Phoenix Marslander terug naar de MARS pagina

Phoenix vindt ijsklontjes op Mars
20 juni 2008 - De Phoenix Marslander heeft nu definitief ijs in de Marsbodem gevonden. Dat blijkt uit foto's die de sonde gemaakt heeft van een geul die hij gegraven heeft. De rechter foto is vier Marsdagen (sols) gemaakt na de linker. Op de rechter foto is linksonder in de schaduw te zien dat de ijsblokjes verdwenen zijn. Ook het ijs bovenaan is duidelijk minder geworden. 

(foto NASA)

 

Probleem met monstername Phoenix
7 juni 2008 - De Phoenix Marslander heeft zijn eerste hap grond opgeschept en in een mini-chemisch lab gedeponeerd. Sensoren geven echter niet aan dat er iets in is terechtgekomen.
Op de foto rechts bevindt de opening van het labje (TEGA genaamd) zich tussen de twee schotten in het midden van de foto. TEGA verwarmt de grond waarna het met een massaspectrometer de chemische samenstelling kan bepalen.

 
Phoenix veilig op Mars geland
26 mei 2008 - De Amerikaanse Phoenix sonde is vannacht veilig geland in het noordpoolgebeid van Mars. De lander is uitgerust met een 2 m lange graafarm waarmee het naar ondergronds ijs gaat zoeken. De eerste beelden van de Phoenix hebben bevestigd dat de zonnepanelen zijn uitgeklapt en de mast met het Canadese weerstation is opgericht.

Rechts: De eerste foto die de Phoenix van zijn omgeving heeft gemaakt. De opname is bijna in echte kleuren.
 
(c)NASA

 

 
2005-2022 Bureau de Toekomst HOME