Ruimtevaart en sterrenkunde: nieuws, foto's  en achtergrondartikelen
Nieuwe bezoeker? Doe de rondleiding.


HOME  Bookmark and Share   Facebook

NIEUW op spacenews.nl: Kaart van de 42 grootste asteroïden.

Boeing lanceert Starliner ruimteschip in tweede testvlucht
20 mei 2022 - Een Atlas V raket van United Launch Alliance (ULA) heeft vannacht voor de tweede maal het Boeing Starliner ruimteschip gelanceerd naar het ISS. De vorige testvlucht mislukte omdat de Starliner niet in de juiste baan terechtkwam en het ISS nooit bereikte. Een onderzoek bracht een groot aantal fouten aan het licht, waaonder tientallen in de software. De Starliner moet zaterdag om 01.10 u met het ISS koppelen.
Inmarsat haalt grondstation weg uit Nederland

19 mei 2022 - Inmarsat gaat haar grondstation in Burum (Friesland) naar Griekenland verplaatsen. Het bedrijf voor maritieme satellietcommunicatie heeft dat besloten omdat de regering de frequentie die het bedrijf gebruikt wil verkopen aan 5G mobiele telefoonnetwerk eigenaren.

Het grondstation in Burum.
Foto: Wikimedia

Lancering Angara-1 met Russische militaire satelliet mislukt
17 mei 2022 - De eerste lancering van de nieuwe Angara-1.2 raket is mislukt. De raket bracht weliswaar op 29 april de Kosmos-2555, een militaire satelliet, in een baan om de aarde, maar deze zal binnenkort terugvallen en in de atmosfeer verbranden.
Rocketlab haalt stunt uit: helicopter vangt rakettrap
16 mei 2022 - Het Nieuw-Zeelandse bedrijf Rocketlab heeft een primeur behaald door met een helicopter de eerste trap van haar Electron raket uit de lucht te vangen. De rakettrap keerde terug aan een parachute en werd op twee kilometer hoogte gevangen doordat een haak aan een kabel de parachutelijn greep. De helicopterpiloot moest zijn lading echter in zee laten vallen omdat die te zwaar leek. 

Foto: Rocketlab
Eerste 'foto' van zwart gat in centrum Melkweg 
12 mei 2022 - De Event Horizon Telescope (EHT), een netwerk van acht radiotelescopen over de hele wereld, heeft de eerste afbeelding gemaakt van het zwarte gat in het centrum van de Melkweg. Het is pas de tweede keer dat het gelukt is om een zwart gat af te beelden. De heldere plekken bestaan uit gloeiend gas dat rond het zwarte gat draait. 


Shuttle-opvolger bijna kaar
11 mei 2022 - De bouw van het ruimtevliegtuig Dream Chaser van de firma Sierra Nevada is bijna klaar. Het eerste exemplaar van de Dream chaser gaat Tenacity (vasthoudendheid) heten en is op het hitteschild en enkele andere onderdelen na, klaar. De nieuwe shuttle kan vijf ton vracht naar jhet ISS brengen, maar in 2026 wil Sierra Nevada ook een bemande versie lanceren. De eerste lancering met een Vulcan raket is op zijn vroegst in februari 2023. 
UPDATE: Sierra Nevada heeft toestemming gekregen om de Dream Chaser op Huntsville International Airport in de staat Alabama te laten landen.

Foto: Sierra Nevada
Crew-4 astronauten gekoppeld aan ruimtestation
30 april 2022 - ESA-astronaut Samantha Cristoforetti is begonnen met haar 'Minerva' missie. De Crew Dragon 'Freedom' is woensdagnacht gekoppeld aan het ISS en...
Lees verder met FOTO op de
ISS-pagina
Particuliere ruimtemissie Ax-1 veilig geland
26 april 2022 - De bemanning van de Ax-1 ruimtemissie is gisteravond veilig in zee geland voor de kust van Florida. De Crew Dragon 'Endeavour' was 16 uur eerder losgekopeld ... 
Lees verder met FOTO op de
ruimtetoerisme pagina. 
Chinese astronauten teruggekeerd - ruimtestation tijdelijk onbewoond
16 april 2022 - De drie bemanningsleden van het Chinese ruimtestation Tiangong-3 zijn vandaag veilig op aarde geland. Het was de eerste keer dat China een snelle terugkeer gebruikte...
Lees verder, met FOTO op de China pagina.
NASA haalt maanraket terug naar hangar
17 april 2022 - Na drie mislukte pogingen om de tanks te vullen gaat de NASA gaat de SLS maanraket terughalen naar het VAB gebouw. Er moet een brandstofklep in de tweede trap vervangen worden en .... Lees verder met FOTO op de maanrace-pagina.
Succesvolle tanktest Starship - bouw platform Florida vordert snel

15 april 2022 - Wat de NASA nog niet is gelukt, heeft SpaceX wel met succes uitgevoerd: Een volledige test van het vullen van de brandstoftanks van Starship en Booster...
Lees verder met FOTO op de SpaceX pagina
NASA test nu alleen eerste trap maanraket 
12 april 2022 - De NASA heeft besloten om de tweede trap van de SLS raket niet te testen. Bij de laatste test waren er problemen met een brandstofklep.
Lees verder met FOTO op de
maanrace-pagina
Eerste geheel particuliere missie bij ISS aangekomen
9 april 2022 - De historische Ax-1 ruimtemissie van de firma Axiom Space is aangekomen bij het  ruimtestation ISS. De vier astronauten betraden het ruimtestation zaterdagmiddag.  
Lees verder met FOTO op de
ruimtetoerisme pagina. 
Tanktest SLS maanraket opnieuw mislukt
7 april 2022 - De NASA heeft voor de tweede maal het testen van het vullen van de brandstoftanks van de SLS raket moeten uitstellen. Nadat er eerder deze week een probleem was met ventilatoren... Lees verder met FOTO op de maanrace-pagina
Solar Orbiter maakt scherpste zonnefoto ooit
2 april 2022 - De Solar Orbiter van de ESA heeft een foto van de zon gemaakt in ultraviolet 'licht' die de hoogste resolutie heeft die ooit gemaakt is. Download de hi-res FOTO op de ZON pagina
Blue Origin lanceert zes ruimtetoeristen

31 maart 2022 - Blue Origin heeft vandaag voor de vierde keer toeristen in de ruimte gebracht. Het is de tweede vlucht met alle zes stoelen bezet.  Lees verder met FOTO op de ruimtetoerisme pagina. 
Uitstel voor NASA'S Mars sample return missie
31 maart 2022 - De NASA heeft besloten het ophalen van bodemmonsters op Mars in twee missies te splitsen. De lancering hiervoor wordt uitgesteld tot 2026 en 2028. Dat blijkt uit het NASA  begrotingsvoorstel van president Biden. Lees verder met FOTO op de Mars pagina.
Vergunning Starship weer een maand later
27 maart 2022 - De Amerikaanse luchtvaartautoriteit FAA heeft bekendgemaakt dat de vergunning voor de lancering van Starship weer een maand langer zal duren.
NASA wil toch tweede maanlandingsvaartuig voor Artemis
26 maart 2022 - De NASA heeft om offertes gevraagd voor een tweede landingsvaartuig om astronauten naar het maanoppervlak te brengen. Tot nu toe heeft alleen SpaceX een contract hiervoor in de wacht gesleept omdat er te weinig geld was om twee bedrijven in te huren.
Lees verder op de maanrace-pagina
Musk: eerste ruimtevlucht Starship in mei
22 maart 2022 - Elon Musk heeft via Twitter laten weten dat hij hoopt dat Starship in mei gelanceerd zal worden. SpaceX bouwt volgens hem aan de lopende band Raptor motoren en hij verwacht dat...  Lees verder met FOTO op de SpaceX pagina.
Sojoez MS-21 met alleen Russen aangekomen bij ISS 

19 maart 2022 - Voor het eerst in ruim twintig jaar is een volledig Russische bemanning aangekomen in het ISS. De Kosmonauten Oleg Artemejev, Denis Matvejev en Sergej Korsakov arriveerden in de Sojoez MS-21. Toevallig droegen zij gele pakken...
Lees verder met FOTO op de
ISS-pagina
Lancering Exomars door Russische raket opgeschort
18 maart 2022 - De ESA heeft de samenwerking met Rusland in het Exomars project opgeschort. De Marswagen zou door een Russische Proton raket gelanceerd worden. 
Lees verder met FOTO op de
Mars pagina.
Rusland: "We laten Amerikaanse astronaut niet in de steek"
15 maart 2022 - Het Russische ruimtevaartbureau Roscosmos heeft via het persbureau TASS laten weten dat de Amerikaanse astronaut Mark Vande Hei gewoon op 30 maart met de Sojoez MS-19 naar de aarde zal terugkeren. "Roscosmos heeft nooit iemand laten twijfelen aan haar betrouwbaarheid... Lees verder op de ISS-pagina
ESA bespreekt problemen met Rusland en toekomstplannen
15 maart 2022 - De ESA council vergadert woensdag en donderdag onder andere over de invloed van de 'geopolitieke situatie' op haar ruimtevaartplannen. Door de sancties tegen Rusland zijn een aantal plannen al stil komen te liggen zoals de lancering van Galileo navigatiesatellieten. Ook de lancering dit jaar van de Exomars marswagen is op losse schroeven komen te staan.
NASA wil zweefvliegtuig naar Venus sturen
14 maart 2022 - De NASA laat een studie uitvoeren naar een zweefvliegtuig dat rond Venus moet gaan vliegen. Het geniale idee is om opblaasbare vleugels te gebruiken waarmee het toestel op hoogtes van 50 tot 60 kilometer in enkele dagen rond de planeet...
Lees verder met FOTO op de Venus pagina.
Iran lanceert militaire satelliet

10 maart 2022 - Iran heeft voor de tweede keer een militaire satelliet naar een lage omloopbaan gelanceerd. De Noor 2 ('licht') cubesat satelliet werd gelanceerd door de drietraps Qased raket vanaf de  lanceerbasis Shahroud.

SpaceX bouwt Starship lanceercomplex op Cape Canaveral
7 maart 2022 - SpaceX is al begonnen met de bouw van een lanceerplatform voor Starship in Florida. Vlak bij het bezoekerscentrum van de NASA wordt op een terrein waar al een hangar van SpaceX staat, gewerkt aan een lanceerplatform -en toren. Lees verder op de SpaceX pagina.
NASA inspecteur: "kosten Artemis maanprogramma onhoudbaar"
4 maart 2022 - De 'Inspector General' die namens de Amerikaanse overheid de NASA controleert, heeft de kosten van de Amerikaanse maanplannen 'onhoudbaar' genoemd. Alleen al de eerste vier lanceringen van de SLS maanraket voor het Artemis programma gaan 4,1 miljard dollar kosten.
Lees verder op de maanrace pagina.
Rusland gijzelt internetsatellieten van Oneweb
3 maart 2022 - Roscosmos directeur Rogozin gijzelt 36 satellieten van de Britse internetfirma Oneweb. Hij zei dat de geplande lancering op 4 maart alleen kan doorgaan als OneWeb garandeert dat de satellieten niet voor militaire doeleinden zullen worden gebruikt...  
Lees verder op de
Rusland pagina.
Russische ruimtevaart aangevallen door hackers
1 maart 2022 - De website van het Russische ruimtevaartbureau Roscosmos is sinds enkele dagen onbereikbaar. Waarschijnlijk is deze platgelegd door de hackersgroep Anonymus. Een andere groep, NB65, claimt het controlecentrum van Roscosmos platgelegd te hebben waardoor Rusland  geen controle meer zou hebben... Lees verder op de Rusland pagina.
ESA stelt lancering Marslander uit vanwege sancties tegen Rusland
1 maart 2022 - De ESA heeft laten weten dat de voor dit jaar geplande lancering van de Exomars Marslander 'zeer onwaarschijnlijk' is. De lander is een samenwerkingsproject met Rusland. 
Lees verder met FOTO op de Mars pagina.
Rusland stopt meerdere projecten met Europa en de VS
27 februari 2022 - Rusland stopt de samenwerking met de ESA en de NASA in diverse projecten. Het Russische personeel wordt teruggetrokken van de lanceerbasis Kourou in Frans-Guyana zodat Sojoez lanceringen daar onmogelijk worden. Ook schrapt het Russische ruimtevaartbureau Roscosmos de NASA deelname aan de Venera-D Venus sonde.
Lees verder op de Rusland pagina.
ESA wil zelf bemand ruimteschip bouwen
19 februari 2022 - Leiders van de EU en de ESA hebben op een ruimtevaart topbijeenkomst in het Franse Toulouse besloten dat Europa onafhankelijk moet worden in de bemande ruimtevaart.
Lees verder op de ESA pagina.
Amerika: geen botsingsgevaar Starlink met Chinees ruimtestation
18 februari 2022 - De Amerikaanse regering heeft in een reactie aan de VN laten weten dat er geen botsingsgevaar is geweest tussen twee Starlink satellieten en het Chinese ruimtestation. China had hier vorig jaar een klacht over ingediend bij de VN. Volgens de VS kwamen de satellieten van SpaceX niet dichtbij genoeg om een waarschuwing nodig te maken.
SpaceX plant eerste ruimtewandeling door toerist
17 februari 2022 - Met een nieuw programma 'Polaris' genaamd wil SpaceX de eerste commerciële ruimtewandeling uitvoeren. De eerste missie in het  programma, Polaris Dawn, is gepland voor eind dit jaar... Lees verder met FOTO op de ruimtetoerisme pagina.
Vergunning Lancering Starship maand later
15 februari 2022 -De Amerikaanse luchtvaartautoriteit FAA heeft bekendgemaakt dat de vergunning voor de lancering van Starship op zijn vroegst eind maart...
Lees verder op de
SpaceX pagina.
Musk wil Starship lanceren vanaf Cape Canaveral
12 februari 2022 - Elon Musk heeft een uitgebreide lezing gegeven over de toekomstplannen van SpaceX. Hij hoopt over  twee maanden een FAA vergunning te krijgen...
Lees verder op de
SpaceX pagina.
Primeur: SpaceX gebruikt lanceertoren om Starship op te tillen
11 februari 2022 - SpaceX heeft voor het eerst de 'Mechazilla' vangarm van de Starship lanceertoren gebruikt om Starship op de booster (1e trap) te zetten.

Lees verder met VIDEO op de SpaceX pagina.
NASA: Einde voor ISS in 2031
6 februari 2022 - Het Internationaal Ruimtestation zal in 2031 afgedankt worden en in de Stille oceaan storten. Dat heeft de NASA bekendgemaakt. Daarmee is de datum voor het einde van het ISS, die al diverse malen is opgeschoven, eindelijk een definitieve vastgesteld.
Nederland bouwt laser satellietcommunicatiesysteem
6 februari 2022 - TNO bouwt een laser-communicatiesysteem voor de Noorse Norsat-TD satelliet. Deze gaat lasercommunicatie tussen de satelliet en de grond testen. Het systeem, SmallCAT genaamd...Lees verder, met FOTO op de Nederland pagina.
India doet nieuwe poging om op de maan te landen
4 februari 2022 - India gaat opnieuw proberen op de maan te landen. De Chandrayaan-3 wordt in augustus gelanceerd. Zie ook de agenda.
Opnieuw uitstel eerste vlucht SLS maanraket
3 februari 2022 - De lancering van de eerste SLS (Space Launch System) raket is weer uitgesteld. Het transport naar lanceerplatform 39B is nu pas in maart... 
Lees verder op de maanrace pagina. 


Meer nieuws in het nieuwsarchief

Te koop: biografie van astronoom Jan Oort
maart 2012- Sinds kort ligt hij in de winkel: De biografie van de beroemde Nederlandse sterrenkundige Jan Oort. Door velen beschouwd als de grootste sterrenkundige van de twintigste eeuw. Hij was grondlegger van de Nederlandse radiosterrenkunde, 'ontdekker' van de Oort wolk en nog veel meer.
Koop het online.Elke dag nieuwe foto

NIEUW! nu met live webcam van de bouw van de ELT telescoop

laatst vernieuwde pagina:

evenementen

live beeld van de zon
search engine by freefind

 
© 2005-2022 Bureau de Toekomst HOME