Ruimtevaart en sterrenkunde: nieuws, foto's  en achtergrondartikelen
Nieuwe bezoeker? Doe de rondleiding.


HOME  Bookmark and Share   Facebook

NIEUW op spacenews.nl: Kaart van de 42 grootste asteroïden.

Rusland lanceert Iraanse satelliet
10 augustus 2022 - Een Russische Soyuz-2.1b raket heeft gisteren een Iraanse aardobservatiesatelliet gelanceerd vanaf de basis Baikonoer in Kazachstan. De Chajjaam satelliet weegt 650 kilo en kan foto's maken met een resolutie van 0,7 m. Iran ontkent beschuldigingen van Amerikaanse veiligheidsdiensten dat het de satelliet door Rusland laat gebruiken voor de oorlog in Oekraïne. 
Lancering nieuwe kleine Indiase raket mislukt
8 augustus 2022 - India's nieuwe Small Satellite Launch Vehicle (SSLV) is er zondag niet in geslaagd om twee satellieten in een baan om de aarde te brengen.
Lees verder met FOTO op de India pagina.
Zuid-Korea lanceert eerste maansonde
5 augustus 2022 - Zuid-Korea heeft voor het eerst een sonde naar een baan om de maan gestuurd. Een Falcon-9 raket van SpaceX lanceerde de Korea Pathfinder Lunar Orbiter (KPLO), of Danuri in het Koreaans, afgelopen nacht. De Danuri zal op 16 december in een baan om de maan  aankomen waar het een missie van een jaar zal starten. Zuid-Korea wordt hiermee het zevende land dat een sonde naar de maan stuurt.

Tekening van Danuri.
Foto:Wikimedia
Rusland wil ruimtestation in polaire baan
31 juli 2022 - Rusland wil een nieuw ruimtestation bouwen in een polaire omloopbaan. Dat heeft Vladimir Solovjev, de algemeen ontwerper van RSC Energia en de vluchtleider van het Russische segment van het ISS in een interview aangekondigd. 
Lees verder met FOTO op de Rusland pagina.

Rusland blijft tot 2028 meedoen met ISS
30 juli 2022 - Russische ruimtevaartfunctionarissen hebben hun Amerikaanse collega's verteld dat Moskou verwacht tot 2028 in het ISS te blijven...Lees verder op de ISS-pagina
Plan voor commerciële Marslanding in 2024
27 juli 2022 - Het Amerikaanse bedrijf Impulse Space heeft aangekondigd dat het al in 2024 een commerciële landing op Mars wil uitvoeren. De lander zal naar Mars vliegen met de Terran R raket van de firma Relativity space.
Lees verder met FOTO op de Mars pagina.

China koppelt nieuwe module aan ruimtestation 
25 juli 2022 - China heeft zondag de 23 ton wegende Wentian-module gelanceerd en 13 uur later aan het ruimtestation Tiangong-3. gekoppeld. Het is de eerste uitbreiding van het ruimtestation.
Lees verder, met FOTO op de China pagina.
SpaceX bouwt nog een lanceertoren in Florida
22 juli 2022 - Op luchtfoto's van lanceercomplex 39A op Cape Canaveral zijn onderdelen ontdekt voor de bouw van een tweede lanceertoren voor Starship. Waar de ze toren gebouwd moet worden heeft Elon Musk nog niet laten weten.
Omstreden directeur Russisch ruimtevaartbureau vertrekt
16 juli 2022 - De beruchte Roscosmos directeur Dimitry Rogozin is ontheven uit zijn functie. De voormalige vice-premier Joeri Borisov volgt hem op als leider van het ruimtevaartbureau. Rogozin maakte het in het verleden erg bont met onder andere een suggestief filmpje op internet waarin het Russische deel van het ISS wordt losgekoppeld van de rest.
Lancering nieuwe Europese raket succes
13 juli 2022 - De eerste vlucht van ESA’s nieuwe Vega-C-raket is een volledig succes. De raket heeft  LARES-2, een wetenschappelijke satelliet van de Italiaanse ruimtevaartorganisatie ASI, in de geplande omloopbaan  gebracht. 
Lees verder met FOTO op de ESA-pagina.

Explosie na test motoren Starship booster
12 juili 2022 - De eerste test van de motoren van Booster7, de eerste trap van Starship, is geëindigd in een explosie. Hoeveel motoren er gestart zijn, heeft SpaceX niet bekendgemaakt, maar er is er minstens één ontploft. 
Lees verder met foto op de
SpaceX pagina UPDATE 17 juli
Schitterende eerste foto's van James Webb telescoop
12 juili 2022 - De eerste beelden van de JWST zijn een groot succes. Gisteravond onthulde de Amerikaanse president Biden al een foto en vanmiddag werd de rest openbaar gemaakt. De eerste hieronder is een zogenaamde 'deep field' opname van een groot aantal sterrenstelsels. 
Meer details en alle foto's op de JWST-pagina.

Schitterende eerste foto's van James Webb telescoop
12 juili 2022 - De eerste beelden van de JWST zijn een groot succes. Gisteravond onthulde de Amerikaanse president Biden al een foto en vanmiddag werd de rest openbaar gemaakt.
Meer details en de foto's op de JWST-pagina.

Vandaag onthulling eerste foto's James Webb telescoop

12 juili 2022 - Vanmiddag zullen de eerste foto's van de James Webb Space Telescope (JWST) onthuld worden. De NASA heeft de 'doelen' al eerder bekendgemaakt: twee exoplaneten, de èta Carina nevel, de zuidelijke ringnevel (NGC 3132) en Stephan’s Quintet (een groep sterrenstelsels).
Bekijk straks de beelden op de JWST-pagina.

Eerste foto lanceertoren SpaceX in Florida - NASA bezorgd
5 juili 2022 - Op de foto is te zien dat de eerste drie delen van de lanceertoren bij platform 39A in Florida al op elkaar zijn gelast. Ondertussen heeft de NASA haar bezorgdheid geuit ...
Lees verder met FOTO op de SpaceX pagina
Deense astronaut gaat slaap meten met EEG-oordopje 
1 juli 2022 - De universiteit van Aarhus (Denemarken) heeft een oordopje uitgevonden waarmee de hersenactiviteit van de drager gemeten kan worden. De Deense astronaut Andreas Mogensen zal het gaan gebruiken om de kwaliteit van zijn slaap in de ruimte te meten. Hij vertekt in 2023 voor de tweede maal naar het ISS als lid van de Crew-7 vlucht.
Andreas Mogensen in het Destiny lab van het ISS.
foto:Wikimedia 
Nieuw Hubble e-book over exoplaneten
30 juni 2022 - De NASA heeft een gratis e-book gepubliceerd over exoplaneten.
Downlaod het op de exoplaneten pagina.

Tanktest
maanraket bijna gelukt
23 juni 2022 - De tanktest die NASA afgelopen maandag heeft uitgevoerd, is gestopt op 29 seconden voor het einde van de countdown. Er was een lek ontdekt in een waterstofleiding ...
Lees verder op de maanrace-pagina
Musk: Starship volgende maand klaar voor lancering - vergunning in zicht

16 juni 2022 - Elon Musk heeft laten weten dat Starship en Booster volgende maand vliegklaar zullen zijn. Of dat ook gaat gebeuren hangt nog steeds af van de FAA. Die heeft echter...
Lees verder op de
SpaceX pagina
NASA directeur: Er zal een ESA astronaut op de maan lopen
16 juni 2022 - NASA directeur Bill Nelson heeft gisteren op de ESA-raad in Noordwijk aangekondigd dat er ook een Europese astronaut op de maan zal landen. De twee ruimtevaartorganisaties zullen ook gezamenlijke tests uitvoeren om een satellietnavigatienetwerk op de maan te creëren, "net zoals we vandaag op aarde navigeren met Galileo en GPS", liet de ESA verder weten.
Lancering Ariane 6 weer uitgesteld, nu in 2023
13 juni 2022 - ESA Directeur Josef Aschbacher heeft vandaag meegedeeld dat de eerste vlucht van een Ariane-6 raket pas in 2023 zal zijn. Wanneer precies wilde hij niet zeggen: "een moment in 2023" was alles wat hij in een gesprek met de BBC kwijt wilde. Ook gaf hij geen reden voor het uitstel dat hiermee is opgelopen tot drie jaar. 
Astronauten Shenzhou-14 koppelen met ruimtestation
5 juni 2022 - Drie Chinese astronauten zijn vandaag na een vlucht van zeven uur aangekomen in het ruimtestation Tiangong-3. Commandant Chen Dong werd vergezeld door Liu Yang (China's eerste vrouw in de ruimte) en... Lees verder, met FOTO op de China pagina.
Blue Origin lanceert vijfde groep ruimtetoeristen
5 juni 2022 - Blue Origin heeft gisteren voor de vijfde keer haar New Shepard capsule een suborbitale vlucht laten maken. Voor het eerst ging een passagier voor de tweede keer mee: Evan Dick. Opmerkelijk was ook...Lees verder met FOTO op de ruimtetoerisme pagina.
NASA plant nieuwe tanktest SLS raket 
31 mei 2022 - De NASA gaat op 19 juni opnieuw proberen een generale repetitie voor de lancering van de SLS maanraket uit te voeren. Hierbij worden... Lees verder op de maanrace-pagina
Starliner veilig geland na vlucht naar ISS
26 mei 2022 - De Starliner is vannacht met succes geland in White Sands in de staat New Mexico. De plek waar vroeger de eerste Amerikaanse raketten werden gelanceerd. De capsule landt op airbags die opgeblazen worden nadat het hitteschild is afgeworpen.
Lees verder met FOTO op de ISS-pagina
Starliner met vertraging gekoppeld aan ISS
21 mei 2022 - De Starliner is vannacht om 02.28 u met succes gekoppeld aan het ruimtestation ISS. De koppeling was ruim een uur later dan gepland omdat de koppelring niet goed werkte. Deze moest ingetrokken en opnieuw uitgeklapt worden voordat de koppeling lukte. Verder waren er... Lees verder met FOTO op de ISS-pagina
Boeing lanceert Starliner ruimteschip in tweede testvlucht
20 mei 2022 - Een Atlas V raket van United Launch Alliance (ULA) heeft vannacht voor de tweede maal het Boeing Starliner ruimteschip gelanceerd naar het ISS. De vorige testvlucht mislukte omdat de Starliner niet in de juiste baan terechtkwam en het ISS nooit bereikte. Een onderzoek bracht een groot aantal fouten aan het licht, waaonder tientallen in de software. De Starliner moet zaterdag om 01.10 u met het ISS koppelen.
Inmarsat haalt grondstation weg uit Nederland

19 mei 2022 - Inmarsat gaat haar grondstation in Burum (Friesland) naar Griekenland verplaatsen. Het bedrijf voor maritieme satellietcommunicatie heeft dat besloten omdat de regering de frequentie die het bedrijf gebruikt wil verkopen aan 5G mobiele telefoonnetwerk eigenaren.

Het grondstation in Burum.
Foto: Wikimedia

Lancering Angara-1 met Russische militaire satelliet mislukt
17 mei 2022 - De eerste lancering van de nieuwe Angara-1.2 raket is mislukt. De raket bracht weliswaar op 29 april de Kosmos-2555, een militaire satelliet, in een baan om de aarde, maar deze zal binnenkort terugvallen en in de atmosfeer verbranden.
Rocketlab haalt stunt uit: helicopter vangt rakettrap
16 mei 2022 - Het Nieuw-Zeelandse bedrijf Rocketlab heeft een primeur behaald door met een helicopter de eerste trap van haar Electron raket uit de lucht te vangen. De rakettrap keerde terug aan een parachute en werd op twee kilometer hoogte gevangen doordat een haak aan een kabel de parachutelijn greep. De helicopterpiloot moest zijn lading echter in zee laten vallen omdat die te zwaar leek. 

Foto: Rocketlab
Eerste 'foto' van zwart gat in centrum Melkweg 
12 mei 2022 - De Event Horizon Telescope (EHT), een netwerk van acht radiotelescopen over de hele wereld, heeft de eerste afbeelding gemaakt van het zwarte gat in het centrum van de Melkweg. Het is pas de tweede keer dat het gelukt is om een zwart gat af te beelden. De heldere plekken bestaan uit gloeiend gas dat rond het zwarte gat draait. 


Shuttle-opvolger bijna kaar
11 mei 2022 - De bouw van het ruimtevliegtuig Dream Chaser van de firma Sierra Nevada is bijna klaar. Het eerste exemplaar van de Dream chaser gaat Tenacity (vasthoudendheid) heten en is op het hitteschild en enkele andere onderdelen na, klaar. De nieuwe shuttle kan vijf ton vracht naar jhet ISS brengen, maar in 2026 wil Sierra Nevada ook een bemande versie lanceren. De eerste lancering met een Vulcan raket is op zijn vroegst in februari 2023. 
UPDATE: Sierra Nevada heeft toestemming gekregen om de Dream Chaser op Huntsville International Airport in de staat Alabama te laten landen.

Foto: Sierra Nevada
Crew-4 astronauten gekoppeld aan ruimtestation
30 april 2022 - ESA-astronaut Samantha Cristoforetti is begonnen met haar 'Minerva' missie. De Crew Dragon 'Freedom' is woensdagnacht gekoppeld aan het ISS en...
Lees verder met FOTO op de
ISS-pagina
Particuliere ruimtemissie Ax-1 veilig geland
26 april 2022 - De bemanning van de Ax-1 ruimtemissie is gisteravond veilig in zee geland voor de kust van Florida. De Crew Dragon 'Endeavour' was 16 uur eerder losgekopeld ... 
Lees verder met FOTO op de
ruimtetoerisme pagina. 
Chinese astronauten teruggekeerd - ruimtestation tijdelijk onbewoond
16 april 2022 - De drie bemanningsleden van het Chinese ruimtestation Tiangong-3 zijn vandaag veilig op aarde geland. Het was de eerste keer dat China een snelle terugkeer gebruikte...
Lees verder, met FOTO op de China pagina.
NASA haalt maanraket terug naar hangar
17 april 2022 - Na drie mislukte pogingen om de tanks te vullen gaat de NASA gaat de SLS maanraket terughalen naar het VAB gebouw. Er moet een brandstofklep in de tweede trap vervangen worden en .... Lees verder met FOTO op de maanrace-pagina.
Succesvolle tanktest Starship - bouw platform Florida vordert snel

15 april 2022 - Wat de NASA nog niet is gelukt, heeft SpaceX wel met succes uitgevoerd: Een volledige test van het vullen van de brandstoftanks van Starship en Booster...
Lees verder met FOTO op de SpaceX pagina
NASA test nu alleen eerste trap maanraket 
12 april 2022 - De NASA heeft besloten om de tweede trap van de SLS raket niet te testen. Bij de laatste test waren er problemen met een brandstofklep.
Lees verder met FOTO op de
maanrace-pagina
Eerste geheel particuliere missie bij ISS aangekomen
9 april 2022 - De historische Ax-1 ruimtemissie van de firma Axiom Space is aangekomen bij het  ruimtestation ISS. De vier astronauten betraden het ruimtestation zaterdagmiddag.  
Lees verder met FOTO op de
ruimtetoerisme pagina. 
Tanktest SLS maanraket opnieuw mislukt
7 april 2022 - De NASA heeft voor de tweede maal het testen van het vullen van de brandstoftanks van de SLS raket moeten uitstellen. Nadat er eerder deze week een probleem was met ventilatoren... Lees verder met FOTO op de maanrace-pagina
Solar Orbiter maakt scherpste zonnefoto ooit
2 april 2022 - De Solar Orbiter van de ESA heeft een foto van de zon gemaakt in ultraviolet 'licht' die de hoogste resolutie heeft die ooit gemaakt is. Download de hi-res FOTO op de ZON pagina

Meer nieuws in het nieuwsarchief

Te koop: biografie van astronoom Jan Oort
maart 2012- Sinds kort ligt hij in de winkel: De biografie van de beroemde Nederlandse sterrenkundige Jan Oort. Door velen beschouwd als de grootste sterrenkundige van de twintigste eeuw. Hij was grondlegger van de Nederlandse radiosterrenkunde, 'ontdekker' van de Oort wolk en nog veel meer.
Koop het online.Elke dag nieuwe foto

NIEUW! nu met live webcam van de bouw van de ELT mega-telescoop

laatst vernieuwde pagina:

ISS positie

live beeld van de zon
search engine by freefind

 
© 2005-2022 Bureau de Toekomst HOME