SpaceX

Lancering Starship weer maand later
26 december 2021 - De Amerikaanse luchtvaartautoriteit FAA heeft bekendgemaakt dat de vergunning voor de lancering van Starship een maand vertraging heeft opgelopen. Er is meer advies nodig over de milieu-effecten. Dat betekent dat de lancering op zijn vroegst in februari kan plaatsvinden. 
Nieuwe motoren voor Starship en booster
19 december 2021 - Elon Musk heeft onthuld dat de volgende versie van Starship drie extra vacuüm motoren krijgt en een grotere brandstoftank. De booster (eerste trap) zal 33 (vier meer dan nu) Raptor 2 motoren krijgen, een krachtigere en eenvoudigere versie van de huidige motor. Dertien van deze motoren zullen een beweegbare uitlaat hebben.
Niet een maar twee Starship lanceerplatforms op Cape Canaveral 
18 december 2021 - SpaceX heeft aan de NASA toestemming gevraags om twee (!) platforms voor de lancering van Starship ruimteschepen te mogen bouwen. Deze platforms krijgen de nummers 48 en 49 (zie de kaart hiernaast). SpaceX wil in de toekomst meerdere lanceringen per dag uitvoeren en heeft daarvoor deze extra capaciteit nodig.
Musk: "binnen vijf jaar landen we op Mars"
16 december 2021 - "Het zal me verbazen als we niet binnen vijf jaar op Mars landen", zei Elon Musk onlangs in een interview met het blad Time dat hem tot 'person of the year 2021' heeft uitgeroepen. Hij zei er niet bij of hij een bemande landing bedoelt.
SpaceX bouwt Starship lanceerplatform op Kennedy Space Center
5 december 2021 - SpaceX gaat het beroemde lanceerplatform 39A op Kennedy Space Center in Florida ombouwen voor de lancering van Starship. Dat heeft Elon Musk via Twitter laten weten. Dit platform wordt al jaren door SpaceX gebruikt en was vroeger de startplek van de Space shuttles. Wanneer het klaar moet zijn, zei hij er niet bij.
Musk: Raptor productie is 'een ramp' -  bankroet dreigt
1 december 2021 - In een uitgelekte e-mail aan al zijn werknemers stelde Elon Musk dat SpaceX een "reëel risico op faillissement" loopt als de productie van de Raptor motoren niet toeneemt om volgend jaar een groot aantal vluchtenvan Starship mogelijk te maken. Hij vindt een tempo van een vlucht per twee weken nodig om SpaceX niet failliet te laten gaan. Volgens hem is Starship nodig om een tweede versie van zijn Starlink internet satellietsysteem te lanceren.
Geen Starship lancering dit jaar - 12 vluchten in 2022
18 november 2021 - De Amerikaanse luchtvaartautoriteit FAA heeft bekendgemaakt dat de vergunning voor de lancering van Starship naar de ruimte niet voor 31 december klaar kan zijn. Dat betekent dat de lancering nu gepland is voor januari of februari 2022. Elon Musk hield onlangs zijn jaarlijkse lezing waarin hij liet weten dat de raket en het lanceerplatform klaar zijn. Ook kondigde hij aan volgend jaar 12 Starship lanceringen te willen uitvoeren. Hij wil al dat Starship al in 2023 operationeel is.
Starship Ship 20 test zes motoren tegelijk
14 november 2021 - SpaceX heeft afgelopen vrijdag met succes alle zes motoren van Ship 20 getest. Voor het eerst werden ook de drie vacuüm motoren, voor gebruik in de ruimte, getest. Tijdens de test hebben een handvol tegels van het hitteschild  losgelaten. Dat is al een stuk minder dan bij vorige tests waarbij de brandstoftanks werden gevuld. Ondertussen wordt er hard gewerkt aan de bouw van nieuwe ruimteschepen. Ship 21 is bijna klaar en er is ook al begonnen aan de nummers 22 en 23!
Video van de test. Spoel door naar 3.20 min.

Luiers aan! Toilet Dragon lekt
2 november 2021 - De astronauten van  de Inspiration4 ruimtevlucht bleken toch niet zo'n geweldige ervaring te hebben gehad als eerder gemeld. De afvoerleiding van het toilet van de Crew Dragon ging kapot waardoor de cabine naar de urine stonk. Dat betekent dat de bemanning van de Crew-3 vlucht luiers zal moeten dragen tot ze bij het ISS zijn aangekomen. De lancering van ESA-astronaut Matthias Maurer en zijn NASA collega's Thomas Marshburn, Raja Chari en Kayla Barron (v.l.n.r. op de foto rechts) is op zijn vroegst zaterdag.

Foto:SpaceX
SpaceX test bewegen vangarm
30 oktober 2021 - SpaceX heeft voor het eerst de 'Mechazilla' vangarm van de Starship lanceertoren getest. Op deze video is te zien hoe de arm, onderaan de toren, een stukje draait. 
video
Proefdraaien nieuwe motoren Starship succes
24 oktober 2021 -Ship 20 heeft afgelopen vrijdag voor het eerst de zogenaamde vacuüm motoren getest. Dit is een aangepast type raketmotor voor gebruik in de ruimte. De komende week worden nog meer motortests verwacht. Ondertussen is de 'vangarm' van de lanceertoren voltooid. Musk noemt dit systeem 'Mechazilla'. Het moet ook Starship optillen en op de eerste trap kunnen plaatsen.
video van de test
SpaceX mikt op november voor ruimtevlucht Starship
29 september 2021 - SpaceX hoopt in november klaar te zijn voor de  eerste testvlucht naar de ruimte van Starship. "Ship 20", de nieuwe naam van Starship SN20 zal binnenkort haar motoren laten proefdraaien. De ruimtevlucht is nog wel afhankelijk van een milieuvergunning waarvan het ontwerp inmiddels is gepubliceerd. Hoe lang deze procedure nog duurt is niet bekend.

Rechts: Ship 20 en Booster 4 naast de nieuwe opslagtanks voor vloeibare brandstof. (foto: NASAspaceflight)

SpaceX zet Starship op eerste trap
6 augustus 2021 - SpaceX heeft voor het eerst het Starship ruimteschip op de eerste trap gemonteerd. Hiermee is de grootste raket (qua hoogte) uit de geschiedenis een feit. Op de foto is te zien dat Starship SN20 van een zwart hitteschild is voorzien. Dit is nog niet helemaal af en er moeten nog enkele andere zaken voltooid worden. SN20 is daarom weer terug naar hangar gebracht voor verdere werkzaamheden.

Foto: Elon Musk

SpaceX monteert 27 motoren op Super Heavy raket
2 augustus 2021 - SpaceX heeft in één nacht 27 Raptor motoren op de Super Heavy rakettrap gemonteerd. Die trap, Booster 4 genaamd, beschikt nu over 29 motoren, genoeg voor de testvlucht naar de ruimte. Waarvoor deze haast nodig is, is onduidelijk. Er is nog steeds geen milieuvergunning voor de lancering en die procedure duurt nog minstens een maand. 

Foto rechts: De Super Heavy rakettrap in de hangar.  
Foto: Elon Musk

Bouw Starship lanceertoren bereikt hoogste punt
28 juli 2021 -Het laatste segment van de Starship lanceertoren is vandaag geplaatst. Daarmee is de toren nog niet af. Hij moet ook de twee trappen van Starship op elkaar kunnen zetten èn de eerste trap opvangen tijdens de landing! Zie de tekening hiernaast. (c) SpaceX
SpaceX moet misschien Starship lanceertoren  af breken
15 juni 2021 - De Amerikaanse luchtvaartautoriteit FAA heeft gewaarschuwd dat SpaceX de lanceertoren voor Starship "op eigen risico" bouwt. Er is geen vergunning voor verleend omdat SpaceX destijds beweerde dat de toren alleen voor onderzoek was. De toren wordt met een hoogte van 140 meter de hoogste lanceertoren van de wereld. Er moet nog maar één segment worden geplaatst om hem te voltooien.
Eerste ruimtevlucht Starship niet voor augustus
27 juni 2021 - De eerste vlucht van Starship van SpaceX naar de ruimte zal op zijn vroegst in augustus gebeuren. Hoewel SpaceX nog steeds juli als streefdatum aanhoudt, zal dit niet lukken omdat de milieuvergunning nog lang niet geregeld is.
Volgende testvlucht Starship gaat naar de ruimte
1 juni 2021 - Het is vrijwel definitief: De volgende vlucht van een Starship testmodel zal naar de ruimte gaan. Hoewel SpaceX nooit mededelingen hierover doet, blijkt dit uit het feit dat de laatste Starship, SN15, nu tentoongesteld staat op het terrein en dus niet meer gebruikt zal worden. Verder wordt er hard gewerkt aan de bouw van de grootste lanceertoren uit de geschiedenis: 140 meter hoog. Ook de assemblage van de eerste trap, 'Super Heavy' vordert gestaag. Op de foto rechts is hij te zien naast SN16 in de hangar. 

foto: Elon Musk.

SpaceX wil ruimtevlucht Starship al in juli
14 mei 2021 - SpaceX wil de eerste testvlucht van Starship naar een baan om de aarde al in juli uitvoeren. Dat blijkt uit een vergunningaanvraag. Zowel Starship als de 'Super Heavy' eerste trap zullen in zee 'landen'. De planning is zeer ambitieus omdat de Super Heavy nog niet klaar is.

Rechts: Video animatie van de lancering van een Starship die in een baan om de aarde wordt bijgetankt.

Starship terug naar lanceerplatform voor tweede vlucht
12 mei 2021 - Starship testmodel SN15 is teruggereden  naar het lanceerplatform. Dat duidt erop dat SpaceX de raket binnenkort opnieuw zal lanceren. Het was tot nu toe onduidelijk of SN15 in een voldoende goede staat verkeert voor hergebruik. 
Testvlucht Starship SN15 volledig succes
6 mei 2021 - De testvlucht van de Starship marsraket serienummer SN15 is vannacht een volledig succes geworden. Het ruimteschip landde op twee motoren. Hoewel er vlak na de landing korte tijd een kleine brand woedde, volgde er deze keer geen ontploffing. Op de foto hiernaast is te zien dat Starship  keurig op het landingsgestel is terechtgekomen. Bij de vorige vlucht klapten niet alle poten uit.

Binnenkort meer foto's en video.


(schermfoto livestream SpaceX)

Rechts: een video waar de vier (!) brandstoftanks zich in Starship  bevinden en hoe een vlucht verloopt. 
Sensatie: NASA kiest Starship voor bemande maanlanding
17 april 2021 -  De NASA heeft tot ieders verrassing SpaceX de opdracht verleend om astronauten op de maan te laten landen. Een SLS raket zal de astronauten in een Orion capsule naar een baan om de maan brengen, waar ze overstappen in een aangepaste versie van Starship. Die landt dan op de maan en brengt ze weer terug naar de Orion. 
Doordat het Amerikaanse congres de NASA veel minder geld heeft gegeven dan de NASA vroeg, kwam alleen de goedkoopste aanbieder nog in aan merking en dat is SpaceX.

rechts: tekening van Starship op de maan. (foto SpaceX)

Musk: methaanlek oorzaak explosie Starship
7 april 2021 -  De explosie van Starship SN11 is veroorzaakt door een methaanlek. Hierdoor vloog een motor in brand en viel de electronica uit. Dit heeft SpaceX directeur Elon Musk bekendgemaakt. 

Ontwerp Starship interieur voor 100 passagiers
2 april 2021 -  De website Humanmars.net heeft een concept-ontwerp gepubliceerd hoe een Starship honderd passagiers kan vervoeren. Bekijk alle tekeningen hier.

Meer over SpaceX op de Commerciële ruimtevaart pagina.

Starship testvlucht eindigt opnieuw in explosie
30 maart 2021 - De testvlucht van Starship SN11 is mislukt. Door problemen bij het  herstarten van de motoren voor de landing, stortte de raket neer en ontplofte op het landingsplatform. De vlucht vond plaats ondanks dichte mist, waardoor er geen duidelijke foto's zijn.
SpaceX plant vrijdag testvlucht Starship SN11 prototype
26 maart 2021 - SpaceX gaat vanmiddag vanaf 14.00u Nederlandse tijd de motoren van Starship SN11 laten proefdraaien. Als dat goed afloopt, staat voor later die dag een lancering gepland.
Driemaal is scheepsrecht:  Marsraket Starship SN10 geland. 
4 maart 2021 - De derde testvlucht van Starship is geslaagd: de raket landde verticaal op het platform. Helaas brak er brand uit waardoor Starship kort na de landing ontplofte. Ook zijn de landingspoten niet of niet allemaal uitgeklapt. Gelukkig is het volgende exemplaar, SN11 al klaar. Een ander succes is dat SpaceX erin geslaagd is om al binnen een maand na de vorige testvlucht een nieuwe raket te lanceren.

Foto rechts: Een op afstand bediend brandblussysteem probeert de brand onder controle te krijgen na de landing.

Musk: "domme fout oorzaak explosie Starship"
5 februari 2021 - Elon Musk heeft toegegeven dat het een 'domme fout' was om tijdens de landing maar twee van de drie motoren van Starship te starten. Er zijn maar twee Raptor motoren nodig voor de landing, maar omdat er één niet startte, stortte Starship SN9 neer en ontplofte. 
Testvlucht
Starship eindigt opnieuw in vuurbal
2 februari 2021 - De tweede Starship testvlucht, SN9, verliep vrijwel hetzelfde als de eerste. Na een geslaagde lancering en vlucht, kwam de raket te hard neer en ontplofte. Een van de motoren weigerde opnieuw te starten tijdens de landing. Een volgend exemplaar, SN10, staat al klaar maar moet nog van motoren worden voorzien.

Foto rechts: Starship zweeft naar het landingsplatform.

Autoriteiten schrappen lancering Starship 
28 januari 2021 - De Amerikaanse luchtvaartautoriteit FAA gaf vandaag geen toestemming voor de lancering van Starship prototype SN9. Desondanks liet SpaceX de tanks van de raket vullen en stond hij klaar om op te stijgen. Morgen volgt waarschijnlijk een nieuwe lanceerpoging. UPDATE: Lancering niet eerder dan maandag.
Sterke wind schrapt lanceerpoging Starship 
25 januari 2021 - SpaceX heeft vandaag een poging om Starship prototype SN9 te lanceren afgebroken. Wel heeft SpaceX afgelopen vrijdag met succes de drie motoren getest. Een volgende poging wordt dinsdag of woensdag verwacht.
SpaceX koopt olieplatforms als drijvende ruimtehavens
19 januari 2021 - SpaceX heeft twee olieplatforms gekocht om ze om te laten bouwen tot drijvende lanceerplatforms. Directeur Elon Musk wil deze gebruiken om zijn Starship raket op grote afstand van de kust te lanceren. De twee platforms zijn Phobos en Deimos genaamd, naar de maantjes van Mars.
Starship SN9 test motoren drie keer in één dag
13 januari 2021 - SpaceX heeft vandaag de motoren van Starship prototype SN8 drie keer laten proefdraaien. Elke test duurde amper een seconde, veel korter de bij het vroige model. Een lancering wordt nu snel verwacht.
Nieuwe testvlucht Starship misschien al zondag
7 januari 2021 - SpaceX gaat misschien al vrijdagavond Starship prototype SN9 lanceren. De raket heeft gisteren de motoren een paar seconden laten proefdraaien en is nu klaar voor de start. 
Testvlucht SN8 bijna volledig succes. Explosie bij landing.
9 december 2020- De lancering van Starship  prototype SN8 van SpaceX was bijna een volledig succes. De vlucht verliep perfect, maar doordat de landingssnelheid te hoog was, ontplofte de raket op het landingsplatform. "De Brandstof header tankdruk was laag tijdens de landing, waardoor landingssnelheid hoog, maar we kregen alle gegevens die we nodig hadden!", liet Elon Musk via Twitter weten. Op de foto rechts is duidelijk te zien dat de raket verticaal probeert te landen. Gelukkig is een reserve-exemplaar, SN9, al klaar voor gebruik. 
(schermfoto van livestream SpaceX)

 

SpaceX Starship lancering verwacht op 30 november
23 november 2020 - De lancering van prototype Starship SN8 van de marsraket van SpaceX wordt verwacht op 30 november. Dat blijkt uit een vergunningaanvraag voor het afsluiten van de weg langs het terrein. 1 en 2 december worden als extra data aangehouden. Intussen wordt er hard gewerkt aan de opvolgers: SN9 tot en met SN13! 

SpaceX Starship SN8 laat motor brullen vlak voor eerste testvlucht 
12 november 2020- SpaceX heeft de motor van Starship prototype versie SN8 laten proefdraaien. Dit gebeurde voor het eerst met gebruik van een zuurstoftank in de neuskegel. Deze is bedoeld om tijdens de landing gebruikt te worden. Een testvlucht naar 15 km hoogte wordt nu snel verwacht.

Musk: eerste onbemande Mars missie Starship in 2024
25 oktober 2020 - SpaceX wil over vier jaar haar eerste Starship naar Mars sturen, zei directeur Elon Musk onlangs in gesprek met Robert Zubrin van de Mars  Society. Inmiddels staat de eerste volledige versie van Starship (SN8, zie foto rechts) klaar voor een testvlucht naar 15 km hoogte. Deze wordt binnen een week of twee verwacht.
(
foto Wikimedia)

Starship SN5 maakt succesvolle eerste vlucht 
5 augustus 2020SpaceX heeft vannacht (Nederlandse tijd) een geslaagde proefvlucht naar 150 meter hoogte gemaakt met Starship prototype SN5. De 'raket' landde vlak naast het lanceerplatform. Dit is pas de tweede geslaagde vlucht met een Starship prototype. De vorige was augustus vorig jaar met de Starhopper. De volgende stap is een vlucht naar twintig kilometer hoogte.
Video
van de testvlucht

Crew Dragon met Bob en Doug veilig geland in Golf van Mexico
2 augustus 2020 - De Crew Dragon 'Endeavour' met astronauten Douglas Hurley en Robert Behnken is om 20.48 u vandaag veilig in de Golf van Mexico geland.
Motortest Starship versie SN5 succes
30 juli 2020 - SpaceX heeft vandaag de motor van Starship versie SN5 proef laten draaien. Een eerste proefvlucht naar 150 meter hoogte wordt binnen enkele dagen verwacht.
SpaceX verwacht testvlucht Starship prototype deze week
12 juli 2020 - SpaceX gaat maandag de motor van het SN5 testmodel testen. Als die test goed gaat, volgt donderdag al de eerste testvlucht naar 150 meter. 
SpaceX bouwt offshore lanceerplatform voor Starship

16 juni 2020 - SpaceX heeft bevestigd dat het drijvende lanceerplatforms gaat bouwen om het toekomstige Starship ruimteschip te lanceren en ook weer te laten landen. Starship ruimtehavens moeten 36 km uit de kust liggen voor een acceptabel geluidsniveau, liet directeur Elon Musk weten.
Eerste bemande vlucht van SpaceX Crew Dragon op 27 mei
18 april 2020- De eerste bemande vlucht van het Crew Dragon ruimteschip van SpaceX is gepland op 27 mei. Dit liet de NASA zojuist weten. Voor het eerst in negen jaar zullen twee Amerikaanse astronauten, Robert Behnken en Douglas Hurley, in een eigen ruimteschip vertrekken naar het ISS.
SpaceX: Bemande missie Dragon al in mei
11 maart 2020 - SpaceX directeur Gwynne Shotwell heeft aangekondigd dat ze een bemande missie van de Crew Dragon ergens in mei willen lanceren.
Nieuwste Starship prototype doorstaat druktest van tank

10 maart 2020 - Driemaal is scheepsrecht: Starship versie SN2 van SpaceX overleefde zondag een cryogene druktest met vloeibare stikstof. De vorige test bleek te zijn mislukt door een zwakke plek bij de ophangpunten van de motoren.
Aankomst Dragon vrachtschip bij ISS- laatste koppeling met robotarm
9 maart 2020- NASA-astronaut Jessica Meir gebruikte voor de laatse keer de robotarm van het ruimtestation om de Dragon te grijpen en aan het ISS te koppelen. De nieuwe versie van de Dragon zal direct aan het station koppelen. De lancering van deze Dragon 2 staat gepland voor oktober.
Starship prototype ontploft tijdens druktest
29 februari 2020 - Voor de tweede keer is een Starship prototype van SpaceX ontploft tijdens een druktest met vloeibare stikstof. De test was op het terrein van SpaceX in Boca chica (Texas). Op de video is te zien dat de onderkant van de tank het begeeft.
Maanreiziger zegt datingshow af
30 januari 2020 - De Japanse miljardair Yusaku Maezawa heeft zich teruggetrokken uit de reality show waarmee hij op zoek zou gaan naar een vriendin om hem te vergezellen op een reis rond de maan aan boord van SpaceX's Starship. Hij heeft geen reden opgegeven.

Test reddingssysteem Dragon ruimteschip succes 

19 januari 2020 - SpaceX heeft zondag met succes een Falcon 9-raket gelanceerd voor de "in-flight abort-test" van hun Crew Dragon-ruimtevaartuig. Tijdens de onbemande vlucht startte de Dragon zijn motoren en ontsnapte zo aan de Falcon raket, die even later, zoals gepland, explodeerde. De Dragon landde even later veilig in zee


Behnken en Hurley
tijdens een oefening (foto NASA).


Het moment waarop de Dragon loskomt van de raket.

© 2005-2021 Bureau de Toekomst HOME