Ruimtevaart en sterrenkunde: nieuws, foto's  en achtergrondartikelen.
Nieuwe bezoeker? Doe de rondleiding.


HOME  Bookmark and Share   Facebook

Help mee om asteroïde Vesta in kaart te brengen                         

Proefdraaien nieuwe motoren Starship succes
24 oktober 2021 -Ship 20 heeft afgelopen vrijdag voor het eerst de zogenaamde vacuüm motoren getest. Dit is een aangepast type raketmotor voor gebruik in de ruimte. Lees verder op de SpaceX pagina.
Chinese astronauten starten missie van half jaar
17 oktober 2021 - De drie Chinese astronauten van het ruimteschip Shenzou 13 zijn gisteren aangekomen in het ruimtestation Tiangong-3. Lees verder met FOTO/VIDEO op de China pagina.
Lucy vertrokken naar de Trojanen van Jupiter
16 oktober 2021 - De NASA heeft vandaag de eerste ruimtesonde naar Jupiters Trojaanse asteroïden gelanceerd. Lees verder, met FOTO op de planetoïdenpagina.
Virgin Galactic stelt vluchten uit tot eind 2022
15 oktober 2021 - Virgin Galactic heeft bekendgemaakt dat het de start van de commerciële vluchten heeft uitgesteld tot het vierde kwartaal van 2022. Lees verder op de ruimtetoerisme pagina.
Shatner ontroerd na succesvolle ruimtevlucht
13 oktober 2021 - William Shatner was emotioneel nadat hij weer op de grond stond na zijn succesvolle ruimtevlucht. Vlucht NS-18 van Blue Origin... Lees verder met VIDEO op de ruimtetoerisme pagina.
Vanmiddag ruimtevlucht Shatner ('captain Kirk')
13 oktober 2021 - Vanmiddag om vier uur zal William Shatner de ruimte in gaan met de NS-18 vlucht van Blue Origin. Lees verder met FOTO op de ruimtetoerisme pagina.
Chinese studie: bouw een kilometer lang ruimteschip
12 oktober 2021 - China onderzoekt hoe het enorme ruimteschepen kan bouwen die tot een kilometer lang zijn. Volgens het onderzoeksplan zijn zulke ruimteschepen "belangrijke strategische apparatuur voor het toekomstige gebruik van ruimtebronnen, ... , en het langdurig leven in een baan om de aarde." Lees verder op de China pagina.
Russische actrice aangekomen in ISS om film te maken
6 oktober 2021 - De Russische Sojoez MS-19 heeft de  actrice Joelia Peresild en regisseur Klim Shipenko naar het ISS gebracht. Zij gaan de komende 12 dagen de eerste speelfilm in de ruimte opnemen. Lees verder met FOTO op de ISS-pagina
Blue Origin bevestigt: William Shatner ('captain Kirk') gaat de ruimte in
4 oktober 2021 - Het is officieel: William Shatner gaat mee met de volgende vlucht van Blue Origin. New Shepard NS-18 wordt op 12 oktober gelanceerd. Lees verder met FOTO op de ruimtetoerisme pagina.
Windsnelheid in Jupiters Grote Rode Vlek neemt toe
1 oktober 2021 - De Hubble ruimtetelescoop heeft ontdekt dat de windsnelheid aan de rand van de beroemde rode vlek groter wordt. De windsnelheid is tussen 2009 en 2020 met wel 8 procent toegenomen. De wolken van de storm draaien tegen de klok in met snelheden van meer dan 640 kilometer per uur. De Rode Vlek is groter dan de aarde zelf.
Virgin Galactic mag weer vliegen
30 september 2021 - De Amerikaanse luchtvaartautoriteit FAA heeft Virgin Galactic toestemming gegeven om weer te vliegen met SpaceshipTwo. Voorwaarde is... Lees verder op de ruimtetoerisme pagina.
SpaceX mikt op november voor ruimtevlucht Starship
29 september 2021 - SpaceX hoopt in november klaar te zijn voor de  eerste testvlucht naar de ruimte van Starship. "Ship 20", de nieuwe naam van Starship SN20 zal binnenkort... Lees verder op de SpaceX pagina.
Star Trek Captain Kirk op volgende vlucht Blue Origin

25 september 2021 - William Shatner, alias Captain Kirk uit de tv-serie Star Trek, is lid van de volgende bemanning van de  New Shepard raket van Blue Origin. Lees verder op de ruimtetoerisme pagina.
Inspiration 4 astronauten veilig geland
19 september 2021 - De vier ruimtetoeristen van de Inspiration4 missie  zijn afgelopen nacht veilig geland voor de kust van Florida. Hun vlucht duurde bijna drie dagen. Lees verder met FOTO op de ruimtetoerisme pagina.
Inspiration 4 astronauten zijn in de ruimte
16 september 2021 - afgelopen nacht zijn de vier ruimtetoeristen van de Inspiration4 missie in een baan om de aarde aangekomen. Zij vertrokken precies op tijd van Cape Canaveral en na 14 minuten werd het Dragon ruimteschip losgekoppeld van de raket. Lees verder met FOTO op de ruimtetoerisme pagina.
Vanna
cht Live op Spacenews.nl: Lancering Inspiration 4 ruimtetoeristen
15 september 2021 - Vannacht vanaf 0200u wordt de lancering verwacht van de vier ruimtetoeristen van de Inspiration4 missie naar een baan om de aarde. Zij zullen drie dagen in een hoge baan om de aarde vliegen in een aangepaste versie van een Crew Dragon ruimteschip van SpaceX. Volg de lancering hier live!
Lees verder op de ruimtetoerisme pagina.
Zwart gat veroorzaakt supernova explosie
6 september 2021 - Astronomen hebben ontdekt dat een zwart gat of neutronenster de kern van een metgezel is binnengedrongen en hierdoor een supernova explosie heeft veroorzaakt. Dit hebben ze afgeleid uit waarnemingen van de VLA radiotelescoop en de Keck telescoop in Hawaii.
Marswagen
Perseverance boort eerste rotsmonster
5 september 2021 - De Mars rover Perseverance is er voor het eerst in geslaagd om een monster te verzamelen uit een rots op Mars. Bij een eerdere poging lukte het boren wel... Lees verder, met FOTO op de Perseverance pagina.
SpaceShipTwo aan de grond na probleem laatste vlucht
3 september 2021  - De Amerikaanse luchtvaartautoriteit FAA heeft Virgin Galactic een vliegverbod opgelegd voor Spaceship Two. De laatste vlucht, met Richard Branson aan boord, bleek toch niet goed te zijn verlopen.  Lees verder op de ruimtetoerisme pagina.
SpaceX stuurt vier toeristen drie dagen de ruimte in
31 augustus 2021 - Inspiration4 zo heet de ruimtevlucht van vier toeristen die binnenkort drie dagen in een baan om de aarde zullen vliegen in een Crew Dragon ruimteschip van SpaceX.  Lees verder, met FOTO op de ruimtetoerisme pagina.
Test ruimtepuinruimer succes
29 augustus 2021 - De ELSA satelliet van Astroscale heeft met succes een eerste test uitgevoerd met het vangen van een doelsatelliet. Lees verder, met VIDEO op de ruimtepuin pagina
NASA: ISS blijft in de ruimte tot 2030
26 augustus 2021 - Het ISS blijft in gebruik tot 2030 zo zei NASA directeur Bill Nelson gisteren op een symposium.  Lees verder op de ISS-pagina  
Nog meer vertraging voor Starliner 
23 augustus 2021 - De lancering van het (onbemande) Boeing Starliner ruimteschip naar het ISS is voor onbepaalde tijd uitgesteld. Er zijn problemen met de brandstofkleppen...
Lees verder op de
ISS-pagina.
Virgin Galactic verhoogt ticketprijs drastisch
11 augustus 2021 - Virgin Galactic heeft eindelijk de prijs bekendgemaakt voor een vlucht met haar Spaceship Two ruimtevliegtuig. Lees verder op de ruimtetoerisme pagina.
SpaceX
zet Starship op eerste trap
6 augustus 2021 - SpaceX heeft voor het eerst het Starship ruimteschip op de eerste trap gemonteerd. Hiermee is de grootste raket (qua hoogte) uit de geschiedenis een feit. 
Lees verder, met FOTO, op de
SpaceX pagina.  
SpaceX monteert 27 motoren op Super Heavy raket

2 augustus 2021 - SpaceX heeft in één nacht 27 Raptor motoren op de Super Heavy rakettrap gemonteerd. Lees verder, met FOTO, op de SpaceX pagina.  
Koppeling Nauka module brengt ISS uit balans - Starliner uitgesteld
29 juli 2021 -De nieuwe Russische Nauka module met de Europese robotarm ERA is met een dag vertraging gekopeld aan het ISS. Lees verder met FOTO op de ISS-pagina.
Bouw Starship lanceertoren bereikt hoogste punt
28 juli 2021 -Het laatste segment van de Starship lanceertoren is vandaag geplaatst. Daarmee is de toren nog niet af. Lees verder op de SpaceX pagina.
Test Japanse pulsdetonatiemotor in de ruimte succes
28 juli 2021 - De Japanse ruimtevaartorganisatie JAXA heeft met succes een pulsdetonatiemotor getest. Dat is een revolutionair type motor die schokgolven gebruikt om stuwkracht te creëren. Lees verder, met FOTO op de Japan pagina.
Russische Pirs module ontkoppeld van ISS

26 juli 2021 - De Russische Pirs module is vandaag van het ISS ontkoppeld. Lees verder met FOTO op de
ISS-pagina.
Motorstoring treft Russische Nauka ISS module
21 juli 2021 - De nieuwe Russische Nauka module voor het ISS kampt met motorproblemen. De hoofdmotor werkt niet. Inmiddels zijn er toch twee maneuvres... Lees verder met FOTO op de ISS-pagina met update op 24 juli.
Europese robotarm gelanceerd

21 juli 2021 - Een Russische Proton raket heeft vanmiddag de European Robotic Arm (ERA) gelanceerd samen met de Russische Nauka module.
Lees verder met FOTO op de ISS-pagina
Eerste bemande vlucht Blue Origin met Bezos succes
20 juli 2021 - De eerste bemande vlucht van de New Shepard raket van Blue Origin was vanmiddag een succes. Na een vlucht van tien minuten landden de vier passagiers veilig in de woestijn van Texas. Lees verder, met FOTO op de ruimtetoerisme pagina.
Brabander vliegt met Bezos op vlucht New Shepard
20 juli 2021 - Oliver Daemen uit Tilburg wordt vandaag de derde Nederlandse astronaut na Wubbo Ockels en André Kuipers. Hij vliegt vanmiddag mee...Lees verder, met FOTO op de ruimtetoerisme pagina.
Morgen
middag eerste bemande vlucht Blue Origin met Bezos
19 juli 2021 - Dinsdagmiddag om 15.00 uur worden Jeff Bezos en zijn broer Mark gelanceerd in de New Shepard raket. Zij maken een vlucht naar 100 km hoogte. Lees hoe je de vlucht kunt volgen op de ruimtetoerisme pagina.
Redding Hubble telescoop geslaagd

17 juli 2021 - De NASA heeft met succes overgeschakeld naar reservehardware op de Hubble-ruimtetelescoop. Lees verder op de Hubblepagina
SpaceX moet misschien lanceertoren voor Starship afbreken
15 juli 2021 - De Amerikaanse luchtvaartautoriteit FAA heeft gewaarschuwd dat SpaceX de lanceertoren voor Starship "op eigen risico" bouwt. Lees verder op de SpaceX pagina.
NASA hoopt de Hubble telescoop te redden
14 juli 2021- De NASA denkt de oorzaak van het defect aan de Hubble ruimtetelescoop gevonden te hebben. De unit die de spanning voor de computer regelt, werkt niet goed. Morgen gaat de NASA ... Lees verder op de Hubblepagina
Vlucht van Spaceship Two met Richard Branson succes
11 juli 2021 - Na enige vertraging door slecht weer heeft Spaceship Two van Virgin Galactic een succevolle vlucht gemaakt. Lees verder en bekijk de video van de vlucht op de ruimtetoerisme pagina.
Live op Spacenews.nl
lancering Spaceship Two met Richard Branson
11 juli 2021 - Vanmiddag om 1500 u vliegt Virgin Galactic oprichter Richard Branson met drie anderen naar 80 km hoogte. 

Chinese Astronauten voeren eerste ruimtewandeling uit
4 juli 2021 - De astronauten Liu Boming and Tang Hongbo hebben vannacht voor het eerst een ruimtewandeling uitgevoerd die bijna zeven uur duurde. Lees verder met FOTO op de China pagina.
Virgin Orbit lanceert luchtmacht satelliet BRIK-II
2 juli 2021 - De Launcher One raket van Virgin Orbit heeft zijn eerste succesvolle vlucht gemaakt. Hij lanceerde zeven mini-satellieten waaronder de BRIK-II. Lees verder op de Nederland pagina.
Eerste ruimtevlucht Starship niet voor augustus
27 juni 2021 - De eerste vlucht van Starship van SpaceX naar de ruimte zal op zijn vroegst in augustus gebeuren. Hoewel SpaceX nog steeds juli als streefdatum aanhoudt.. Lees verder, met FOTO, op de SpaceX pagina.
Eerste testvlucht toeristenballon succes

24 juni 2021 - De Amerikaanse firma Space Perspective heeft haar eerste testvlucht gemaakt met de onbemande Neptune One ballon. Lees verder, met FOTO op de ruimtetoerisme pagina.
Computer Hubble telescoop vastgelopen
19 juni 2021 - De computer van de Hubble ruimtetelescoop is vastgelopen. De NASA probeert al een week om hem te herstarten maar nog zonder succes. Lees verder op de Hubblepagina.
Shenzhou-12 met drie astronauten gekoppeld aan Chinees ruimtestation
17 juni 2021 - Het Shenzhou-12 ruimteschip en drie bemanningsleden zijn aangekomen bij het nieuwe Chinese ruimtestation Tiangong-3. Lees verder met VIDEO op de China pagina.
Japan gaat volgende maand pulsdetonatiemotor testen
13 juni 2021 -De Japanse ruimtevaartorganisatie JAXA gaat al volgende maand een pulsdetonatiemotor testen. Dat is een motor die schokgolven gebruikt om stuwkracht te creëren.
Lees verder, met FOTO op de Japan pagina.
NASA plant ruimtetelescoop om asteroïden op ramkoers op te sporen

13 juni 2021 - De NASA heeft de bouw goedgekeurd van een
ruimtetelescoop die NEO's, asteroïden die mogelijk op de aarde zouden kunnen botsen, gaat opsporen. Lees verder, met FOTO op de asteroidenpagina.
En Richard Branson gaat op 4 juli de lucht in
9 juni 2021 - Eigenaar Richard Branson van Virgin Galactic gaat al op 4 juli een suborbitale vlucht maken met zijn ruimtevliegtuig Spaceship Two. Lees verder op de ruimtetoerisme pagina.
Jeff Bezos gaat 20 juli de ruimte in
8 juni 2021 - Blue Origin eigenaar Jeff Bezos kondigde maandag aan dat hij en zijn broer Mark mee zullen vliegen... Lees verder op de ruimtetoerisme pagina.
NASA stuurt twee nieuwe sondes naar Venus
3 juni 2021 - De NASA gaat in 2026 en 2030 ruimtesondes, DAVINCI+ en VERITAS, naar de planeet Venus sturen. Zie detoekomst (lange termijn agenda) voor meer details.
Volgende testvlucht Starship gaat naar de ruimte
1 juni 2021 - Het is vrijwel definitief: De volgende vlucht van een Starship testmodel zal naar de ruimte gaan.  Lees verder, met FOTO, op de SpaceX pagina.

Meer nieuws in het nieuwsarchief

Te koop: biografie van astronoom Jan Oort
maart 2012- Sinds kort ligt hij in de winkel: De biografie van de beroemde Nederlandse sterrenkundige Jan Oort. Door velen beschouwd als de grootste sterrenkundige van de twintigste eeuw. Hij was grondlegger van de Nederlandse radiosterrenkunde, 'ontdekker' van de Oort wolk en nog veel meer.
Koop het online.Elke dag nieuwe foto

laatst vernieuwde pagina:

Detoekomst

live beeld van de zon
search engine by freefind

 
© 2005-2021 Bureau de Toekomst HOME