ESA 

             
Alle foto's (c) ESA
  Columbus (Module ISS)

  Vega raket  

  Rosetta (komeetsonde)

Cryosat (milieusatelliet)

Metop-A (Weersatelliet)

ATV (vrachtschip)

Bemande ATV

Problemen Euclid ruimtetelescoop opgelost
22 maart 2024 - Een heel dun laagje ijs, zo dik als een streng DNA, heeft geruime tijd het zicht van de Euclid ruimtetelescoop van de ESA belemmerd. Dat probleem is nu gelukkig opgelost door verwarmingselementen in de telescoop een voor een aan te zetten. Hierbij stijgt de temperatuur van -140 °C tot, in sommige delen van de ruimtetetelescoop, -3 °C. Dat is een enorm verscil en moest dus uiterst voorzichtig worden uitgevoerd.

Rechts: Euclid in de cleanroom.

Ruzies bijgelegd: Europa gaat door met Ariane 6
8 november 2023 - Duitsland, Frankrijk en Italïë hebben hun onderlinge meningsverschillen bijgelegd en afgesproken door te gaan met het fiancieren van de Ariane 6 raket. Dat is het resultaat van de tweedaagse ESA-conferentie in Sevilla.
De ESA lidstaten hebben ten eerste afgesproken om de overheidsfinanciering te beperken tot maximaal 340 miljoen euro per jaar gedurende drie jaar vanaf 2026. Om dit te bereiken werd de betrokken fabrikanten gevraagd hun kosten met elf procent te verlagen. Een onderzoek hiertoe is al gestart. De overeenkomst garandeert 27 Ariane-6 lanceringen tussen 2026 en 2028.
De eerste Ariane 6 lancering is al vier jaar vertraagd en wordt nu volgend jaar verwacht.
Duitsland blijft Ariane 6 raket financieren
6 november 2023 - Duitsland is niet van plan zijn financiële bijdrage aan het Ariane 6 project te beëindigen. Dat antwoordde directielid Walther Pelzer (links op de foto) van het Duitse ruimtevaartbureau DLR op een vraag van Spacenews.nl tijdens de Europese ruimtevaartconferentie in Sevilla. De Franse krant Le Figaro meldde afgelopen vrijdag dat Duitsland en Italië overwegen uit het project te stappen.

Rechts op de foto is ook nog de Duitse astronaut Alexander Gerst te zien.

Ariane 6 slaagt voor belangrijke test
6 september 2023 - De ESA heeft gisteren een belangrijke test uitgevoerd met de hoofdmotor van de nieuwe Ariane 6 raket. Een volgetankt testmodel van de volledige raket stond op het lanceerplatform en de hoofdmotor heeft vier seconden proefgedraaid. 
De ESA had in juli ook al geprobeerd om deze test te doen, maar die poging mislukte. Waarom precies werd niet meegedeeld. 

De eerste landering van de Ariane 6, die eind dit jaar had moeten plaatsvinden, is opnieuw uitgesteld tot volgend jaar.

Vertraging voor Vega-C door mislukte test
5 juli 2023 - De eerste vlucht van de Europese Vega-C raket na de mislukte lancering van december vorig jaar wordt waarschijnlijk uitgesteld tot 2024. Tijdens een test van de tweede trap op vaste brandstof trad een storing op waardoor de stuwdruk wegviel. 
De vorige lancering mislukte doordat de uitlaat het begaf. Deze is nu vervangen door een exemplaar van een ander materiaal dat wel goed functioneerde. De Italiaanse firma Zefiro, die de tweede trap bouwt, maakte geen details bekend over de oorzaak van de storing.

Rechts: Een eerdere test van de Zefiro-40 motor.

Euclid ruimtetelescoop succesvol gelanceerd
1 juli 2023 - Vanmiddag heeft een Falcon-9 raket van SpaceX de Europese ruimtetelescoop Euclid gelanceerd. Deze telescoop gaat proberen het bestaan van donkere materie aan te tonen door een gedetailleerde kaart van de vorm, positie en beweging van miljarden sterrenstelsels te maken. Deze kaart moet laten zien hoe materie in het heelal is verdeeld en hoe de uitdijing van het universum zich heeft ontwikkeld. 

Rechts: tekening van de Euclid. 

ESA wil na 2030 herbruikbare raket
10 mei 2023 - De CEO van Arianespace, Stéphane Israël, heeft laten weten dat Europa tot 2030 moet wachten op een herbruikbare raket. Europa werkt momenteel met de Prometheus en Themis aan de ontwikkeling van een herbruikbare raket.
De eerste vlucht van de Themis is in 2025.

Foto rechts: testopstelling van de Themis brandstoftanks.

ESA presenteert nieuwe groep astronauten
23 november 2022 - De ESA heeft vandaag in Parijs een nieuwe groep astronauten voorgesteld aan de media. Voor het eerst is er ook een 'parastronaut' bij: John McFall (VK). Hij mist een been en gaat deelnemen aan de Parastronaut Feasibility Study, een onderzoek naar de mogelijkheid om gehandicapten een ruimtevlucht te laten maken.
De overige astronauten zijn: Sophie Adenot (Frankrijk) Pablo Álvarez Fernández (Spanje) Rosemary Coogan (VK) Raphaël Liégeois (België) en Marco Sieber (Zwitserland). Ook nieuw is een groep van elf reserve-astronauten. Er zijn geen Nederlanders bij.

Rechts: De nieuwe astronauten (alfabetische volgorde)


Ariane verliest opdrachten aan SpaceX door uitstel Ariane 6
6 november 2022 - De vertraging van de eerste lancering van de Ariane 6 raket heeft de firma Arianespace al twee opdrachten gekost. De lancering van de nieuwe raket is nu niet eerder dan eind 2023 gepland. Daarom heeft de ESA besloten de lancering van de Euclid ruimtetelescoop en de Hera sonde naar een asteroïde door een Falcon-9 raket van SpaceX te laten uitvoeren. De Ariane 6 moet zowel de Ariane 5 als de Sojoez vervangen. 

Rechts: tekening van de Ariane 6. Deze kan met twee of vier boosters worden uitgerust.

Lancering Ariane 6 weer uitgesteld, nu in 2023
13 juni 2022 - ESA Directeur Josef Aschbacher heeft vandaag meegedeeld dat de eerste vlucht van een Ariane-6 raket pas in 2023 zal zijn. Wanneer precies wilde hij niet zeggen: "een moment in 2023" was alles wat hij in een gesprek met de BBC kwijt wilde. Ook gaf hij geen reden voor het uitstel dat hiermee is opgelopen tot drie jaar. 
Lancering nieuwe Europese raket succes
13 juli 2022 - De eerste vlucht van ESA’s nieuwe Vega-C-raket is een volledig succes. De raket heeft  LARES-2, een wetenschappelijke satelliet van de Italiaanse ruimtevaartorganisatie ASI, in de geplande omloopbaan  gebracht. Daarnaast werden ook nog zes cubesats (mini-satellieten) gelanceerd. De Vega-C is een vergrote versie van de Vega raket en heeft vier rakettrappen, één meer dan zijn voorganger. De raket kan 2,3 ton in een lage omloopbaan brengen en wordt gelanceerd vanaf de ESA basis in Kourou in Frans-Guyana. 
NASA directeur: Er zal een ESA astronaut op de maan lopen
16 juni 2022 - NASA directeur Bill Nelson heeft gisteren op de ESA-raad in Noordwijk aangekondigd dat er ook een Europese astronaut op de maan zal landen. De twee ruimtevaartorganisaties zullen ook gezamenlijke tests uitvoeren om een satellietnavigatienetwerk op de maan te creëren, "net zoals we vandaag op aarde navigeren met Galileo en GPS", liet de ESA verder weten.
ESA wil zelf bemand ruimteschip bouwen
19 februari 2022 - Leiders van de EU en de ESA hebben op een ruimte- topbijeenkomst in het Franse Toulouse besloten dat Europa onafhankelijk moet worden in de bemande ruimtevaart. Er wordt een adviesgroep opgericht die een plan moet opstellen voor de ESA ministersconferentie in november. Op die conferentie wordt pas de financiering besproken. 
Planck satelliet stuurt eerste foto
17 september 2009 - De Europese Planck ruimtetelescoop, die tegelijk met de Herschel is gelanceerd, heeft zijn eerste resultaten naar de aarde gestuurd. Het is de groene band die op de foto hiernaast is geplakt op een zichtbaar-licht foto van de melkweg. Planck meet de achtergrondstraling van het heelal waarmee meer kennis wordt verkregen over het ontstaan daarvan.
 
ESA heeft zes nieuwe astronauten
Parijs, 20 mei 2009 - De ESA heeft vandaag zes nieuwe astronauten aan de pers voorgesteld. Ze zullen in september met hun basistraining van anderhalf jaar beginnen. Er is één vrouw bij de nieuwe ruimtevaarders. Het zijn:

1. Samantha Cristoforetti, Italië
2. Alexander Gerst, Duitsland
3. Andreas Mogensen, Denemarken
4. Luca Parmitano, Italië
5. Timothy Peake, Engeland
6. Thomas Pesquet, Frankrijk

 
  De nieuwe astronauten met in het midden ESA directeur 
  bemande ruimtevaart Mw. Di Pippo
Lancering Herschel en Planck succes
Kourou, 15 mei 2009 - De infraroodtelescoop Herschel en de astronomische satelliet Planck zijn onderweg naar hun positie op anderhalf miljoen kilometer van de aarde. De twee instrumenten hebben inmiddels hun eerste signalen naar de aarde verzonden.

(foto ESA)

 

 

 

ESA ministersconferentie 'totaal succes'
Den Haag, 26 november - De ESA ministersconferentie heeft vandaag een aantal belangrijke besluiten genomen. Zo gaat de Exomars-missie definitief door, en wordt het basisbudget met 2,5 procent verhoogd. Het wetenschapsbudget gaat zelfs met 3,5 procent omhoog. "De conferentie is een totaal succes', liet ESA-directeur Jean-Jacques Dordain op de persconferentie na afloop weten. 

De lancering van Exomars, een Marswagentje dat met een boor is uitgerust, is uitgesteld tot januari 2016. Oorspronkelijk was deze voor 2011 gepland. De kosten zijn gestegen tot 1,2 miljard euro, terwijl het ESA budget 1 miljard is. "We zijn in gesprek met andere landen over samenwerking en anders zal de missie aangepast worden om binnen het budget te blijven", aldus Dordain. 

Enkele van de nieuwe programma's die zijn vastgesteld zijn:

** ARV: Automatic Re-entry Vehicle. De opvolger van de ATV die ook vracht terug kan brengen naar de aarde.
** een nieuwe bovenste trap voor de Ariane-5
** De IXV: Intermediate Experimental Vehicle. Een test voor een terugkeercapsule die met de nieuwe Vega raket gelanceerd gaat worden. 

 
  Een concept van Exomars (foto ESA)

© 2005-2024 Bureau de Toekomst HOME