Nieuwsarchief december 2007

Rusland stopt met ruimtetoerisme
Moskou, 30 december - Rusland stopt na 2009 met het meenemen van toeristen naar het ISS.
>Lees verder
Kans op Marsbotsing toegenomen
Washington, 30 december - De kans dat de astero´de 2007 WD5 op Mars zal inslaan is na analyse van de nieuwste gegevens toegenomen tot 1 op 25. Het rotsblok zal op 30 januari langs Mars vliegen - of er een krater aan toevoegen.
Opnieuw uitstel voor shuttle en Columbus
Washington, 27 december - De lanceerdatum van de space shuttle Atlantis is nu geheel onzeker. De NASA heeft meegedeeld dat het niet bekend is hoe lang het oplossen van het probleem met de brandstoftanksensoren gaat duren. Wel is duidelijk dat de oorzaak in de connectoren ligt.
Kerstkado's voor ISS-bemanning
Washington, 26 december - De Russische Progress-M 62 is vanochtend aan het internationaal ruimtestation gekoppeld. Het vrachtschip vracht naast de gebruikelijke voorraden kerstkado's voor de drie bemanningsleden mee en enkele kilo's vers fruit.
Astero´de dreigt op Mars in te slaan
Washington, 24 december - Een vijftig meter grote astero´de dreigt op 30 januari op Mars te botsen. Het object met de naam 2007 WD5 heeft een kans van 1 op 75 om een krater van van bijna een kilomter groot te slaan.
Ruimtepuin vernietigt satelliet
Washington, 24 december - De NASA heeft bekendgemaakt dat een oude satelliet in november waarschijnlijk door een brok ruimtepuin in stukken is geslagen. De Upper Atmosphere Research Satellite werd in 2005 buiten gebruik gesteld.
VN roept 2009 uit tot jaar van de sterrenkunde
Amsterdam - 22 december - De VN heeft 2009 tot het jaar van de astronomie uitgeroepen. Het is dan 400 jaar geleden dat voor het eerst een telescoop werd gebruikt. Volgend jaar herfst wordt al de uitvonding van de telescoop herdacht.
>>Lees verder

Sonde ontdekt actieve gletsjer op Mars
Londen, 21 december - De Mars Express sonde van de ESA heeft waarschijnlijk een actieve gletsjer op Mars ontdekt. Dit meldt onderzoeker Gerhard Neukum van de ESA in een interview met de BBC. 
>>Meer details en FOTO

Schade ruimtestation misschien door meteoor
Washington,15 december - Twee astronauten van het ISS zullen dinsdagmiddag een ruimtewandeling uitvoeren om de schade te onderzoeken die een scharnierpunt van een van de zonnepanelen heeft opgelopen. Vermoed wordt dat het probleem is veroorzaakt door een micrometeoor of een stuk ruimtepuin. Het wordt de honderdste ruimtewandeling in de geschiedenis van het ISS.
Spirit vindt aanwijzing voor stoom op Mars
Pasadena, 13 december - NASA wetenschappers hebben een oplossing gevonden voor het raadsel dat de Marsrobot Spirit in mei dit jaar vond. Een plek met bijna puur silica zou ontstaan kunnen zijn door het ontsnappen van stoom door barsten in het gesteente. Dit is van groot belang voor het zoeken naar leven...>Lees verder op de Marspagina/FOTO
NASA plant nieuwe maanmissie
Washington,11 december - De NASA zal in 2011 twee sondes lanceren om zeer nauwkeurig het zwaartekrachtsveld van de Maan te meten. GRAIL (Gravity Recovery and Interior Laboratory) bestaat uit twee identieke sondes die tegelijk om de maan gaan draaien. De metingen leveren ook informatie op over het inwendige van de maan.
Lancering shuttle met ruimtelab pas in januari
Washington, 9 december - De lancering van de shuttle Atlantis is op zijn vroegst op 2 januari. Bij de lanceerpoging van vandaag werkte een van de vier sensoren in de externe brandstoftank weer niet goed. De Atlantis zal het Europese ruimtelaboratorium Columbus naar het ruimtestation ISS brengen.
Opnieuw uitstel shuttle-lancering
Washington, 6 december - De lancering van de space shuttle is nogmaals uitgesteld en staat nu gepland voor zaterdag om 21.43 uur. 7 december: opnieuw uitgesteld tot zondag
>>Lees verder/nieuwe foto

Lancering Columbus uitgesteld
Washington, 6 december - De lancering van de shuttle Atlantis en het Europese ruimtelab Columbus is uitgesteld. Twee sensoren in de externe brandstoftank werken niet goed. Vanavond om 2200 u wordt tijdens een persconferentie bekendgemaakt hoe lang het uitstel gaat duren.
>>Lees het uitgebreide Columbus dossier met Foto's

China lanceert Marssonde in 2009
Beijing, 5 december - China bouwt een Marssonde die in oktober 2009 naar de rode planeet zal vertrekken. De Yinghuo-1 zal door een Russische Proton-raket gelanceerd worden. De slechts 110 kilo zware sonde zal in september 2010 de eerste Marsfoto's naar de aarde sturen.
NASA lanceert vernieuwde website
Washington, 5 december - De website van de NASA is grondig vernieuwd en heeft een totaal nieuw uiterlijk gekregen. Kijk zelf op www.nasa.gov

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Grail maansondes
De GRAIL maansondes

 


De Yinghuo-1 Marssonde

 

 

 

 

 

ę 2005-2021 Bureau de Toekomst