Ruimtevaart en sterrenkunde: nieuws, foto's  en achtergrondartikelen.
Nieuwe bezoeker? Doe de rondleiding.


Bookmark and Share   
Help mee om asteroïde Vesta in kaart te brengen                           Facebook

NASA plant ruimtetelescoop om asteroïden op ramkoers op te sporen
13 juni 2021 - De NASA heeft de bouw goedgekeurd van een
ruimtetelescoop die NEO's, asteroïden die mogelijk op de aarde zouden kunnen botsen, gaat opsporen. Lees verder, met FOTO op de asteroidenpagina.
En Richard Branson gaat op 4 juli de lucht in
9 juni 2021 - Eigenaar Richard Branson van Virgin Galactic gaat al op 4 juli een suborbitale vlucht maken met zijn ruimtevliegtuig Spaceship Two. Lees verder op de ruimtetoerisme pagina.
Jeff Bezos gaat 20 juli de ruimte in
8 juni 2021 - Blue Origin eigenaar Jeff Bezos kondigde maandag aan dat hij en zijn broer Mark mee zullen vliegen... Lees verder op de ruimtetoerisme pagina.
NASA stuurt twee nieuwe sondes naar Venus
3 juni 2021 - De NASA gaat in 2026 en 2030 ruimtesondes, DAVINCI+ en VERITAS, naar de planeet Venus sturen. Zie detoekomst (lange termijn agenda) voor meer details.
Volgende testvlucht Starship gaat naar de ruimte
1 juni 2021 - Het is vrijwel definitief: De volgende vlucht van een Starship testmodel zal naar de ruimte gaan.  Lees verder, met FOTO, op de SpaceX pagina.
Spectaculaire video vlucht Spaceship Two
31 mei 2021 - Bekijk het filmpje op de ruimtetoerisme pagina.
Virgin Galactic
maakt eerste bemande ruimtevlucht vanuit New Mexico
22 mei 2021 - Het ruimtevliegtuig Spaceship Two heeft voor het eerst een succesvolle testvlucht gemaakt vanaf de ruimtehaven Spaceport America. Lees verder met FOTO op de ruimtetoerisme pagina.
Virgin Galactic: SpaceShipTwo test zaterdag
21 mei 2021 - Virgin Galactic mikt op aanstaande zaterdag  voor de derde bemande testvlucht van het ruimtevliegtuig SpaceShipTwo. Lees verder op de ruimtetoerisme pagina.
ESA bouwt communicatienetwerk rond  maan 
17 mei 2021 - De ESA gaat een netwerk van communicatie- en navigatiesatellieten in een baan om de maan bouwen. Lees verder, met FOTO'S, op de maanrace pagina.
Chinese Marswagen succesvol geland
16 mei 2021 - De Chinese Marssonde Tianwen-1 heeft het robotwagentje Zhurong veilig op Mars laten landen. Lees verder op de Mars pagina
SpaceX wil ruimtevlucht Starship al in juli
14 mei 2021 - SpaceX wil de eerste testvlucht van Starship naar een baan om de aarde al in juli uitvoeren. Lees verder met FOTO en VIDEO op de SpaceX pagina.
3D video van vlucht Ingenuity helicopter

14 mei 2021 - De NASA heeft een filmpje gepubliceerd waarop je de Ingenuity in 3D kunt zien vliegen. Bekijk de video op de Perseverance pagina.
Blue Origin veilt eerste stoel op New Shepard

11 mei 2021 - Blue Origin zal een stoel voor de eerste vlucht met passagiers van de NewShepard ruimtecapsule veilen. Lees verder op de ruimtetoerisme pagina.
Chinese rakettrap stort neer in Indische Oceaan
10 mei 2021 - De resten van de eerste trap van een Chinese LM-5B raket zijn zaterdagavond neergestort in de Indische Oceaan. Het was de op drie na grootste ongecontroleerde terugkeer van ruimtepuin. Lees verder op de China pagina.
Isar Aerospace wint 11 miljoen in ESA's Microsat wedstrijd 
9 mei 2021 - De Duitse firma Isar Aerospace heeft een ESA subsidie van 11 miljoen gewonnen voor het ontwikkelen en lanceren van een kleine raket. Lees verder, met foto, op de Newspace pagina.
Testvlucht Starship SN15 volledig succes
6 mei 2021 - De testvlucht van de Starship marsraket serienummer SN15 is vannacht een volledig succes geworden. Het ruimteschip landde op twee motoren... Lees verder met FOTO op de SpaceX pagina.
Ingenuity voltooit recordvlucht
1 mei 2021 - De Marshelicopter Ingenuity heeft voor het eerst een grote afstand afgelegd. Hij steeg op naar een hoogte van vijf meter en >Lees verder, met FOTO  op de Perseverance pagina.
China lanceert eerste module nieuw ruimtestation 
30 april 2021 - China heeft gisteren de Tianhe module, de centrale module van het nieuwe Tiangong-3 ruimtestation, gelanceerd.  Lees verder, met FOTO  en VIDEO op de China-pagina.
Crew-2 missie aangekomen in ISS
24 april 2021 - De vier astronauten van de Crew-2 missie zijn aan boord van het ruimtestation aangekomen.  Lees verder op de ISS-pagina
Falcon-9 lanceert vier astronauten naar ISS
23 april 2021 - Een Falcon-9 raket van SpaceX heeft vandaag de Crew-Dragon capsule naar het ISS gelanceerd.  Lees verder met FOTO op de ISS-pagina
Perseverance
maakt eerste zuurstof uit Marslucht
21 april 2021 - Het MOXIE- instrument van de Perseverance heeft voor het eerst CO2 uit de Marsatmosfeer ontleed in zuurstof en ... Lees verder, met FOTO  op de Perseverance pagina.
Ingenuity helicopter maakt eerste vlucht
19 april 2021 - De mini-helicopter Ingenuity heeft vandaag als eerste toestel in de geschiedenis een vlucht op een andere planeet gemaakt. Lees verder, met FOTO  op de Perseverance pagina.
Sensatie: NASA kiest Starship voor bemande maanlanding
17 april 2021 -  De NASA heeft tot ieders verrassing SpaceX de opdracht verleend om astronauten op de maan te laten landen. Lees verder met FOTO op de SpaceX pagina.
Nieuwe astronauten aangekomen bij ISS
10 april 2021 - De astronauten Oleg Novitskiy, Pjotr Dubrov en Mark Vande Hei zijn gisteren met de Sojoez MS-18 aangekomen bij het ruimtestation. Lees verder met VIDEO op de ISS-pagina.
Asteroïde -sonde klaar voor terugreis

9 april 2021 - De OSIRIS-REx sonde van de NASA is op 7 april voor het laatst over de asteroïde Bennu gevlogen en drijft er nu langzaam van weg. Lees verder op de asteroidenpagina.
Musk: methaanlek oorzaak explosie Starship
7 april 2021 -  De explosie van Starship SN11 is veroorzaakt door een methaanlek. Lees verder op de SpaceX pagina.
Perseverance
vindt vreemd groen rotsblok op Mars
4 april 2021 - De Marsrobot Perseverance heeft een groen rotsblokje ontdekt dat wetenschappers voor een raadsel stelt. Lees verder, met FOTO  op de Perseverance pagina.
Ontwerp Starship interieur voor 100 passagiers
2 april 2021 - De website Humanmars.net heeft een concept-ontwerp gepubliceerd hoe een Starship honderd passagiers kan vervoeren. FOTO op de SpaceX pagina.
Starship testvlucht eindigt opnieuw in explosie
30 maart 2021 - De testvlucht van Starship SN11 is mislukt. De raket stortte neer en ontplofte op het landingsplatform. Lees verder op de SpaceX pagina.
TESS ruimtetelescoop levert 2200 mogelijke planeten
28 maart 2021 - De in 2018 gelanceerde ruimtete- lescoop TESS heeft al 2200 kandidaat exoplaneten gevonden. Lees verder met VIDEO  op de exoplaneten pagina. 
SpaceX plant vrijdag testvlucht Starship SN11 prototype
26 maart 2021 - SpaceX gaat vanmiddag vanaf 14.00u Nederlandse tijd de motoren van Starship SN11 laten proefdraaien. Als dat goed afloopt... Lees verder op de SpaceX pagina.
UPDATE: De lancering is uitgesteld tot maandag.
ELSA gaat satelliet vangen testen
21 maart 2021 - De ELSA satelliet van Astroscale gaat het vangen en opruimen van afgedankte satellieten in de ruimte testen. >>Lees verder met foto en video op de nieuwe ruimtepuin-pagina.
NASA maanraket slaagt voor belangrijke test
20 maart 2021 - De eerste trap van de enorme SLS raket heeft de motoren acht minuten laten proefdraaien. De test is volledig geslaagd. Lees verder, met foto, op de maanrace pagina.
Dit weekend: Landelijke sterrenkijkdagen. Zie de evenementenpagina.
Geluid van Perseverance die op Mars rijdt
18 maart 2021 - Luister ernaar op de Perseverance pagina.
Marsbodem heeft meeste oceaanwater opgeslokt
17 maart 2021 - Het grootste deel van het oceaanwater op Mars is niet in de ruimte verdwenen, maar opgenomen in de Marsbodem. Lees verder op de Mars pagina.
NASA onderzoekt betaalbaarheid van SLS raket
16 maart 2021 - De NASA is een intern onderzoek gestart naar de kosten van de SLS maanraket. Deze zijn gestegen tot twee miljard (!) dollar per lancering. Een mogelijk resultaat kan zijn dat de ontwikkeling van een grotere tweede trap, de Exploration Upper Stage, wordt gestopt. 
Eerste geluiden van Perseverance laser op Mars
10 maart 2021 - De Perseverance marswagen van de NASA heeft voor het eerst zijn laser afgevuurd en daarvan het geluid opgenomen. Kijk op de Perseverance pagina om het te horen.
China en Rusland zijn op weg naar de maan
9 maart 2021 - China en Rusland hebben een overeenkomst getekend om een basis te bouwen op de zuidpool van de maan. Deze onbemande basis begint met de Chinese Chang'e-,6, -7 en -8 missies. >> Lees verder met FOTO op de maanpagina.
Driemaal is scheepsrecht: 
Marsraket Starship SN10 geland. 
4 maart 2021 - De derde testvlucht van Starship is geslaagd: de raket landde verticaal op het platform. Helaas brak er brand uit waardoor Starship kort na de landing ontplofte. Ook zijn de landingspoten niet of niet allemaal uitgeklapt.
 >> Meer op de SpaceX pagina, met FOTO.
Japanse miljardair werft acht bemanningsleden voor reis rond de maan

3 maart 2021 - De Japanse miljardair Yusaku Maezawa heeft een video gepubliceerd waarin hij acht bemanningsleden zoekt voor een reis rond de maan. Meld je aan!
Eerste passagiersvlucht Virgin Galactic in 2022
28 februari 2021 - De eerste vlucht met betalende passagiers van Spaceship Two van Virgin Galactic is uitgesteld tot volgend jaar. Meer op de ruimtetoerisme pagina.
Spectaculaire video landing Perseverance- eerste panoramafoto
22 februari 2021 - De NASA heef een filmpje gepubliceerd van de landing van de Perseverance, gefilmd vanuit de rover zelf! Zie de Perseverance pagina. 
Landing Perseverance succes- eerste foto
18 februari 2021 - De Perseverance rover is volgens planning op Mars geland. Zie de Perseverance pagina voor de eerste foto.
Mars rover Perseverance landt vanavond
18 februari 2021 - De Perseverance rover zal hopelijk vanvond om ongeveer 21.55 u landen in de Jezero krater op Mars. Lees hoe je alles live kunt volgen op de nieuwe Perseverance pagina.
Twee sondes aangekomen in baan om Mars
12 februari 2021 - De ruimtesondes van de VAE en China  zijn op 9 en 10 februari in een baan om Mars aangekomen. Lees meer op de Mars pagina.
NASA publiceert kaart met ijs op Mars

11 februari 2021 - De NASA heeft een artikel gepubliceerd met de meest gedetailleerde kaart tot nu toe van ondergronds waterijs op de Rode Planeet. Bekijk de kaart op de Mars pagina.
NASA wil zitplaats ruilen met Rusland
10 februari 2021 - De NASA wil een zitplaats op een van haar ruimteschepen ruilen met Rusland. Ondanks dat Amerika met de Crew Dragon van SpaceX weer zelf astronauten kan lanceren, wil de NASA een reservemogelijkheid hebben. Lees verder op de ISS pagina.
Kunstwedstrijd voor kinderen: JUICE up your rocket!

9 februari 2021 - De ESA roept alle kinderen tot twaalf jaar op om te helpen een illustratie te maken voor de enorme Ariane-V raket die de JUICE ruimtesonde  gaat lanceren naar Jupiter.
Lees verder/ deelnameformulier.


Nieuw: download de gratis poster van de Perseverance Marssonde

Musk: "domme fout oorzaak explosie Starship"
5 februari 2021 - Elon Musk heeft toegegeven dat het een 'domme fout' was om tijdens de landing maar twee van de drie motoren van Starship te starten. >> Meer op de SpaceX pagina.
Testvlucht Starship eindigt opnieuw in vuurbal
2 februari 2021 - De tweede Starship testvlucht, SN9, verliep vrijwel hetzelfde als de eerste. Na een geslaagde lancering en vlucht, kwam de raket te hard neer en ontplofte. >> Meer op de SpaceX pagina, met FOTO.

Meer nieuws in het nieuwsarchief

Te koop: biografie van astronoom Jan Oort
maart 2012- Sinds kort ligt hij in de winkel: De biografie van de beroemde Nederlandse sterrenkundige Jan Oort. Door velen beschouwd als de grootste sterrenkundige van de twintigste eeuw. Hij was grondlegger van de Nederlandse radiosterrenkunde, 'ontdekker' van de Oort wolk en nog veel meer.
Koop het online.Elke dag nieuwe foto

laatst vernieuwde pagina:

Detoekomst

live beeld van de zon
search engine by freefind

 
© 2005-2021 Bureau de Toekomst HOME