Ruimtevaart en sterrenkunde: nieuws, foto's  en achtergrondartikelen
Nieuwe bezoeker? Doe de rondleiding.


HOME  Bookmark and Share   Facebook

NIEUW op spacenews.nl: Kaart van de 42 grootste astero´den.
Rusland dreigt GPS systeem te vernietigen met nieuw raketsysteem
2 december 2021 - De Russische staatstelevisie heeft aangekondigd dat het land in staat is alle 32 GPS satellieten te vernietigen. Onlangs testte Rusland een nieuwe anti-satelliet raket waarmee dit kan. "Een waarschuwingsschot voor het westen" aldus de staatstelevisie.
Musk: Raptor productie is 'een ramp' -  bankroet dreigt
1 december 2021 - In een uitgelekte e-mail aan al zijn werknemers stelde Elon Musk dat SpaceX een "reŰel risico op faillissement" loopt als de productie van de Raptor motoren niet toeneemt...
Lees verder op de SpaceX pagina.
Rusland lanceert koppelstuk naar ISS
24 november 2021 - Rusland heeft vandaag de Pritsjal koppelingsmodule gelanceerd samen met een Progress ruimtevrachtschip. Lees verder met FOTO op de ISS-pagina

NASA lanceert DART: sonde die op een astero´de gaat botsen

24 november 2021 - De NASA  heeft de DART (Double Asteroid Redirection Test)- sonde gelanceerd naar de binaire astero´de Didymos. De sonde moet op het henellichaam botsen om zo de baan ervan te veranderen. Lees verder met FOTO op de astero´den pagina.
Geen Starship lancering dit jaar - twaalf vluchten in 2022
18 november 2021 - De Amerikaanse luchtvaartautoriteit FAA heeft bekendgemaakt dat de vergunning voor de lancering van Starship naar de ruimte niet voor 31 december klaar kan zijn. Lees verder op de SpaceX pagina. 
Bemanning ISS schuilt voor Russisch ruimtepuin
15 november 2021 - De astronauten van het ISS moesten schuilen in hun terugkeercapsules omdat het station in de buurt van brokstukken vloog. Lees verder op de ISS-pagina
Starship Ship 20 test zes motoren tegelijk
14 november 2021 - SpaceX heeft afgelopen vrijdag met succes alle zes motoren van Ship 20 getest. Voor het eerst werden ook de drie vacuŘm motoren, getest. Lees verder met VIDEO op de SpaceX pagina. 
Zuid-Korea ontwikkelt herbruikbare raket
12 november 2021 - Zuid-Korea heeft tot ieders verrassing aangekondigd vanaf volgend jaar een zware herbruikbare raket te gaan ontwikkelen. Deze is nodig om in 2030 een robotmaanlander te lanceren en in 2035 het Korea Positioning System, een eigen GPS, te bouwen.
NASA: Bemande maanlanding in 2024 niet haalbaar
10 november 2021 - NASA directeur Nelson heeft het onvermijdelijke aangekondigd: het doel om in 2024 weer Amerikanen op de maan te laten landen is onhaalbaar. Dit wordt op zijn vroegst een jaar later. De vertraging heeft meerdere oorzaken. Lees verder op de maanrace pagina.
Sojoez ontregelt stand ISS - opnieuw

7 november 2021 - Een verkeerde ontbranding van de motoren van het Russische Sojoez MS-18 ruimteschip heeft het ruimtestation uit zijn normale positie gebracht. Lees verder op de ISS-pagina
Luiers aan! Toilet Dragon lekt
2 november 2021 - De astronauten van  de Inspiration4 ruimtevlucht bleken toch niet zo'n geweldige ervaring te hebben gehad als eerder gemeld. De afvoerleiding van het toilet van de Crew Dragon ging kapot... Lees verder met FOTO op de SpaceX pagina.
SpaceX test bewegen vangarm
30 oktober 2021 - SpaceX heeft voor het eerst de 'Mechazilla' vangarm van de Starship  lanceertoren getest. Lees verder met VIDEO op de SpaceX pagina.
Proefdraaien nieuwe motoren Starship succes
24 oktober 2021 -Ship 20 heeft afgelopen vrijdag voor het eerst de zogenaamde vacuŘm motoren getest. Dit is een aangepast type raketmotor voor gebruik in de ruimte. Lees verder op de SpaceX pagina.
Chinese astronauten starten missie van half jaar
17 oktober 2021 - De drie Chinese astronauten van het ruimteschip Shenzou 13 zijn gisteren aangekomen in het ruimtestation Tiangong-3. Lees verder met FOTO/VIDEO op de China pagina.
Lucy vertrokken naar de Trojanen van Jupiter
16 oktober 2021 - De NASA heeft vandaag de eerste ruimtesonde naar Jupiters Trojaanse astero´den gelanceerd. Lees verder, met FOTO op de planeto´denpagina.
Virgin Galactic stelt vluchten uit tot eind 2022
15 oktober 2021 - Virgin Galactic heeft bekendgemaakt dat het de start van de commerciŰle vluchten heeft uitgesteld tot het vierde kwartaal van 2022. Lees verder op de ruimtetoerisme pagina.
Shatner ontroerd na succesvolle ruimtevlucht
13 oktober 2021 - William Shatner was emotioneel nadat hij weer op de grond stond na zijn succesvolle ruimtevlucht. Vlucht NS-18 van Blue Origin... Lees verder met VIDEO op de ruimtetoerisme pagina.
Vanmiddag ruimtevlucht Shatner ('captain Kirk')
13 oktober 2021 - Vanmiddag om vier uur zal William Shatner de ruimte in gaan met de NS-18 vlucht van Blue Origin. Lees verder met FOTO op de ruimtetoerisme pagina.
Chinese studie: bouw een kilometer lang ruimteschip
12 oktober 2021 - China onderzoekt hoe het enorme ruimteschepen kan bouwen die tot een kilometer lang zijn. Volgens het onderzoeksplan zijn zulke ruimteschepen "belangrijke strategische apparatuur voor het toekomstige gebruik van ruimtebronnen, ... , en het langdurig leven in een baan om de aarde." Lees verder op de China pagina.
Russische actrice aangekomen in ISS om film te maken
6 oktober 2021 - De Russische Sojoez MS-19 heeft de  actrice Joelia Peresild en regisseur Klim Shipenko naar het ISS gebracht. Zij gaan de komende 12 dagen de eerste speelfilm in de ruimte opnemen. Lees verder met FOTO op de ISS-pagina
Blue Origin bevestigt: William Shatner ('captain Kirk') gaat de ruimte in
4 oktober 2021 - Het is officieel: William Shatner gaat mee met de volgende vlucht van Blue Origin. New Shepard NS-18 wordt op 12 oktober gelanceerd. Lees verder met FOTO op de ruimtetoerisme pagina.
Windsnelheid in Jupiters Grote Rode Vlek neemt toe
1 oktober 2021 - De Hubble ruimtetelescoop heeft ontdekt dat de windsnelheid aan de rand van de beroemde rode vlek groter wordt. De windsnelheid is tussen 2009 en 2020 met wel 8 procent toegenomen. De wolken van de storm draaien tegen de klok in met snelheden van meer dan 640 kilometer per uur. De Rode Vlek is groter dan de aarde zelf.
Virgin Galactic mag weer vliegen
30 september 2021 - De Amerikaanse luchtvaartautoriteit FAA heeft Virgin Galactic toestemming gegeven om weer te vliegen met SpaceshipTwo. Voorwaarde is... Lees verder op de ruimtetoerisme pagina.
SpaceX mikt op november voor ruimtevlucht Starship
29 september 2021 - SpaceX hoopt in november klaar te zijn voor de  eerste testvlucht naar de ruimte van Starship. "Ship 20", de nieuwe naam van Starship SN20 zal binnenkort... Lees verder op de SpaceX pagina.
Star Trek Captain Kirk op volgende vlucht Blue Origin

25 september 2021 - William Shatner, alias Captain Kirk uit de tv-serie Star Trek, is lid van de volgende bemanning van de  New Shepard raket van Blue Origin. Lees verder op de ruimtetoerisme pagina.
Inspiration 4 astronauten veilig geland
19 september 2021 - De vier ruimtetoeristen van de Inspiration4 missie  zijn afgelopen nacht veilig geland voor de kust van Florida. Hun vlucht duurde bijna drie dagen. Lees verder met FOTO op de ruimtetoerisme pagina.
Inspiration 4 astronauten zijn in de ruimte
16 september 2021 - afgelopen nacht zijn de vier ruimtetoeristen van de Inspiration4 missie in een baan om de aarde aangekomen. Zij vertrokken precies op tijd van Cape Canaveral en na 14 minuten werd het Dragon ruimteschip losgekoppeld van de raket. Lees verder met FOTO op de ruimtetoerisme pagina.
Vanna
cht Live op Spacenews.nl: Lancering Inspiration 4 ruimtetoeristen
15 september 2021 - Vannacht vanaf 0200u wordt de lancering verwacht van de vier ruimtetoeristen van de Inspiration4 missie naar een baan om de aarde. Zij zullen drie dagen in een hoge baan om de aarde vliegen in een aangepaste versie van een Crew Dragon ruimteschip van SpaceX. Volg de lancering hier live!
Lees verder op de ruimtetoerisme pagina.
Zwart gat veroorzaakt supernova explosie
6 september 2021 - Astronomen hebben ontdekt dat een zwart gat of neutronenster de kern van een metgezel is binnengedrongen en hierdoor een supernova explosie heeft veroorzaakt. Dit hebben ze afgeleid uit waarnemingen van de VLA radiotelescoop en de Keck telescoop in Hawaii.
Marswagen
Perseverance boort eerste rotsmonster
5 september 2021 - De Mars rover Perseverance is er voor het eerst in geslaagd om een monster te verzamelen uit een rots op Mars. Bij een eerdere poging lukte het boren wel... Lees verder, met FOTO op de Perseverance pagina.
SpaceShipTwo aan de grond na probleem laatste vlucht
3 september 2021  - De Amerikaanse luchtvaartautoriteit FAA heeft Virgin Galactic een vliegverbod opgelegd voor Spaceship Two. De laatste vlucht, met Richard Branson aan boord, bleek toch niet goed te zijn verlopen.  Lees verder op de ruimtetoerisme pagina.

Meer nieuws in het nieuwsarchief

Te koop: biografie van astronoom Jan Oort
maart 2012- Sinds kort ligt hij in de winkel: De biografie van de beroemde Nederlandse sterrenkundige Jan Oort. Door velen beschouwd als de grootste sterrenkundige van de twintigste eeuw. Hij was grondlegger van de Nederlandse radiosterrenkunde, 'ontdekker' van de Oort wolk en nog veel meer.
Koop het online.Elke dag nieuwe foto

NIEUW! nu met live webcam van de bouw van de ELT telescoop

laatst vernieuwde pagina:

Angara raket

live beeld van de zon
search engine by freefind

 
ę 2005-2021 Bureau de Toekomst HOME