Mars - Perseverance rover

Ingenuity helicopter maakt eerste vlucht

19 april 2021 - De mini-helicopter Ingenuity heeft vandaag als eerste toestel in de geschiedenis een testvlucht op een andere planeet gemaakt. Deze duurde 39 seconden waarbij het toestel een hoogte van ruim drie meter bereikte. De volgende vlucht zal donderdag al plaatsvinden.  

Rechts: een door de Ingenuity gemaakte foto van zijn eigen schaduw tijdens de vlucht. (foto: NASA) 

Perseverance vindt groen rotsblok op Mars
4 april 2021 - De Marsrobot Perseverance heeft een groen rotsblokje ontdekt dat wetenschappers voor een raadsel stelt. Op de foto hiernaast is een rij van drie gaten te zien die de laser van de robot gemaakt heeft voor onderzoek van de samenstelling. De steen is 15 cm groot. 
foto: NASA

Geluid van Perseverance die op Mars rijdt
18 maart 2021 - De NASA heeft het geluid opgenomen van de marswagen Perseverance als deze over de rotsachtige marsbodem rijdt. 
Eerste geluiden van Perseverance laser op Mars
10 maart 2021 - De Perseverance marswagen van de NASA heeft voor het eerst zijn laser afgevuurd en daarvan het geluid opgenomen. Luister hier.
Spectaculaire video landing Perseverance 
22 februari 2021 - De NASA heef een filmpje gepubliceerd van de landing van de Perseverance, gefilmd vanuit de rover zelf! Zie hiernaast>>
Foto hieronder: de eerste panoramafoto gemaakt door de navigatiecamera's.
foto: NASA

Landing Perseverance succes- eerste foto

18 februari 2021 - De Perseverance rover is volgens planning op Mars geland en heeft al twee foto's naar de aarde gestuurd. De foto hiernaast is van een navigatie- camera is daarom van een lage resolutie. Morgen zal de Ingenuity helicopter al getest worden.

 

Mars rover Perseverance landt vanavond

18 februari 2021 - De Perseverance rover zal hopelijk vanvond landen in de Jezero krater op Mars. De landing is gepland op donderdag ongeveer 21.55 u. 
Rechtstreeks verslag van de landing begint om 20.15 u op  NASA TV Public Channel en de NASA site. En verder op YouTube, Twitter en Facebook.

Vanavond op National Geographic om 22.00 u een documentaire over de bouw van de Perseverance.

Behalve een helicopter heeft de Perseverance nog een primeur: een microfoon. Deze kan het geluid horen waarmee een laser een rots raakt, maar ook de wind op Mars horen waaien.

Social media:

Twitter: @NASAPersevere 
Facebook: NASAPersevere

Download de gratis NASA Perseverance poster: 
Mars rover Perseverance op weg naar de Rode Planeet
30 juli 2020 - Een Atlas V raket heeft vandaag de marswagen Perseverance gelanceerd. Deze moet over zeven maanden op Mars landen en heeft ook een helikopter bij zich: de Ingenuity. De Perseverance gaat grondmonsters nemen die in de toekomst samen met de ESA naar de aarde gebracht moeten worden.

Foto rechts: De Perseverance neemt een grondmonster (NASA)

 

2005-2021 Bureau de Toekomst