Ruimtevaart en sterrenkunde: nieuws, foto's  en achtergrondartikelen
Nieuwe bezoeker? Doe de rondleiding.


HOME  Bookmark and Share   Facebook

Bouw gestart van grootste radiotelescoop ter wereld
6 december 2022 - In Zuid-Afrika en Australië is tegelijkertijd begonnen met de bouw van de SKAO: de Square Kilometer Array Observatory.  De grootste radiotelescoop ter wereld zal in Zuid-Afrika gaan bestaan uit bijna tweehonderd schotels van 15 meter in diameter. In Australië komen er 131.072 zogenaamde dipool antennes. Samen kunnen de twee systemen frequenties waarnemen van 50 MHz tot 15.4 GHz. De eerste twee antennestations in Australië moeten in mei 2023 klaar zijn,en het hele systeem in 2030.
Drie nieuwe astronauten in Chinees ruimtestation

1 december 2022 - Aan boord van de Shenzhou 15 zijn de astronauten Fei Junlong, Deng Qingming and Zhang Lu dinsdagavond aangekomen in het ruimtestation Tiangong. Daarmee zijn er voor het eerst zes astronauten in het station aanwezig.
Lees verder, met FOTO op de China pagina.

ESA presenteert nieuwe groep astronauten

23 november 2022 - De ESA heeft vandaag in Parijs een nieuwe groep astronauten voorgesteld aan de media. Voor het eerst is er ook een 'parastronaut' bij: John McFall (VK). 
Lees verder met FOTO op de ESA-pagina.

Lancering SLS succes: Orion op weg naar de maan
16 november 2022 - Eindelijk is het gelukt: De NASA heeft de SLS maanraket, met daarop het Orion ruimteschip, naar de maan gelanceerd. Twee eerdere lanceerpogingen mislukten, vooral door waterstof lekkages. 
Uitgebreid verslag met Hires FOTO op de Maanrace pagina.


Starship booster test 14 motoren tegelijk - record
14 november 2022 - SpaceX heeft voor het eerst 14 van de 33 motoren van de booster (de eerste trap) van Starship tegelijk laten proefdraaien. De test duurde tien seconden en verliep zonder problemen.
Lees verder met FOTO EN VIDEO op de SpaceX pagina.
Test opblaasbaar hitteschild succes voor NASA's toekomst op Mars

11 november 2022 - De NASA heeft voor het eerst in de geschiedenis een opblaasbaar hitteschild getest. Gisteren werd de zogenaamde LOFTID tegelijk gelanceerd met de JPSS-2 weersatelliet en op 125 kilometer hoogte losgelaten. Het apparaat landde veilig in de Stiille Oceaan...
Lees verder op de Mars paginaOrkaan vertraagt lancering NASA's SLS raket
9 november 2022 - De komst van orkaan Nicole heeft de NASA ertoe gedwongen om de eerste lancering van de SLS maanraket twee dagen uit te stellen. Zie de agenda
Ariane verliest opdrachten aan SpaceX door uitstel Ariane 6
6 november 2022 - De vertraging van de eerste lancering van de Ariane 6 raket heeft de firma Arianespace al twee opdrachten gekost. De lancering van de nieuwe raket is nu niet eerder dan eind 2023 gepland. Daarom heeft de ESA besloten de lancering van de Euclid ruimtetelescoop en de Hera sonde naar een asteroïde door een Falcon-9 raket van SpaceX te laten uitvoeren.
Lees verder met FOTO op de ESA pagina.
Eerste lancering Starship niet voor december
2 november 2022 - De eerste lancering van Starship naar een baan om de aarde kan op zijn vroegst begin december plaatsvinden. Dat heeft een hoge NASA medewerker medegedeeld in een openbare vergadering.
Lees verder op de SpaceX pagina.
China lanceert laatste deel ruimtestation
31 oktober 2022 - China heeft het laatste deel van het ruimtestation Tiangong gelanceerd. De wetenschappelijke module, Mengtian genaamd werd door een LM5B raket in de ruimte gebracht. De 18 meter lange en 23 ton zware module bevat ook een luchtsluis en heeft aan de buitenkant een kleine robotarm. 
Lees verder met FOTO op de China pagina
Amerika stelt strenge regels op ter beperking ruimtepuin
30 oktober 2022 - De Amerikaanse FCC (Federal Communications Commission) heeft onlangs nieuwe regels aangenomen die satellietexploitanten verplichten om ruimtevaartuigen in een lage omloopbaan niet later dan vijf jaar na de voltooiing van de missie op te ruimen.
Lees verder op de ruimtepuin pagina.
Dinsdagmiddag gedeeltelijke zonsverduistering te zien
23 oktober 2022 - Dinsdag tussen 11:08 u en 13:03 u (tijden voor Utrecht) is in Nederland en België een geeltelijke zonsverduistering te zien. tijdens het maximum om 12.05 u is 22 procent van de zon verduisterd. 
Lees verder met waarneemtips op de zon pagina.
Japan start studie naar maanbasis met kunstmatige zwaartekracht
18 oktober 2022 - De Kyoto Universiteit en de firma Kajima gaan onderzoeken of een roterende basis voor op de maan of zelfs op Mars gebouwd kan worden. Lees verder op de Maanrace pagina.
Missie geslaagd: DART inslag verkort omlooptijd Dimorphos 
11 oktober 2022 - De NASA heeft bekendgemaakt dat het doel van de DART missie is bereikt. Uit waarnemingen met telescopen op aarde is gebleken dat de omlooptijd van de asteroïde om Didymos met 32 minuten is verkort. Lees verder met FOTO op de asteroïden pagina.
Amerikanen en Russin vertrokken naar ISS
5 oktober 2022 - De vier Crew-5 astronauten zijn vanavond om 18.00 uur aan boord van een Crew Dragon ruimteschip vertrokken naar het ISS. Daar zal de Dragon donderdagavond om 22.57 uur aankoppelen.
Lees verder met FOTO op de ISS-pagina
Revolutie in de ruimte: bedrijf wil satelliet na gebruik laten landen
4 oktober 2022 - Het nieuwe Amerikaanse bedrijf Outpost wil satellieten herbruikbaar maken. Om dat baanbrekende idee te realiseren, wil het een door NASA ontwikkeld opblaasbaar hitteschild gebruiken waarna de satelliet aan een automatisch bestuurde parachute moet landen. Outpost heeft al twee tests uitgevoerd met het parachutesysteem dat al op grote hoogte ontplooid wordt. Het bedrijf wil in 2023 de eerste herbruikbare satelliet lanceren.

SpaceX onderzoekt baanverhoging Hubble telescoop
30 september 2022 - SpaceX heeft de NASA aangeboden om te onderzoeken of de baan van de Hubble telescoop verhoogd kan worden. Hierdoor hoopt de NASA de levensduur van de populaire telescoop te verlengen.. Lees verder op de Hubble pagina.
LICIACube
maakt foto DART botsing
27 september 2022 - De Italiaanse LICIACube mini-sonde heeft een foto gemaakt van het moment dat DART insloeg op Dimorphos.
Bekijk de FOTO op de asteroïden pagina.
Botsing van DART sonde op asteroïde succes
27 september 2022 - Vannacht is de DART sonde precies volgens schema midden op de asteroïde Dimorphos ingeslagen. 
Download de HIRES-FOTO op
de asteroïden pagina.
Maandagnacht botsing van DART sonde op asteroïde 
25 september 2022 - Dinsdag om 01.14 u zal de DART sonde met opzet inslaan op de asteroïde Dimorphos. Dit is een kleine begeleider van Dydimos. De inslag van de 600 kilo zware sonde zal niet alleen een krater veroorzaken, maar ook de baan van Dimorphos een beetje veranderen.
Lees verder met FOTO en live TV op de asteroïden pagina.
Test eerste trap Starship met 7 motoren succes
20 september 2022 - SpaceX heeft zeven motoren van booster 7 (de eerste trap) tegelijk laten proefdraaien. Dat is een recordaantal voor zo'n test. 
Lees verder met FOTO op de
SpaceX pagina.  

New Shepard toeristenraket stort neer na onbemande vlucht
14 september 2022 - Een New Shepard raket van Blue Origin is neergestort na een motorstoring. De capsule met wetenschappelijk experimenten werd een minuut na de lancering door het noodsysteem losgetrokken. Lees verder met FOTO op de ruimtetoerisme pagina.
SpaceX test alle Starship motoren tegelijk
9 september 2022 - SpaceX heeft voor het eerst alle zes motoren van Starship (Ship 24) tegelijk laten proefdraaien. Lees verder op de SpaceX pagina.
Opnieuw uitstel lancering NASA's SLS raket
3 september 2022 - De tweede poging om de SLS raket te lanceren is ook mislukt door opnieuw een lek in een waterstofleiding. De eerstvolgende periode om te kunnen lanceren is van 20 september tot 4 oktober.
Lees verder op de
maanrace-pagina
Marssondes ontdekken vlekkerig 'poollicht'
2 september 2022 - De Arabische EMM Marssonde en NASA's MAVEN sonde hebben samen een vlekkerig patroon ontdekt in het poollicht van Mars.
Lees verder met FOTO op de Mars pagina
Lancering SLS raket nog een dag later
30 augustus 2022 - De lancering van NASA's SLS raket is nu gepland voor zaterdagavond 20.17 u. Er is een dag extra nodig om een lek in een waterstofleiding van ...
Lees verder op de
maanrace-pagina
Lancering maanraket afgelast door technische problemen
29 augustus 2022 - De eerste testvlucht van NASA's SLS raket is niet van de grond gekomen door problemen in het systeem voor vloeibare waterstof. Die wordt gebruikt om de motoren te koelen voor de lancering. Bij een van de motoren lukt dat niet...
Lees verder op de maanrace-pagina
Vanmiddag lancering NASA's SLS raket naar de maan. Volg het live hier:
29 augustus 2022 - Vanmiddag om 14.33 u wordt voor het eerst in bijna een halve eeuw een ruimteschip naar de maan gelanceerd. De onbemande Orion vertrekt bovenop de enorme SLS raket voor een rondje om de maan om daarna weer naar de aarde terug te keren. 
Uitgebreid verslag met FOTO op de Maanrace pagina.
LRO ontdekt warme plek voor maanbasis
16 augustus 2022 - Amerikaanse wetenschappers hebben in de gegevens van NASA's Lunar Reconnaissance Orbiter (LRO) holtes ontdekt die geschikt zijn voor een maanbasis.
Lees verder met FOTO op de
Maanrace pagina.
Blue Origin lanceert opnieuw zes toeristen de ruimte in
14 augustus 2022 - Blue Origin heeft op 4 augustus opnieuw zes passagiers een suborbitale ruimtereis laten maken. Onder de klanten waren de eerste Egyptische en Portugese burgers die de grens van de ruimte bereikten.
Lees verder met FOTO op de
ruimtetoerisme pagina.
China wil eigen Starship bouwen
14 augustus 2022 - China wil een eigen versie van Starship van SpaceX bouwen. Het moet een volledig herbruikbare versie van de al in ontwikkeling zijnde LM-9 raket worden. 
Lees verder op de
China pagina.
Nieuwe test motor Starship booster succes
11 augustus - SpaceX heeft op 8 augustus een nieuwe test uitgevoerd met een raptor 2 motor. Deze was gemonteerd onder Booster7 en draaide gedurende een recordtijd...
Lees verder op de
SpaceX pagina.
Rusland lanceert Iraanse satelliet
10 augustus 2022 - Een Russische Soyuz-2.1b raket heeft gisteren een Iraanse aardobservatiesatelliet gelanceerd vanaf de basis Baikonoer in Kazachstan. De Chajjaam satelliet weegt 650 kilo en kan foto's maken met een resolutie van 0,7 m. Iran ontkent beschuldigingen van Amerikaanse veiligheidsdiensten dat het de satelliet door Rusland laat gebruiken voor de oorlog in Oekraïne. 
Lancering nieuwe kleine Indiase raket mislukt
8 augustus 2022 - India's nieuwe Small Satellite Launch Vehicle (SSLV) is er zondag niet in geslaagd om twee satellieten in een baan om de aarde te brengen.
Lees verder met FOTO op de India pagina.
Zuid-Korea lanceert eerste maansonde
5 augustus 2022 - Zuid-Korea heeft voor het eerst een sonde naar een baan om de maan gestuurd. Een Falcon-9 raket van SpaceX lanceerde de Korea Pathfinder Lunar Orbiter (KPLO), of Danuri in het Koreaans, afgelopen nacht. De Danuri zal op 16 december in een baan om de maan  aankomen waar het een missie van een jaar zal starten. Zuid-Korea wordt hiermee het zevende land dat een sonde naar de maan stuurt.

Tekening van Danuri.
Foto:Wikimedia
Rusland wil ruimtestation in polaire baan
31 juli 2022 - Rusland wil een nieuw ruimtestation bouwen in een polaire omloopbaan. Dat heeft Vladimir Solovjev, de algemeen ontwerper van RSC Energia en de vluchtleider van het Russische segment van het ISS in een interview aangekondigd. 
Lees verder met FOTO op de
Rusland pagina.
Rusland blijft tot 2028 meedoen met ISS
30 juli 2022 - Russische ruimtevaartfunctionarissen hebben hun Amerikaanse collega's verteld dat Moskou verwacht tot 2028 in het ISS te blijven...Lees verder op de ISS-pagina
Plan voor commerciële Marslanding in 2024
27 juli 2022 - Het Amerikaanse bedrijf Impulse Space heeft aangekondigd dat het al in 2024 een commerciële landing op Mars wil uitvoeren. De lander zal naar Mars vliegen met de Terran R raket van de firma Relativity space.
Lees verder met FOTO op de
Mars pagina.
China koppelt nieuwe module aan ruimtestation 
25 juli 2022 - China heeft zondag de 23 ton wegende Wentian-module gelanceerd en 13 uur later aan het ruimtestation Tiangong-3. gekoppeld. Het is de eerste uitbreiding van het ruimtestation.
Lees verder, met FOTO op de China pagina.
SpaceX bouwt nog een lanceertoren in Florida
22 juli 2022 - Op luchtfoto's van lanceercomplex 39A op Cape Canaveral zijn onderdelen ontdekt voor de bouw van een tweede lanceertoren voor Starship. Waar de ze toren gebouwd moet worden heeft Elon Musk nog niet laten weten.
Omstreden directeur Russisch ruimtevaartbureau vertrekt
16 juli 2022 - De beruchte Roscosmos directeur Dimitry Rogozin is ontheven uit zijn functie. De voormalige vice-premier Joeri Borisov volgt hem op als leider van het ruimtevaartbureau. Rogozin maakte het in het verleden erg bont met onder andere een suggestief filmpje op internet waarin het Russische deel van het ISS wordt losgekoppeld van de rest.
Lancering nieuwe Europese raket succes
13 juli 2022 - De eerste vlucht van ESA’s nieuwe Vega-C-raket is een volledig succes. De raket heeft  LARES-2, een wetenschappelijke satelliet van de Italiaanse ruimtevaartorganisatie ASI, in de geplande omloopbaan  gebracht. 
Lees verder met FOTO op de
ESA-pagina.
Explosie na test motoren Starship booster
12 juili 2022 - De eerste test van de motoren van Booster7, de eerste trap van Starship, is geëindigd in een explosie. Hoeveel motoren er gestart zijn, heeft SpaceX niet bekendgemaakt, maar er is er minstens één ontploft. 
Lees verder met foto op de
SpaceX pagina UPDATE 17 juli
Schitterende eerste foto's van James Webb telescoop
12 juili 2022 - De eerste beelden van de JWST zijn een groot succes. Gisteravond onthulde de Amerikaanse president Biden al een foto en vanmiddag werd de rest openbaar gemaakt. De eerste hieronder is een zogenaamde 'deep field' opname van een groot aantal sterrenstelsels. 
Meer details en alle foto's op de JWST-pagina.

Schitterende eerste foto's van James Webb telescoop
12 juili 2022 - De eerste beelden van de JWST zijn een groot succes. Gisteravond onthulde de Amerikaanse president Biden al een foto en vanmiddag werd de rest openbaar gemaakt.
Meer details en de foto's op de
JWST-pagina.
Vandaag onthulling eerste foto's James Webb telescoop

12 juili 2022 - Vanmiddag zullen de eerste foto's van de James Webb Space Telescope (JWST) onthuld worden. De NASA heeft de 'doelen' al eerder bekendgemaakt: twee exoplaneten, de èta Carina nevel, de zuidelijke ringnevel (NGC 3132) en Stephan’s Quintet (een groep sterrenstelsels).
Bekijk straks de beelden op de
JWST-pagina.
Eerste foto lanceertoren SpaceX in Florida - NASA bezorgd
5 juili 2022 - Op de foto is te zien dat de eerste drie delen van de lanceertoren bij platform 39A in Florida al op elkaar zijn gelast. Ondertussen heeft de NASA haar bezorgdheid geuit ...
Lees verder met FOTO op de SpaceX pagina
Deense astronaut gaat slaap meten met EEG-oordopje 
1 juli 2022 - De universiteit van Aarhus (Denemarken) heeft een oordopje uitgevonden waarmee de hersenactiviteit van de drager gemeten kan worden. De Deense astronaut Andreas Mogensen zal het gaan gebruiken om de kwaliteit van zijn slaap in de ruimte te meten. Hij vertekt in 2023 voor de tweede maal naar het ISS als lid van de Crew-7 vlucht.
Andreas Mogensen in het Destiny lab van het ISS.
foto:Wikimedia 
Nieuw Hubble e-book over exoplaneten
30 juni 2022 - De NASA heeft een gratis e-book gepubliceerd over exoplaneten.
Downlaod het op de
exoplaneten pagina.
Tanktest
maanraket bijna gelukt
23 juni 2022 - De tanktest die NASA afgelopen maandag heeft uitgevoerd, is gestopt op 29 seconden voor het einde van de countdown. Er was een lek ontdekt in een waterstofleiding ...
Lees verder op de maanrace-pagina
Musk: Starship volgende maand klaar voor lancering - vergunning in zicht

16 juni 2022 - Elon Musk heeft laten weten dat Starship en Booster volgende maand vliegklaar zullen zijn. Of dat ook gaat gebeuren hangt nog steeds af van de FAA. Die heeft echter...
Lees verder op de
SpaceX pagina
NASA directeur: Er zal een ESA astronaut op de maan lopen
16 juni 2022 - NASA directeur Bill Nelson heeft gisteren op de ESA-raad in Noordwijk aangekondigd dat er ook een Europese astronaut op de maan zal landen. De twee ruimtevaartorganisaties zullen ook gezamenlijke tests uitvoeren om een satellietnavigatienetwerk op de maan te creëren, "net zoals we vandaag op aarde navigeren met Galileo en GPS", liet de ESA verder weten.
Lancering Ariane 6 weer uitgesteld, nu in 2023
13 juni 2022 - ESA Directeur Josef Aschbacher heeft vandaag meegedeeld dat de eerste vlucht van een Ariane-6 raket pas in 2023 zal zijn. Wanneer precies wilde hij niet zeggen: "een moment in 2023" was alles wat hij in een gesprek met de BBC kwijt wilde. Ook gaf hij geen reden voor het uitstel dat hiermee is opgelopen tot drie jaar. 
Astronauten Shenzhou-14 koppelen met ruimtestation
5 juni 2022 - Drie Chinese astronauten zijn vandaag na een vlucht van zeven uur aangekomen in het ruimtestation Tiangong-3. Commandant Chen Dong werd vergezeld door Liu Yang (China's eerste vrouw in de ruimte) en... Lees verder, met FOTO op de China pagina.
Blue Origin lanceert vijfde groep ruimtetoeristen
5 juni 2022 - Blue Origin heeft gisteren voor de vijfde keer haar New Shepard capsule een suborbitale vlucht laten maken. Voor het eerst ging een passagier voor de tweede keer mee: Evan Dick. Opmerkelijk was ook...Lees verder met FOTO op de ruimtetoerisme pagina.
NASA plant nieuwe tanktest SLS raket 
31 mei 2022 - De NASA gaat op 19 juni opnieuw proberen een generale repetitie voor de lancering van de SLS maanraket uit te voeren. Hierbij worden... Lees verder op de maanrace-pagina
Starliner veilig geland na vlucht naar ISS
26 mei 2022 - De Starliner is vannacht met succes geland in White Sands in de staat New Mexico. De plek waar vroeger de eerste Amerikaanse raketten werden gelanceerd. De capsule landt op airbags die opgeblazen worden nadat het hitteschild is afgeworpen.
Lees verder met FOTO op de ISS-pagina
Starliner met vertraging gekoppeld aan ISS
21 mei 2022 - De Starliner is vannacht om 02.28 u met succes gekoppeld aan het ruimtestation ISS. De koppeling was ruim een uur later dan gepland omdat de koppelring niet goed werkte. Deze moest ingetrokken en opnieuw uitgeklapt worden voordat de koppeling lukte. Verder waren er... Lees verder met FOTO op de ISS-pagina
Boeing lanceert Starliner ruimteschip in tweede testvlucht
20 mei 2022 - Een Atlas V raket van United Launch Alliance (ULA) heeft vannacht voor de tweede maal het Boeing Starliner ruimteschip gelanceerd naar het ISS. De vorige testvlucht mislukte omdat de Starliner niet in de juiste baan terechtkwam en het ISS nooit bereikte. Een onderzoek bracht een groot aantal fouten aan het licht, waaonder tientallen in de software. De Starliner moet zaterdag om 01.10 u met het ISS koppelen.
Inmarsat haalt grondstation weg uit Nederland

19 mei 2022 - Inmarsat gaat haar grondstation in Burum (Friesland) naar Griekenland verplaatsen. Het bedrijf voor maritieme satellietcommunicatie heeft dat besloten omdat de regering de frequentie die het bedrijf gebruikt wil verkopen aan 5G mobiele telefoonnetwerk eigenaren.

Het grondstation in Burum.
Foto: Wikimedia

Lancering Angara-1 met Russische militaire satelliet mislukt
17 mei 2022 - De eerste lancering van de nieuwe Angara-1.2 raket is mislukt. De raket bracht weliswaar op 29 april de Kosmos-2555, een militaire satelliet, in een baan om de aarde, maar deze zal binnenkort terugvallen en in de atmosfeer verbranden.
Rocketlab haalt stunt uit: helicopter vangt rakettrap
16 mei 2022 - Het Nieuw-Zeelandse bedrijf Rocketlab heeft een primeur behaald door met een helicopter de eerste trap van haar Electron raket uit de lucht te vangen. De rakettrap keerde terug aan een parachute en werd op twee kilometer hoogte gevangen doordat een haak aan een kabel de parachutelijn greep. De helicopterpiloot moest zijn lading echter in zee laten vallen omdat die te zwaar leek. 

Foto: Rocketlab
Eerste 'foto' van zwart gat in centrum Melkweg 
12 mei 2022 - De Event Horizon Telescope (EHT), een netwerk van acht radiotelescopen over de hele wereld, heeft de eerste afbeelding gemaakt van het zwarte gat in het centrum van de Melkweg. Het is pas de tweede keer dat het gelukt is om een zwart gat af te beelden. De heldere plekken bestaan uit gloeiend gas dat rond het zwarte gat draait. 


Shuttle-opvolger bijna kaar
11 mei 2022 - De bouw van het ruimtevliegtuig Dream Chaser van de firma Sierra Nevada is bijna klaar. Het eerste exemplaar van de Dream chaser gaat Tenacity (vasthoudendheid) heten en is op het hitteschild en enkele andere onderdelen na, klaar. De nieuwe shuttle kan vijf ton vracht naar jhet ISS brengen, maar in 2026 wil Sierra Nevada ook een bemande versie lanceren. De eerste lancering met een Vulcan raket is op zijn vroegst in februari 2023. 
UPDATE: Sierra Nevada heeft toestemming gekregen om de Dream Chaser op Huntsville International Airport in de staat Alabama te laten landen.

Foto: Sierra Nevada

Meer nieuws in het nieuwsarchief

Te koop: biografie van astronoom Jan Oort
maart 2012- Sinds kort ligt hij in de winkel: De biografie van de beroemde Nederlandse sterrenkundige Jan Oort. Door velen beschouwd als de grootste sterrenkundige van de twintigste eeuw. Hij was grondlegger van de Nederlandse radiosterrenkunde, 'ontdekker' van de Oort wolk en nog veel meer.
Koop het online.Elke dag nieuwe foto

Met live webcam van de bouw van de ELT mega-telescoop

laatst vernieuwde pagina:

agenda

live beeld van de zon
search engine by freefind

 
© 2005-2022 Bureau de Toekomst HOME