Asteroïden/planetoïden, kometen


Kaart van de ESO sterrenwacht van de 42 grootste asteroïden (ook wel planetoïden genoemd) en hun positie. (niet op schaal)
(c) ESO

 

                                
NASA lanceert sonde naar asteroïde Psyche
13 oktober 2023 - De NASA heeft vanmiddag een nieuwe missie naar een asteroïde gestuurd. De Psyche sonde, genoemd naar het reisdoel, werd gelanceerd door een Falcon Heavy raket van SpaceX. De sonde zal pas in 2029 bij Psyche aankomen en daar 26 maanden lang onderzoek doen. 
Psyche is een bijzonder object omdat het voor een zeer groot deel uit metaal bestaat; voornamelijk ijzer en nikkel. De missie  kan inzicht geven in het onstaan van planeten. 
Onderweg zal de sonde voor het eerst een laser communicatiesysteem gaan testen waarmee gegevens vele malen sneller naar de aarde kunnen worden gezonden dan nu.

Rechts: Tekening van de Psyche sonde bij 'zijn' asteroïde. 
foto: NASA
Bodemmonster asteroïde Bennu geland op aarde
24 september 2023 - De OSIRIS-REx sonde van de NASA heeft een capsule met bodemmonsters op aarde afgeleverd. De capsule landde vanmiddag in de woestijn van de Amrikaanse staat Utah. De inhoud van ongeveer 250 gram wordt maandag naar Houston gebracht voor onderzoek. Een gedeelte van de bodem en stenen zal ter beschikking worden gesteld aan buitenlandse onderzoekers. 
OSIRIS-REx vertrok naar Bennu in 2016 om daar in 2018 aan te komen. Daar voerde hij een zoektocht uit naar de beste landingsplaats en haalde in 2020 een bodemmonsters op. De thuisreis startte in mei 2021.  

Foto:NASA

Missie geslaagd: DART inslag verkort omlooptijd Dimorphos 
11 oktober 2022 - De NASA heeft bekendgemaakt dat het doel van de DART missie is bereikt. Uit waarnemingen met telescopen op aarde is gebleken dat de omlooptijd van de asteroïde om Didymos met 32 minuten is verkort. Dat is ongeveer vijf procent van de originele omlooptijd. NASA had zich als doel gesteld om de omlooptijd met ten minste 73 seconden te verkorten. Dat is dus ruim gehaald. 

Rechts: Hubble foto van vlak na de inslag. 
(c) NASA/ESA/STScI/Hubble

LICIACube maakt foto DART botsing
27 september 2022 - De Italiaanse LICIACube mini-sonde heeft een foto gemaakt van het moment dat DART insloeg op Dimorphos. 
Botsing van DART sonde op asteroïde succes
27 september 2022 - Zojuist om 01.14 u is de DART sonde precies volgens schema midden op de asteroïde Dimorphos ingeslagen. Over enkele uren worden de eerste beelden van de LICIACube mini-sonde verwacht.  

Rechts: een van de laatste foto's vlak voor de inslag. 
(schermfoto NASA video)

Maandagnacht botsing van DART sonde op asteroïde 
25 september 2022 - Dinsdag om 01.14 u zal de DART sonde met opzet inslaan op de asteroïde Dimorphos. Dit is een kleine begeleider van Dydimos. De inslag van de 600 kilo zware sonde zal niet alleen een krater veroorzaken, maar ook de baan van Dimorphos een beetje veranderen. De bedoeling is om zo de baan ervan te veranderen. (zie verder op deze pagina). In 2024 lanceert de ESA de Hera sonde die vervolgens het effect van de inslag van dichtbij gaat bestuderen.
Bekijk de inslag live op NASA TV! 

Rechts: Tekening van de DART sonde en de Italiaanse mini-sonde LICIACube (rechtsonder) bij Dimorphos en Dydimos. LICIACube werd al op 11 september losgelaten uit DART en zal opnamen maken van de inslag. 

(foto:NASA) 

NASA stuurt zonnezeil missie naar kleinste asteroïde
30 januari 2022 - De NASA gaat een kleine ruimtesonde aangedreven door een zonnezeil naar  een kleine asteroïde sturen. De Scout missie vertrekt in maart naar de asteroïde 2020 GE die slechts 18 meter groot is. Een zo klein object is nog nooit van dichtbij onderzocht. De sonde is een cubesat zo groot als een schoenendoos.

Rechts: De Scout (zonder zonnezeil) in de cleanroom (foto: NASA)

NASA lanceert DART: sonde die op een asteroïde gaat botsen
24 november 2021 - De NASA  heeft de DART (Double Asteroid Redirection Test)- sonde gelanceerd naar de binaire asteroïde Didymos. Deze bestaat uit twee delen: een van 780 m groot en een kleiner 'maantje' van 160 m. De sonde zal op de laatste botsen om zo de baan ervan te veranderen.
Het doel is te onderzoeken of deze methode geschikt is om de aarde te beschermen tegen asteroïden die op ramkoers liggen.

Rechts: illustratie van DART in de ruimte
(foto:NASA)
Lucy vertrokken naar de Trojanen van Jupiter
16 oktober 2021 - De NASA heeft vandaag de eerste ruimtesonde naar Jupiters Trojaanse asteroïden gelanceerd. De Trojanen zijn asteroïden die in dezelfde baan als Jupiter om de zon draaien: een groep ervoor en een tweede groep erachter (de lichtgrijze gebieden op de tekening). Maar eerst zal Lucy nog langs een lid van de asteroïdengordel vliegen. Zie de lange termijn agenda. De sonde heeft twee enorme zonnepanelen om genoeg energie op te wekken. Hiermee is het na JUNO de tweede sonde bij Jupiter die geen kernenergie gebruikt. 

Rechts: de ingewikkelde route die Lucy door het zonnestelsel gaat volgen.
tekening: (c) Southwest Research Institute
NASA plant ruimtetelescoop om asteroïden op ramkoers op te sporen
13 juni 2021 - De NASA heeft de bouw goedgekeurd van de NEO Surveyor, een infrarood ruimtetelescoop die NEO's, asteroïden die mogelijk op de aarde zouden kunnen botsen, gaat opsporen. Zie ook de lange-termijn agenda.

Foto rechts: NASA

Asteroïde -sonde klaar voor terugreis
9 april 2021 - De OSIRIS-REx sonde van de NASA is op 7 april voor het laatst over de asteroïde Bennu gevlogen en drijft er nu langzaam van weg. Op 20 oktober vorig jaar heeft de sonde een bodemmonster van Bennu genomen. Op 10 mei zal de terugreis naar de aarde beginnen, die twee jaar duurt.

 

Sonde levert stof van planetoïde af

6 december 2020 -De Japanse ruimteaart organisatie JAXA heeft de capsule van de Hayabusa-2 ruimtesonde geborgen in de woestijn van Australië. De capsule bevat 100 miligram stof van de planetoïde Ryugu. 

De rode cirkel is waar de monsternemer het oppervlak heeft geraakt. De groene cirkel is de landingsplek.


foto (c) JAXA

september 2020 - NIEUW! Help mee om Vesta in kaart te brengen. Kraters, maar ook het puin dat er omheen is uitgeworpen en andere ongewone kenmerken op dit raadselachtige hemellichaam.

Kijk op cosmoquest.org 

Lancering Dawn uitgesteld tot maandag
6 juli 2007 - De lancering van de Dawn sonde naar de asteroïden Ceres en Vesta is niet eerder dan 15 juli. Dawn zal in 2011 Vesta passeren en in 2015 Ceres.

Foto rechts: De Dawn tijdens een spintest. (c) NASA

Stardust @home - Help mee aan het analyseren van de Stardust resultaten.

De Planetary Society zoekt vrijwilligers die mee willen werken aan  het analyseren van de gegevens van de Stardust missie. Van het verzamelde stof worden grote aantallen foto's gemaakt van elk laagje materiaal. Je kunt zelf een aantal van die foto's onderzoeken op de aan wezigheid van sterrenstof. Je moet wel eerst een test doen om je vaardigheid hierin te bewijzen. Aanmelden kan vanaf medio maart, maar vooraanmelding is nu al mogelijk.

UPDATE: Het project is beëindigd. Voor de resultaten zie de Stardust @home pagina van de Planetary Society. 


Stardust bij komeet Wild-2

© 2005-2023 Bureau de Toekomst HOME