De zon

Foto hiernaast: Live beeld van de zon op een golflengte van 30,4 nm (1 nanometer = 1 miljardste meter) gezien door NASA's SDO satelliet. Deze maakt continu foto's in ultraviolet licht van verschillende golflengten.

Meer Live beelden van NASA's SDO satelliet. 

De zon in 3D

Dinsdagmiddag gedeeltelijke zonsverduistering te zien
23 oktober 2022 - Dinsdag tussen 11:08 u en 13:03 u (tijden voor Utrecht) is in Nederland en BelgiŽ een geeltelijke zonsverduistering te zien. Tijdens het maximum om 12.05 u is 22 procent van de zon verduisterd. In BelgiŽ is dit iets minder: hoe verder je naar het zuiden reist, hoe kleiner de bedekking. Om veilig te kunnen kijken kun je het beste een eclipsbrilletje gebruiken. Wie dat niet heeft, kan ook een vergiet gebruiken om het beeld van de zon te projecteren op een vel papier.
Solar Orbiter maakt scherpste zonnefoto ooit

2 april 2022 - De Solar Orbiter van de ESA heeft een foto van de zon gemaakt in ultraviolet 'licht' die de hoogste resolutie heeft die ooit gemaakt is. De ruimtesonde bevond zich op een afstand van 75 miljoen kilometer van de zon, tussen de banen van Mercurius en Venus om de zon. De foto hiernaast is een mozaÔek van 25 opnamen. In de rode cirkel is ter vergelijking een foto van de aarde op dezelfde schaal geplaatst.


Foto: (C) ESA

Solar Orbiter gelanceerd voor onderzoek naar polen van de zon.
10 februari 2020 - Een Atlas V raket heeft vanaf Cape Canaveral de Solar Orbiter richting de zon gelanceerd. Deze ruimtesonde van de ESA zal, in samenwerking met de NASA, voor het eerst foto's nemen van de poolgebieden van de zon.

Compositiefoto van de Solar Orbiter bij de zon (foto ESA)

Website van de missie

NASA's Parker Solar Probe

De lancering was op 12 augustus 2018. De sonde gaat de zon van zeer dichtbij, minder dan zes mljoen km, onderzoeken. Zie ook de lange termijn agenda

Website van de missie


Compositiefoto van de Parker Solar Probe bij de zon (foto NASA)

© 2005-2022 Bureau de Toekomst HOME