Ruimtetoerisme

Japanse miljardair werft acht bemanningsleden voor reis rond de maan
3 maart 2021 - De Japanse miljardair Yusaku Maezawa heeft een video gepubliceerd waarin hij acht bemanningsleden zoekt voor een reis rond de maan. Deze moet al in 2023 starten met een Starship van SpaceX. Je kunt je aanmelden op de website van zijn project 'Dearmoon'.
Blue Origin (Kuifje raket)

ruimtehotels    Video over Spaceship Two

Lees ook het uitgebreide achtergrondartikel over ruimtetoerisme: 
Zie artikelen.

 

Eerste passagiersvlucht Virgin Galactic in 2022
28 februari 2021 - De eerste vlucht met betalende passagiers van Spaceship Two van Virgin Galactic is uitgesteld tot volgend jaar. De storing die de laatste testvlucht veroorzaakte, is nog niet opgelost. Wel hoopt oprichter Richard Branson dit jaar zelf de ruimte in te gaan - dertien jaar later dan oorspronkelijk gepland. 
Blue Origin test vandaag eerste capsule voor ruimtetoerisme
14 januari 2021 - Blue Origin zal vandaag de eerste testvlucht van haar ruimtecapsule voor  passagiers via live-stream uitzenden. Een herbuikbare New Shepard raket zal de bemanningscapsule lanceren vanuit West-Texas om 16:45 uur Nederlandse tijd. Kijk op de Blue Origin’s website of YouTube.
De capsule is de RSS (Reusable SpaceShip) First Step genoemd. 

foto rechts: het interieur van de capsule. (foto: Blue Origin)

Eerste testvlucht van Virgins SpaceShipTwo vanuit New Mexico mislukt
12 december 2020- De Eerste testvlucht van Virgin Galactics ruimtevliegtuig SpaceShipTwo vanuit New Mexico is mislukt. De raketmotor stopte al na één seconde waarna het vliegtuig veilig terugzweefde naar de nieuwe thuisbasis op Spaceport America in de staat New Mexico. Foto rechts: SpaceShipTwo stijgt op hangend onder het draagvliegtuig VMS Eve. 

foto: Virgin Galactic

Reality show stuurt deelnemer naar ruimtestation ISS
18 september 2020 - Space Hero, een Amerikaans tv-bedrijf, zegt een stoel op een SpaceX Dragon missie naar het ISS in 2023 te hebben geboekt. Ze willen een reality tv-serie maken en deelnemers van over de hele wereld laten strijden om een ticket naar de ruimte. De winnaar blijft dan tien dagen in het ISS.
Virgin Galactic plant testvlucht SpaceShipTwo op 22 oktober
7 september 2020 - Virgin Galactic plant een nieuwe testvlucht van haar ruimteschip SpaceShipTwo op 22 oktober. Dat blijkt uit een vergunningaanvraag van het bedrijf. De missie zal twee testpiloten aan boord hebben. Een volgende vlucht zal vier 'missiespecialisten' aan boord hebben. Als alles goed gaat, zullen de twee testvluchten de laatste zijn voordat Richard Branson in het eerste kwartaal van 2021 zelf de ruimte in gaat.
Space Adventures zoekt klant om een ruimtewandeling te doen
26 juni 2020 - Rusland heeft een contract gesloten met Space Adventures om twee klanten in 2023 naar het ISS vliegen. En één van die klanten zou dan een ruimtewandelig mogen maken! Namen zijn nog niet bekend. "We zijn op zoek naar klanten", aldus het Amerikaanse bedrijf.
Thales Alenia Space gaat delen commercieel ruimtestatation bouwen
24 juni 2020 - De Franse firma Thales Alenia Space gaat twee delen van het toekomstige ruimtestatation van het bedrijf Axiom ontwikkelen en bouwen. Dat hebben de twee ondernemingen vandaag in een contract vastgelegd. Het Amerikaanse Axiom gaat zijn ruimtestation modules in 2024 koppelen aan het ISS. 

Foto rechts: Axiom modules gekoppeld aan het ISS
(foto Axiom Space)
Bedrijf biedt toeristen ballonvaart naar de stratosfeer
18 juni 2020 - De nieuwe firma Space Perspective gaat met hun 'ruimteschip' Neptune ballonvaarten naar een hoogte van 30 km verkopen. Dat is nog niet halverwege de ruimte, maar de passagiers krijgen wel een spectaculair uitzicht op de aarde. De eerste testvluchten zijn al begin volgend jaar gepland. De eerste passagiers kunnen in 2024 instappen. Een kaartje gaat ongeveer 125.000 dollar kosten.

foto: Space Perspective

NASA astronauten gaan trainen in ruimteschip van Virgin Galactic
21 april 2020 - NASA directeur Jim Bridenstine heeft bekendgemaakt dat zijn astronauten    gaan trainen in het ruimteschip Spaceship Two van Virgin Galactic. Dit maakt een paraboolvlucht waarin de passagiers enkele minuten gewichtloos zijn. Deze beleidswijziging zou NASA's Artemis maanprogramma ondersteunen, benadrukte Bridenstine.
 Virgin begint ruimtevluchten over anderhalf jaar
Kuala Lumpur, 27 september 2010 - Virgin Galactic directeur Richard Branson heeft aangekondigd dat zijn bedrijf over 18 maanden met de eerste ruimtevluchten zal beginnen. Zijn ruimteschip Spaceship Two zal zes passagiers kunnen vervoeren. Ook heeft hij plannen om een hotel in de ruimte te beginnen.
Virgin onthult ruimteschip VSS Enterprise
Mojave Airport (USA), 8 december 2009 - Gisteravond heeft Virgin Galactic het eerste commerciële ruimteschip onthuld. Dit eerste exemplaar van Spaceship Two is VSS Enterprise genoemd, naar het ruimteschip uit de serie Star Trek. 
 
 
  (c) Virgin Galactic
'Clown' vertrokken naar ruimtestation
Baikonoer, 30 september 2009- De Canadese ruimtetoerist Guy Laliberte, oprichter van het Cirque du Soleil, is samen met de Russische commandant Max Suraev en NASA astronaut Jeff Williamsen naar het ISS gelanceerd. Voor de lancering zette hij een rode clownsneus op. Laliberte wil vanuit de ruimte een wereldwijde actie deelnemen om aandacht te vragen voor het tekort aan schoon drinkwater. De Sojoez zal vrijdag aan het ruimtestation koppelen. De Canadees is de achtste toerist die het ISS bezoekt.

Bekijk hier een film van de vlucht van de Sojoez.

 
Spaceship Two in december klaar
21 mei 2009 - Het testen van de motor van Spaceship Two, waarmee Virgin Galactic toeristen in de ruimte wil brengen, is voltooid. Dat zei directeur Richard Branson onlangs op een conferentie. Het ruimteschip zal in december klaar zijn, waarna de testvluchten beginnen.

Moederschip Virgin Galactic start testvlucht
12 december 2008 - White Knight 2, het vliegtuig dat het toeristenschip Spaceship 2 omhoog moet brengen, zal voor kerstmis met testvluchten beginnen. Dat vertelde directeur Whitehorn aan het blad New Scientist. In juli 2009 moeten de eerste testvluchten met Spaceship Two zelf beginnen.

Op de foto hiernaast doet het vliegtuig een taxitest.

 
Virgin onthult draagvliegtuig voor ruimtetoerisme
Mojave Spaceport, 28 juli 2008 - Vandaag was de rollout van de Whiteknight 2, het draagvliegtuig dat Scaled composites heeft gebouwd. Het vliegtuig, dat Eve is gedoopt, gaat het toekomstige Spaceship 2 omhoog brengen naar de lanceerhoogte van 20 km. Het is het grootste vliegtuig ter wereld dat geheel van koolstofvezel is gemaakt. Volgend jaar zal Spaceship 2 onthuld worden.

 


XCOR onthult ontwerp ruimtevliegtuig
Los Angeles, 27 maart 2008 - De Amerikaanse firma XCOR Aerospace heeft het ontwerp onthuld van hun mini-ruimtevliegtuig - de Lynx. Hiermee kan één toerist naar een hoogte van slechts 61 km worden gevlogen. De Lynx stijgt op eigen kracht op en moet in 2010 voor het eerst vliegen. Het toestel zal meerdere vluchten per dag maken. XCOR stelt dat hun klanten het beste uitzicht hebben omdat ze voorin naast de piloot zitten. Volgens directeur Jeff Greason is zijn ruimteschip milieuvriendelijk omdat het op kerosine en vloeibare zuurstof werkt wat volgens hem schoner is dan de hybride motor van Spaceship Two van Virgin Galactic. 
 
De Lynx


Rusland stopt met ruimtetoerisme
Moskou, december 2007 - Rusland stopt na 2009 met het meenemen van toeristen naar het ISS. Omdat vanaf dat jaar de bemanning van het ruimtestation uit 6 personen zal bestaan, is er geen plaats meer over in de Sojoez voor toeristen. Deze moeten hiervoor ruim 20 miljoen dollar betalen.
ESA investeert in ruimtetoerisme
Manchester, 19 januari 2007 - Het Europese ruimtevaartbureau ESA heeft de Britse firma Starchaser een studieopdracht van 150.000 euro gegund. Het bedrijf ontwikkelt de Starchaser 5A raket die toeristen naar ruim honderd km hoogte moet brengen en weer aan een parachute laat landen. De raket zal gelanceerd worden van in de Amerikaanse staat New Mexico waar een ruimtehaven voor ruimtetoerisme gebouwd wordt.

foto links:
De Starchaser 5A raket.

Drie doden door explosie bij Scaled Composites
27 juli 2007 - Bij een explosie op Mojave Airport zijn drie doden en drie gewonden gevallen. Een tank met stikstofoxide (N2O of lachgas) van de firma Scaled Composites is bij een test ontploft. De firma van Burt Rutan is beroemd door het winnen van de X-Prize met hun ruimtevliegtuig Spaceship One.
Stephen Hawking gaat de ruimte in
8 januari 2006 - De beroemde Britse natuurkundige Stephen Hawking gaat een ruimtereis maken. Hij zal in 2009 een van de eerste passagiers zijn van Virgin Galactic. Ter voorbereiding zal Hawking dit jaar nog een paraboolvlucht in een vliegtuig maken. Virgin verkoopt voor 200.000 dollar plaatsen aan boord van hun ruimteschip dat een suborbitale vlucht maakt naar een hoogte van 140 km.  Of Hawking moet betalen voor zijn reis is niet bekend.

Ansari looft 7 miljoen uit voor maanvlucht

23 oktober 2006 - Anousheh Ansari, de eerste vrouwelijke ruimtetoerist, heeft een prijs van zeven miljoen euro uitgeloofd voor het bedrijf dat als eerste een commerciële vlucht rond de Maan uitvoert."Ik wil de eerste zijn die dan meegaat", liet ze in haar eerste interview sinds haar terugkeer op Aarde weten.


Ansari na de landing


Virgin onthult interieur Spaceship 2
New York, 29 september 2006 - Richard Branson heeft het interieur van zijn toekomstige ruimtecharter Spaceship 2 onthuld. Over precies een jaar zal hij het hele schip aan de wereld tonen waarna de proefvluchten moeten starten.


Virgin directeur Branson demonstreert 
een stoel aan boord van Spaceship 2

Een model van Spaceship one hangt boven 
een cabinemodel van Spaceship two.


Japanse ruimtetoerist afgekeurd
22 augustus 2006 - De Japanse ruimtetoerist Daisuke Enomoto is afgekeurd voor een vlucht met de Russische Sojoez naar het ISS. Zijn plaats zal worden ingenomen door de eerste vrouwelijke toerist, Anousheh Ansari. Zij is bekend omdat haar familiebedrijf de hoofdsponsor was van de X-prize.

 
Anousheh  Ansari


Nieuw: ruimtewandeling voor 35 miljoen
23 juli 2006 - De Amerikaanse firma Space Adventures heeft aangekondigd dat het nu ook mogelijk is voor toeristen om een ruimtewandeling te boeken voor 'slechts' 35 miljoen dollar. Dit is inclusief een verblijf van een week in het ISS. De ruimtewandelaar zal begeleid worden door twee Russische kosmonauten. Een 'gewone' reis van een week per Russische Sojoez naar het ISS kost nu nog twintig miljoen.

Bigelow lanceert opblaasbare ruimtemodule
12 juli 2006 De Amerikaanse firma Bigelow Aerospace heeft een eerste schaalmodel van een opblaasbare module voor een ruimtehotel gelanceerd. Later volgen grotere versies.
 
 
 Genesis-I


Zero-G start kaartverkoop toeristische ruimtevlucht
Seattle, 28 december 2005 - De firma Zero-G is begonnen met de verkoop van ruimte aan boord van de eerste toeristenvlucht die al op 27 maart moet starten. Er gaan geen passagiers mee, maar iedereen kan vanaf 49 dollar een voorwerp een suborbitale vlucht laten maken waarin het 3 ½ minuut gewichtloos is. 

Foto rechts: Proeflancering van een sondeerraket

 
© 2005-2021 Bureau de Toekomst