De nieuwe Maanrace

NASA's maanplannen

Ontwerp Orion ruimteschip (CEV)

Nieuwe NASA-raketten

NASA: Bemande maanlanding in 2024 niet haalbaar
10 november 2021 - NASA directeur Nelson heeft het onvermijdelijke aangekondigd: het doel om in 2024 weer Amerikanen op de maan te laten landen is onhaalbaar. Dit wordt op zijn vroegst een jaar later. De vertraging heeft meerdere oorzaken. De rechtzaak van Blue Origin tegen de NASA overwie de maanlander mag bouwen heeft alleen al voor zeven maanden uitstel gezord. Daarnaast heeft de NASA niet genoeg geld gekregen voor het maanprogramma en is het ruimtepak niet op tijd klaar.
ESA bouwt communicatienetwerk rond  maan 
17 mei 2021 - De ESA gaat een netwerk van communicatie- en navigatiesatellieten in een baan om de maan bouwen. Als onderdeel van het Moonlight-initiatief van de ESA gaan twee consortia van bedrijven plannen hiervoor opstellen. 

Rechts: tekening van enkele satellieten rond de maan foto:ESA

NASA maanraket slaagt voor belangrijke test
20 maart 2021 - De eerste trap van de enorme SLS raket heeft de motoren acht minuten laten proefdraaien. Dat is net zo lang als tijdens een echte lancering. De test is volledig geslaagd. De vier RS-25 motoren, dezelfde als die van de space shuttle, werden getest op NASA's Stennis Space Center bij Bay St. Louis, Mississippi.  Een eerdere test op 16 januari werd na een minuut afgebroken. De raket gaat nu naar Cape Canaveral om samengevoegd te worden met de boosters daar.

foto rechts: NASA

China en Rusland zijn op weg naar de maan
9 maart 2021 - China en Rusland hebben een overeenkomst getekend om een basis te bouwen op de zuidpool van de maan. Deze onbemande basis begint met de Chinese Chang'e-,6, -7 en -8 missies. 
De Chang'e-6 sonde zal monsters mee terugnemen van de zuidpool van de maan. De Chang'e-7 bestaat uit een orbiter en een lander met een maanwagentje en een mini-vliegende sonde.

Foto rechts: Een concept van de Chinese maanbasis. 
(foto CNSA)

Chinese maanlander brengt maangrond terug naar aarde
De capsule van de  Chang'e-5 maansonde is woensdagavond met succes geland in Binnen-MongoliŽ. Aan boord zijn twee kilo bodemmonsters. De gehele missie is volgens plan verlopen. De sonde is op 1 december op de voorkant van de maan geland en op 3 december is het bovenste deel opgestegen en in een baan om de maan aangekomen. 
De koppeling met de terugkeercapsule en het overbrengen van de monsters werden op 6 december voltooid.

Foto rechts: De Chang'e-5 capsule na de landing.
Serieus: een autorace op de maan - in 2021
3 december 2020- Moon Mark, een multimedia- en educatiebedrijf, gaat twee op afstand bestuurde raceauto's naar de maan sturen. De autootjes van 2,5 kg zullen gedeeltelijk worden ontworpen door zes teams van middelbare scholieren. De firma Intuitive Machines levert de  Nova-C  maanlander (foto rechts) en SpaceX lanceert alles met een Falcon-9 raket in oktober 2021.
Lancering Chinese Chang'e 5 maanlander succes
24 november 2020 - Een Chinese LM-5 raket heeft vannacht (lokale tijd) de Chang'e 5 maanlander gelanceerd. Deze gaat een bodemmonster van de maan naar de aarde terug- brengen. 
UPDATE 29 NOVEMBER: DE SONDE HEEFT EEN BAAN OM DE MAAN BEREIKT
(
foto: Jeff Dai)
China lanceert dinsdag maanlander die bodemmonster gaat ophalen
19 november 2020 - Een LM-5 raket zal dinsdag de Chang'e 5 maanlander lanceren die een bodemmonster naar de aarde moet terugbrengen. De sonde zal begin december landen. 
Het doel van de missie is om ongeveer twee kilo bodemmonsters te verzamelen door tot een diepte van twee meter te boren en oppervlaktemateriaal op te scheppen. Binnen twee weken na de landing (voor het nacht wordt op de maan) zal de sonde naar de aarde terugkeren. De landing op aarde is rond 16 december.

Foto rechts: De LM-5 raket onderweg naar het lanceerplatform. Onder: De terugkeermodule stijgt op van de maan. (foto NAOC)

NASA sluit contract om VIPER rover naar zuidpool maan te sturen
11 juni 2020 - De NASA heeft een contract gesloten met de firma Astrobotic om de VIPER rover in 2023 op de zuidpool van de maan te laten landen. VIPER (Volatiles Investigating Polar Exploration Rover) is een karretje dat rond de zuidpool van de maan op zoek zal gaan naar waterijs. Water bestemd voor toekomstige bemande missies. Astrobotic is voortgekomen uit de Lunar Xprize wedstrijd.

Foto rechts: De VIPER rijdt van de Griffin lander af.

NASA publiceert nieuwe maankaart
26 april 2020 - De NASA en de Amerikaanse Geologische dienst USGS hebben een nieuwe gedetailleerde kaart van de  maan gepubliceerd. Voor het eerst is het gehele maanoppervlak volledig en op uniforme wijze in kaart gebracht. (Links de voorkant en rechts de achterkant van de maan). Klik op de kaart om de super-hoge resolutie versie te downloaden.

Nieuwe maanauto in parade voor Obama
Washington, 20 januari 2009 - Een prototype van de maanauto van de NASA rijdt vanavond mee in de parade bij de inauguratie van president Obama. Vanaf ongeveer 20.30 uur Nederlandse tijd.
NASA test opblaasbare maanbasis
28 maart 2007 - De NASA test de komende maanden een opblaasbare module die als maanbasis gebruikt kan worden. De module is 3,65m in diameter en 5,5m hoog.

 
En zo ziet het er van binnen uit

Duitsland wil eigen maansonde
28 februari 2007 - Duitsland wil een eigen sonde naar de maan sturen. Als de regering het goedkeurt kan de sonde al in 2013 naar de maan vertrekken met een ariane 5 raket. Op de foto hiernaast een impressie hoe de landing van de sonde op de maan er uit zou kunnen zien.

2008 - De missie gaat voorlopig niet door omdat de Duitse regering er niet genoeg geld voor over heeft.

Japan denkt aan schrappen maanmissie
15 januari 2006 - De Japanse ruimtevaartorganisatie JAXA heeft aanbevolen om de Lunar-A maanlander te schrappen. De sonde moest twee seismometers in de maanbodem schieten. Het moederschip is echter al tien jaar geleden gebouwd en is dusdanig in verval dat reparatie te duur is. De definitieve beslissing wordt eind januari genomen. 
"Britse maanplannen onwaarschijnlijk"
11 januari 2007 - De Britse plannen voor bemande maanreizen zijn "zeer onwaarschijnlijk", aldus David Parker, directeur ruimtewetenschap van het British National Space Centre (BNSC). De plannen werden bekendgemaakt na afloop van een tweedaags symposium. "Het was niet de bedoeling beslissingen te nemen maar om een ontwikkelingsproces van anderhalf jaar te starten", aldus Manuel Valls van de ESA. De Britten zouden in 2010 een eerste sonde "Moonlight" kunnen lanceren die vier meter lange harpoenen in de maanbodem zou schieteen. Daarna zou een maanlander, "Moonraker" genaamd, volgen die de beste plaats voor een bemande landing zou moeten bepalen.
© 2005-2021 Bureau de Toekomst HOME