Jupiter


foto Hubble heritage team

Algemene gegevens:
  • gemiddelde afstand tot de zon: 5,2 AE *
  • diameter: 71.492 km (evenaar)
  • zwaartekracht: 2,14 ** 
  • massa :  318 **
  • gemiddelde oppervlakte temperatuur : -148 C 
  • duur van een dag:  9,9 uur 
  • duur van een jaar: 11,9 aardjaren 

* een AE(Astronomische Eenheid) is de gemiddelde afstand van de Aarde tot de zon en is ca. 150 miljoen km.
** ten opzichte van de Aarde.

 

Windsnelheid in Jupiters Grote Rode Vlek neemt toe
1 oktober 2021 - De Hubble ruimtetelescoop heeft ontdekt dat de windsnelheid aan de rand van de beroemde Rode Vlek groter wordt. De windsnelheid is tussen 2009 en 2020 met wel 8 procent toegenomen. De wolken van de storm draaien tegen de klok in met snelheden van meer dan 640 kilometer per uur. De Rode Vlek is groter dan de aarde zelf.
Jupiters derde rode vlek alweer verdwenen
17 juli 2008 - De nog maar twee maanden geleden ontdekte derde rode vlek op Jupiter is alweer verdwenen. Dit is kort geleden ontdekt door amateur-astronomen ontdekt en nu heeft ook de Hubble-telescoop foto's hiervan gemaakt. Zoals op de foto's hierboven is te zien, wordt de kleine vlek opgeslokt door de grote rode vlek.


Jupiter heeft derde rode vlek
22 mei 2008 - op foto's van de Hubble-telescoop is een derde rode vlek in de atmosfeer van jupiter ontdekt. De vlek was eerst wit en is kort geleden rood geworden. Op de foto rechts is het de kleinste van de drie, geheel links. Waarom de vlekken rood zijn is nog steeds een raadsel.

foto (c) STScI

Spectaculaire nieuwe Jupiter foto's
1 mei 2007 - De New Horizons sonde heeft onderweg naar Pluto een serie spectaculaire foto's van Jupiter en zijn manen gemaakt. De sonde maakte de scherpste foto van de rode vlek en van de ringen van de planeet. Ook zijn veranderingen op het oppervlak van Io ontdekt. Rechts de rode vlek, hieronder de ijle ringen van Jupiter.


De grote rode vlek op Jupiter (c) NASA(c) NASA

2005-2021 Bureau de Toekomst HOME