Ruimtetoerisme

Blue Origin (Kuifje raket)

ruimtehotels    Video over Spaceship Two

Lees ook het uitgebreide achtergrondartikel over ruimtetoerisme: 
Zie artikelen

 

Virgin Galactic voert laatste vlucht VSS Unity uit
8 juni 2024 - De VSS Unity, het tweede exemplaar van Spaceship Two,  heeft vandaag haar laatste suborbitale vlucht uitgevoerd. Aan boord waren een Turkse onderzoeker en drie privť-astronauten. Het was de zevende commerciŽle vlucht voor VSS Unity en de twaalfde vlucht in totaal..Virgin Galactic gaat geen vluchten meer uitvoeren tot het eerste toestel van de nieuwe Delta-class is voltooid. dit nieuwe schip moet goedkoper in gebruik zijn en veel vaker kunnen vliegen.

Rechts: de passagiers tijdens de vlucht. Foto: Virgin Galactic

Japanner annuleert Starship ruimtetoerismevlucht rond de maan
1 juni 2024 - De Japanse miljardair Yusaku Maezawa heeft gisteren zijn Dearmoon project, om met een Starship van SpaceX rond de maan te vliegen, plotseling afgelast. Toen Maezawa in 2018 instemde met de missie, zei hij, was de veronderstelling dat deze eind 2023 gelanceerd zou worden. Door de vertraging in de ontwikkeling van Starship zal dat niet eerder dan in 2030 kunnen. "Ik kan geen plannen maken voor mijn eigen leven als de zaken zo doorgaan, en ik wil de crew die ik heb uitgenodigd niet langer laten wachten, dus ik heb er veel over nagedacht, maar ik heb op dit moment besloten om te annuleren" aldus de Japanner.
Wel heeft hij al in 2021 een vlucht naar het ISS gemaakt in een Russische Sojoez raket.
Blue Origin stuurt weer toeristen de ruimte in
19 mei 2024 - Blue Origin heeft toeristenvluchten naar de ruimte hervat. Vandaag maakten met vlucht NS-25 Mason Angel, Sylvain Chiron, Kenneth L. Hess, Carol Schaller, Gopi Thotakura en voormalig luchtmachtkapitein Ed Dwight een korte vlucht naar ruim honder kilometer hoogte. Dwight was in 1961 door president Kennedy uitgekozen als de eerste zwarte astronaut maar heeft nooit gevlogen.

Rechts: Trainingsfoto van de bemanniing. foto: Blue Origin.

Blue Origin hervat ruimtevluchten met New Shepard
21 december 2023 - Ruim een jaar na de mislukte vlucht van een New Shepard raket heeft Blue Origin weer een succesvolle vlucht uitgevoerd. De missie, NS-24 genoemd, startte op 19 december en duurde 10 minuten. De capsule vervoerde alleen wetenschappelijke experimenten en 38.000 briefkaarten! "We kijken ernaar uit om binnenkort onze volgende bemande vlucht uit te voeren", zei een woordvoerder van de firma na afloop van de vlucht.

Foto: SChermfoto Blue Origin video

Blue Origin hervat vluchten deze maand 
10 december 2023 - Blue Origin gaat nog deze maand de vluchten van de New Shepard raket hervatten. Dat verwachten Amerikaanse ruimtevaart- deskundigen. Deze vlucht zal een herhaling zijn van de mislukte lancering van september 2022 met wetenschappelijke experimenten. Luchtvaart autoriteit FAA heeft onlangs haar onderzoek naar de oorzaak van die mislukking voltooid. De volgende bemande vlucht wordt verwacht in februari 2024. 
UPDATE: Blue Origin heeft bekendgemaakt dat de vlucht 18 december of later zal zijn.
Eerste vlucht Virgin Galactic met ruimtetoeristen succes
10 augustus 2023 - Vandaag vlogen zes toeristen de ruimte in aan boord van Virgin Galactics Spaceship Two. Het was de eerste vlucht met particuliere ruimtetoeristen: De vorige vlucht had alleen Italiaanse piloten en wetenschappers aan boord. Voor het eerst waren de vrouwen (vier) in de meerderheid en was er een moeder-dochter paar aan boord.
Het ruimtevliegtuig bereikte een hoogte van 88 kilometer. Alleen de VS hanteren een hoogte van 80 kilometer als de grens van de ruimte.

Rechts: De passagiers zwaaien naar de camera. Foto: Virgin Galactic

Blue Origin hervat ruimtetoerisme binnen enkele weken
10 juni 2023 - Blue Origin verwacht binnen enkele weken de vluchten met de New Shepard raket te kunnen hervatten. Vorig jaar september stortte een onbemande raket neer door een probleem met de uitlaat van de motor. 
Blue Origin: zwakke uitlaat raketmotor oorzaak crash toeristenraket
26 maart 2023 - De Amerikaanse firma Blue ”rigin heeft eindelijk de oorzaak bekendgemaakt van het neerstorten van haar New Shepard raket. De uitlaat van de raketmotor bleek niet bestand tegen hogere temperaturen van de verbrandingsgassen dan normaal en begaf het. Er waren alleen experimenten aanwezig in de capsule die een veilige landing maakte. Volgens Blue Origin is de ramp veroorzaakt door wijzigingen aan het motorontwerp in het verleden. Verbeteringen aan de motor en de uitlaat moeten het probleem oplossen, maar wanneer er weer toeristen de ruimte ingaan, wilde de firma niet zeggen.

New Shepard raket stort neer na onbemande vlucht
14 september 2022 - Een New Shepard raket van Blue Origin is neergestort na een motorstoring. De capsule met wetenschappelijk experimenten werd een minuut na de lancering door het noodsysteem losgetrokken van de raket en landde veilig aan zijn parachutes. De herbruikbare raket maakte zijn negende vlucht. Voor de onbemande vluchten wordt een andere capsule en raket gebruikt dan die voor de vluchten die toeristen vervoeren.

Foto rechts: De raket vlak voordat de capsule werd losgetrokken. 
Foto: Blue Origin

Blue Origin lanceert opnieuw zes toeristen de ruimte in
14 augustus 2022 - Blue Origin heeft op 4 augustus opnieuw zes passagiers een suborbitale ruimtereis laten maken. Onder de klanten waren de eerste Egyptische en Portugese burgers die de grens van de ruimte bereikten. Sara Sabry uit Egypte was de tweede passagier wiens vluvht werd betaald door Space for Humanity, een non-profitorganisatie die ruimtevluchten aanbiedt aan 'gewone' burgers. De overige ruimtetoeristen waren: Mario Ferreira uit Portugal, Coby Cotton,, Vanessa OíBrien, Clint Kelly III en Steve Young.

Foto rechts: Blue Origin.

Blue Origin lanceert vijfde New Shepard missie
5 juni 2022 - Blue Origin heeft gisteren voor de vijfde keer haar New Shepard capsule een suborbitale vlucht laten maken. Voor het eerst ging een passagier voor de tweede keer mee: Evan Dick. Opmerkelijk was ook Katya Echazarreta als passagier. Zij werd voor de vlucht geselecteerd door Space for Humanity, een non-profitorganisatie die ruimtevluchten aanbiedt aan mensen die dat zelf niet kunnen betalen.
Verder vlogen mee:Hamish Harding, Victor Correa Hespanha, Jaison Robinson en Victor Vescovo.
Rechts: De landing van de capsule.
Foto: Blue Origin
Particuliere ruimtemissie Ax-1 veilig geland
26 april 2022 - De Ax-1 ruimtemissie is gisteravond veilig in zee geland voor de kust van Florida. De Crew Dragon 'Endeavour' was 16 uur eerder losgekopeld van het rumestation ISS. De bemanning nam ook een groot aantal wetenschappelijke experimenten mee terug voor onderzoek. 
Nog dit jaar zal een tweede missie, Ax-2 naar het ISS vertrekken met als commandant ex-NASA astronaut Peggy Whitson.
Eerste geheel particuliere missie bij ISS aangekomen
9 april 2022 - De historische Ax-1 ruimtemissie van de firma Axiom Space is aangekomen bij het  ruimtestation ISS. Commandant Michael Lůpez-AlegrŪa, piloot Larry Connor (beide uit de VS) en de astronauten Eytan Stibbe uit IsraŽl en de Canadees Mark Pathy betraden het ruimtestation zaterdagmiddag. Zij vertrokken een dag eerder met een Crew Dragon van SpaceX vanaf Cape Canaveral. De Ax-1 astronauten zullen acht dagen in het ISS blijven. Door hun komst zijn er nu elf astronauten in het ISS.

Rechts: De bemanning vlak voor de lancering. Foto: SpaceX

Blue Origin lanceert zes ruimtetoeristen
31 maart 2022 - Blue Origin heeft vandaag voor de vierde keer toeristen in de ruimte gebracht. De bemanning van de eerste vlucht dit jaar bestond uit Gary Lai, George Nield, Jim Kitchen, Marty Allen, en Sharon en Marc Hagle (v.l.n.r. op de foto). De laatste twee zijn het eerste echtpaar onder de ruimtetoeristen. Het is de tweede vlucht met alle zes stoelen bezet. Een woordvoerder van Blue Origin zei tijdens de vlucht dat het bedrijf dit jaar het aantal passagiers ten minste wil verdrievoudigen. Dat betekent dat er dit jaar nog ten minste zes vluchten zullen volgen.

(foto: Blue Origin) 
SpaceX plant eerste ruimtewandeling door toerist
17 februari 2022 - Met een nieuw programma 'Polaris' genaamd wil SpaceX de eerste commerciŽle ruimtewandeling uitvoeren. De eerste missie in het  programma, Polaris Dawn, is gepland voor eind dit jaar en zal meerdere primeurs hebben. Twee ruimtewandelingen vormen het hoogtepunt, en verder zal het in de hoogste baan om de aarde ooit vliegen: een elliptische baan tot maximaal 1369 kilometer hoogte. Daarnaast zal voor het eerst lasercommunicatie met Starlink satellieten getest worden. Er zullen vier astronauten meegaan waarvan twee bekend zijn van de Inspiration4 missie. Commandant is Jared Isaacman die wordt vergezeld door Scott Poteet, Sarah Gillis en Anna Menon. De vlucht zal vijf dagen duren.

Rechts: de Polaris Dawn leden: Jared Isaacman, Anna Menon, Sarah Gillis and Scott Poteet. 
Foto: Jared Isaacman

 

Sojoez geland met Japanse ruimtetoeristen
20 december 2021 - De Russische Sojoez MS-20 met de Japanse ondernemer Yusaku Maezawa en zijn assistent Yozo Hirano is met succes geland in Kazachstan. Zij verbleven 12 dagen in het ruimtestation ISS. Commandant van de Sojoez was kosmonaut Alexander Misurkin.
De Japanner heeft hier niet genoeg aan: Hij gaat in 2023 een reis rond de maan maken (het Dearmoon project) in een Starship van SpaceX.
Je kunt op zijn Youtubekanaal zien wat hij allemaal in de ruimte gedaan heeft.
Rechts Maezawa in het ISS
foto: Wikimedia (Mark Vande Hei)

 

Virgin Galactic stelt vluchten uit tot eind 2022
15 oktober 2021 - Virgin Galactic heeft bekendgemaakt dat het de start van de commerciŽle vluchten heeft uitgesteld tot het vierde kwartaal van 2022. Er wordt een 'verbeterprogramma' gestart voor zowel het ruimtevliegtuig als het draagvliegtuig. Als dit voltooid is, volgt eerst nog de Unity 23 testvlucht. 

 

Shatner ontroerd na succesvolle ruimtevlucht
13 oktober 2021 - William Shatner was emotioneel nadat hij weer op de grond stond na zijn succesvolle ruimtevlucht. Vlucht NS-18 van Blue Origin verliep volgens het boekje. Hij toonde zich verbaasd hoe snel je door de atmosfeer heen bent en hoe dun die is. "Dunner dan je huid". 
video

Vanmiddag ruimtevlucht Shatner ('captain Kirk')
13 oktober 2021 - Vanmiddag om vier uur zal William Shatner de ruimte in gaan met de NS-18 vlucht van Blue Origin. Hij is een 'gast' wat betekent dat hij niets hoeft te betalen. 

Rechts: De bemanning van vlucht NS-18. V.l.n.r: Glen de Vries, Audrey Powers, William Shatner en Chris Boshuizen. (Foto: Blue Origin)

Blue Origin bevestigt: William Shatner ('captain Kirk') gaat de ruimte in
4 oktober 2021 - Het is officieel: William Shatner gaat mee met de volgende vlucht van Blue Origin. New Shepard NS-18 wordt op 12 oktober gelanceerd. Verder gaat Audrey Powers, een manager van het bedrijf mee, samen met Chris Boshuizen en Glen de Vries (geen Nederlanders).

Rechts: Shatner en een personeelslid van Blue Origin. (foto: Blue Origin)

Virgin Galactic mag weer vliegen
30 september 2021 - De Amerikaanse luchtvaartautoriteit FAA heeft Virgin Galactic toestemming gegeven om weer te vliegen met SpaceshipTwo. Voorwaarde is dat de posiitie van het ruimtevliegtuig continu wordt doorgegeven aan de luchtverkeersleiding en dat er een groter luchtruim wordt gereseerveerd voor het geval er weer van de geplande baan wordt afgeweken. 
Star Trek Captain Kirk op volgende vlucht Blue Origin
25 september 2021 - William Shatner, alias Captain Kirk uit de tv-serie Star Trek, is lid van de volgende bemanning van de  New Shepard raket van Blue Origin. De suborbitale ruimtevlucht wordt misschien al in oktober uitgevoerd. Of en hoeveel Shatner moet betalen is nog niet bekend. Hij wordt met zijn leeftijd van 90 jaar de oudste astronaut uit de geschiedenis. Hij heeft jaren geleden ook al een kaartje gereserveerd voor een vlucht met Virgin Galactic. 
Inspiration4 astronauten veilig geland
19 september 2021 - De vier ruimtetoeristen van de Inspiration4 missie  zijn afgelopen nacht veilig geland voor de kust van Florida. Hun vlucht duurde bijna drie dagen. Tijdens hun vlucht spraken ze met Tom Cruise (die zelf ook de ruimte in gaat), Elon Musk en kinderen uit het ziekenhuis waarvoor ze geld inzamelen.
Foto rechts: astronaut Chris Sembroski neemt foto's van het uitzicht.
Foto: Inspiration4
Inspiration 4 astronauten zijn in de ruimte
15 september 2021 - Afgelopen nacht zijn de vier ruimtetoeristen van de Inspiration4 missie in een baan om de aarde aangekomen. Zij vertrokken precies op tijd van Cape Canaveral en na 14 minuten werd het Dragon ruimteschip losgekoppeld van de raket. De astronauten zullen de komende drie dagen niet alleen van het uitzicht en de gewichtloosheid genieten, maar ook wetenschappelijke en medische experimenten uitvoeren.

Foto rechts: een zwevend pluchen hondje laat zien dat de Dragon gewichtloos is. (schermfoto SpaceX video) 

Bekijk hier de video van de lancering

SpaceShipTwo aan de grond na probleem laatste vlucht
3 september 2021  - De Amerikaanse luchtvaartautoriteit FAA heeft Virgin Galactic een vliegverbod opgelegd voor Spaceship Two. De laatste vlucht, met Richard Branson aan boord, bleek toch niet goed te zijn verlopen. Het ruimtevliegtuig klom niet steil genoeg en de piloten negeerden een rood lampje dat hiervoor waarschuwde. Bovendien heeft Virgin Galactic dit te laat bij de FAA gemeld. Het verbod geldt totdat de FAA een onderzoek naar de oorzaak van het probleem heeft goedgekeurd.


SpaceX stuurt vier toeristen drie dagen de ruimte in
31 augustus 2021 - Inspiration4 zo heet de ruimtevlucht van vier toeristen die drie dagen in een baan om de aarde zullen vliegen in een Crew Dragon ruimteschip van SpaceX. De lancering is op 15 september en de missie wordt betaald door de Amerikaanse ondernemer Jared Isaacman. Hij vliegt zelf ook mee en wordt vergezeld door Hayley Arceneaux, Chris Sembroski en Sian Proctor. De aangepaste versie van een Crew Dragon heeft een doorzichtige neuskegel die voor een onbeperkt uitzicht zal zorgen. De Dragon zal op een hoogte van 575 km rond de aarde draaien, hoger dan het ISS!

Rechts: De bemanning went aan gewichtloosheid tijdens een paraboolvlucht. (foto: Inspiration4)

Virgin Galactic verhoogt ticketprijs drastisch
11 augustus 2021 - Virgin Galactic heeft eindelijk de prijs bekendgemaakt voor een vlucht met haar Spaceship Two ruimtevliegtuig. Die is meteen fors verhoogd van $250.000 naar $450.000. Wie mee wil moet nog wel een tijdje wachten, want eerst komen enkele honderden passagiers aan de beurt die in het verleden al geboekt hebben.
Eerste bemande vlucht Blue Origin met Bezos succes
20 juli 2021 - De eerste bemande vlucht van de New Shepard raket van Blue Origin was vanmiddag een succes. Na een vlucht van tien minuten landden de vier passagiers veilig in de woestijn van Texas. De capsule bereikte een hoogte van 105 km, 20 km meer dan Spaceship Two van Virgin Galactic. Blue Origin verwacht dit jaar nog twee bemande vluchten uit te voeren.

Rechts: de ruimtetoeristen zweven door de cabine.  foto: Blue Origin.

Brabander vliegt met Bezos op vlucht New Shepard
20 juli 2021 - Oliver Daemen uit Tilburg wordt de derde Nederlandse astronaut na Wubbo Ockels en Andrť Kuipers. Hij vliegt vanmiddag mee met Jeff Bezos op de eerste bemande vlucht van de New Shepard raket en ruimtecapsule. 
Foto onder: De bemanning met Oliver als derde van links.
foto: Blue Origin.
Volg de lancering via blueorigin.com

Morgenmiddag eerste bemande vlucht Blue Origin met Bezos
19 juli 2021 - Dinsdagmiddag om 15.00 uur worden Jeff Bezos en zijn broer Mark gelanceerd in de New Shepard raket. Zij maken een vlucht naar 100 km hoogte. Overige passagiers zijn Wally funk, een voormalige pilote en Oliver Daemen een Nederlandse jongen van 18 die daarmee de jongste astronaut uit de geschiedenis wordt. Hij plaats neemt de plaats in van een miljonair die een kaartje had gekocht dat geveild was voor 22 miljoen dollar. Hij of zij heeft afgezegd wegens tijdgebrek en vliegt later mee. Volg de lancering via blueorigin.com
Vlucht van Spaceship Two met Richard Branson succes
11 juli 2021 - Na enige vertraging door slecht weer heeft Spaceship Two van Virgin Galactic een succevolle vlucht gemaakt naar een hoogte van 85 km. Het was pas de vierde testvlucht van het ruimtevliegtuig. Op de foto hieronder zweven de passagiers door de cabine. 
foto: Virgin Galactic
 
Video van de vlucht van Spaceship Two
- -
Vanmiddag lancering Spaceship Two met Richard Branson
11 juli 2021 - Vanmiddag vliegt Virgin Galactic oprichter Richard Branson met drie anderen naar 80 km hoogte. Dat is alleen in de VS de grens van de ruimte. De rest van de wereld hanteert een grens van 100 km hoogte. Aan boord zijn: de piloten Dave Mackay en Michael Masucci, Branson zelf (vierde van links op de foto) en drie van zijn medewerkers: Coplin Bennet, Beth Moses en Sirisha Bandla. foto: Virgin galactic
Eerste testvlucht toeristenballon succes
24 juni 2021 - De Amerikaanse firma Space Perspective heeft haar eerste testvlucht gemaakt met de onbemande Neptune One ballon. Deze  steeg op vanuit Florida, bereikte een hoogte van 30 km en landde in de Golf van Mexico. 
Lees meer - met FOTO 
UPDATE: De kaartverkoop is begonnen!

foto: Space Perspective

En Richard Branson gaat op 4 juli de lucht in
9 juni 2021 - Eigenaar Richard Branson van Virgin Galactic gaat al op 4 juli een suborbitale vlucht maken met zijn ruimte- vliegtuig Spaceship Two. Dat heeft een anonieme bron bekendgemaakt. Het besluit was overigens al genomen voordat het plan van Blue Origin (zie hiernaast) werd bekendgemaakt.
Jeff Bezos gaat 20 juli de ruimte in...
8 juni 2021 - Blue Origin eigenaar Jeff Bezos kondigde maandag aan dat hij en zijn broer Mark mee zullen vliegen met de eerste bemande suborbitale vlucht van de New Shepard ruimtecapsule van het bedrijf op 20 juli. Dat is de 52e verjaardag van de Apollo 11 maanlanding.
Virgin Galactic publiceert spectaculaire video vlucht Spaceship Two
31 mei 2021 - Op de video hiernaast kun je zelf zien hoe indrukwekkend het uitzicht op de aarde is. De testvlucht is te volgen vanaf het loslaten van het ruimtevliegtuig tot de landing. Deze zomer zijn nog drie extra testvluchten
gepland voordat de  commerciŽle vluchten kunnen beginnen.
Virgin Galactic maakt eerste bemande 'ruimtevlucht' vanuit New Mexico
22 mei 2021 - Het ruimtevliegtuig Spaceship Two heeft voor het eerst een succesvolle testvlucht gemaakt vanaf de ruimtehaven Spaceport America in de Amerikaanse staat New Mexico. Spaceship Two bereikte een hoogte van 89 km, 9 km hoger dan wat (overigens alleen in de VS) de grens van de ruimte is. Alleen de twee piloten waren aan boord, naast een aantal experimenten van de NASA. 

Rechts: Spaceship Two in de ruimte. (foto: Virigin Galactic)

Virgin Galactic: SpaceShipTwo test zaterdag
21 mei 2021 - Virgin Galactic mikt op aanstaande zaterdag  voor de derde bemande testvlucht van het ruimtevliegtuig SpaceShipTwo. Er zullen alleen de twee piloten aan boord zijn. Onlangs waren er nog technische problemen met het draagvliegtuig, maar die zijn nu opgelost. De vorige testvlucht in december vorig jaar mislukte.
Blue Origin veilt eerste stoel op New Shepard
11 mei 2021 - Blue Origin zal een stoel voor de eerste vlucht met passagiers van de NewShepard ruimtecapsule veilen. De lancering is gepland op 20 juli. De opbrengst gaat naar een goed doel. 
Japanse miljardair werft acht bemanningsleden voor reis rond de maan
3 maart 2021 - De Japanse miljardair Yusaku Maezawa heeft een video gepubliceerd waarin hij acht bemanningsleden zoekt voor een reis rond de maan. Deze moet al in 2023 starten met een Starship van SpaceX. Je kunt je aanmelden op de website van zijn project 'Dearmoon'.

Eerste passagiersvlucht Virgin Galactic in 2022
28 februari 2021 - De eerste vlucht met betalende passagiers van Spaceship Two van Virgin Galactic is uitgesteld tot volgend jaar. De storing die de laatste testvlucht veroorzaakte, is nog niet opgelost. Wel hoopt oprichter Richard Branson dit jaar zelf de ruimte in te gaan - dertien jaar later dan oorspronkelijk gepland. 

Blue Origin test vandaag eerste capsule voor ruimtetoerisme
14 januari 2021 - Blue Origin zal vandaag de eerste testvlucht van haar ruimtecapsule voor  passagiers via live-stream uitzenden. Een herbuikbare New Shepard raket zal de bemanningscapsule lanceren vanuit West-Texas om 16:45 uur Nederlandse tijd. Kijk op de Blue Originís website of YouTube.
De capsule is de RSS (Reusable SpaceShip) First Step genoemd. 

foto rechts: het interieur van de capsule. (foto: Blue Origin)

Eerste testvlucht van Virgins SpaceShipTwo vanuit New Mexico mislukt
12 december 2020- De Eerste testvlucht van Virgin Galactics ruimtevliegtuig SpaceShipTwo vanuit New Mexico is mislukt. De raketmotor stopte al na ťťn seconde waarna het vliegtuig veilig terugzweefde naar de nieuwe thuisbasis op Spaceport America in de staat New Mexico. Foto rechts: SpaceShipTwo stijgt op hangend onder het draagvliegtuig VMS Eve. 

foto: Virgin Galactic

Reality show stuurt deelnemer naar ruimtestation ISS
18 september 2020 - Space Hero, een Amerikaans tv-bedrijf, zegt een stoel op een SpaceX Dragon missie naar het ISS in 2023 te hebben geboekt. Ze willen een reality tv-serie maken en deelnemers van over de hele wereld laten strijden om een ticket naar de ruimte. De winnaar blijft dan tien dagen in het ISS.
Virgin Galactic plant testvlucht SpaceShipTwo op 22 oktober
7 september 2020 - Virgin Galactic plant een nieuwe testvlucht van haar ruimteschip SpaceShipTwo op 22 oktober. Dat blijkt uit een vergunningaanvraag van het bedrijf. De missie zal twee testpiloten aan boord hebben. Een volgende vlucht zal vier 'missiespecialisten' aan boord hebben. Als alles goed gaat, zullen de twee testvluchten de laatste zijn voordat Richard Branson in het eerste kwartaal van 2021 zelf de ruimte in gaat.
Space Adventures zoekt klant om een ruimtewandeling te doen
26 juni 2020 - Rusland heeft een contract gesloten met Space Adventures om twee klanten in 2023 naar het ISS vliegen. En ťťn van die klanten zou dan een ruimtewandelig mogen maken! Namen zijn nog niet bekend. "We zijn op zoek naar klanten", aldus het Amerikaanse bedrijf.
Thales Alenia Space gaat delen commercieel ruimtestatation bouwen
24 juni 2020 - De Franse firma Thales Alenia Space gaat twee delen van het toekomstige ruimtestatation van het bedrijf Axiom ontwikkelen en bouwen. Dat hebben de twee ondernemingen vandaag in een contract vastgelegd. Het Amerikaanse Axiom gaat zijn ruimtestation modules in 2024 koppelen aan het ISS. 

Foto rechts: Axiom modules gekoppeld aan het ISS
(foto Axiom Space)
Bedrijf biedt toeristen ballonvaart naar de stratosfeer
18 juni 2020 - De nieuwe firma Space Perspective gaat met hun 'ruimteschip' Neptune ballonvaarten naar een hoogte van 30 km verkopen. Dat is nog niet halverwege de ruimte, maar de passagiers krijgen wel een spectaculair uitzicht op de aarde. De eerste testvluchten zijn al begin volgend jaar gepland. De eerste passagiers kunnen in 2024 instappen. Een kaartje gaat ongeveer 125.000 dollar kosten.

foto: Space Perspective

NASA astronauten gaan trainen in ruimteschip van Virgin Galactic
21 april 2020 - NASA directeur Jim Bridenstine heeft bekendgemaakt dat zijn astronauten    gaan trainen in het ruimteschip Spaceship Two van Virgin Galactic. Dit maakt een paraboolvlucht waarin de passagiers enkele minuten gewichtloos zijn. Deze beleidswijziging zou NASA's Artemis maanprogramma ondersteunen, benadrukte Bridenstine.
 Virgin begint ruimtevluchten over anderhalf jaar
Kuala Lumpur, 27 september 2010 - Virgin Galactic directeur Richard Branson heeft aangekondigd dat zijn bedrijf over 18 maanden met de eerste ruimtevluchten zal beginnen. Zijn ruimteschip Spaceship Two zal zes passagiers kunnen vervoeren. Ook heeft hij plannen om een hotel in de ruimte te beginnen.
Virgin onthult ruimteschip VSS Enterprise
Mojave Airport (USA), 8 december 2009 - Gisteravond heeft Virgin Galactic het eerste commerciŽle ruimteschip onthuld. Dit eerste exemplaar van Spaceship Two is VSS Enterprise genoemd, naar het ruimteschip uit de serie Star Trek. 
 
 
  (c) Virgin Galactic
'Clown' vertrokken naar ruimtestation
Baikonoer, 30 september 2009- De Canadese ruimtetoerist Guy Laliberte, oprichter van het Cirque du Soleil, is samen met de Russische commandant Max Suraev en NASA astronaut Jeff Williamsen naar het ISS gelanceerd. Voor de lancering zette hij een rode clownsneus op. Laliberte wil vanuit de ruimte een wereldwijde actie deelnemen om aandacht te vragen voor het tekort aan schoon drinkwater. De Sojoez zal vrijdag aan het ruimtestation koppelen. De Canadees is de achtste toerist die het ISS bezoekt.

Bekijk hier een film van de vlucht van de Sojoez.

 
Spaceship Two in december klaar
21 mei 2009 - Het testen van de motor van Spaceship Two, waarmee Virgin Galactic toeristen in de ruimte wil brengen, is voltooid. Dat zei directeur Richard Branson onlangs op een conferentie. Het ruimteschip zal in december klaar zijn, waarna de testvluchten beginnen.

Moederschip Virgin Galactic start testvlucht
12 december 2008 - White Knight 2, het vliegtuig dat het toeristenschip Spaceship 2 omhoog moet brengen, zal voor kerstmis met testvluchten beginnen. Dat vertelde directeur Whitehorn aan het blad New Scientist. In juli 2009 moeten de eerste testvluchten met Spaceship Two zelf beginnen.

Op de foto hiernaast doet het vliegtuig een taxitest.

 
Virgin onthult draagvliegtuig voor ruimtetoerisme
Mojave Spaceport, 28 juli 2008 - Vandaag was de rollout van de Whiteknight 2, het draagvliegtuig dat Scaled composites heeft gebouwd. Het vliegtuig, dat Eve is gedoopt, gaat het toekomstige Spaceship 2 omhoog brengen naar de lanceerhoogte van 20 km. Het is het grootste vliegtuig ter wereld dat geheel van koolstofvezel is gemaakt. Volgend jaar zal Spaceship 2 onthuld worden.

 


XCOR onthult ontwerp ruimtevliegtuig
Los Angeles, 27 maart 2008 - De Amerikaanse firma XCOR Aerospace heeft het ontwerp onthuld van hun mini-ruimtevliegtuig - de Lynx. Hiermee kan ťťn toerist naar een hoogte van slechts 61 km worden gevlogen. De Lynx stijgt op eigen kracht op en moet in 2010 voor het eerst vliegen. Het toestel zal meerdere vluchten per dag maken. XCOR stelt dat hun klanten het beste uitzicht hebben omdat ze voorin naast de piloot zitten. Volgens directeur Jeff Greason is zijn ruimteschip milieuvriendelijk omdat het op kerosine en vloeibare zuurstof werkt wat volgens hem schoner is dan de hybride motor van Spaceship Two van Virgin Galactic. 
 
De Lynx


Rusland stopt met ruimtetoerisme
Moskou, december 2007 - Rusland stopt na 2009 met het meenemen van toeristen naar het ISS. Omdat vanaf dat jaar de bemanning van het ruimtestation uit 6 personen zal bestaan, is er geen plaats meer over in de Sojoez voor toeristen. Deze moeten hiervoor ruim 20 miljoen dollar betalen.
ESA investeert in ruimtetoerisme
Manchester, 19 januari 2007 - Het Europese ruimtevaartbureau ESA heeft de Britse firma Starchaser een studieopdracht van 150.000 euro gegund. Het bedrijf ontwikkelt de Starchaser 5A raket die toeristen naar ruim honderd km hoogte moet brengen en weer aan een parachute laat landen. De raket zal gelanceerd worden van in de Amerikaanse staat New Mexico waar een ruimtehaven voor ruimtetoerisme gebouwd wordt.

foto links:
De Starchaser 5A raket.

Drie doden door explosie bij Scaled Composites
27 juli 2007 - Bij een explosie op Mojave Airport zijn drie doden en drie gewonden gevallen. Een tank met stikstofoxide (N2O of lachgas) van de firma Scaled Composites is bij een test ontploft. De firma van Burt Rutan is beroemd door het winnen van de X-Prize met hun ruimtevliegtuig Spaceship One.
Stephen Hawking gaat de ruimte in
8 januari 2006 - De beroemde Britse natuurkundige Stephen Hawking gaat een ruimtereis maken. Hij zal in 2009 een van de eerste passagiers zijn van Virgin Galactic. Ter voorbereiding zal Hawking dit jaar nog een paraboolvlucht in een vliegtuig maken. Virgin verkoopt voor 200.000 dollar plaatsen aan boord van hun ruimteschip dat een suborbitale vlucht maakt naar een hoogte van 140 km.  Of Hawking moet betalen voor zijn reis is niet bekend.

Ansari looft 7 miljoen uit voor maanvlucht

23 oktober 2006 - Anousheh Ansari, de eerste vrouwelijke ruimtetoerist, heeft een prijs van zeven miljoen euro uitgeloofd voor het bedrijf dat als eerste een commerciŽle vlucht rond de Maan uitvoert."Ik wil de eerste zijn die dan meegaat", liet ze in haar eerste interview sinds haar terugkeer op Aarde weten.


Ansari na de landing


Virgin onthult interieur Spaceship 2
New York, 29 september 2006 - Richard Branson heeft het interieur van zijn toekomstige ruimtecharter Spaceship 2 onthuld. Over precies een jaar zal hij het hele schip aan de wereld tonen waarna de proefvluchten moeten starten.


Virgin directeur Branson demonstreert 
een stoel aan boord van Spaceship 2

Een model van Spaceship one hangt boven 
een cabinemodel van Spaceship two.


Japanse ruimtetoerist afgekeurd
22 augustus 2006 - De Japanse ruimtetoerist Daisuke Enomoto is afgekeurd voor een vlucht met de Russische Sojoez naar het ISS. Zijn plaats zal worden ingenomen door de eerste vrouwelijke toerist, Anousheh Ansari. Zij is bekend omdat haar familiebedrijf de hoofdsponsor was van de X-prize.

 
Anousheh  Ansari


Nieuw: ruimtewandeling voor 35 miljoen
23 juli 2006 - De Amerikaanse firma Space Adventures heeft aangekondigd dat het nu ook mogelijk is voor toeristen om een ruimtewandeling te boeken voor 'slechts' 35 miljoen dollar. Dit is inclusief een verblijf van een week in het ISS. De ruimtewandelaar zal begeleid worden door twee Russische kosmonauten. Een 'gewone' reis van een week per Russische Sojoez naar het ISS kost nu nog twintig miljoen.

Bigelow lanceert opblaasbare ruimtemodule
12 juli 2006 De Amerikaanse firma Bigelow Aerospace heeft een eerste schaalmodel van een opblaasbare module voor een ruimtehotel gelanceerd. Later volgen grotere versies.
 
 
 Genesis-I


Zero-G start kaartverkoop toeristische ruimtevlucht
Seattle, 28 december 2005 - De firma Zero-G is begonnen met de verkoop van ruimte aan boord van de eerste toeristenvlucht die al op 27 maart moet starten. Er gaan geen passagiers mee, maar iedereen kan vanaf 49 dollar een voorwerp een suborbitale vlucht laten maken waarin het 3 Ĺ minuut gewichtloos is. 

Foto rechts: Proeflancering van een sondeerraket

 
© 2005-2024 Bureau de Toekomst