De nieuwe Maanrace

NASA's maanplannen Ontwerp Orion ruimteschip

Nieuw: Hoge resolutie maankaart! 
Zoombaar en te downloaden. Met foto's van de LRO en vele andere maansondes.

 Nieuwe NASA-raketten  Chinese maanplannen op de China pagina

ESA stopt samenwerking met Chinese maanmissies
12 juni 2024 - De Europees-Chinese samenwerking op het gebied van maanonderzoek stopt waarschijnlijk na afloop van de Chang'e -6 missie. Verder zal ESA niet meedoen aan het door China geleide International Lunar Research Station (ILRS). De reden is dat het ILRS een Chinees-Russisch plan is en Rusland vanwege de oorlog tegen Oekraïne geboycot wordt. 

Rechts: De Chang'e -6 op de maan. 
Foto: CNSA

China lanceert lander naar achterkant maan
3 mei 2024 - China heeft opnieuw een maanlander gelanceerd die bodemmonsters gaat ophalen. Dit keer van de achterkant van de maan en dat is een primeur - als het lukt. Een LM-5 raket lanceerde de Chang'e -6 sonde vandaag op weg naar het zuidpoolgebeid van de maan. De sonde is een reservecopie van de Chang'e-5 die in 2020 al eerder bodemmonsters van de maan ophaalde. 
De Chang'e-6 zal over drie dagen in een baan om de maan aankomen. De landing zal pas 29 dagen daarna plaatsvinden. De terugkeercapsule met de monsters moet op 20 juni op aarde landen. 

Rechts: Panoramafoto die de graafarm van de Chang'e -5 lander toont. 
Foto: CNSA

NASA ontwikkelt tijdstandaard voor de maan
6 april 2024  - De Amerikaanse regering heeft de NASA opdracht gegeven om voor eind 2026 een standaard maantijd te ontwikkelen. Deze LTC is van belang voor toekomstige navigatiesystemen op de maan die een zeer nauwkeurige tijd nodig hebben. de ESA bouwt haar Moonlight systeem en de NASA plant het Lunanet netwerk. Tijdens een conferentie in ESTEC in Noordwijk afgelopen november hebben ESA en NASA besloten samen standaarden voor Lunanet te ontwikkelen.

rechts: toekomstige GPS masten op de maan. foto: NASA

SLIM maansonde overleeft nacht opnieuw 
28 maart 2024 - Vluchtleiders in Japan hebben een reactie van de SLIM sonde ontvangen waaruit blijkt dat de maanlander voor de tweede keer de maannacht heeft overleefd. SLIM heeft foto's gemaakt met de navigatiecamera.van het gebruikelijke landschap.
Zie foto hiernaast. (c)JAXA
Odysseus maanlander blijkt omgevallen
24 februari 2024 - Maanlander Odysseus blijkt direct na de landing te zijn omgevallen maar functioneert nog wel. Dat heeft de directeur van Intuitive Machines op een persconferentie bekendgemaakt. Odysseus ligt op zijn kant op een paar kilometer van de landingsplaats bij de Malapert A-krater in het zuidpoolgebied van de maan. Waarschijnlijk is dit veroorzaakt doordat de sonde te snel en niet verticaal daalde. Odusseus leunt op een rotsblok waardoor hij vlak boven de grond hangt. 

Foto rechts: Directeur Steve Altemus van Intuitive Machines toont hoe de lander op de maan ligt.
Foto: NASA

Odysseus veilig op de maan geland
23 februari 2024 - De maanlander Odysseus is vannacht veilig op de maan aangekomen. De  firma Intuitive Machines meldde dat de landing geslaagd is en dat de sonde gegevens zendt. De landing moest twee uur worden uitgesteld vanwege problemen met de laser-hoogtemeter. 
Het was de eerste comnmerciële maanlanding en ook de eerste Amerikaanse maanlanding  sinds de laatste Apollo-missie, Apollo 17, in december 1972.
Nieuwe sonde onderweg naar zuidpoolgebied maan
15 februari 2024 - De Amerikaanse firma Intuitive Machines heeft met succes haar maanlander Odysseus gelanceerd. Een Falcon-9 raket van SpaceX stuurde vanochtend de vier meter hoge sonde op weg naar de maan. De landing staat gepland op  22 februari en zal gebeuren in het zuidpoolgebied van de maan in de buurt van het Malapert A massief. Dit is een relatief vlak en veilig gebied op 300 kilometer van de zuidpool van de maan binnen de verder zwaar bekraterde zuidelijke hooglanden.
De sonde heeft zes instrumenten van de NASA aan boord voor onderzoek aan onder andere de wisselwerking tussen de uitlaatgassen van de raketmotor en het maanoppervlak en laserreflectoren als markeringspunt voor toekomstige navigatiesystemen.

Rechts: Tekening van de lander op de maan. 
Foto: Intuitive Machines 

SLIM maansonde weer tot leven gewekt
30 januari 2024 - De Japanse maanlander SLIM werkt weer. Zoals de vluchtleiding hoopte, wekken de zonnepanelen weer electriciteit op nu de zon op een andere plek aan de hemel staat. En dat is net op tijd want op 31 januari gaat de zon al weer onder en de sonde is niet geschikt om de ijskoude maannacht van twee weken te overleven.

Inmiddels heeft SLIM de eerste foto's van het maanoppervlak verzonden. Op de foto rechts is duidelijk te zien dat de lander op een helling staat.

Eerste foto Japanse maansonde
26 januari 2024 - De Japanse mini-maanrobot LEV-2 heeft een foto van de SLIM maansonde naar de aarde gestuurd. Op de foto rechts blijkt duidelijk wat er mis is: de sonde is op zijn neus geland in plaats van op vier pootjes. Dat verklaart waarom de zonnepanelen geen stroom opwekken.
De foto werd verstuurd via de grotere maanrobot LEV-1. De Japanse ruimtevaartorganisatie JAXA heeft inmiddels ontdekt wat de oorzaak is. Een van de twee motoren van de SLIM viel op vijftig meter boven de maan uit, waardoor de sonde in een verkeerde stand op de maan terecht is gekomen.
Maansonde Japan in problemen na succcesvolle landing
19 januari 2024 - Japan is er voor het eerst in geslaagd een sonde op de maan te laten landen. De SLIM (Smart Lander for Investigating Moon) landde vanmiddag om 16.20 uur op de schuine rand van de 300 meter brede Shioli-krater. De zonnepanelen wekken echter geen stroom op, wat misschien veroorzaakt wordt doordat de lander is omgevallen. Als dit probleem niet wordt opgelost, is de accu over een paar uur leeg.
SLIM heeft ook twee mini-rovers LEV-1 (Lunar Excursion Vehicle 1) en LEV-2 op de maan afgezet. (zie foto rechts) Deze werden op twee meter hoogte uitgeworpen en kunnen zelfstandig met de aarde communiceren. De ene (
LEV-1) springt in plaats van dat hij rijdt en de andere (LEV-2), zo groot als een tennisbal, rolt over het oppervlak.
Het voornaamste doel van de SLIM is om een precisie landing uit te voeren. Of dit gelukt is, zal pas over een maand blijken uit waarnemingen van sondes in een baan om de maan. 
Maansonde in problemen na lancering - geen landing
8 januari 2024 - Een nieuwe raket, de Amerikaanse Vulcan, lanceerde vanochtend met succes de Peregrine maanlander van de Amerikaanse firma Astrobotics. Vrij kort na de lancering kwam de sonde in de problemen doordat de zonnepanelen niet op de zon gericht werden. De vluchtleiding heeft dit opgelost maar kwam tot de ontdekking dat de oorzaak een probleem met de raketmotor was. Deze heeft teveel brandstof verbruikt waardoor een landing op maan niet meer mogelijk is. Er wordt nu een alternatief plan bedacht om de Peregrine toch nog zoveel mogelijk wetenschappelijk werk te kunnen laten doen.

Rechts: tekening van de Peregrine oop de maan.
foto: Astrobotics

NASA geeft toe: SLS maanraket onbetaalbaar
30 september 2023 - De GAO, de Amerikaanse rekenkamer, meldt in haar nieuwste rapport dat nu ook hoge NASA functionarissen zelf vinden dat de SLS maanraket onbetaalbaar is. Dat betekent dat het Artemis maanprogramma onhoudbaar is als de kosten niet omlaag gaan. De NASA zoekt naar mogelijkheden om te bezuinigen, maar heeft nog geen concrete doelen vastgesteld. Sterker nog: de NASA weet zelf niet hoeveel de bouw van een SLS raket kost en is ook niet van plan om dat uit te rekenen. Al in 2014 Deed de GAO aanbevelingen die de NASA nog steeds niet heeft uitgevoerd.

Foto rechts: De SLS raket stijgt op van het lanceerplatform.
Foto: NASA 

Japan lanceert maansonde- Loena 25 neergestort
7 september 2023 - De Japanse ruimtevaartorganisatie JAXA heeft een kleine sonde gelanceerd die op de maan moet landen. DE SLIM (Smart Lander for Investigating Moon) moet als eerste een zeer nauwkeurige landing uitvoeren met een nauwkeurigheid van honderd meter. Om dat te bereiken maakt een camera beelden die vergeleken worden met opnamen van een vroegere maansonde.

De Russische maansonde Loena 25 is op 19 augustus neergestort. Een mislukte poging om de baan om de maan te veranderen zorgde voor de cash.

Rechts: Tekening van de SLIM op de maan. (foto:JAXA)

Indiaas robotkarretje rijdt op de maan
26 augustus 2023 - Het Indiase maanwagentje Pragyan is van de Chandrayaan 3 lander afgedaald en rijdt op de maan rond. Hij heeft tot nu toe acht meter afgelegd. Op de foto rechts en op deze video is het afdalen te zien. 
Bekijk
hier de video van de Pragyan rover en merk op dat hij moeiteloos door een flinke kuil is gereden.

foto: screenshot ISRO video

Primeur: India landt als eerste op zuidpool van de maan
24 augustus 2023 - De Indiase maansonde Chandrayaan 3 heeft gisteren als eerste een veilige landing gemaakt in het zuidpoolgebied van de maan. De lander en de rover die het aan boord heeft, zullen twee weken lang onderzoek doen naar onder andere de samenstelling van de maanbodem en maanbevingen.

Foto rechts: De eerste foto die de Chandrayaan 3 naar de aarde stuurde toont een van de landingspoten en de schaduw ervan.

Foto: ISRO

NASA verandert Artemis 3 maanmissie als Starship te laat klaar is
14 augustus 2023 - De NASA wijzigt misschien haar plannen voor de eerste landing van astronauten in het zuidpoolgebeid van de maan. Als onmisbare onderdelen te laat klaar zijn voor de geplande datum van december 2025, kan de missie veranderen, zo verklaarde een NASA manager onlangs. Welke onderdelen zei hij niet, maar het meest voor de hand ligt Starship van SpaceX waarvan de ontwikkeling trager verloopt dan gepland.

Rechts: Een Starship ruimteschip op de maan. Foto: SpaceX

Ook Rusland stuurt maanlander ruimte in
12 augustus 2023 - Rusland heeft vrijdagnacht vanaf de lanceerbasis Vostotsjni aan de oostkust de Loena-25 maanlander gelanceerd met een Sojoez-2 raket. De sonde moet op 21 augustus landen in het zuidpoolgebied van de maan in de Boguslavsky krater. De lander heeft acht wetenschappelijke instrumenten en een robotarm die bodemmonsters zal verzamelen voor analyse.

Loena-25 al in 2027 gevolgd worden door Loena-26, een  sonde die om de polen van de maan gaat cirkelen. Loena 27 (een lander) start in 2028 en Loena 28 in 2030 of later. Deze moet bodemmonsters naar de aarde terugbrengen. Dat zei Roscosmos directeur Yury Borisov vrijdag. 

Rechts: Loena-25 in de cleanroom. Foto:Roscosmos


De lancering van de Loena-25. Foto: Roscosmos.

Indiase ruimtesonde onderweg naar de maan
31 juli 2023 - De Indiase sonde Chandrayaan 3 heeft vandaag de aardbaan verlaten en is onderweg naar de maan. Over vijf dagen moet de sonde in een sterk elliptische baan om de maan aankomen. Een LVM 3 raket lanceerde de sonde op 14 juli. 
Het is de tweede poging van India om op de maan te landen. De vorige sonde, Chandrayaan 2, stortte in 2019 neer na een mislukte landingspoging. De lander heeft ook een maanwagentje aan boord. De landing is gepland op 23 augustus. De lander en rover zullen slechts één maandag (twee weken) werken omdat ze niet zijn uitgerust om de lange maannacht te overleven. Beide zullen onderzoek doen naar onder andere de samenstelling van de maanbodem en maanbevingen meten.

Rechts: De Chandrayaan 3 in de cleanroom. Foto:ISRO

Motorpech beëindigt missie maansonde NASA
15 mei 2023 - De NASA heeft de missie van de Lunar Flashlight maansonde gestopt vanwege motorproblemen. De mini-sonde is niet in een baan om de maan aangekomen omdat de motor te weinig stuwkracht leverde. Technici van NASA vermoeden dat de brandstofleiding verstopt zit. Lunar Flashlight is in december vorig jaar gelanceerd en had al vrij snel problemen met de aandrijving. 
Het doel van de missie was om te zoeken naar oppervlakte-ijs in de permanent beschaduwde kraters van de zuidpool van de maan.

foto: NASA

Japanse maanlander neergestort
26 april 2023 - De poging van de Japanse firma Ispace om de eerste Japanse maanlanding uit te voeren, is mislukt. De vluchtleiders verloren tijdens de laatste momenten van de afdaling het contact met de HAKUTO-R lander. Uit een analyse van de gegevens is gebleken dat vlak voor de landing de brandstof op was en de daalsnelheid sterk toenam.

Rechts: Een foto die de HAKUTO-R maakte van het maanoppervlak. 
Foto: Ispace

 
NASA presenteert astronauten eerste maanmissie 
3 april 2023 - De NASA en de Canadese CSA hebben de astronauten voorgesteld die, volgens de huidige planning, in 2024 rond de maan zullen vliegen met de Artemis 2 missie.  Het zijn drie Amerikanen en een Canadees: de NASA astronauten Christina Hammock Koch, Reid Wiseman (commandant, zittend op de foto) en Victor Glover (piloot
) en CSA astronaut Jeremy Hansen. Hij is de enige die voor het eerst de ruimte in gaat.

De ruimtevlucht gaat tien dagen duren en start op zijn vroegst in november 2024. De Artemis 3 missie die op de maan zal landen, zal niet eerder dan december 2025 de ruimte in gaan.

Zuid-Koreaanse ruimtesonde aangekomen in baan om de maan
19 december 2022 - De Zuid-Koreaanse maansonde Danuri ('geniet van de maan') is aangekomen in een elliptische baan om de maan. Eind dit jaar zal de baan worden veranderd in een circulaire baan op 100 kilometer hoogte. De sonde gaat onder andere met een geavanceerde camera foto's maken van het zuidpoolgebied van de maan op zoek naar plekken die permanent in de schaduw liggen. De missie gaat een jaar duren en is een samenwerkingsproject met de NASA.

Rechts: tekening van de Danuri boven het maanoppervlak.

foto: (c) Korea Aerospace Research Institute

Perfecte landing van Orion in Stille Oceaan
11 december 2022 - Stipt volgens planning is om 18.40 u Nederlandse tijd de Orion capsule in de Stille Oceaan voor de kust van Californië geplonst. De vlucht van de capsule heeft 25 dagen geduurd en voerde tweemaal vlak langs de maan op amper 130 kilometer hoogte. 
Voor de landing is een nieuwe techniek gebruikt: de Orion   daalde eerst tot 60 kilometer hoogte en steeg vervolgens weer tot 90 kilometer voor de rest van de afdaling te voltooien. Die manoeuvre vermindert de g-krachten op het ruimtevaartuig en geeft meer flexibiliteit bij het kiezen van een landingsplaats.
Na de landing heeft de vluchtleiding nog twee uur tests uitgevoerd in open water om aanvullende gegevens over het ruimtevaartuig te verzamelen.
De volgende vlucht van het Artemis programma is pas gepland voor 2024. Dan moet een nog onbekend aantal astronauten een vlucht rond de maan gaan maken. De eerste maanlanding van het programma, in het zuidpoolgebied van de maan, is in 2025 of 2026. 


foto's (c) NASA

Lancering SLS succes: Orion op weg naar de maan
16 november 2022 - Eindelijk is het gelukt: De NASA heeft de SLS maanraket, met daarop het Orion ruimteschip, naar de maan gelanceerd. Twee eerdere lanceerpogingen mislukten, vooral door waterstof lekkages. Het project wordt al jaren geplaagd door vertragingen en explosief gestegen kosten. De opluchting bij de NASA is dus groot dat het nu gelukt is. 
De Orion heeft zijn (in Nederland gebouwde) zonnepanelen uitgeklapt en is na een rondje om de aarde al op weg naar de maan. Daar zal hij op 21 november op slechts 111 kilometer afstand langs vliegen. Daarna zal hij op 70.000 kilometer afstand rondjes om de maan gaan draaien en op 11 decemer landen in de Stille Oceaan. 
Aan boord zijn geen astronauten maar wel twee dummy's van vrouwen, de 'Lunatwins' Helga en Zohar, van het Duitse ruimtevaartbureau DLR. Hiermee wordt voor het eerst de invloed van de kosmische straling op vrouwenlichamen onderzocht buiten een baan om de aarde.

Foto rechts: De SLS raket stijgt op van het lanceerplatform.
Foto: NASA 

Japan start studie naar maanbasis met kunstmatige zwaartekracht
18 oktober 2022 - De Kyoto Universiteit en de firma Kajima gaan onderzoeken of een roterende basis voor op de maan of zelfs op Mars gebouwd kan worden. Deze moet drie maal per minuut om zijn as draaien om zo kunstmatige zwaartekracht op te wekken. De bedenkers van het  trechtervormige bouwwerk hebben hun basis 'Lunagrass' gedoopt. Ze geven toe dat de bouw ervan warschijnlijk pas in de volgende eeuw zal beginnen. 

Foto rechts: Kajima corp.

Opnieuw uitstel lancering NASA's SLS raket
3 september 2022 - De tweede poging om de SLS raket te lanceren is ook mislukt door oponieuw een lek in een waterstofleiding. De eerstvolgende periode om te kunnen lanceren is van 20 september tot 4 oktober. Dat lukt alleen als het mogelijk is om de rubber afdichtring, die de oorzaak is van het lek, ter plaatse te vervangen. Anders moet de raket terug naar de hangar (het VAB) en kan er pas van 17 tot 31 oktober gestart worden. 
UPDATE: De lancering is nu gepland voor
14 november
Lancering SLS raket nog een dag later
30 augustus 2022 - De lancering van NASA's SLS raket is nu gepland voor zaterdagavond 20.17 u. Er is een dag extra nodig om een lek in een waterstofleiding van de lanceertoren te onderzoeken. De kans dat de lancering doorgaat is echter klein: het weerbericht voor die dag ziet er niet goed uit. 
UPDATE: er is nu 60 procent kans op goed weer.
Lancering maanraket afgelast door technische problemen
29 augustus 2022 - De eerste testvlucht van NASA's SLS raket is niet van de grond gekomen door problemen in het systeem voor vloeibare waterstof. Die wordt gebruikt om de motoren te koelen voor de lancering. Bij een van de motoren lukt dat niet en pogingen om dat probleem op te lossen werden gehiinderd door een storing in een afblaasventiel van de waterstoftank. De eerstvolgende kans om te lanceren is vrijdag om 18.48 u mits de problemen zijn opgelost.
Vanmiddag lancering NASA's SLS raket naar de maan
29 augustus 2022 - Vanmiddag om 14.33 u wordt voor het eerst in bijna een halve eeuw een ruimteschip naar de maan gelanceerd. De onbemande Orion vertrekt bovenop de enorme SLS raket voor een rondje om de maan om daarna weer naar de aarde terug te keren. De landing voor de kust van Californië is pas op 10 oktober. Bijzonder aan deze vlucht is dat de Orion enkele duizenden kilometers voorbij de maan zal vliegen, iets wat nog nooit eerder is gebeurd.

De opvallendste verschillen tussen de Orion en de Apollo capsule uit de jaren zeventig:
Orion is herbruikbaar.
Orion gebruikt zonnepanelen voor de stroomvoorziening, Apollo had brandstofcellen op waterstof.
Orion heeft plaats voor vier astronauten, Apollo drie.
De Service Module, het gedeelte met onder andere de brandstoftanks, de zonnepanelen en de motoren, is gebouwd door Airbus in opdracht van de ESA.

Rechts: Orion en SLS op het lanceerplatform. foto: NASA

LRO ontdekt warme plek voor maanbasis
16 augustus 2022 - Amerikaanse wetenschappers hebben in de gegevens van NASA's Lunar Reconnaissance Orbiter (LRO) holtes ontdekt die geschikt zijn voor een maanbasis. De temperatuur is er stabiel op 17 °C wat een enorm verschil is met de dag- en nacht temperatuur op de maan. Die bedraagt 127 °C overdag en -173 °C 's nachts.
Op de foto rechts is het grootste deel van de bodem van de holte te zien die 34 meter diep is.

Foto: NASA

Tanktest maanraket bijna gelukt
23 juni 2022 - De tanktest die NASA afgelopen maandag heeft uitgevoerd, is gestopt op 29 seconden voor het einde van de countdown. Er was een lek ontdekt in een waterstofleiding naar de raket. Desondanks vindt de NASA dat dat de testcampagne (eigenlijk een generale repetitie voor de lancering) is voltooid. De raket zal volgende week  naar de hangar (VAB) worden gereden om het lek te repareren en verder klaargemaakt te worden voor de lancering.
NASA plant nieuwe tanktest SLS raket 
31 mei 2022 - De NASA gaat op 19 juni opnieuw proberen een generale repetitie voor de lancering van de SLS maanraket uit te voeren. Hierbij worden alle tanks met brandstof en zuurstof gevuld en wordt de aftelprocedure uitgevoerd tot vlak voor de lancering. De raket zal op 6 juni weer naar paltfom 39B worden gereden. 
NASA haalt maanraket terug naar hangar
17 april 2022 - Na drie mislukte pogingen om de tanks te vullen gaat de NASA gaat de SLS maanraket terughalen naar het VAB gebouw. Er moet een brandstofklep in de tweede trap vervangen worden en een lek in een leiding van de lanceertoren gerepareerd. Wanneer de volgende tanktest wordt gedaan is niet bekend.
NASA test nu alleen eerste trap maanraket 
12 april 2022 - De NASA heeft besloten om de tweede trap van de SLS raket niet te testen. Bij de laatste test waren er problemen met een brandstofklep van de tweede trap. Die kunnen alleen opgelost worden als de raket terug is in het VAB gebouw waar de klep zo nodig vervangen kan worden. De tanktest van de eerste trap wordt nu donderdag uitgevoerd.
Tanktest maanraket opnieuw mislukt
7 april 2022 - De NASA heeft voor de tweede maal het testen van het vullen van de brandstoftanks van de SLS raket moeten uitstellen. Nadat er eerder deze week een probleem was met ventilatoren, konden de tanks nu niet volgepompt worden omdat iemand een afsluiter met de hand had dichtgedraaid die niet op afstand geopend kon worden. De volgende poging is nu op zijn vroegst na de lancering van de Ax-1 mission van Axiom Space naar het ISS op vrijdag. 

Foto rechts: De SLS raket op het mobiele lanceerplatform.
(c) NASA

 
NASA wil toch tweede maanlandingsvaartuig voor Artemis
26 maart 2022 - De NASA heeft om offertes gevraagd voor een tweede landingsvaartuig om astronauten naar het maanoppervlak te brengen. Tot nu toe heeft alleen SpaceX een contract hiervoor in de wacht gesleept omdat er te weinig geld was om twee bedrijven in te huren. De aanvraag geldt overigens alleen voor vluchten na Artemis 3 - de eerste bemande maanlanding van het project die in 2025 moet gebeuren. (zie de lange termijn agenda)
NASA directeur Nelson zie dat hij volgende week bekend zal maken hoeveel geld hiervoor beschikbaar is.
NASA inspecteur: "kosten Artemis maanprogramma onhoudbaar"
4 maart 2022 - De 'Inspector General' (IG) die namens de Amerikaanse overheid de NASA controleert, heeft de kosten van de Amerikaanse maanplannen 'onhoudbaar' genoemd. Alleen al één lancering van de SLS maanraket voor het Artemis programma gaat 4,1 miljard dollar kosten. 
Tot 2025 gaat het hele programma 53 miljard kosten. Ook blijven de vertragingen zich opstapelen. De IG verwacht de eerste bemande vlucht van het Orion ruimteschip pas twee jaar na de eerste (onbemande) vlucht en een bemande maanlanding op zijn vroegst in 2026. Hij adviseert de NASA om voortaan alleen nog vaste prijs contracten af te sluiten.
Opnieuw uitstel eerste vlucht SLS maanraket
3 februari 2022 - De lancering van de eerste SLS (Space Launch System) raket is wéér uitgesteld. Het transport van het VAB gebouw naar lanceerplatform 39B is nu pas in maart en de lancering in april of mei. De NASA is vaag over de reden maar zegt dat er 'geen grote problemen' zijn. 
Rechts: De SLS raket in het VAB op Cape Canaveral.
Foto: NASA
NASA: Bemande maanlanding in 2024 niet haalbaar
10 november 2021 - NASA directeur Nelson heeft het onvermijdelijke aangekondigd: het doel om in 2024 weer Amerikanen op de maan te laten landen is onhaalbaar. Dit wordt op zijn vroegst een jaar later. De vertraging heeft meerdere oorzaken. De rechtzaak van Blue Origin tegen de NASA over wie de maanlander mag bouwen heeft alleen al voor zeven maanden uitstel gezorgd. Daarnaast heeft de NASA niet genoeg geld gekregen voor het maanprogramma en is het ruimtepak niet op tijd klaar.
ESA bouwt communicatienetwerk rond  maan
17 mei 2021 - De ESA gaat een netwerk van communicatie- en navigatiesatellieten in een baan om de maan bouwen. Als onderdeel van het Moonlight-initiatief van de ESA gaan twee consortia van bedrijven plannen hiervoor opstellen. 

Rechts: tekening van enkele satellieten rond de maan foto:ESA

NASA maanraket slaagt voor belangrijke test
20 maart 2021 - De eerste trap van de enorme SLS raket heeft de motoren acht minuten laten proefdraaien. Dat is net zo lang als tijdens een echte lancering. De test is volledig geslaagd. De vier RS-25 motoren, dezelfde als die van de space shuttle, werden getest op NASA's Stennis Space Center bij Bay St. Louis, Mississippi.  Een eerdere test op 16 januari werd na een minuut afgebroken. De raket gaat nu naar Cape Canaveral om samengevoegd te worden met de boosters daar.

foto rechts: NASA

China en Rusland zijn op weg naar de maan
9 maart 2021 - China en Rusland hebben een overeenkomst getekend om een basis te bouwen op de zuidpool van de maan. Deze onbemande basis begint met de Chinese Chang'e-,6, -7 en -8 missies. 
De Chang'e-6 sonde zal monsters mee terugnemen van de zuidpool van de maan. De Chang'e-7 bestaat uit een orbiter en een lander met een maanwagentje en een mini-vliegende sonde.

Foto rechts: Een concept van de Chinese maanbasis. 
(foto CNSA)

Chinese maanlander brengt maangrond terug naar aarde
16 december 2020 - De capsule van de  Chang'e-5 maansonde is woensdagavond met succes geland in Binnen-Mongolië. Aan boord zijn twee kilo bodemmonsters. De gehele missie is volgens plan verlopen. De sonde is op 1 december op de voorkant van de maan geland en op 3 december is het bovenste deel opgestegen en in een baan om de maan aangekomen. 
De koppeling met de terugkeercapsule en het overbrengen van de monsters werden op 6 december voltooid.

Foto rechts: De Chang'e-5 capsule na de landing.
Serieus: een autorace op de maan - in 2021
3 december 2020- Moon Mark, een multimedia- en educatiebedrijf, gaat twee op afstand bestuurde raceauto's naar de maan sturen. De autootjes van 2,5 kg zullen gedeeltelijk worden ontworpen door zes teams van middelbare scholieren. De firma Intuitive Machines levert de  Nova-C  maanlander (foto rechts) en SpaceX lanceert alles met een Falcon-9 raket in oktober 2021.
Lancering Chinese Chang'e 5 maanlander succes
24 november 2020 - Een Chinese LM-5 raket heeft vannacht (lokale tijd) de Chang'e 5 maanlander gelanceerd. Deze gaat een bodemmonster van de maan naar de aarde terug- brengen. 
UPDATE 29 NOVEMBER: DE SONDE HEEFT EEN BAAN OM DE MAAN BEREIKT
(
foto: Jeff Dai)
China lanceert dinsdag maanlander die bodemmonster gaat ophalen
19 november 2020 - Een LM-5 raket zal dinsdag de Chang'e 5 maanlander lanceren die een bodemmonster naar de aarde moet terugbrengen. De sonde zal begin december landen. 
Het doel van de missie is om ongeveer twee kilo bodemmonsters te verzamelen door tot een diepte van twee meter te boren en oppervlaktemateriaal op te scheppen. Binnen twee weken na de landing (voor het nacht wordt op de maan) zal de sonde naar de aarde terugkeren. De landing op aarde is rond 16 december.

Foto rechts: De LM-5 raket onderweg naar het lanceerplatform. Onder: De terugkeermodule stijgt op van de maan. (foto NAOC)

NASA sluit contract om VIPER rover naar zuidpool maan te sturen
11 juni 2020 - De NASA heeft een contract gesloten met de firma Astrobotic om de VIPER rover in 2023 op de zuidpool van de maan te laten landen. VIPER (Volatiles Investigating Polar Exploration Rover) is een karretje dat rond de zuidpool van de maan op zoek zal gaan naar waterijs. Water bestemd voor toekomstige bemande missies. Astrobotic is voortgekomen uit de Lunar Xprize wedstrijd.

Foto rechts: De VIPER rijdt van de Griffin lander af.

NASA publiceert nieuwe maankaart
26 april 2020 - De NASA en de Amerikaanse Geologische dienst USGS hebben een nieuwe gedetailleerde kaart van de  maan gepubliceerd. Voor het eerst is het gehele maanoppervlak volledig en op uniforme wijze in kaart gebracht. (Links de voorkant en rechts de achterkant van de maan). Klik op de kaart om de super-hoge resolutie versie te downloaden.

Nieuwe maanauto in parade voor Obama
Washington, 20 januari 2009 - Een prototype van de maanauto van de NASA rijdt vanavond mee in de parade bij de inauguratie van president Obama. Vanaf ongeveer 20.30 uur Nederlandse tijd.
NASA test opblaasbare maanbasis
28 maart 2007 - De NASA test de komende maanden een opblaasbare module die als maanbasis gebruikt kan worden. De module is 3,65m in diameter en 5,5m hoog.

 
En zo ziet het er van binnen uit

Duitsland wil eigen maansonde
28 februari 2007 - Duitsland wil een eigen sonde naar de maan sturen. Als de regering het goedkeurt kan de sonde al in 2013 naar de maan vertrekken met een ariane 5 raket. Op de foto hiernaast een impressie hoe de landing van de sonde op de maan er uit zou kunnen zien.

2008 - De missie gaat voorlopig niet door omdat de Duitse regering er niet genoeg geld voor over heeft.

Japan denkt aan schrappen maanmissie
15 januari 2006 - De Japanse ruimtevaartorganisatie JAXA heeft aanbevolen om de Lunar-A maanlander te schrappen. De sonde moest twee seismometers in de maanbodem schieten. Het moederschip is echter al tien jaar geleden gebouwd en is dusdanig in verval dat reparatie te duur is. De definitieve beslissing wordt eind januari genomen. 
"Britse maanplannen onwaarschijnlijk"
11 januari 2007 - De Britse plannen voor bemande maanreizen zijn "zeer onwaarschijnlijk", aldus David Parker, directeur ruimtewetenschap van het British National Space Centre (BNSC). De plannen werden bekendgemaakt na afloop van een tweedaags symposium. "Het was niet de bedoeling beslissingen te nemen maar om een ontwikkelingsproces van anderhalf jaar te starten", aldus Manuel Valls van de ESA. De Britten zouden in 2010 een eerste sonde "Moonlight" kunnen lanceren die vier meter lange harpoenen in de maanbodem zou schieteen. Daarna zou een maanlander, "Moonraker" genaamd, volgen die de beste plaats voor een bemande landing zou moeten bepalen.
© 2005-2024 Bureau de Toekomst HOME