Nieuwsarchief september 2006

Virgin onthult interieur Spaceship 2
New York, 29 september - Richard Branson heeft het interieur van zijn toekomstige ruimtecharter Spaceship 2 onthuld. Over precies een jaar zal hij het hele schip aan de wereld tonen waarna de proefvluchten moeten starten.
>Lees meer/foto

Ruimtetoeriste terug op Aarde
Moskou,28 september - De Sojoez TMA 8 is veilig geland in Kazachstan met Pavel Vinogradov, Jeff
Williams en de eerste vrouwelijke ruimtetoerist Anousheh Ansari. De Europeaan Thomas Reiter is nog steeds aan boord van het station.
Privť raket neergestort
Las Cruces (VS), 27 september - De eerste lancering van de Space XL raket van de firma Connecticut's UP Aerospace is mislukt. De raket kwam niet hoger dan 13 km.
Marsrobots krijgen jaar extra
Washington, 26 september - De NASA heeft besloten om de marsrobots Spirit en Opportunity nog een jaar in bedrijf te houden tot 1 oktober 2007. Ook de twee sondes in een baan om Mars blijven langer in dienst.
Japan lanceert zonnesatelliet
Tokio, 23 september - Vandaag heeft Japan de Solar-B satelliet gelanceerd. Deze gaat onderzoek doen naar onder andere het magneetveld van de zon. Aan boord zijn ook instrumenten van de ESA en de NASA.
Shuttle veilig geland
Washington, 21 september - Vanmiddag is de shuttle Atlantis veilig teruggekeerd op Cape Canaveral na een missie van twaalf dagen. 

Cassini ontdekt nieuwe Saturnusring
Pasadena, 21 september - De Cassini sonde heeft een nieuwe zeer zwakke ring rond Saturnus ontdekt. De foto is gemaakt tijdens een unieke twaalf uur durende 'zonsverduistering'.
Vreemd object vertraagd landing shuttle
Washington,20 september - Een vreemd zwart object dat in de buurt van de Atlantis zweeft, heeft de landing met een dag vertraagd. De NASA wil eerst een extra controle van het hitteschild uitvoeren.
Storing in ISS/toeriste gelanceerd
Moskou, 18 september - De Russische zuurstofgenerator elektron is vandaag uitgevallen. Dit is al diverse malen eerder gebeurd. Het apparaat moest worden uitgeschakeld toen er kaliumhydroxide rook vrijkwam waardoor de astronauten enige tijd beschermende maskers moesten dragen. Inmiddels is de situatie onder controle. Vandaag is ook Anousheh Ansari naar het station vertrokken. De veertigjarige ingenieur van Iraanse afkomst is de eerste vrouwelijke ruimtetoerist.
Optimisme over Hubble reparatievlucht
Washington,15 september - NASA topman John Shannon heeft in een interview laten weten optimistisch te zijn over de kans dat er een onderhoudsvlucht naar de Hubble telescoop komt. NASA directeur Griffin zal in oktober een besluit hierover nemen.
Maandag lancering eerste vrouwelijke ruimtetoerist
Moskou, 15 september - Anousheh Ansari. de eerste vrouwelijke toerist in de ruimte is klaar voor vertrek naar het ISS. Maandagochtend vroeg vertrekt ze vanaf de basis Baikonoer voor een reis van tien dagen naar het ruimtestation.
Ruimtestation slaat zijn nieuwe vleugels uit
Washington,14 september - De bemanning van de shuttle Atlantis heeft de twee nieuwe zonnepanelen van het ISS laten uitrollen. Daarmee is de eerste uitbreiding van het station sinds de Columbia ramp in 2003 een feit. De panelen verdubbelen het electrisch vermogen van het station. 
>Lees verder/foto
Xena herdoopt in Eris
Amsterdam, 14 september - De internationale Astronomische Unie (IAU) heeft het planeetje  2003UB313 Eris genoemd. Tot nu toe heette deze ijsdwerg officieus Xena. Sinds de nieuwe definitie van planeet heten dit soort objecten dwergplaneten, hoewel Eris groter is dan Pluto.
Marssonde bereikt definitieve baan
Pasadena, 13 september - De Mars Reconnaissance Orbiter heeft zijn beoogde baan om de rode planeet bereikt. Er moet nog een antenne uitgevouwen worden en dan kan in november het echte werk beginnen. 
Madonna mag niet de ruimte in
Moskou, 13 september - Madonna zal geen reis naar het ISS maken. Tijdens haar bezoek aan Moskou heeft ze laten weten de ruimte in te willen. Het Russische parlement stemde echter massaal tegen een motie om dit verzoek in te willigen.
Ruimtestation wordt uitgebreid

Washington,12 september - Twee Amerikaanse astronauten zijn begonnen met de uitbreiding van het ISS met een nieuwe balk met zonnepanelen. Hierbij verloor een van hen een bout en een veer.
>Lees verder/foto

Japan lanceert spionagesatelliet
Tokio, 11 september - Japan heeft vandaag zijn derde spionagesatelliet gelanceerd met een H2-a raket. Deze is speciaal bedoeld om Noord-Korea in de gaten te houden vanwege de dreiging van kernraketten vanuit dat land.
Zie foto hiernaast
Atlantis koppelt aan ruimtestation
Washington,11 september - De space shuttle Atlantis is vandaag aangekomen bij het ISS. Het ruimteveer brengt constructiebalken en grote zonnepanelen voor de bouw van het station.
Shuttle op laatste moment gelanceerd
Washington, 9 september - Vanmiddag om 17.14 u, op de laatste dag van het lanceervenster,  is de Atlantis eindelijk gelanceerd naar het ISS. Na vijf maal uitstel verliep nu alles volgens het boekje. Na inspectie met een camera is het hitteschild onbeschadigd gebleken.
>Lees verder/foto
MaleisiŽ selecteert astronaut voor ISS
Kuala Lumpur, 5 september - Muszaphar Shukor wordt de eerste astronaut van MaleisiŽ. De arts zal in September 2007 naar het internationaal ruimtestation vliegen. Hij werd gekozen uit maar liefst twaalfduizend kandidaten.
Europese maansonde crasht volgens plan
Parijs, 4 september - De Europese maansonde SMART-1 is gisterochtend volgens plan op de maan neergestort. Op het laatste moment moest de baan nog iets verhoogd worden om een vroegtijdige crash te voorkomen.
>Zie foto v/d week
Lockheed gaat opvolger shuttle bouwen
Washington, 1 september - Gisteravond heeft de NASA bekendgemaakt wie het Orion ruimteschip gaat bouwen. De keuze is gevallen op Lockheed-Martin. Nu is ook bekend hoe het ruimteschip dat mensen naar de Maan moet brengen er uit gaat zien.
>FOTO

 
de Space XL raket 

 
lancering Japanse spionagesatelliet

© 2005-2021 Bureau de Toekomst

Web Analytics