Mars -pag 3 terug naar de MARS pagina

Grotten op Mars hebben meeste kans op leven
2 april 2007 - Onderzoekers van de universiteit van Northern Arizona hebben op foto's van de Mars Odyssey zeven grotten ontdekt. Volgens hen bieden deze plekken de beste kans om microbieel leven te vinden. In een grot zijn bacteriŽn beschermd tegen de straling van de zon. Ze zijn ook eem ideale plek voor een toekomstige marsbasis. Ook is er kans dat er waterijs gevonden wordt. Zie de foto's rechts.

stromend water op Mars(FOTO)

Spirit ontdekt meteoriet (FOTO)


Mars Express vind kilometers ijs op zuidpool
15 maart 2007 - Op de zuidpool van Mars ligt een ijslaag van soms wel bijna vier kilometer dik. Dat blijkt uit radar-metingen van de Europese Mars Express sonde. Als het ijs zou smelten zou de hele planeet met ca. elf meter water bedekt worden. Op de foto zijn de paarse gedeelten de dunste ijslagen en de rode de dikste.

Radar opname van de zuidpool van Mars (foto ESA)


ESA's Exomars rover.  

Dit karretje gaat in 2011 naar Mars. Nieuw is dat het wagentje met een boor is uitgerust.
15 november 2006: De lancering is twee jaar uitgesteld tot 2013. Dit besluit is genomen om meer tijd te hebben voor het testen van essentiŽle technieken zoals airbags. Wetenschappers lobbiŽn voor uitbreiding van de missie met meer instrumenten. Daarvoor is wel 300 miljoen euro extra nodig omdat er dan een zwaardere raket (een Ariane-5) nodig is.

© 2005-2022 Bureau de Toekomst