekomen in een elliptische baan om de maan. Eind dit jaar zal de baan worden veranderd in een circulaire baan op 100 kilometer hoogte. De sonde gaat onder andere met een geavanceerde camera foto's maken van het zuidpoolgebied van de maan.. Lees verder, met FOTO op de maanrace pagina.
NASA stelt ruimtewandeling
uit vanwege onderzoek Sojoez lek
18 december 2022 - De NASA heeft een ruimtewandeling uitgesteld om te helpen het lek in een koelleiding van de Russische Sojoez MS-22 op te sporen. Op 15 december werd ontdekt dat dit ruimteschip koelvloeistof lekte. Hierdoor moest ook een Russische ruimtewandeling worden uitgesteld. Een onderzoek met de Europese robotarm ERA kon de bron van het lek niet opsporen. De Russische ruimtevaartorganisatie Roscosmos denkt dat een micrometeoriet de oorzaak is maar levert daar geen bewijs voor.
Perseverance hoort windhoos op Mars
15 december 2022 - De Perseverance Marswagen heeft toevallig het geluid opgenomen van een passerende 'dustdevil' een kleine windhoos die het stof doet opwaaien.
Luister naar het geluid op de Mars pagina.
Perfecte landing van Orion maancapsule in Stille Oceaan
11 december 2022 - Stipt volgens planning is om 18.40 u Nederlandse tijd de Orion capsule in de Stille Oceaan voor de kust van CaliforniŽ geplonst. De vlucht van de capsule heeft 25 dagen geduurd en voerde tweemaal vlak langs de maan op amper 130 kilometer hoogte. Voor de landing is een nieuwe techniek gebruikt: Lees verder in het uitgebreide verslag met FOTO's op de Maanrace pagina.
Bouw gestart van grootste radiotelescoop ter wereld
6 december 2022 - In Zuid-Afrika en AustraliŽ is tegelijkertijd begonnen met de bouw van de SKAO: de Square Kilometer Array Observatory.  De grootste radiotelescoop ter wereld zal in Zuid-Afrika gaan bestaan uit bijna tweehonderd schotels van 15 meter in diameter. In AustraliŽ komen er 131.072 zogenaamde dipool antennes. Samen kunnen de twee systemen frequenties waarnemen van 50 MHz tot 15.4 GHz. De eerste twee antennestations in AustraliŽ moeten in mei 2023 klaar zijn,en het hele systeem in 2030.
Drie nieuwe astronauten in Chinees ruimtestation

1 december 2022 - Aan boord van de Shenzhou 15 zijn de astronauten Fei Junlong, Deng Qingming and Zhang Lu dinsdagavond aangekomen in het ruimtestation Tiangong. Daarmee zijn er voor het eerst zes astronauten in het station aanwezig.
Lees verder, met FOTO op de
China pagina.
ESA presenteert nieuwe groep astronauten

23 november 2022 - De ESA heeft vandaag in Parijs een nieuwe groep astronauten voorgesteld aan de media. Voor het eerst is er ook een 'parastronaut' bij: John McFall (VK). 
Lees verder met FOTO op de
ESA-pagina.
Lancering SLS succes: Orion op weg naar de maan
16 november 2022 - Eindelijk is het gelukt: De NASA heeft de SLS maanraket, met daarop het Orion ruimteschip, naar de maan gelanceerd. Twee eerdere lanceerpogingen mislukten, vooral door waterstof lekkages. 
Uitgebreid verslag met Hires FOTO op de
Maanrace pagina.


Starship booster test 14 motoren tegelijk - record
14 november 2022 - SpaceX heeft voor het eerst 14 van de 33 motoren van de booster (de eerste trap) van Starship tegelijk laten proefdraaien. De test duurde tien seconden en verliep zonder problemen.
Lees verder met FOTO EN VIDEO op de SpaceX pagina.
Test opblaasbaar hitteschild succes voor NASA's toekomst op Mars
11 november 2022 - De NASA heeft voor het eerst in de geschiedenis een opblaasbaar hitteschild getest. Gisteren werd de zogenaamde LOFTID tegelijk gelanceerd met de JPSS-2 weersatelliet en op 125 kilometer hoogte losgelaten. Het apparaat landde veilig in de Stiille Oceaan...
Lees verder op de
Mars pagina


Orkaan vertraagt lancering NASA's SLS raket
9 november 2022 - De komst van orkaan Nicole heeft de NASA ertoe gedwongen om de eerste lancering van de SLS maanraket twee dagen uit te stellen. Zie de agenda
Ariane verliest opdrachten aan SpaceX door uitstel Ariane 6
6 november 2022 - De vertraging van de eerste lancering van de Ariane 6 raket heeft de firma Arianespace al twee opdrachten gekost. De lancering van de nieuwe raket is nu niet eerder dan eind 2023 gepland. Daarom heeft de ESA besloten de lancering van de Euclid ruimtetelescoop en de Hera sonde naar een asteroÔde door een Falcon-9 raket van SpaceX te laten uitvoeren.
Lees verder met FOTO op de ESA pagina.
Eerste lancering Starship niet voor december
2 november 2022 - De eerste lancering van Starship naar een baan om de aarde kan op zijn vroegst begin december plaatsvinden. Dat heeft een hoge NASA medewerker medegedeeld in een openbare vergadering.
Lees verder op de SpaceX pagina.
China lanceert laatste deel ruimtestation
31 oktober 2022 - China heeft het laatste deel van het ruimtestation Tiangong gelanceerd. De wetenschappelijke module, Mengtian genaamd werd door een LM5B raket in de ruimte gebracht. De 18 meter lange en 23 ton zware module bevat ook een luchtsluis en heeft aan de buitenkant een kleine robotarm. 
Lees verder met FOTO op de China pagina
Amerika stelt strenge regels op ter beperking ruimtepuin
30 oktober 2022 - De Amerikaanse FCC (Federal Communications Commission) heeft onlangs nieuwe regels aangenomen die satellietexploitanten verplichten om ruimtevaartuigen in een lage omloopbaan niet later dan vijf jaar na de voltooiing van de missie op te ruimen.
Lees verder op de ruimtepuin pagina.
Dinsdagmiddag gedeeltelijke zonsverduistering te zien
23 oktober 2022 - Dinsdag tussen 11:08 u en 13:03 u (tijden voor Utrecht) is in Nederland en BelgiŽ een geeltelijke zonsverduistering te zien. tijdens het maximum om 12.05 u is 22 procent van de zon verduisterd. 
Lees verder met waarneemtips op de zon pagina.
Japan start studie naar maanbasis met kunstmatige zwaartekracht
18 oktober 2022 - De Kyoto Universiteit en de firma Kajima gaan onderzoeken of een roterende basis voor op de maan of zelfs op Mars gebouwd kan worden. Lees verder op de Maanrace pagina.
Missie geslaagd: DART inslag verkort omlooptijd Dimorphos 
11 oktober 2022 - De NASA heeft bekendgemaakt dat het doel van de DART missie is bereikt. Uit waarnemingen met telescopen op aarde is gebleken dat de omlooptijd van de asteroÔde om Didymos met 32 minuten is verkort. Lees verder met FOTO op de asteroÔden pagina.
Amerikanen en Russin vertrokken naar ISS
5 oktober 2022 - De vier Crew-5 astronauten zijn vanavond om 18.00 uur aan boord van een Crew Dragon ruimteschip vertrokken naar het ISS. Daar zal de Dragon donderdagavond om 22.57 uur aankoppelen.
Lees verder met FOTO op de ISS-pagina
Revolutie in de ruimte: bedrijf wil satelliet na gebruik laten landen
4 oktober 2022 - Het nieuwe Amerikaanse bedrijf Outpost wil satellieten herbruikbaar maken. Om dat baanbrekende idee te realiseren, wil het een door NASA ontwikkeld opblaasbaar hitteschild gebruiken waarna de satelliet aan een automatisch bestuurde parachute moet landen. Outpost heeft al twee tests uitgevoerd met het parachutesysteem dat al op grote hoogte ontplooid wordt. Het bedrijf wil in 2023 de eerste herbruikbare satelliet lanceren.


Meer nieuws in het nieuwsarchief

Te koop: biografie van astronoom Jan Oort
maart 2012- Sinds kort ligt hij in de winkel: De biografie van de beroemde Nederlandse sterrenkundige Jan Oort. Door velen beschouwd als de grootste sterrenkundige van de twintigste eeuw. Hij was grondlegger van de Nederlandse radiosterrenkunde, 'ontdekker' van de Oort wolk en nog veel meer.
Koop het online.Elke dag nieuwe foto

Met live webcam van de bouw van de ELT mega-telescoop

laatst vernieuwde pagina:

de planeten

live beeld van de zon
search engine by freefind

 
© 2005-2023 Bureau de Toekomst HOME/MENU