Jupiter


foto Hubble heritage team

Algemene gegevens:
  • gemiddelde afstand tot de zon: 5,2 AE *
  • diameter: 71.492 km (evenaar)
  • zwaartekracht: 2,14 ** 
  • massa :  318 **
  • gemiddelde oppervlakte temperatuur : -148 °C 
  • duur van een dag:  9,9 uur 
  • duur van een jaar: 11,9 aardjaren 

* een AE(Astronomische Eenheid) is de gemiddelde afstand van de Aarde tot de zon en is ca. 150 miljoen km.
** ten opzichte van de Aarde.

 

ESA geslaagd in uitklappen JUICE  antenne
16 mei 2023 - Na weken proberen is de vluchtleiding van de JUICE sonde er toch in geslaagd om de belangrijke radarantenne geheel uit te klappen. Door twee keer een zogenaamde actuator (een soort lineair motortje) een schok te laten geven, is een borgpen losgeraakr die het uitklappen blokkeerde.  
Radarantenne JUICE zit nog steeds vast
6 mei 2023 - De radarantenne van de JUICE sonde is nog niet volledig uitgevouwen. De zestien meter lange antenne had in de week na de lancering ontplooid moeten worden, maar is op een derde blijven steken. De antenne strekt zich aan weerszijden van de sonde uit. Op de video rechts (vanaf ca. 1 minuut) is te zien hoe het uitklappen had moeten gebeuren. Volgens de ESA komt er elke dag meer beweging in de antenne en zijn er nog genoeg plannen om het probleem op te lossen. Zo wil men de motor even aanzetten en de sonde laten roteren om de antenne los te schudden.
De radar moet door de ijskappen van de Jupitermanen kunnen dringen om er achter te komen wat zich daaronder bevindt. Alle andere instrumenten van de JUICE werken wel goed.
Lancering JUICE  een succes
14 april 2023 - De JUICE sonde is vanmiddag om 14.14 uur begonnen aan zijn lange reis naar Jupiter. De lancering was een dag vertraagd door slecht weer. Inmiddels zijn de grote zonnepanelen, die in Nederland gebouwd zijn, uitgeklapt. Het was de op een na laatste vlucht van een Ariane 5 raket. Na aankomst bij jupiter zal de sonde vier jaar onderzoek gaan doen naar de drie grootste manen van de reuzenplaneet.

Rechts: Tekening van JUICE  bij Jupiter. Foto: ESA

Vanmiddag lancering ESA's Jupitersonde
13 april 2023 - Een Ariane 5 raket zal vanmiddag om 16.15 uur de Europese Jupitersonde JUICE (Jupiter Icy Moons Explorer) lanceren. De zes ton zware sonde zal de drie grootste manen van Jupiter langdurig gaan onderzoeken. JUICE zal 35 keer langs de manen Europa, Ganymedes en Callisto vliegen om daarna in een baan om Ganymedes aan te komen. Daarmee heeft de ESA een primeur: het is de eerste sonde die in een baan om een andere maan zal draaien. JUICE vooral onderzoek doen naar de vermoedde oceanen onder de dikke ijskappen van de manen en of daar leven mogelijk is.
Omdat de sonde zo zwaar is, zal hij eerst enkele malen langs andere planeten vliegen, waaronder Venus en de aarde, om snelheid te winnen. JUICE zal daarom pas in 2031 bij Jupiter aankomen.

Rechts: JUICE  wordt op de Ariane 5 raket geplaatst.

Foto: ESA

Windsnelheid in Jupiters Grote Rode Vlek neemt toe
1 oktober 2021 - De Hubble ruimtetelescoop heeft ontdekt dat de windsnelheid aan de rand van de beroemde Rode Vlek groter wordt. De windsnelheid is tussen 2009 en 2020 met wel 8 procent toegenomen. De wolken van de storm draaien tegen de klok in met snelheden van meer dan 640 kilometer per uur. De Rode Vlek is groter dan de aarde zelf.
Jupiters derde rode vlek alweer verdwenen
17 juli 2008 - De nog maar twee maanden geleden ontdekte derde rode vlek op Jupiter is alweer verdwenen. Dit is kort geleden ontdekt door amateur-astronomen ontdekt en nu heeft ook de Hubble-telescoop foto's hiervan gemaakt. Zoals op de foto's hierboven is te zien, wordt de kleine vlek opgeslokt door de grote rode vlek.


Jupiter heeft derde rode vlek
22 mei 2008 - op foto's van de Hubble-telescoop is een derde rode vlek in de atmosfeer van jupiter ontdekt. De vlek was eerst wit en is kort geleden rood geworden. Op de foto rechts is het de kleinste van de drie, geheel links. Waarom de vlekken rood zijn is nog steeds een raadsel.

foto (c) STScI

Spectaculaire nieuwe Jupiter foto's
1 mei 2007 - De New Horizons sonde heeft onderweg naar Pluto een serie spectaculaire foto's van Jupiter en zijn manen gemaakt. De sonde maakte de scherpste foto van de rode vlek en van de ringen van de planeet. Ook zijn veranderingen op het oppervlak van Io ontdekt. Rechts de rode vlek, hieronder de ijle ringen van Jupiter.


De grote rode vlek op Jupiter (c) NASA



(c) NASA

© 2005-2023 Bureau de Toekomst HOME