De nieuwe NASA-raketten

 
De Ares-V raket
Hoogte: 116 meter

Meer informatie over de CEV

De nieuwe maanrace

 

Obama zet NASA plannen op zijn kop
Washington, 7 mei - De Amerikaanse president Obama heeft een onderzoekscommissie ingesteld die moet uitzoeken of het huidige NASA plan voor de Ares raket wel de beste manier is om mensen naar de maan te brengen. Daardoor is de testlancering van de Ares 1-X ook uitgesteld. De commissie zal ook de mogelijkheid onderzoeken om na 2015 deel te blijven nemen aan het ISS.

NASA start aanpassing platform voor Ares raket
Washington, 6 januari 2009 - De NASA is begonnen met de bouw van drie enorme bliksemafleiders rond lanceerplatform 39B. Hier moet in juli de eerste testvlucht van de Ares I-X plaatsvinden. Elke toren is maar liefst 182 meter hoog. De toppen van de masten zullen met kabels met elkaar verbonden worden. Het mobiele lanceerplatform zal ook nog aangepast moeten worden.

 
  (foto NASA)

Problemen met nieuwe NASA raket
6 november 2008 - De ontwikkeling van de nieuwe Ares-I raket kampt met ernstige problemen. Bij een te sterke zijwind zou de raket tijdens de lancering de lanceertoren kunnen raken, en bij het afstoten van de eerste trap zou deze door spontane ontbranding van brandstofresten op de tweede trap kunnen botsen. Dat meldde een Amerikaanse krant onlangs. NASA ontkent het zijwindprobleem, maar heeft wel toegezegd dat er een onderzoek komt naar het probleem met het afstoten van de eerste trap. Tijdens de persconferentie hierover bleek ook nog dat het grootste probleem is dat de ontsnappingsraket niet goed werkt. 

NASA plannen liggen in duigen

14 april 2006 - Uit een uitgelekt NASA rapport blijkt dat het plan voor de bouw van twee nieuwe raketten voor een Maanmissie volstrekt onhaalbaar is. De CEV en Maanlander zijn te zwaar, de gekozen cryogene brandstoffen zijn niet geschikt voor een verblijf van een half jaar op de Maan, en nog veel meer problemen zijn opgedoken. Aanpassingen om alle problemen op te lossen zouden het project vele miljarden duurder maken.
                  - * - * - * - *
- * - * - * - * - * 

Voor het lanceren van onderdelen van een Maan- of Mars-schip wil de NASA een zware vrachtraket bouwen gebaseerd op de huidige Space Shuttle. Op de afbeelding links zijn duidelijk herkenbaar de huidige boosters en de grote (bruine) brandstoftank. Op de tank wordt de vrachtcapsule geplaatst. Deze combinatie moet ongeveer tachtig ton in een lage omloopbaan kunnen brengen. Ter vergelijking: De (niet meer operationele) Energia-raket van Rusland kon honderd ton lanceren. Verschil met de shuttle is dat de nieuwe raket vijf motoren op vloeibare waterstof heeft, terwijl de shuttle er drie heeft.

Rechts is de raket te zien waarmee de opvolger van de Shuttle de CEV (Crew Exploration Vehicle) moet worden gelanceerd. Deze bestaat uit een Shuttle- booster waarop een nieuwe nog te ontwikkelen, tweede trap is geplaatst die op vloeibare waterstof werkt. N.B: de afbeeldingen zijn niet op dezelfde schaal.

 

 

 

 

 

 

 
  De Ares-I
  hoogte: 100 meter

2005-2021 Bureau de Toekomst

Web Analytics