ATV

ATV klaar voor koppeling met ISS
Parijs, 1 april 2008 - Het Europese ruimtevrachtschip (ATV) Jules Verne nadert het ruimtestation. Donderdagmiddag om 16.41 u is de koppeling live te volgen op NASA TV (www.nasa.gov).
Gisteren naderde Jules Verne het ISS tot slechts elf meter. Daarbij werd voor het eerst gebruik gemaakt van optische sensoren (lasers). Ook maakt de ATV gebruik van GPS om zijn positie te bepalen. 

Foto rechts: De Jules Verne gefotografeerd vanuit het ISS.
(foto NASA)

    

ESA lanceert eerste ruimtevrachtschip naar ISS
Kourou, 9 maart 2008 - Vannacht heeft een Ariane 5 raket met succes de Jules Verne in een omloopbaan gebracht. Dit eerste exemplaar van de ATV (Automated Transfer Vehicle) brengt voorraden naar het ISS. Hiervoor is een aangepaste versie van de Ariane raket gebruikt: de Ariane 5 ES. De Jules Verne zal pas op 3 april, na het vertrek van de volgende space shuttle, aan het ruimtestation koppelen. Tot die tijd worden er tests uitgevoerd met de besturing van het grootste ruimteschip uit de Europese geschiedenis. De ATV kan 7,4 ton aan vracht vervoeren - drie maal zo veel als de Russische Sojoez. Op deze eerste vlucht is er slechts 4,6 ton bagage aan boord.
De zonnepanelen zijn gemaakt door het Nederlandse bedrijf Dutchspace in Leiden.

Foto rechts: Artisitieke weegave van de Jules Verne die het ISS nadert. (foto ESA)

 

2005-2021 Bureau de Toekomst HOME