Metop-A

Nieuwe Sojoez raket lanceert nieuwe weersatelliet
19 oktober 2006 - Na zes mislukte pogingen is het dan toch gelukt. De eerste lancering van de nieuwe Sojoez 2-1A raket is gelukt. De raket bracht de Europese Metop-A weersatelliet in een polaire baan. 
Lancering weersatelliet nu donderdag
18 oktober 2006 - De lancering van de Metop-A is vandaag geschrapt door slecht weer. De lancering staat nu voor donderdag 18.28 uur gepland. Het is tevens de eerste lancering van een nieuw type Sojoez raket, de Sojoez 2-1A.
Lancering Metop-A uitgesteld
17 oktober 2006 - Slechts enkele seconden voor de start is de lancering van de Europese Metop-A satelliet afgebroken. Wat er mis is, is nog niet bekend.
Vandaag lancering nieuwe Europese weersatelliet
16 oktober 2006 - Vanavond, 17 oktober, om 18.28 zal eindelijk een nieuw type Europese weersatelliet gelanceerd worden. De Metop-A zal door een Sojoez raket in een polaire baan om de Aarde worden gebracht. De lancering is langdurig uitgesteld door problemen met de raket en later met de satelliet.


 

 

 

 

De eerste lancering van een Sojoez 2

 

 

 

 
Metop-A in een baan om de Aarde

De Metop-A zal vooral de weersvoorspelling van twee tot vijf dagen vooruit gaan verbeteren, en ook veel informatie over het milieu opleveren. Het grote zonnepaneel is gebouwd door Dutch Space.

Metop-A op het lanceerplatform
Metop-A op de Sojoez raket

2005-2021 Bureau de Toekomst HOME