CommerciŽle ruimtevaart

Dragon gekoppeld aan ISS
Amsterdam, 25 mei 2012- Een historisch moment: Het commerciŽle ruimtevrachtschip, de Dragon, is vanmiddag gekoppeld aan het ruimtestation ISS. De astronauten Don Pettit en Andrť Kuipers koppelden de Dragon met behulp van de robotarm Canadarm aan het station. De Dragon keert op 31 mei terug op aarde.

(C) ESA-NASA
Eerste succes voor SpaceX
Kwajalein atol, 14 juli 2009 - Eindelijk is het SpaceX gelukt: de Falcon-1 raket heeft een satelliet in een baan om de aarde gebracht. De Maleisische Razaksat aardobservatiesatelliet.werd vannacht om 5.35u gelanceerd.
SpaceX voltooid eerste Falcon-9 op de Cape
30 december 2008 - Het eerste exemplaar van de nieuwe Falcon-9 raket van SpaceX is klaar. De raket moet nu nog overeind gezet worden en kan dan binnenkort gelanceerd worden. Een maand geleden voerde SpaceX al een geslaagde grondtest uit met de eerste trap van de raket. De negen motoren waaruit deze trap bestaat, brandden drie minuten lang op vol vermogen, even lang als tijdens een echte vlucht.

Foto rechts: de Falcon-9 op Cape Canaveral.
(foto: SpaceX)

Eindelijk succes voor SpaceX met Falcon-1
29 september 2008 - De vierde lancering van de Falcon-1 raket is een succes. De raket kwam precies in de geplande omloopbaan. De Falcon-1 had alleen een testmassa aan boord die aan de tweede trap vast blijft zitten. De lancering vond plaats vanaf het Kwajalein atol in de Stille Oceaan.
Eind dit jaar of begin 2009 wil SpaceX de zware Falcon-9 lanceren.
Ruimtebegrafenis voor Star Treks Scotty
Houston, 26 april 2007 - Morgen lanceert de firma Space Services haar Spaceloft raket met onder andere de as van acteur James Doohan. Hij is beter bekend als Scotty uit de serie Star Trek.

Zie ook het nieuwsarchief september 2006

De Spaceloft raket op het lanceerplatform
Rocketplane sluit contract voor vluchten naar ISS
17 april 2007 - De Amerikaanse firma Rocketplane Kistler (RpK) gaat ruimtevluchten verzorgen naar het Japanse deel van het ISS. Het bedrijf heeft hiervoor een contract gesloten met de Japanse firma JAMSS. RpK ontwikkelt de herbruikbare K1 vrachtraket hiervoor. Deze kan ook lading terug naar de Aarde vervoeren. RpK gaat ook opdrachten voor de NASA uitvoeren.

De K1 bij de Japanse ISS module (tekening RpK)
SpaceX bevestigd botsing rakettrappen Falcon
23 maart 2007 - De firma SpaceX heeft toegegeven dat bij het afstoten van de eerste trap deze tegen de tweede trap gebotst is. Ook is de eerste trap, die herbruikbaar is, niet geborgen doordat het GPS systeem niet werkte.
Falcon-1 gelanceerd maar haalt omloopbaan niet
20 maart 2007 - Afgelopen nacht is na een mislukte poging de Falcon-1 raket van SpaceX dan eindelijk gelanceerd (Zie foto rechts). De eerste poging vanacht werd op het allerlaatste moment afgebroken, vlak na de ontsteking van de eerste trap. Een paar uur later lukte het wel, maar door een rolbeweging ha;de de tweede trap niet de maximale snelheid en kwam de lading niet in een omloopbaan. De raket bereikte een hoogte van 320 km.  Deze zomer wil SpaceX een militaire satelliet lanceren.
NASA bestelt ruimteschepen voor ISS
21 augustus 2006- De NASA heeft de firma's SpaceX en Rocketplane-Kistler uitgekozen om commerciŽle alternatieven te ontwikkelen voor het transport van vracht en bemanning naar het ISS.

Eerste vlucht budget raket eindigt in zee
26 maart 2006 - De eerste lancering van de Falcon raket van de Amerikaanse firma SpaceX is mislukt. Een brand veroorzaakt door een brandstoflek is waarschijnlijk de oorzaak van het debacle. Na 25 seconden brak de brand uit en na 41 seconden stortte de raket in zee. Op de foto hiernaast is duidelijk te zien dat er aan de bovenkant van de motor brand woedt.


(foto SpaceX)

SpaceX bouwt bemand ruimteschip
6 maart 2006 - De firma SpaceX heeft plannen onthuld voor de bouw van een eigen bemand ruimtevaartuig, de Dragon. Het grotendeels herbruikbare schip moet zeven mensen naar het ISS kunnen vervoeren.


De Dragon

Vrijdag lancering Falcon-I
21 november 2005 - Na herhaaldelijk uitstel gaat vrijdag de eerste volledig commerciŽle raket de lucht in. De Falcon is de goedkoopste raket in zijn klasse en de firma SpaceX heeft grote plannen hiermee. De raket gaat een onderzoekssatelliet voor de Amerikaanse luchtmacht lanceren.
Zie ook het dossier ruimtetoerisme en het artikel hierover.
SpaceX bouwt zeer zware raket.
9 september 2005 - De Amerikaanse firma SpaceX heeft alweer een nieuw type raket ontworpen, de Falcon-9. In de zwaarste versie van dit lanceervoertuig moet bijna 25 ton in een lage omloopbaan kunnen brengen. Hoewel zelfs de eerste Falcon-I nog gelanceerd moet worden, zegt SpaceX al ťťn Falcon-9 verkocht te hebben aan de Amerikaanse regering.
Lancering Falcon-I verplaatst en uitgesteld.
28 juni 2005 - De lancering van de commerciŽle Falcon-I raket wordt verplaatst naar het Kwajalein Atol in de grote oceaan en uitgesteld tot eind dit jaar. De lancering kon pas plaatsvinden na de laatste lancering van de Titan 4 op Vandenberg, en die is uitgesteld tot minstens september.
Succesvolle test nieuwe commerciŽle raket.
Vandenberg Airforce Base
, 30 mei 2005 - De firma SpaceX heeft met succes haar FAlcon-I raket laten proefdraaien op het lanceerplatform. Deze geheel nieuwe raket moet de lanceerkosten aanzienlijk gaan verlagen.
© 2005-2021 Bureau de Toekomst