India

India plant eerste bemande ruimtevlucht voor eind 2024
29 december 2022 - De Indiase minister van Wetenschap en Technologie heeft aangekondigd dat India's eerste bemande ruimtevlucht gepland is voor het laatste kwartaal van 2024. De vlucht had eigenlijk al dit jaar moet plaatsvinden. Deze Gaganyaan missie moet een driekoppige bemanning gedurende drie dagen in een baan van 400 km hoogte brengen. De HLVM3 raket (een LVM3 raket voor bemande mssies) zal het Gaganyaan ruimteschip lanceren. Er zullen eerst nog twee ondemnade testvluchten worden uitgevoerd, waarvan de eerste in 2023. 
Lancering nieuwe kleine Indiase raket mislukt
8 augustus 2022 - India's nieuwe Small Satellite Launch Vehicle (SSLV) is er zondag niet in geslaagd om twee satellieten in een baan om de aarde te brengen. De motor van de vierde trap startte niet waardoor de aardobservatiesatellieten in een onstabiele baan terechtkwamen. Hierdoor verbrandden zij enige tijd later in de atmosfeer. 

Rechts: de lancering van de SSLV
(foto: ISRO)
India doet nieuwe poging om op de maan te landen
4 februari 2022 - India gaat opnieuw proberen op de maan te landen. De Chandrayaan-3 wordt in augustus gelanceerd.

India onthult ontwerp ruimteschip
6 mei 2009 - Het Indiase ruimtevaartbureau ISRO heeft een tekening onthuld met het ontwerp van het eerste bemande ruimteschip. Dit moet drie ruimtevaarders kunnen vervoeren, maar de eerste keer zullen er maar twee meegaan. De eerste vlucht is gepland voor 2015.
Zie de tekening rechts.

 

India lanceert maansonde
22 oktober 2008 - De Indiase ruimtevaartorganisatie ISRO heeft vandaag haar eerste maansonde gelanceerd. De Chandrayaan-1 moet over twee weken in een baan om de maan komen. De uiteindelijke baanhoogte zal 100 km bedragen. De sonde bevat elf instrumenten, waarvan er vijf door India zelf zijn gemaakt. De overige zijn door de ESA en de NASA gebouwd. De Chandrayaan zal een kleinere sonde afstoten (bovenaan op de foto) die op de maan zal neerstorten. De missie zal twee jaar duren. 


Lancering van de maansonde met een PSLV C11 raket.
(foto's ISRO)

India verdubbelt aantal lanceringen
26 juli 2007 - India gaat het aantal lanceringen verdubbelen en zal vanaf 2009, met de ingebruikname van de GSLV-Mk III raket, al haar satellieten zelf lanceren. De GSLV (Geostationary Satellite Launch Vehicle) kan een lading van vier ton in een geostationaire baan brengen. In 2008 zal India haar eerste maansonde lanceren.

Foto rechts: Een model van de GSLV-Mk III in een testopstelling.

India bouwt eigen space shuttle
2 juli 2007 - India wil in 2020 een eigen ruimteveer in bedrijf hebben. Het onbemande toestel wordt gelanceerd als een raket en landt als een vliegtuig. Het zal worden aangedreven door scramjet motoren - een techiek die zelfs bij de NASA nog in de kinderschoenen staat. Het Indiase ruimtevaartbureau ISRO heeft het ontwerp voltooid van een prototype dat over twee jaar zijn eerste proefvlucht zal maken. Het Indiase ruimteveer is een tweetrapssysteem waarbij de shuttle de tweede trap is.

India zet belangrijke stap naar bemande ruimtevaart
22 januari 2007 - Voor het eerst in de geschiedenis is India er in geslaagd om een ruimtecapsule weer op Aarde te laten landen. De SRE-1 die op 10 januari werd gelanceerd met een PSLV-C7 raket, is vandaag in het water van de golf van Bengalen geland. Tijdens de tiendaagse vlucht in een polaire baan werden experimenten op het gebied van kristalgroei in gewichtloosheid uitgevoerd. De succesvolle vlucht is een belangrijke stap voor India's plannen voor een bemnade maanvlucht. eind dit jaar zal India de Chandrayaan-1 sonde naar de Maan lanceren.

 

De SRE-1 capsule in de cleanroom

              

 

 

 

 

 

 


Lancering PSLV-C7

2005-2022 Bureau de Toekomst HOME