SpaceX

Lanceringen Falcon-9 raketten opgeschort na mislukte vlucht
14 juli 2024 - Tijdens de lancering van een Falcon 9-raket van SpaceX afgelopen donderdag is de motor van de tweede trap ontploft. De motor had al eerder gedraaid maar bij het herstarten ging het mis. Op de video van de vlucht (zie foto rechts) is ijsafzetting op de motor te zien, wat duidt op een lekkage van vloeibare zuurstof. De FAA gaat nu zoals gebruikelijk een onderzoek doen en heeft verdere vluchten stilgelegd. Dat betekent ook uitstel voor twee belangrijke missies: De Polaris Dawn vlucht met ruimtetoeristen in juli en een Crew Dragon vlucht naar het ISS in augustus.
Vierde testvlucht Starship boekt grote vooruitgang
6 juni 2024 - De vierde testvlucht van Starship vanmiddag was een bijna volledig succes. Het ruimteschip doorstond de terugkeer in de dampkring en landde zachtjes in de Indische Oceaan. Wel werd een van de flaps flink beschadigd door de hitte, gingen een flink aantal tegels van het hitteschild verloren en werkte een van de 33 motoren van de eerste trap niet. Wat vorige keer niet lukte ging nu wel goed: zowel de eerste trap als Starship slaagden erin om de motoren opnieuw te starten zodat een zachte landing in de oceaan mogelijk was. Om het risico te verkleinen, maakte Starship een suborbitale vlucht zodat het niet nodig was om de motoren in de ruimte te ontsteken om af te remmen. 
Na de vlucht meldde Elon Musk op social media: "Ik denk dat we de volgende vlucht moeten proberen de booster met de mechazilla-armen te vangen!" Hij bedoelt dat de eerste trap bij de volgende vlucht al terug zal keren naar het lanceerplatform.
VIDEO VAN DE VIERDE TESTVLUCHT

Donderdag lancering Starship voor vierde testvlucht
5 juni 2024 - Morgenmiddag vanaf 1400 uur Nederlandse tijd start Starship van SpaceX voor de vierde keer voor een korte vlucht die eindigt in de Indische oceaan. De lanceervergunning is verleend en het weerbericht ziet er goed uit dus er staat niets meer in de weg voor een geslaagde vlucht. 
Vierde testvlucht Starship nu gepland op 5 juni - oorzaken problemen eindelijk onthuld
26 mei 2024 - SpaceX heeft afgelopen aangekondigd dat de vierde testvlucht  van Starship, ook bekend als IFT-4, nu gepland staat op 5 juni. Uiteraard onder de voorwaarde dat de vergunning van de FAA dan verleend is.
SpaceX heeft ook de oorzaak onthuld waardoor Starsip tijdens de terugkeer in de atmosfeer verloren is gegaan. De standregeling van het ruimteschip is enkele minuten na het uitschakelen van de motor uitgevallen. Hierdoor was het ruimteschip niet goed met het hitteschild naar beneden gedraaid. Het bedrijf denkt dat het probleem werd veroorzaakt door verstopping van kleppen in de stuurraketten. SpaceX heeft het aantal stuurraketten uitgebreid en ze verbeterd om verstopping te voorkomen.

Op de foto rechts is het zwarte hitteschild duidelijk zichtbaar.
foto:SpaceX

Vierde testvlucht Starship al binnen twee weken
2 mei 2024 - De volgende lancering van Starship is misschien al binnen twee weken. De technische voorbereidingen zijn bijna afgerond en ook de vergunning zou bijna klaar zijn. 
NASA heeft aangegeven dat SpaceX de gegevens van de testvlucht in maart heeft geanalyseerd en tal van verbeteringen heeft uitgevoerd aan zowel Schip 29 als Booster 11 van vlucht 4.
Daarnaast hebben SpaceX en NASA onlangs kwalificatietests op ware grootte uitgevoerd van het koppelingssysteem dat Starship zal verbinden met Orion. Deze versie van Starship die op de maan zal landen kan ook met  de Lunar Gateway koppelen. 
Foto rechts: De Lunar Gateway is een mini-ruimtestation dat in een baan om de maan zal draaien. Rechts op de foto het Orion ruimteschip
(c) NASA 
Derde lancering Starship succes - landing mislukt
14 maart 2024 - De derde testvlucht van Starship was een gedeeltelij succes. De lancering verliep volgens het boekje en 
Starship bereikte de ruimte. De landing van de Booster (eerste trap) ging niet volgens plan. SpaxceX zei dat de booster 462 meter boven de oceaan uit elkaar brak na het starten van enkele motoren voor de landing.
Starship (de tweede trap) is bij de terugkeer in de dampkring verloren gegaan. Waarschijnlijk heeft het hitteschild het begeven en is het ruimteschip verbrand. Op de laatste videobeelden is te zien hoe zwarte deeltjes vabn de raket loslaten.
Twee belangrijke tests slaagden wel: SpaceX opende een vrachtdeur die gebruikt zal worden voor het uitwerpen van Starlink-satellieten. Ook werd het overpompen van brandstof in de ruimte tussen twee tanks in de raket getest. 
Bekijk de video van de vlucht hier

 

Donderdag lancering derde testvlucht Starship 
10 maart 2024 - Alles wijst erop dat SpaceX donderdag voor de derde keer een Starship gaat lanceren. Alle nodige tests zijn uitgevoerd en de FAA heeft laten weten dat de lanceervergunning waarschijnlijk voor donderdag verleend zal worden. 
Deze vlucht is anders dan de vorige: In plaats van een rondje om de aarde zal SpaceX Starship na 65 minuten in de Indische Oceaan laten neerkomen. "Dit stelt ons in staat om nieuwe technieken uit te proberen, zoals het proefdraaien van motoren in de ruimte, terwijl we de openbare veiligheid maximaliseren", aldus het bedrijf. 
Nog een nieuwtje is een test om een vrachtdeur in de ruimte te openen en sluiten.
FAA voltooit onderzoek testvlucht Starship - volgende vlucht binnen twee weken?
28 februari 2024 - Luchtvaartautoriteit FAA heeft haar onderzoek naar de tweede Starship testvlucht afgesloten. Dat betekent dat de derde testvlucht al half maart  kan plaatsvinden. In het rapport staan in totaal zeventien verbeterpunten voor zowel Starship als de booster (eerste trap). Pas als SpaceX kan aantonen deze acties te hebben uitgevoerd, krijgen ze een nieuwe lanceervergunning. 

De oorzaak voor het ontploffen van de booster was volgend SpaceX een verstopt filter in een vloeibare zuurstofleiding die de inlaatdruk in de motorturbopompen verlaagde.

Elon Musk hoopt zelfs al op 8 maart te kunnen lanceren.

 

SpaceX onthult oorzaak explosie Starship 
14 januari 2024 - Elon Musk heeft in een presentatie voor het SpaceX personeel bekendgemaakt dat het lozen van zuurstof de ontploffing van Starship veroorzaakte tijdens de laatste testvlucht. Omdat Starship (de tweede trap) geen lading vervoerde, was er vloeibare zuurstof over. Volgens Musk zou de vlucht geslaagd zijn als er wel een lading aan boord was geweest. Hij verwacht dan ook dat de derde testvlucht wel zal slagen.
Die vlucht zal waarschijnlijk in februari plaatsvinden, aldus Jessica Jensen van SpaceX tijdens een briefing op 9 januari van NASA, mits er een lanceervergunning komt van luchtvaartautoriteit FAA. 
Volgende Starship vlucht test pompen van brandstof
26 december 2023 - Tijdens de volgende testvlucht van Starship gaat SpaceX waarschijnlijk het overpompen van brandstof testen. Dat blijkt uit een presentatie die een NASA manager onlangs gaf. Volgens een contract met de NASA moet SpaceX 10 ton vloeibare zuurstof overbrengen tussen tanks in een Starship-ruimteschip. Dit is een essentiële test voor een toekomstige vlucht naar de maan.
Starship de ruimte in maar ontploft toch
19 november 2023 - De tweede testvlucht van starship verliep veel beter dan de eerste. Alle 33 motoren van de booster (eerste trap) werkten feilloos en op 70 kilometer hoogte werd de booster afgestoten. Een halve minuut later ontplofte hij toch, waarschijnlijk doordat het nieuwe 'hot staging' systeem schade had veroorzaakt. (zie foto rechts) Hierbij worden de motoren van Starship (de tweede trap) gestart nog voordat de eerste trap is afgestoten. 
Starship bereikte een hoogte van 149 kilometer maar een halve minuut voordat de motoren zouden stoppen viel het radiosignaal uit. Het veiligheidssysteem had de raket opgeblazen omdat er iets mis ging met een of meer motoren.

foto: (c) SpaceX

Lancering Starship uitgesteld tot zaterdag
17 november 2023 - De tweede testvlucht van Starship die vanmiddag had moeten plaatsvinden, is uitgesteld tot morgen. Een van de besturingsvinnen van de booster (de eerste trap) werkt niet goed en moet worden gerepareerd.
De FAA verleende afgelopen woensdag een vergunning voor de lancering nadat SpaceX een groot aantal verbeteringen aan de raket heeft aangebracht. Zo is er nu een koelsysteem voor de uitlaatgassen en is er een nieuw systeem voor het afstoten van de eerste trap.
Het lanceervenster (de periode waarbinnen de raket gelanceerd moet worden) is morgen slechts twintig minuten en begint om 1400 u.
De raket zal net niet een rondje om de aarde vliegen. SpaceX laat uit veiligheidsoverwegingen het ruimteschip in de buurt van Hawaï in de oceaan storten. Ook de eerste trap zal in zee neerkomen.

Foto rechts: (c) SpaceX

Tweede lancering Starship half november?
3 november 2023 - Luchtvaartautoriteit FAA heeft laten weten dat haar beoordeling van de veiligheid van de Starship lancering klaar is. Het wachten is nu nog alleen op de milieuparagraaf van de vergunning. Deze kan misschien binnenkort voltooid worden waarna de lancering half november zou kunnen plaatsvinden. De vorige keer is gebleken dat SpaceX binnen enkele dagen na de vergunningverlening kan lanceren.
Starship klaar voor lancering; binnenkort vergunning?
20 oktober 2023 - Starship staat al een tijd klaar op het lanceerplatform voor een tweede testvlucht, maar het wachten is op een lanceervergunning van luchtvaartautoriteit FAA. Deze heeft aangekondigd eind deze maand haar onderzoek af te ronden naar de maatregelen die SpaceX moet nemen na de vorige lancering in verband met de openbare veiligheid. Hoe lang het daarna nog duurt voor ze SpaceX een vergunning verleent, is onduidelijk. 
SpaceX maakt gebruik van de wachttijd door extra tanktests uit te voeren.

Foto: SpaceX

Starship test motoren met koeling lanceerplatform
8 augustus 2023 - SpaceX heeft afgelopen zondag een 'static fire' uitgevoerd met bijna alle motoren van Booster 9 - de eerste trap. Bij het proefdraaien van de motoren werd voor het eerst het koelsysteem van het lanceerplatform gebruikt. De motortest duurde amper drie seconden, maar desondanks werden vier motoren  voortijdig uitgeschakeld. SpaceX heeft niets meegedeeld over de oorzaak daarvan.
Video rechts: spoel door naar 2m19s voor de start.

 

FAA en SpaceX proberen rechtszaak milieugroepen te seponeren
8-juli 2023 - De Amerikaanse luchtvaartautoriteit FAA en SpaceX proberen een rechtszaak te laten seponeren die is aangespannen door een coalitie van milieugroeperingen en een inheems Amerikaans volk dat wil dat de Starship lanceringen worden opgeschort tot een nieuwe milieu-effect rapportage is gemaakt. FAA en SpaceX stellen dat de eisers geen kans maken in een rechtszaak.
Grote schade door Starship lancering -volgende poging over twee maanden
29 april 2023 - De lancering van Starship heeft meer schade aangericht dan eerst werd gedacht. Niet alleen het lanceerplatform is zwaar beschadigd, ook de betonplaten eronder werden verbrijzeld en de brokstukken ervan de lucht in geslingerd. Een ervan vernielde een auto. Onder het lanceerplatform werd een krater van acht meer diep geslagen. Zelfs in het stadje Port Isabel tien kilometer verderop brak een raam en de hele stad werd bedolven onder een laag zand. 
Elon Musk liet weten dat SpaceX drie maanden geleden is begonnen met de bouw van een "enorme watergekoelde stalen plaat voor onder het lanceerplatform". De plaat was echter niet op tijd klaar voor de lancering.
Ondertussen verklaarde NASA directeur Nelson dat hij verwacht dat SpaceX over twee maanden de volgende Starship lancering kan uitvoeren. Dan moet er wel toestemming zijn van de FAA die een onderzoek naar de lancering uitvoert. 
Lancering Starship gedeeltelijk succes
20 april 2023 - Vanmiddag werd geschiedenis geschreven: Starship steeg langzaam op van het lanceerplatform in Boca Chica. De eerste trap bracht de raket naar een hoogte van 39 kilometer, maar vijf motoren van de eerste trap vielen uit, waardoor de raket na enkele minuten onbestuurbaar werd. Dit was vlak voor het moment dat de eerste trap afgestoten had moeten worden. Na vier minuten besloot de vluchtleiding om de raket met het veiligheidssysteem op te blazen.
De lancering veroorzaakte flinke schade aan het lanceerplatform. Toeschouwers zagen ook brokstukken de lucht in vliegen.

De volgende poging zal over enkele maanden gedaan worden met Booster 9 en Ship 26.

Rechts: De raket raakt uit koers.

Lancering Starship uitgesteld tot donderdag
17
april 2023 - De lancering van Starship ging vanmiddag niet door vanwege een bevroren brandstofklep in een van de leidingen naar de eerste trap. Volgens SpaceX is er minimaal 48 uur nodig om de raket klaar te maken voor een nieuwe lanceerpoging. Uit waarschuwingen voor de luchtvaart is gebleken dat de volgende poging niet eerder dan donderdag zal zijn.
UPDATE: De lancering is gepland voor donderdag om 15.28 uur. Het lanceervenster is nu maar tot 16.30 uur.

Rechts: De raket vlak voor de lanceerpoging. 
Schermfoto SpaceX video.

Starship heeft een vergunning: lancering maandagmiddag
15 april 2023 - Het is eindelijk zover: De FAA heeft gisteren een vergunning verleend aan SpaceX voor de lancering van Starship. Meteen daarna kondigde SpaceX aan dat de eerste ruimtevlucht van de volledig herbruikbare raket maandagmiddag tussen 1400u en 1630u Nederlandse tijd zal starten. De raket zal net niet een rondje om de aarde vliegen. SpaceX laat uit veiligheidsoverwegingen zowel de eerste trap als het ruimteschip zelf in zee neerkomen.
Lancering Starship vanaf 17 april
6 april 2023 - De eerste lancering van Starship is in de week van 17 april. Dat liet SpaceX vandaag via Twitter weten. Op 11 april zal er weer een volledige tanktest worden uitgevoerd. Er is nog steeds geen lanceervergunning van de FAA. 
Eerste lancering Starship kan al op 10 april
5 april 2023 - Het lijkt er nu echt op dat de eerste ruimtevlucht van Starship heel dichtbij komt. De twee trappen staan weer op elkaar op het lanceerplatform ( 'full stack' in het jargon, foto rechts) en er  zijn de afgelopen dagen diverse tests uitgevoerd. Ook is er een waarschuwing afgegeven voor de scheepvaart voor de periode 6 tot en met 12 april. Er is echter nog geen zekerheid over de lanceervergunning van de FAA.
Foto rechts: SpaceX
SpaceX bevriest plan drijvend Starship platform
15 februari 2023 - SpaceX ziet voorlopig af van het plan om drijvende Starship lanceerplatforms te bouwen. Het bedrijf wil  zich volledig kunnen richten op het opdoen van vliegervaring met het ruimteschip. In 2020 kocht SpaceX twee olieplatforms en doopte ze Phobos en Deimos, naar de manen van Mars. Maar directeur Shotwell heeft onlangs gezegd dat de platforms zijn verkocht en het werk aan offshore Starship lanceerplatforms is stilgelegd.
Toch is dit niet het einde: SpaceX heeft slechts toestemming gekregen voor maximaal 24 Starship lanceringen per jaar vanaf Cape Canaveral. Dat is een fractie van de honderden die het wil gaan uitvoeren. Een lanceerplatform in zee lijkt de enige oplossing voor dit probleem.
Mijlpaal voor SpaceX: motortest Starship succes
10 februari 2023 - SpaceX heeft gisteravond bijna alle van de 33 motoren van Booster 7 laten proefdraaien. Tijdens de test draaiden 31 van de 33 motoren; één werd vlak van te voren uitgeschakeld en een tweede stopte vlak na de start. De test
duurde amper 15 seconden.  
Deze test is een van de laatste technische mijlpalen voor de eerste lanceerpoging naar de ruimte.
Video rechts: de motoren starten op 7m 24s.

SpaceX: vandaag test alle 33 motoren Starship
9 februari 2023 - SpaceX directeur Shotwell kondigde gisteren aan dat vandaag de belangrijke test van alle 33 motoren van de eerste trap (Booster 7) van Starship uitgevoerd zal worden. Bij de laatste test met 14 motoren werd het lanceerplatform beschadigd. Volgens Shotwell is het platform aangepast zodat dit niet meer kan gebeuren. Hoe precies wilde ze niet zeggen.
Ze zei ook dat ze verwacht dat Starship minstens honderd keer zal vliegen voordat het voor het eerst mensen vervoert. "Het echte doel is om het lanceerplatform niet op te blazen. Dat is succes", relativeerde ze later haar uitspraken.

Foto rechts: Wikimedia

Eerste ruimtevlucht Starship nadert snel
29 januari 2022 - De eerste ruimtevlucht van Starship van SpaceX komt nu echt dichterbij. Na een succesvolle tanktest zal SpaceX misschien komende week al alle 33 motoren van de eerste trap (de Booster) laten proefdraaien. Starship zelf (Ship 24) is al van de Booster gehesen (foto rechts) zodat alles nu klaar lijkt voor die cruciale test. "We hebben nog veel werk voor de boeg om er te komen en het is niet gemakkelijk", zei Bill Gerstenmaier, een van de adjunct-directeuren van het bedrijf. Ook is er nog steeds geen nieuws over de benodigde vergunning van de FAA.

Foto:SpaceX
SpaceX behaalt belangrijke mijlpaal met Starship
24 januari 2023 - SpaceX heeft gisteren voor het eerst Starship en de Booster volgetankt met brandstof en de aftelprocedure getest. Zie de Twitter video hiernaast. Hiermee is een belangrijke mijlpaal behaald voor de eerste vlucht. Het wachten is nu nog op een test van alle 33 motoren van de eerste trap. Ook over de FAA vergunning is nog geen duidelijkheid. 
Musk: Starship lancering in maart, misschien februari
12 januari 2023 - De eerste lancering van Starship, de eerste volledig herbruikbare raket van SpaceX, is in maart of mischien zelfs eind februari. Dat heeft Elon Musk via Twitter laten weten. Starship is weer op de eerste trap geplaatst en er wordt binnenkort een tanktest verwacht. Daarna zal er voor het eerst proefgedraaid worden met alle 33 motoren van de eerste trap. 

Rechts: Starship (Ship 20) is zojuist op Booster 7 geplaatst. (foto:SpaceX)

Bekijk de video van het optillen van Starship

Starship booster test 14 motoren tegelijk - record
14 november 2022 - SpaceX heeft voor het eerst 14 van de 33 motoren van de booster (de eerste trap) van Starship tegelijk laten proefdraaien. De test duurde tien seconden en verliep zonder problemen. In september testte SpaceX ook al alle zes motoren van Starship (Ship 24) tegelijk. Hiermee is een belangrijke stap gezet op weg naar de eerste lancering die Elon Musk nog dit jaar hoopt uit te voeren.
Bekijk de video van de test hier  

Eerste lancering Starship niet voor december
2 november 2022 - De eerste lancering van Starship naar een baan om de aarde kan op zijn vroegst begin december plaatsvinden. Dat heeft een hoge NASA medewerker medegedeeld in een openbare vergadering. Ondertussen heeft de FAA nog steeds geen vergunning verleend. SpaceX moet aan 75 milieu-eisen voldoen om die vergunning te krijgen. Het bedrijf zwijgt over de voortgang op dit gebied.
Test eerste trap Starship met 7 motoren succes
20 september 2022 - SpaceX heeft zeven motoren van booster 7 (de eerste trap) tegelijk laten proefdraaien. Dat is een recordaantal voor zo'n test. Elon Musk liet via Twitter weten dat de volgende stap is om over een paar weken alle 33 motoren tegelijk te laten draaien. Een volgend exemplaar, Booster 8, is ook al klaar om getest te worden. Musk wil deze raket al binnen een maand na de eerste vlucht lanceren.

Foto rechts: SpaceX

SpaceX test alle Starship motoren tegelijk
9 september 2022 - SpaceX heeft voor het eerst alle zes motoren van Starship (Ship 24) tegelijk laten proefdraaien. Starship heeft drie 'gewone' motoren en drie vacuüm motoren voor gebruik in de ruimte. Bij de test werden dertig tegels van het hitteschild beschadigd of lieten los. 
Nieuwe test motor Starship booster succes
11 augustus 2022 - SpaceX heeft op 8 augustus een nieuwe test uitgevoerd met een raptor 2 motor. Deze was gemonteerd onder Booster7 en draaide gedurende een recordtijd van twintig seconden.  Bij de vorige, mislukte, test op 12 juli waren er nog twintig motoren geïnstalleerd.
SpaceX bouwt nog een lanceertoren in Florida
22 juli 2022 - Op luchtfoto's van lanceercomplex 39A op Cape Canaveral zijn onderdelen ontdekt voor de bouw van een tweede lanceertoren voor Starship. Waar de ze toren gebouwd moet worden heeft Elon Musk nog niet laten weten.
Explosie na test motoren Starship booster
12 juili 2022 - De eerste test van de motoren van Booster7, de eerste trap van Starship, is geëindigd in een explosie. Hoeveel motoren er gestart zijn, heeft SpaceX niet bekendgemaakt, maar er is er minstens één ontploft. Dat blijkt uit foto's die de volgende dag zijn gemaakt waarop te zien is dat een nieuwe Raptor2 motor wordt geleverd. Ondanks deze tegenslag denkt Elon Musk dat de lancering volgende maand kan gebeuren. Zo liet hij via Twitter weten.
UPDATE 17 juli: Er zijn twee nieuwe motoren bezorgd.

Foto rechts: schermfoto Nasaspaceflight

Eerste foto lanceertoren Florida - NASA bezorgd
5 juili 2022 - Op de foto rechts is te zien dat de eerste drie delen van de lanceertoren bij platform 39A in Florida al op elkaar zijn gelast. Ondertussen heeft de NASA haar bezorgdheid geuit over de veiligheid. Ze is bang dat Starship  zal ontploffen en daarmee platorm 39A, slechts 300 meter verderop, zal beschadigen. Dat zei Kathy Lueders,hoofd van  NASA's space operations in een interview met persbureau Reuters. Vanaf 39A vertrekt het Dragon ruimteschip naar het ISS: de enige mogelijkheid op dit moment voor de VS om astronauten te lanceren.
Musk: Starship volgende maand klaar voor lancering - vergunning in zicht
16 juni 2022 - Elon Musk heeft laten weten dat Starship en Booster volgende maand vliegklaar zullen zijn. Of dat ook gaat gebeuren hangt nog steeds af van de FAA. Die heeft echter een milieuvergunning verleend, wat een belangrijke stap is op weg naar een lanceervergunning. Die zou nu wel eens binnenkort verleend kunnen worden.
Musk onthulde ook dat SpaceX een tweede Starship 'stack'  klaar zal hebben om te vliegen in augustus en daarna moet er  maandelijks een exemplaar gebouwd worden.
Succesvolle tanktest Starship - bouw platform Florida vordert snel
15 april 2022 - Wat de NASA nog niet is gelukt, heeft SpaceX wel met succes uitgevoerd: Een volledige test van het vullen van de brandstoftanks van Starship en Booster (de eerste trap, vroeger Super Heavy genoemd)).
De problemen met de vergunning voor de basis in Boca Chica (Texas) duren voort, maar de bouw van een tweede basis op Cape Canaveral vordert snel. Op de foto is te zien dat er al bijna vier segmenten van de lanceertoren klaar staan op het bouwterrein. 
Foto: NASASpaceflight
Vergunning Starship weer een maand later
27 maart 2022 - De Amerikaanse luchtvaartautoriteit FAA heeft bekendgemaakt dat de vergunning voor de lancering van Starship weer een maand langer zal duren en op zijn vroegst eind april klaar kan zijn.
Musk: eerste ruimtevlucht Starship in mei
22 maart 2022 - Elon Musk heeft via Twitter laten weten dat hij hoopt dat Starship in mei gelanceerd zal worden. SpaceX bouwt volgens hem aan de lopende band Raptor motoren en hij verwacht dat de benodigde 39 motoren volgende maand klaar zullen zijn. Starship zal met Raptor 2 motoren worden uitgerust die niet alleen krachtiger maar ook veel eenvoudiger zijn dan het oude model. De afgelopen dagen zijn er weer tanktests uitgevoerd met Starship dat opnieuw op de eerste trap is geplaatst door de 'Mechazilla' hijskraan op de lanceertoren.

foto rechts: (C) Nasaspaceflight

SpaceX bouwt Starship lanceercomplex op Cape Canaveral
7 maart 2022 - SpaceX is al begonnen met de bouw van een lanceerplatform voor Starship in Florida. Vlak bij het bezoekerscentrum van de NASA wordt op een terrein waar al een hangar van SpaceX staat, gewerkt aan een lanceerplatform -en toren. Het geheel moet nog voor het oend van dit jaar klaar zijn.
Amerika: geen botsingsgevaar Starlink met Chinees ruimtestation
18 februari 2022 - De Amerikaanse regering heeft in een reactie aan de VN laten weten dat er geen botsingsgevaar is geweest tussen twee Starlink satellieten en het Chinese ruimtestation. China had hier vorig jaar een klacht over ingediend bij de VN. Volgens de VS kwamen de satellieten van SpaceX niet dichtbij genoeg om een waarschuwing nodig te maken.
Vergunning Lancering Starship maand later
15 februari 2022 -De Amerikaanse luchtvaartautoriteit FAA heeft bekendgemaakt dat de vergunning voor de lancering van Starship op zijn vroegst eind maart klaar kan zijn. Dat betekent weer een maand vertraging voor de eerste ruimtevlucht van Starship. De FAA gaf als reden dat er meer tijd nodig is voor overleg met andere instanties.
Musk wil Starship lanceren vanaf Cape Canaveral
12 februari 2022 - Elon Musk heeft een uitgebreide lezing gegeven over de toekomstplannen van SpaceX. Hij hoopt over  twee maanden een FAA vergunning te krijgen voor een ruimtevlucht. Tegelijk wil hij een tweede lanceerplatform bouwen op de plek van platform 39A op Cape Canaveral, zodat er uiterlijk december dit jaar een lancering kan plaatsvinden, ook als de FAA langer nodig heeft voor de vergunningsprocedure. 
Musk wil in de toekomst de meeste lanceringen vanuit Florida uitvoeren en Starbase in Texas als testcentrum gebruiken. 
Primeur: SpaceX gebruikt lanceertoren om Starship op te tillen
11 februari 2022 - SpaceX heeft voor het eerst de 'Mechazilla' vangarm van de Starship lanceertoren gebruikt om Starship op de booster (1e trap) te zetten. In het time-lapse filmpje rechts is dit zien. Ook is te zien hoe de arm met de brandstofleidingen tevens gebruikt wordt om de raket op zijn plaats te houden.
Jaren vertraging dreigen voor Starship lancering
17 januari 2022 - Onenigheid tussen diverse Amerikaanse overheidsinstanties dreigt de lancering van Starship jaren te vertragen of zelfs onmogelijk te maken vanuit Texas. Twee natuur- en milieubureaus vinden dat er een uitgebreider milieuonderzoek moet komen waardoor de luchtvaartautoriteit FAA geen vergunning kan afgeven. Als blijkt dat SpaceX een goede alternatieve lanceerplek in Florida heeft, kunnen lanceringen vanuit Boca Chica in Texas zelfs helemaal verboden worden. Dit zou ook het Amerikaanse bemande maanprogramma jaren kunnen vertragen omdat een aangepaste versie van Starship hiervoor als lander zal dienen.
Chinees ruimtestation moest Starlink satellieten ontwijken
10 januari 2022 - Het Chinese ruimtestation Tiangong-3 moest vorig jaar twee keer uitwijken om een botsing met een Starlink satelliet van SpaceX te voorkomen. Dat heeft China bij de VN gemeld. SpaceX heeft niet gereageerd op de klacht.
Lancering Starship weer maand later
26 december 2021 - De Amerikaanse luchtvaartautoriteit FAA heeft bekendgemaakt dat de vergunning voor de lancering van Starship een maand vertraging heeft opgelopen. Er is meer advies nodig over de milieu-effecten. Dat betekent dat de lancering op zijn vroegst in februari kan plaatsvinden. 
UPDATE: Het wordt twee maanden later.
Nieuwe motoren voor Starship en booster
19 december 2021 - Elon Musk heeft onthuld dat de volgende versie van Starship drie extra vacuüm motoren krijgt en een grotere brandstoftank. De booster (eerste trap) zal 33 (vier meer dan nu) Raptor 2 motoren krijgen, een krachtigere en eenvoudigere versie van de huidige motor. Dertien van deze motoren zullen een beweegbare uitlaat hebben.
Niet een maar twee Starship lanceerplatforms op Cape Canaveral 
18 december 2021 - SpaceX heeft aan de NASA toestemming gevraags om twee (!) platforms voor de lancering van Starship ruimteschepen te mogen bouwen. Deze platforms krijgen de nummers 48 en 49 (zie de kaart hiernaast). SpaceX wil in de toekomst meerdere lanceringen per dag uitvoeren en heeft daarvoor deze extra capaciteit nodig.
Musk: "binnen vijf jaar landen we op Mars"
16 december 2021 - "Het zal me verbazen als we niet binnen vijf jaar op Mars landen", zei Elon Musk onlangs in een interview met het blad Time dat hem tot 'person of the year 2021' heeft uitgeroepen. Hij zei er niet bij of hij een bemande landing bedoelt.
SpaceX bouwt Starship lanceerplatform op Kennedy Space Center
5 december 2021 - SpaceX gaat het beroemde lanceerplatform 39A op Kennedy Space Center in Florida ombouwen voor de lancering van Starship. Dat heeft Elon Musk via Twitter laten weten. Dit platform wordt al jaren door SpaceX gebruikt en was vroeger de startplek van de Space shuttles. Wanneer het klaar moet zijn, zei hij er niet bij.
Musk: Raptor productie is 'een ramp' -  bankroet dreigt
1 december 2021 - In een uitgelekte e-mail aan al zijn werknemers stelde Elon Musk dat SpaceX een "reëel risico op faillissement" loopt als de productie van de Raptor motoren niet toeneemt om volgend jaar een groot aantal vluchtenvan Starship mogelijk te maken. Hij vindt een tempo van een vlucht per twee weken nodig om SpaceX niet failliet te laten gaan. Volgens hem is Starship nodig om een tweede versie van zijn Starlink internet satellietsysteem te lanceren.
Geen Starship lancering dit jaar - 12 vluchten in 2022
18 november 2021 - De Amerikaanse luchtvaartautoriteit FAA heeft bekendgemaakt dat de vergunning voor de lancering van Starship naar de ruimte niet voor 31 december klaar kan zijn. Dat betekent dat de lancering nu gepland is voor januari of februari 2022. Elon Musk hield onlangs zijn jaarlijkse lezing waarin hij liet weten dat de raket en het lanceerplatform klaar zijn. Ook kondigde hij aan volgend jaar 12 Starship lanceringen te willen uitvoeren. Hij wil al dat Starship al in 2023 operationeel is.
Starship Ship 20 test zes motoren tegelijk
14 november 2021 - SpaceX heeft afgelopen vrijdag met succes alle zes motoren van Ship 20 getest. Voor het eerst werden ook de drie vacuüm motoren, voor gebruik in de ruimte, getest. Tijdens de test hebben een handvol tegels van het hitteschild  losgelaten. Dat is al een stuk minder dan bij vorige tests waarbij de brandstoftanks werden gevuld. Ondertussen wordt er hard gewerkt aan de bouw van nieuwe ruimteschepen. Ship 21 is bijna klaar en er is ook al begonnen aan de nummers 22 en 23!
Video van de test. Spoel door naar 3.20 min.

Luiers aan! Toilet Dragon lekt
2 november 2021 - De astronauten van  de Inspiration4 ruimtevlucht bleken toch niet zo'n geweldige ervaring te hebben gehad als eerder gemeld. De afvoerleiding van het toilet van de Crew Dragon ging kapot waardoor de cabine naar de urine stonk. Dat betekent dat de bemanning van de Crew-3 vlucht luiers zal moeten dragen tot ze bij het ISS zijn aangekomen. De lancering van ESA-astronaut Matthias Maurer en zijn NASA collega's Thomas Marshburn, Raja Chari en Kayla Barron (v.l.n.r. op de foto rechts) is op zijn vroegst zaterdag.

Foto:SpaceX
SpaceX test bewegen vangarm
30 oktober 2021 - SpaceX heeft voor het eerst de 'Mechazilla' vangarm van de Starship lanceertoren getest. Op deze video is te zien hoe de arm, onderaan de toren, een stukje draait. 
video
Proefdraaien nieuwe motoren Starship succes
24 oktober 2021 -Ship 20 heeft afgelopen vrijdag voor het eerst de zogenaamde vacuüm motoren getest. Dit is een aangepast type raketmotor voor gebruik in de ruimte. De komende week worden nog meer motortests verwacht. Ondertussen is de 'vangarm' van de lanceertoren voltooid. Musk noemt dit systeem 'Mechazilla'. Het moet ook Starship optillen en op de eerste trap kunnen plaatsen.
video van de test
SpaceX mikt op november voor ruimtevlucht Starship
29 september 2021 - SpaceX hoopt in november klaar te zijn voor de  eerste testvlucht naar de ruimte van Starship. "Ship 20", de nieuwe naam van Starship SN20 zal binnenkort haar motoren laten proefdraaien. De ruimtevlucht is nog wel afhankelijk van een milieuvergunning waarvan het ontwerp inmiddels is gepubliceerd. Hoe lang deze procedure nog duurt is niet bekend.

Rechts: Ship 20 en Booster 4 naast de nieuwe opslagtanks voor vloeibare brandstof. (foto: NASAspaceflight)

SpaceX zet Starship op eerste trap
6 augustus 2021 - SpaceX heeft voor het eerst het Starship ruimteschip op de eerste trap gemonteerd. Hiermee is de grootste raket (qua hoogte) uit de geschiedenis een feit. Op de foto is te zien dat Starship SN20 van een zwart hitteschild is voorzien. Dit is nog niet helemaal af en er moeten nog enkele andere zaken voltooid worden. SN20 is daarom weer terug naar hangar gebracht voor verdere werkzaamheden.

Foto: Elon Musk

SpaceX monteert 27 motoren op Super Heavy raket
2 augustus 2021 - SpaceX heeft in één nacht 27 Raptor motoren op de Super Heavy rakettrap gemonteerd. Die trap, Booster 4 genaamd, beschikt nu over 29 motoren, genoeg voor de testvlucht naar de ruimte. Waarvoor deze haast nodig is, is onduidelijk. Er is nog steeds geen milieuvergunning voor de lancering en die procedure duurt nog minstens een maand. 

Foto rechts: De Super Heavy rakettrap in de hangar.  
Foto: Elon Musk

Bouw Starship lanceertoren bereikt hoogste punt
28 juli 2021 -Het laatste segment van de Starship lanceertoren is vandaag geplaatst. Daarmee is de toren nog niet af. Hij moet ook de twee trappen van Starship op elkaar kunnen zetten èn de eerste trap opvangen tijdens de landing! Zie de tekening hiernaast. (c) SpaceX
SpaceX moet misschien Starship lanceertoren  af breken
15 juni 2021 - De Amerikaanse luchtvaartautoriteit FAA heeft gewaarschuwd dat SpaceX de lanceertoren voor Starship "op eigen risico" bouwt. Er is geen vergunning voor verleend omdat SpaceX destijds beweerde dat de toren alleen voor onderzoek was. De toren wordt met een hoogte van 140 meter de hoogste lanceertoren van de wereld. Er moet nog maar één segment worden geplaatst om hem te voltooien.
Eerste ruimtevlucht Starship niet voor augustus
27 juni 2021 - De eerste vlucht van Starship van SpaceX naar de ruimte zal op zijn vroegst in augustus gebeuren. Hoewel SpaceX nog steeds juli als streefdatum aanhoudt, zal dit niet lukken omdat de milieuvergunning nog lang niet geregeld is.
Volgende testvlucht Starship gaat naar de ruimte
1 juni 2021 - Het is vrijwel definitief: De volgende vlucht van een Starship testmodel zal naar de ruimte gaan. Hoewel SpaceX nooit mededelingen hierover doet, blijkt dit uit het feit dat de laatste Starship, SN15, nu tentoongesteld staat op het terrein en dus niet meer gebruikt zal worden. Verder wordt er hard gewerkt aan de bouw van de grootste lanceertoren uit de geschiedenis: 140 meter hoog. Ook de assemblage van de eerste trap, 'Super Heavy' vordert gestaag. Op de foto rechts is hij te zien naast SN16 in de hangar. 

foto: Elon Musk.

SpaceX wil ruimtevlucht Starship al in juli
14 mei 2021 - SpaceX wil de eerste testvlucht van Starship naar een baan om de aarde al in juli uitvoeren. Dat blijkt uit een vergunningaanvraag. Zowel Starship als de 'Super Heavy' eerste trap zullen in zee 'landen'. De planning is zeer ambitieus omdat de Super Heavy nog niet klaar is.

Rechts: Video animatie van de lancering van een Starship die in een baan om de aarde wordt bijgetankt.

Starship terug naar lanceerplatform voor tweede vlucht
12 mei 2021 - Starship testmodel SN15 is teruggereden  naar het lanceerplatform. Dat duidt erop dat SpaceX de raket binnenkort opnieuw zal lanceren. Het was tot nu toe onduidelijk of SN15 in een voldoende goede staat verkeert voor hergebruik. 
Testvlucht Starship SN15 volledig succes
6 mei 2021 - De testvlucht van de Starship marsraket serienummer SN15 is vannacht een volledig succes geworden. Het ruimteschip landde op twee motoren. Hoewel er vlak na de landing korte tijd een kleine brand woedde, volgde er deze keer geen ontploffing. Op de foto hiernaast is te zien dat Starship  keurig op het landingsgestel is terechtgekomen. Bij de vorige vlucht klapten niet alle poten uit.

Binnenkort meer foto's en video.


(schermfoto livestream SpaceX)

Rechts: een video waar de vier (!) brandstoftanks zich in Starship  bevinden en hoe een vlucht verloopt. 
Sensatie: NASA kiest Starship voor bemande maanlanding
17 april 2021 -  De NASA heeft tot ieders verrassing SpaceX de opdracht verleend om astronauten op de maan te laten landen. Een SLS raket zal de astronauten in een Orion capsule naar een baan om de maan brengen, waar ze overstappen in een aangepaste versie van Starship. Die landt dan op de maan en brengt ze weer terug naar de Orion. 
Doordat het Amerikaanse congres de NASA veel minder geld heeft gegeven dan de NASA vroeg, kwam alleen de goedkoopste aanbieder nog in aan merking en dat is SpaceX.

rechts: tekening van Starship op de maan. (foto SpaceX)

Musk: methaanlek oorzaak explosie Starship
7 april 2021 -  De explosie van Starship SN11 is veroorzaakt door een methaanlek. Hierdoor vloog een motor in brand en viel de electronica uit. Dit heeft SpaceX directeur Elon Musk bekendgemaakt. 

Ontwerp Starship interieur voor 100 passagiers
2 april 2021 -  De website Humanmars.net heeft een concept-ontwerp gepubliceerd hoe een Starship honderd passagiers kan vervoeren. Bekijk alle tekeningen hier.

Meer over SpaceX op de Commerciële ruimtevaart pagina.

Starship testvlucht eindigt opnieuw in explosie
30 maart 2021 - De testvlucht van Starship SN11 is mislukt. Door problemen bij het  herstarten van de motoren voor de landing, stortte de raket neer en ontplofte op het landingsplatform. De vlucht vond plaats ondanks dichte mist, waardoor er geen duidelijke foto's zijn.
SpaceX plant vrijdag testvlucht Starship SN11 prototype
26 maart 2021 - SpaceX gaat vanmiddag vanaf 14.00u Nederlandse tijd de motoren van Starship SN11 laten proefdraaien. Als dat goed afloopt, staat voor later die dag een lancering gepland.
Driemaal is scheepsrecht:  Marsraket Starship SN10 geland. 
4 maart 2021 - De derde testvlucht van Starship is geslaagd: de raket landde verticaal op het platform. Helaas brak er brand uit waardoor Starship kort na de landing ontplofte. Ook zijn de landingspoten niet of niet allemaal uitgeklapt. Gelukkig is het volgende exemplaar, SN11 al klaar. Een ander succes is dat SpaceX erin geslaagd is om al binnen een maand na de vorige testvlucht een nieuwe raket te lanceren.

Foto rechts: Een op afstand bediend brandblussysteem probeert de brand onder controle te krijgen na de landing.

Musk: "domme fout oorzaak explosie Starship"
5 februari 2021 - Elon Musk heeft toegegeven dat het een 'domme fout' was om tijdens de landing maar twee van de drie motoren van Starship te starten. Er zijn maar twee Raptor motoren nodig voor de landing, maar omdat er één niet startte, stortte Starship SN9 neer en ontplofte. 
Testvlucht
Starship eindigt opnieuw in vuurbal
2 februari 2021 - De tweede Starship testvlucht, SN9, verliep vrijwel hetzelfde als de eerste. Na een geslaagde lancering en vlucht, kwam de raket te hard neer en ontplofte. Een van de motoren weigerde opnieuw te starten tijdens de landing. Een volgend exemplaar, SN10, staat al klaar maar moet nog van motoren worden voorzien.

Foto rechts: Starship zweeft naar het landingsplatform.

Autoriteiten schrappen lancering Starship 
28 januari 2021 - De Amerikaanse luchtvaartautoriteit FAA gaf vandaag geen toestemming voor de lancering van Starship prototype SN9. Desondanks liet SpaceX de tanks van de raket vullen en stond hij klaar om op te stijgen. Morgen volgt waarschijnlijk een nieuwe lanceerpoging. UPDATE: Lancering niet eerder dan maandag.
Sterke wind schrapt lanceerpoging Starship 
25 januari 2021 - SpaceX heeft vandaag een poging om Starship prototype SN9 te lanceren afgebroken. Wel heeft SpaceX afgelopen vrijdag met succes de drie motoren getest. Een volgende poging wordt dinsdag of woensdag verwacht.
SpaceX koopt olieplatforms als drijvende ruimtehavens
19 januari 2021 - SpaceX heeft twee olieplatforms gekocht om ze om te laten bouwen tot drijvende lanceerplatforms. Directeur Elon Musk wil deze gebruiken om zijn Starship raket op grote afstand van de kust te lanceren. De twee platforms zijn Phobos en Deimos genaamd, naar de maantjes van Mars.
Starship SN9 test motoren drie keer in één dag
13 januari 2021 - SpaceX heeft vandaag de motoren van Starship prototype SN8 drie keer laten proefdraaien. Elke test duurde amper een seconde, veel korter de bij het vroige model. Een lancering wordt nu snel verwacht.
Nieuwe testvlucht Starship misschien al zondag
7 januari 2021 - SpaceX gaat misschien al vrijdagavond Starship prototype SN9 lanceren. De raket heeft gisteren de motoren een paar seconden laten proefdraaien en is nu klaar voor de start. 
Testvlucht SN8 bijna volledig succes. Explosie bij landing.
9 december 2020- De lancering van Starship  prototype SN8 van SpaceX was bijna een volledig succes. De vlucht verliep perfect, maar doordat de landingssnelheid te hoog was, ontplofte de raket op het landingsplatform. "De Brandstof header tankdruk was laag tijdens de landing, waardoor landingssnelheid hoog, maar we kregen alle gegevens die we nodig hadden!", liet Elon Musk via Twitter weten. Op de foto rechts is duidelijk te zien dat de raket verticaal probeert te landen. Gelukkig is een reserve-exemplaar, SN9, al klaar voor gebruik. 
(schermfoto van livestream SpaceX)

 

SpaceX Starship lancering verwacht op 30 november
23 november 2020 - De lancering van prototype Starship SN8 van de marsraket van SpaceX wordt verwacht op 30 november. Dat blijkt uit een vergunningaanvraag voor het afsluiten van de weg langs het terrein. 1 en 2 december worden als extra data aangehouden. Intussen wordt er hard gewerkt aan de opvolgers: SN9 tot en met SN13! 

SpaceX Starship SN8 laat motor brullen vlak voor eerste testvlucht 
12 november 2020- SpaceX heeft de motor van Starship prototype versie SN8 laten proefdraaien. Dit gebeurde voor het eerst met gebruik van een zuurstoftank in de neuskegel. Deze is bedoeld om tijdens de landing gebruikt te worden. Een testvlucht naar 15 km hoogte wordt nu snel verwacht.

Musk: eerste onbemande Mars missie Starship in 2024
25 oktober 2020 - SpaceX wil over vier jaar haar eerste Starship naar Mars sturen, zei directeur Elon Musk onlangs in gesprek met Robert Zubrin van de Mars  Society. Inmiddels staat de eerste volledige versie van Starship (SN8, zie foto rechts) klaar voor een testvlucht naar 15 km hoogte. Deze wordt binnen een week of twee verwacht.
(
foto Wikimedia)

Starship SN5 maakt succesvolle eerste vlucht 
5 augustus 2020SpaceX heeft vannacht (Nederlandse tijd) een geslaagde proefvlucht naar 150 meter hoogte gemaakt met Starship prototype SN5. De 'raket' landde vlak naast het lanceerplatform. Dit is pas de tweede geslaagde vlucht met een Starship prototype. De vorige was augustus vorig jaar met de Starhopper. De volgende stap is een vlucht naar twintig kilometer hoogte.
Video
van de testvlucht

Crew Dragon met Bob en Doug veilig geland in Golf van Mexico
2 augustus 2020 - De Crew Dragon 'Endeavour' met astronauten Douglas Hurley en Robert Behnken is om 20.48 u vandaag veilig in de Golf van Mexico geland.
Motortest Starship versie SN5 succes
30 juli 2020 - SpaceX heeft vandaag de motor van Starship versie SN5 proef laten draaien. Een eerste proefvlucht naar 150 meter hoogte wordt binnen enkele dagen verwacht.
SpaceX verwacht testvlucht Starship prototype deze week
12 juli 2020 - SpaceX gaat maandag de motor van het SN5 testmodel testen. Als die test goed gaat, volgt donderdag al de eerste testvlucht naar 150 meter. 
SpaceX bouwt offshore lanceerplatform voor Starship

16 juni 2020 - SpaceX heeft bevestigd dat het drijvende lanceerplatforms gaat bouwen om het toekomstige Starship ruimteschip te lanceren en ook weer te laten landen. Starship ruimtehavens moeten 36 km uit de kust liggen voor een acceptabel geluidsniveau, liet directeur Elon Musk weten.
Eerste bemande vlucht van SpaceX Crew Dragon op 27 mei
18 april 2020- De eerste bemande vlucht van het Crew Dragon ruimteschip van SpaceX is gepland op 27 mei. Dit liet de NASA zojuist weten. Voor het eerst in negen jaar zullen twee Amerikaanse astronauten, Robert Behnken en Douglas Hurley, in een eigen ruimteschip vertrekken naar het ISS.
SpaceX: Bemande missie Dragon al in mei
11 maart 2020 - SpaceX directeur Gwynne Shotwell heeft aangekondigd dat ze een bemande missie van de Crew Dragon ergens in mei willen lanceren.
Nieuwste Starship prototype doorstaat druktest van tank

10 maart 2020 - Driemaal is scheepsrecht: Starship versie SN2 van SpaceX overleefde zondag een cryogene druktest met vloeibare stikstof. De vorige test bleek te zijn mislukt door een zwakke plek bij de ophangpunten van de motoren.
Aankomst Dragon vrachtschip bij ISS- laatste koppeling met robotarm
9 maart 2020- NASA-astronaut Jessica Meir gebruikte voor de laatse keer de robotarm van het ruimtestation om de Dragon te grijpen en aan het ISS te koppelen. De nieuwe versie van de Dragon zal direct aan het station koppelen. De lancering van deze Dragon 2 staat gepland voor oktober.
Starship prototype ontploft tijdens druktest
29 februari 2020 - Voor de tweede keer is een Starship prototype van SpaceX ontploft tijdens een druktest met vloeibare stikstof. De test was op het terrein van SpaceX in Boca chica (Texas). Op de video is te zien dat de onderkant van de tank het begeeft.
Maanreiziger zegt datingshow af
30 januari 2020 - De Japanse miljardair Yusaku Maezawa heeft zich teruggetrokken uit de reality show waarmee hij op zoek zou gaan naar een vriendin om hem te vergezellen op een reis rond de maan aan boord van SpaceX's Starship. Hij heeft geen reden opgegeven.

Test reddingssysteem Dragon ruimteschip succes 

19 januari 2020 - SpaceX heeft zondag met succes een Falcon 9-raket gelanceerd voor de "in-flight abort-test" van hun Crew Dragon-ruimtevaartuig. Tijdens de onbemande vlucht startte de Dragon zijn motoren en ontsnapte zo aan de Falcon raket, die even later, zoals gepland, explodeerde. De Dragon landde even later veilig in zee


Behnken en Hurley
tijdens een oefening (foto NASA).


Het moment waarop de Dragon loskomt van de raket.

© 2005-2024 Bureau de Toekomst HOME