Mars

Algemene gegevens:

  • gemiddelde afstand tot de zon: 1,52 AE *
  • diameter: 6787 km
  • zwaartekracht:0,38 ** 
  • massa : 0,11 **
  • gemiddelde oppervlakte temperatuur : -23 °C
  • duur van het jaar : 687 aarddagen
  • duur van een dag: 24 uur en 37 min
  • aantal manen: 2

* een AE (Astronomische Eenheid) is de gemiddelde  afstand  van de Aarde tot de zon: ca. 150 miljoen km.
** ten opzichte van de Aarde.

Zoombare Marskaart met zeer veel gegevens:

Phoenix Marslander

Meer over Mars met foto's

Stromend water op Mars en meer...

NASA website Insight lander

Alles over NASA 's Perseverance marswagen

Chinese Marswagen succesvol geland
16 mei 2021 - De Chinese Marssonde Tianwen-1 heeft het robotwagentje Zhurong veilig op Mars laten landen. Hij lkwam terecht in een gebied dat Utopia Planitia wordt genoemd. Daar landde in 1976 ook de beroemde Amerikaanse Viking-2 sonde. De Zhurong zal 90 Marsdagen onderzoek gaan doen op Mars.

Foto rechts: De Zhurong lander en rover. (Xinhua)
Marsbodem heeft meeste oceaanwater opgeslokt
17 maart 2021 - Het grootste deel van het oceaanwater op Mars is niet in de ruimte verdwenen, maar opgenomen in de Marsbodem. Dat is de baanbrekende conclusie van een studie van meetgegevens van de ruimtesondes MAVEN en Mars Express
Twee sondes aangekomen in baan om Mars
12 februari 2021 - De ruimtesondes van de VAE en China  zijn op 9 en 10 februari in een baan om Mars aangekomen. De Chinese sonde zal in mei of juni een rover op Mars laten landen. NASA's Perseverance rover zal op 18 februari op Mars landen.
NASA publiceert kaart met ijs op Mars
11 februari 2021 - De NASA heeft een artikel gepubliceerd  met de meest gedetailleerde kaart tot nu toe van ondergronds waterijs op de Rode Planeet. De kaart is gemaakt door een combinatie van gegevens van de ruimtesondes Mars Odyssey, Mars Reconnaissance Orbiter, en de inmiddels inactieve Mars Global Surveyor. Hij toont het grootste deel van het noordelijk halfrond. 

InSight's 'Mol' blijft voorgoed steken in Marsbodem
15 januari 2021 - De NASA heeft het opgegeven om de 'mol', een thermometer die tot vijf meter diep in de bodem moest doordringen, verder omlaag te krijgen. Helaas zit het apparaat op slechts een paar centimeter onder de grond vast. Door een onverwachte bodemsamenstelling is er te weinig wrijving om de mol dieper de grond in te krijgen.

Foto rechts: De Insight lander op Mars, rechts vooraan de 'mol'. (foto NASA)

Emiraten en China zijn onderweg naar Mars, NASA volgt morgen
12 juli 2020 - Een Japanse H-IIA raket stuurde zondag 19 juli de Al-Amal sonde van de VAE op weg naar Mars. Vier dagen later volgde de Chinese Tianwen-1 ('Zoektocht naar hemelse waarheid') sonde met een LM-5 raket.

Foto rechts: De Tianwen-1 lander en rover. (Xinhua)

Emiraten sturen sonde naar Mars
26 april 2020 - De VAE (Verenigde Arabische Emiraten) gaan de eerste Arabische Marsmissie lanceren. De sonde, Al Amal ('Hoop') genaamd, gaat onderzoek doen naar de  atmosfeer van de rode planeet en zal in juli door een Japanse H-IIA raket gelanceerd worden.


Foto rechts: Al Amal bij Mars.
(UAE space agency)

Foto van Curiosity tijdens Marslanding
Pasadena, 6 augustus 2012 - De Marswagen Curiosity is veilig geland op de rode planeet. Tijdens de afdaling lukte het om met de Mars Reconaissance Orbiter (MRO) een foto van de sonde aan de parachute te maken.

Deze film laat zien hoe de Curiosity of MSL (Mars Science Laboratory) landt en op Mars werkt. Zie ook verder op deze pagina.

 
Europa en Amerika gaan samen 
naar Mars
8 juli 2009 - De ESA en de NASA gaan samen Mars verkennen. Vertegenwoordigers van beide organisaties hebben hiertoe op 30 juni een overeenkomst gesloten. Dit werd gisteren door de ESA en NASA bekendgemaakt. De MEJI (Mars Exploration Joint Initiative) zal een raamwerk vormen voor de verkenning van Mars vanaf 2016. In de jaren 2020 zal een lander bodemmonsters van Mars naar de aarde terugsturen. 
Mars kan ondergrondse waterlaag hebben
26 juni 2009 - Er kan toch vloeibaar water in de bodem van Mars voorkomen. dat stellen twee NASA wetenschappers. De Europese Mars Express heeft met haar radarmetingen geen water gevonden, maar een goed geleidende rots- en ijslaag erboven zou alle radargolven kunnen absorberen, zeggen de onderzoekers.
Spirit zit vast op een rotsblok
4 juni 2009 - Het Marswagentje Spirit blijkt vast te zitten op een rots. Dat is duidelijk te zien op foto's die Spirit van zijn onderkant heeft gemaakt. Het wagentje zit al sinds 6 mei tot zijn assen vast in het Marszand. NASA technici hebben de situatie op aarde nagebootst met een testmodel van Spirit om een oplossing van het probleem te vinden.
 
Kans op leven op Mars sterk gestegen
15 januari 2009 - Amerikaanse onderzoekers hebben ontdekt dat er regelmatig pluimen van methaan op Mars vrijkomen. Dit werd vandaag bekendgemaakt op een persconferentie bij de NASA. In de zomer komt er op het noordelijk halfrond een grote hoeveelheid methaan vrij. De bron zou zowel geologisch als biologisch kunnen zijn. De ontdekking is gedaan door Mars enkele jaren waar te nemen in het infrarood met telescopen op aarde. Volgens dr. Lisa Pratt, een geoloog, is kans dat een biologisch proces het methaan produceert ietsje groter dan een geologisch proces.

Foto rechts: met rood is de hoogste concentratie methaan aangegeven. (foto NASA)

Shanghai, 5 december 2008 - Rusland en China zullen in oktober volgend jaar allebei een sonde naar Mars sturen. Deze zullen samen met een Russische raket gelanceerd worden. De Chinese Yinghuo-1 zal in augustus 2010 in een baan om Mars aankomen. De Russen zullen een wagentje op Mars laten landen. De Yinghuo-1 is een kleine sonde van slechts 110 kilo. Rechts een tekening van de sonde bij Mars.

Zie ook archief december 2007


Uitstel voor ESA's Exomars missie

26 november 2008 - De ESA heeft besloten de lancering van de Exomars missie uit te stellen tot 2016.

De Amerikaanse Mars Science Laboratory is een drie meter lange Marswagen die door kernenergie wordt aangedreven. Hij kan twee jaar op Mars rondrijden voor de stroom op is. De lancering is onlangs (december 2008) uitgesteld tot 2011.

Deze film laat zien hoe de sonde landt en op Mars werkt.

Het sneeuwt op Mars
30 september 2008 - De Phoenix Marslander heeft ontdekt dat het sneeuwt op Mars. Met lasermetingen (Lidar) is vastgesteld dat er in de atmosfeer sneeuw ontstaat. Die is echter al gesublimeerd (in damp overgegaan) voordat deze de grond kan bereiken. (zie grafiek rechts)
Omdat de temperatuur te hoog is voor kooldioxidesneeuw. moet de sneeuw wel uit water bestaan.
Nederland gaat mee naar Mars
7 juli 2008 - Nederland investeert acht miljoen in deelname aan de Europese Exomars-missie die in 2014 gelanceerd zal worden. Het geld is voor de ontwikkeling van drie wetenschappelijke instrumenten. De ESA zal één daarvan uitkiezen om in het Marswagentje ingebouwd te worden. De Exomars beschikt over een boor waarmee bodemmonsters tot een diepte van twee meter genomen kunnen worden.
Mars was te zout voor leven
Amsterdam, 30 mei - Het water dat vroeger op Mars voorkwam, was te zout om leven te laten ontstaan. Dat concluderen Amerikaanse wetenschappers van De Harvard Universiteit uit nadere bestudering van gegevens van de Marskarretjes Opportunity en Spirit en van op aarde gevonden meteorieten die van Mars afkomstig zijn. Het Marswater was 10 tot 100 maal zouter dan aards zeewater. Geen enkel aards organisme kan dat overleven. Ook was het Marswater erg  zuur wat het nog onleefbaarder maakt.
MRO ziet lawines op Mars
3 maart 2008 - De Amerikaanse Mars Reconnaissance Orbiter heeft een een foto gemaakt van lawines op Mars.

De foto rechts is in valse kleuren en toont één van de vier lawines die op de oorsproinkelijke foto staan (dit is een uitsnede).

(foto NASA)

Toch geen recent water op Mars
29 februari 2008 - Wetenschappers van de universiteit van Arizona hebben bepaald dat de recent ontdekte stromingsprofielen (zie hier voor foto) niet door water zijn veroorzaakt. Op de foto rechts is een vergelijking te zien tussen een recent onstane geul en de resultaten van een computermodel voor vloeibaar water (links) en droog zand (rechts). Het zand blijkt het beste overeen te komen met de foto van Mars.
Rivierdelta's op Mars zeer snel gevormd
20 februari 2008 - Onderzoekers van de universiteit van Utrecht hebben aangetoond dat de rivierdelta's op Mars in hoogstens enkele tientallen jaren zijn gevormd. In een moderne zandbak hebben ze de vorming hiervan nagebootst. De delta's zijn bijna vier miljard jaar geleden gevormd. Tot nu toe varieerden de schattingen van de vormingstijd van één jaar tot miljoenen jaren.

Foto rechts: het stromingsmodel in de Utrechtse zandbak.

Wolken werpen schaduw op Mars
16 januari 2007 - De Europese Mars Express sonde heeft ontdekt dat er wolken in de marsatmosfeer drijven die een schaduw op de planeet werpen. De wolken bestaan uit vast CO2. De foto hieronder toont een gebied rond de evenaar. De wolken houden naar schatting 40 procent van het zonlicht tegen.


(foto ESA)

 

NASA vindt ingang van grotten op Mars
21 september 2007 - De Mars Odyssey sonde heeft op zeven plaatsen mogelijke ingangen van grotten ontdekt in de helling van een vulkaan. Het bewijs hiervoor is geleverd door temperatuurmetingen die aantonen dat de donkere plekken koeler zijn dan hun omgeving.

 

© 2005-2021 Bureau de Toekomst HOME