China

Chinese astronauten repareren schade na inslag ruimtepuin
24 april 2024 - De twee astronauten aan boord van het ruimtestation Tiangong-3 moesten  twee ruimtewandelingen maken om schade aan de zonnepanelen te herstellen. Die was ontstaan door inslag van ruimtepuin. De stroomvoorziening van de centrale module van het ruimtestation was gedeeltelijk uitgevallen doordat stroomkabels van een zonnepaneel waren geraakt door ruimtepuin. Dat zei Lin Xiqiang, adjunct-directeur van ruimtevaartbureau CMSA op een persconferentie.
De Shenzhou-18 bemanning, die morgen gelanceerd wordt, zal versterkingen ter bescherming tegen ruimtepuin installeren voor leidingen, kabels en kritieke apparatuur aan de buitenkant van het station.

Rechts: tekening van het voltooide Tiangong-3 ruimtestation.

China wil herbruikbare raketten lanceren
6 maart 2024 - Het Chinese staatsbedrijf CASC wil in 2025 en 2026 herbruikbare raketten lanceren van vier en vijf meter diameter. 
Dat is opvallend want er zijn ook al meerdere commerciŽle bedrijven bezig met de ontwikkeling hiervan. Zo wil CAS Space volgend jaar haar Kinetica-2 raket lanceren en heeft de firma Landspace in januari dit jaar al een testvlucht uitgevoerd met een schaalmodel dat verticaal kan landen. 

Foto rechts: De Zhuque-3 VTVL-1 testvlucht. Foto: Landspace

Chinese raketdelen storten neer vlak bij woning
2 januari 2024 - Twee boosters van een LM- 3B raket lijken te zijn terechtgekomen in de buurt van bewoonde gebieden in de regio Guangxi. Dat blijkt uit video's op Chinese social media. Een video toont wrakstukken vlak naast een huis. De raket had  op 26 december twee Beidou navigatiesatelieten gelanceerd. De boosters werken op vloeibare brandstoffen die zeer giftig zijn. Dit is niet het eerste incident met dit rakettype. Bij een andere lancering in 2019 sloeg een vallende booster in op een gebouw op het platteland. 
Vorig jaar testte China het gecontroleerd neerstorten van rakettrappen.

Rechts: Een LM-3B raket vlak voor een lancering in 2020.

China onthult plan astronauten op maan te laten landen
25 juli 2023 - China heeft een voorlopig plan onthuld hoe het voor 2030 twee astronauten op de maan wil zetten. De missie bestaat uit een bemand ruimteschip en een lander die apart worden gelanceerd op een paar LM-10 raketten die nog in ontwikkeling zijn. Het ruimteschip en de landingsmodule zullen voorafgaand aan de landing in een baan om de maan koppelen. China wil ook een maanauto meesturen met een bereik van tien kilometer.

Rechts: tekening van de maanlander op het maanoppervlak.

China test gecontroleerd neerstorten rakettrappen
14 juni 2023 - China heeft een parachutesysteem getest waarmee het neerstorten van rakettrappen gecontroleerd kan worden. In mei 2021 zijn er nog brokstukken van een LM-5B raket neergestort in West-Afrika. Met het systeem dat is getest op een booster van een LM-3B raket wordt het gebied waarin een rakettrap terecht kan komen vijf keer zo klein. De parachute is bestuurbaar en gekoppeld aan een navigatiesysteem. 
China start bouw eigen Starlink satellietnetwerk
29 maart 2023 - China gaat later dit jaar beginnen met het lanceren van satellieten voor een eigen versie van het Starlink inernet satellietsysteem. Het systeem wordt Guoawang genoemd en zal uit 13.000 satellieten in een lage omloopbaan bestaan. Een LM-5B raket zal de eerste groep satellieten lanceren.
Chinese astronauten voerden geheime ruimtewandeling uit
15 maart 2023 - De Chinese astronauten Fei Junlong and Zhang Lu hebben een geheime ruimtewandeling uitgevoerd. Zo geheim dat zelfs de datum niet exact bekend is, het was waarschijnlijk eind februari. Waarom deze activiteit geheim moest blijven is niet duidelijk. Het kan een militair doel hebben gehad aangezien de Chinese ruimtevaartorganisatie onder het ministerie van defensie valt.
China bouwt groot lanceercomplex in oost-Afrika
31 januari 2023 - China gaat een grote ruimtehaven bouwen in Djibouti (oost-Afrika). Op het complex van tien vierkante kilometer moeten zeven lanceerplatforms en drie testinstallaties voor raketmotoren verrijzen. Het geheel moet over vijf jaar klaar zijn. Het project is bedoeld om aan de grote vraag naar lanceerplatforms voor commerciŽle satellieten te voldoen. Waarom China dit in Afrika doet, is niet duidellijk. 
Drie nieuwe astronauten in Chinees ruimtestation
1 december 2022 - Aan boord van de Shenzhou 15 zijn de astronauten Fei Junlong, Deng Qingming and Zhang Lu dinsdagavond aangekomen in het ruimtestation Tiangong. Daarmee zijn er voor het eerst zes astronauten in het station aanwezig. Dit is het begin van een permanente bezetting van het ruimtestation die minstens tien jaar moet duren en ook de start van het wetenschappelijke onderzoek aan boord. De Shenzhou-14 zal over een week terugkeren naar de aarde. Eerder, op 11 november, koppelde het ruimtevrachtschip Tianzhou-5 aan de Tiangong.
Foto rechts: Chinese staatstelevisie
China lanceert laatste deel ruimtestation
31 oktober 2022 - China heeft het laatste deel van het ruimtestation Tiangong gelanceerd. De wetenschappelijke module, Mengtian genaamd werd door een LM5B raket in de ruimte gebracht. De 18 meter lange en 23 ton zware module bevat ook een luchtsluis en heeft aan de buitenkant een kleine robotarm. Mengtian heeft ook een gedeelte zonder luchtdruk met een luik waardoor cubesats in de ruimte kunnen worden gebracht.
China wil eigen Starship bouwen
14 augustus 2022 - China wil een eigen versie van Starship van SpaceX bouwen. Het moet een volledig herbruikbare versie van de al in ontwikkeling zijnde LM-9 raket worden. De nieuwe raket moet in 2035 zijn eerste vlucht maken. Erg zeker lijken de Chinezen ook weer niet want de ontwikkeling van de LM-9 gaat gewoon door en deze raket moet in 2030 klaar zijn. 
China koppelt nieuwe module aan ruimtestation 
25 juli 2022 - China heeft zondag de 23 ton wegende Wentian-module gelanceerd en 13 uur later aan het ruimtestation Tiangong-3. gekoppeld. Het is de eerste uitbreiding van het ruimtestation. De module is bedoeld voor wetenschappelijk onderzoek en voorzien van een luchtsluis voor het uitvoeren van ruimtewandelingen. De Wentian module beschikt ook over drie slaapplaatsen, een keuken en een toilet om de permanente bezetting van het station met zes astronauten mogelijk te kunnen maken.
Op de foto rechts, van de Chinese staatstelevisie, is de nieuwe module links te zien. 
Astronauten Shenzhou-14 koppelen met ruimtestation
5 juni 2022 - Drie Chinese astronauten zijn vandaag na een vlucht van zeven uur aangekomen in het ruimtestation Tiangong-3. Commandant Chen Dong werd vergezeld door Liu Yang (China's eerste vrouw in de ruimte) en Cai Xuzhe. Tijdens hun verblijf van een half jaar zullen de laatste twee nieuwe modules (Wentian en Mengtian) aan het station gekoppeld worden.
Als dat klaar is, zal de bezetting van het station uitgebreid worden naar zes astronauten. 
Chinese astronauten teruggekeerd - station tijdelijk onbewoond
16 april 2022 - De drie bemanningsleden van het Chinese ruimtestation Tiangong-3 zijn vandaag veilig op aarde geland. Het was de eerste keer dat China een snelle terugkeer gebruikte, waardoor het aantal rondjes om de aarde op de terugreis van elf naar vijf kon worden verminderd. De landing was negen uur na de ontkoppeling van het rumtestation.
De volgende bewoners van het station vertrekken pas in juni naar de ruimte zodat het ruimtestation tijdelijk leeg blijft.

Foto rechts: De capsule vlak na de landing. (foto: Xinhua)

Chinese astronauten maken nieuwe ruimtewandeling
26 december 2021 - Twee Shenzhou-13 astronauten hebben een zes uur durende ruimtewandeling gemaakt om apparatuur te installeren aan de buitenkant van het Tiangong-3 ruimtestation. Commandant Zhai Zhigang en colega Ye Guangfu bevestigden een derde camera en voerden diverse tests uit.
Foto rechts: CMSA
Chinese astronauten starten missie van half jaar
17 oktober 2021 - De drie Chinese astronauten van het ruimteschip Shenzou 13 zijn gisteren aangekomen in het ruimtestation Tiangong-3. De ruimtevaarders Zhai Zhigang, Ye Guangfu en Wang Yaping, de eerste vrouw die in het station verblijft, zullen voor het eerst zes maanden in de ruimte doorbrengen. Ze zullen minstens twee ruimtewandelingen uitvoeren.

VIDEO van de koppeling.

Rechts: Ye Guangfu, Zhai Zhigang en Wang Yaping vlak na aankomst in het station. Foto: Xinhua.

Chinese studie: bouw een kilometer lang ruimteschip
12 oktober 2021 - China onderzoekt hoe het enorme ruimteschepen kan bouwen die tot een kilometer lang zijn. Volgens het onderzoeksvoorstel zijn zulke ruimteschepen "belangrijke strategische apparatuur voor het toekomstige gebruik van ruimtebronnen, ... , en het langdurig leven in een baan om de aarde." Het doel is onderzoek doen naar nieuwe, lichtgewicht ontwerpmethoden en naar nieuwe technieken voor het veilig in elkaar zetten van dergelijke massieve constructies in de ruimte.
Astronauten voeren eerste ruimtewandeling uit
4 juli 2021 - De astronauten Liu Boming and Tang Hongbo hebben vannacht voor het eerst een ruimtewandeling uitgevoerd die bijna zeven uur duurde.  Liu bevestigde een voetsteun en een platform aan het uiteinde van de 10 meter lange robotarm van het station. Daarna gebruikten ze de arm om apparatuur aan de buitenkant van het station te bevestigen.
Rechts: Astronaut Liu aan het werk met de robotarm.

foto rechts: CCTV 

Shenzhou-12 met drie astronauten gekoppeld aan nieuw ruimtestation
17 juni 2021 - Het
Shenzhou-12 ruimteschip en drie bemanningsleden zijn aangekomen bij het nieuwe Chinese ruimtestation Tiangong-3. De koppeling vond plaats zes en een half uur na de lancering. De astronauten Nie Haisheng, Liu Boming en Tang Hongbo zullen drie maanden aan boord blijven en twee ruimtewandelingen uitvoeren.
Chinese rakettrap stort neer in Indische Oceaan
10 mei 2021 - De resten van de eerste trap van een Chinese LM-5B raket zijn zaterdagavond neergestort in de Indische Oceaan. Het was de op drie na grootste ongecontroleerde terugkeer van ruimtepuin. Afgelopen mei is ook een Lange Mars 5B neergestort waarbij brokstukken zijn neergestort in West-Afrika. Anders dan bij alle andere raketten komt de eerste trap van de LM-5B in een omloopbaan en is dan onbestuurbaar.
China lanceert eerste module nieuw ruimtestation 
30 april 2021 - China heeft gisteren de Tianhe module, de centrale module van het nieuwe Tiangong-3 ruimtestation, gelanceerd. Het is het derde ruimtestation dat China bouwt. De vorige twee zijn inmiddels gecontroleerd in de grote oceaan neergestort.
Onder: tekening van het voltooide Tiangong-3 ruimtestation.

Rechts: Video van het moment dat de Tianhe in een baan om de aarde aankomt. 

video

foto: CNSA
China lanceert voor het eerst satellieten vanaf een schip
16 september 2020 - China heeft dinsdag negen satellieten gelanceerd vanaf een schip in de Gele Zee. De LM-11 raket bracht satellieten die foto's en video's van de aarde maken in de ruimte.
 
(foto CNSA)
China lanceert nieuw type ruimteschip met nieuwe raket
5 mei 2020 - Een Lange Mars 5B (LM 5B) raket heeft een nieuw type bemand ruimtevaartuig gelanceerd. Het was ook de eerste vlucht van dit type raket. Het nieuwe, nog naamloze, ruimteschip heeft plaats voor zes astronauten en zal de driepersoons Shenzhou gaan vervangen. Het zal worden gebruikt om astronauten naar het toekomstige ruimtestation Tiangong-3 (Hemels Paleis) te brengen en voor missies naar de maan. De LM 5B zal volgend jaar ook de eerste module van het ruimtestation lanceren.


TV beeld: CCTV

Lancering Chinese LM-7A raket mislukt
16 maart 2020 - De Chinese regering heeft niet bekendgemaakt wat de oorzaak is van de mislukking van de lancering vanaf de Wenchang lanceerbasis op het eiland Hainan. Hierbij ging de Xinjishu Yanzheng-6 satelliet verloren die nieuwe technologie moets testen.
Shenzou 9 gekoppeld aan Chinees ruimtestation
Beijing, 18 juni 2012 - Het Shenzou 9 ruimteschip is vanochtend automatisch gekoppeld aan het Chinese ruimtestation Tiangong-1. De drie ruimtevaarders gingen enkele uren later het station binnen. De Shenzou 9 werd zaterdagmiddag gelanceerd vanaf de basis Jiuquan. De bemanning bestaat uit Jing Haipeng, Liu Wang and Liu Yang (de eerste vrouw).

 
China vervroegt lancering naar ruimtestation
Beijing, 9 juni, China heeft de lancering van de bemande Shenzou-9 vervroegd naar half juni. Vandaag werd de LM-2F raket naar het lanceerplatform gereden. (zie foto hiernaast) De bemanning, waaronder voor het eerst een vrouw, zal voor het eerst koppelen met China's ruimtestation Tiangon-1. Nog niet zo lang geleden konden Chinese vrouwen geen astronaut (of Taikonaut zoals ze daar heten) worden.
 
Shenzou-7 veilig op aarde geland
28 september 2008 - De bemanning van de Shenzou-7 is vannacht veilig op aarde teruggekeerd. China wil nu in 2011 een eigen ruimtestation lanceren.

China voert eerste ruimtewandeling uit
27 september 2008 - De ruimtevaarder Zhai Zhigang heeft vanochtend als eerste Chinees een ruimtewandeling uitgevoerd. Deze duurde 14 minuten, een stuk korter dan het geplande half uur. Zhigang droeg een Chinees Feitian ruimtepak, maar de Chinezen hebben ook drie Russische Orlan pakken gekocht. Op de foto is in het luik Liu Boming te zien, die een Orlan pak droeg. Verder dan het luik ging hij niet.

.

China lanceert bemande missie - morgen ruimtewandeling
25 september 2008 - Om 15.10u Nederlandse tijd is de Shenzou 7 gelanceerd met aan boord drie Taikonauten. Het is de derde bemande Chinese ruimtevlucht. Morgen staat de eerste Chinese ruimtewandeling op het programma.


De bemanning van de Shenzou 7.(foto's: Xinhua)

De lancering van de Lange Mars 2F raket
China bouwt nieuwe raket 
Beijing, 2 maart - China ontwikkelt een nieuwe zware raket die in 2014 zijn eerste vlucht zal maken. De Lange Mars 5 zal maar liefst 25 ton kunnen lanceren vanaf de nog te bouwen lanceerbasis Wenchang op het eiland Hainan. De zwaarste raket die China nu heeft, kan ruim 9 ton in de ruimte brengen. De nieuwe raket zou oorspronkelijk al in 2010 klaar moeten zijn.
Chinese ruimtewandeling in 2008
6 maart 2007 - Qi Faren, de hoofdontwerper van het Chinese ruimtevaartbureau heeft aangekondigd dat een taikonaut in 2008 een ruimtewandeling zal maken. De Shenzou 7 zal volgend jaar een vlucht van vijf dagen maken met drie bemanningsleden. De vlucht zal niet tijdens de olympische spelen zijn.

Rechts: Zo zal de eerste Chinese ruimtewandeling er ongeveer uit gaan zien.

 

China onthult maankarretje
1 november 2006 - China wil in 2020 monsters van de maanbodem ophalen en naar de aarde sturen. Op een lucht- en ruimtevaartbeurs in Zhuhai werd een karretje getoond dat hiervoor gebruikt zal worden.
>Zie foto rechts.

China gaat ook in ruimtetoerisme
20 oktober 2006 - China wil in de nabije toekomst ook ruimtereizen voor toeristen aanbieden. Dat heeft het hoofd van het Chinese ruimtevaartbureau CNSA, Sun Laiyan, deze week aangekondigd.
 

China's maankarretje

China wil zware raket in 2010
6 april 2006- De adjunct-directeur van het Chinese ruimtevaartbureau heeft tijdens een recent bezoek aan de VS aangekondigd in 2010 een nieuwe "niet vervuilende raket" te zullen lanceren met een capaciteit van 25 ton naar een lage omloopbaan. Met zo'n raket zou een missie rond de Maan mogelijk worden.
China vervroegt en wijzigt ruimtestation
21 februari 2006- Het lijkt erop dat China al in 2010 een ruimtestation zal lanceren. Het station zou acht ton wegen en twee koppelingspoorten hebben. Het kan met de bestaande Lange Mars 2F raket gelanceerd worden. De ontwikkeling van een zwaardere raket schijnt vertraagd te zijn.

China zet eerste stap richting Maan
10 januari 2006- China is begonnen met de bouw van een maansonde, de Chang'e, en de bijbehorende draagraket. De Chang'e moet in april volgend jaar naar de Maan vertrekken. 

Change'e maansonde

      

     Aan boord Shenzou-6        De lancering
Rusland helpt China met maanmissie
11 november 2005 - Rusland is bereid China te helpen met een maanmissie zo heeft het hoofd van het Russische ruimtevaartbureau deze week aangekondigd.
China stuurt drie taikonauten de ruimte in
4 november 2005 - China wil al begin 2007 een volgende ruimtevlucht met drie ruimtevaarders lanceren. Tijdens die vlucht zal ook een ruimtewandeling uitgevoerd worden. Hierna willen de Chinezen met twee raketten onderdelen van een ruimtestation lanceren.
China lanceert twee taikonauten
12 oktober 2005 - Ondanks dreigend uitstel wegens koude en sneeuw heeft China vannacht de Shenzou-6 gelanceerd. Het is de tweede bemande vlucht van de Chinezen. Over vijf dagen landen Fei Junlong en Nie Haisheng weer op Aarde. 
China wil ook vrouwen in de ruimte.
26 juli 2005 - Over vijf jaar moet de eerste Chinese een ruimtevlucht maken, zo maakte het hoofd van het bemande ruimtevaartprogramama, Hu Shixiang, vandaag bekend. Behalve piloten komen nu ook wetenschappers in aanmerking omdat hieraan in de toekomst behoefte zal zijn. Eerder kwamen Chinese vrouwen niet in aanmerking voor een ruimtevlucht.
© 2005-2024 Bureau de Toekomst HOME