Ruimtestation ISS
Huidige bemanning: Expeditie 68:

Sergej Prokovjev (commandant) en verder Anna Kikina,  Dimitri Petelin (Rusland), Frank Rubio, Nicole Mann, Josh Cassada (NASA) en Koichi Wakata (Japan).


Ontvang melding als ISS te zien is

Zo was je je haar in de ruimte

real-time positie

Nieuwe ruimtestations

LIVE WEBCAM!

Starliner astronauten eindelijk op weg naar ISS
5 juni 2024 - NASA's Boeing Crew Flight Test (CFT) met astronauten Butch Wilmore (commandant) en Suni Williams is vanmiddag gelanceerd naar het ruimtestation ISS. De Starliner zal morgenavond om 18.15 uur koppelen met het ruimtestation. De twee astronauten blijven een week in de ruimte en zullen op 14 juni weer op aarde landen. 

Rechts: lancering van de Atlas 5 raket met de Starliner.
Foto: NASA

Zaterdagavond Lancering Starliner ondanks heliumlek
30 mei 2024 - De Starliner zal zaterdagavond eindelijk gelanceerd worden naar het ISS. De klep in een zuurstofleiding van de Atlas-V raket is vervangen, maar het heliumlek is niet opgelost. Het lek zit in een spruitstuk van een van de 27 stuurraketjes van de Starliner. Volgens een NASA manager kan de Starliner ook zonder dit stuurraketje veilig naar de aarde terugkeren.

Rechts: NASA astronauten Suni Williams (vooraan) en Butch Wilmore tijdens een training in de simulator. 
Foto: NASA 

Meer over de Starliner

Lancering Starliner niet voor 18 mei
8 mei 2024 - De NASA heeft besloten dat de klep in een zuurstofleiding van de Atlas-V raket vervangen moet worden. Dat betekent dat de lancering op zijn vroegst op 18 mei zal zijn.
Lancering Starliner uitgesteld door probleem met raket
7 mei 2024 - Vluchtleiders hebben vannacht de lancering van de eerste bemande testvlucht van de Starliner geschrapt vanwege een probleem met de raket. Hierdoor is de lancering minstens vier dagen uitgesteld. Het probleem zit in een klep in een zuurstofleiding van de bovenste trap van de Atlas-V raket. De beslissing werd genomen twee uur voor de geplande lancering toen de twee astronauten al aan boord waren. 
Starliner klaar voor vlucht naar ISS
5 mei 2024 - Maandagnacht zullen NASA astronauten Butch Wilmore en Suni Williams eindelijk de ruimte in gaan aan boord van Boeing's  Starliner ruimteschip gelanceerd door een Atlas V raket. De eerste bemande testvlucht van de Starliner heeft grote vertraging opgelopen: deze zou al eind 2022 plaatsvinden. Er moesten nog meerdere problemen opgelost worden: een parachutetest om de goede werking van  koppelingen te bevestigen, de verwijdering van bedradingstape die brandbaar bleek te zijn en problemen met kleppen in een thermisch regelsysteem.
De Starliner koppelt woensdag aan het ISS en blijft daar een week.

Rechts: De Starliner in de cleanroom. Foto: Boeing

Particuliere ruimtemissie Ax-2 gekoppeld aan ISS
23 mei 2023 - De SpaceX Crew Dragon 'Freedom'  is gisteren gekoppeld aan het  Ruimtestation ISS. De vier astronauten van de tweede particuliere missie van Axiom Space naar het ruimtestation zullen een week aan boord blijven. Commandant is ex-NASA astronaut Peggy Whitson die vergezeld wordt door de Amerikaan John Shoffner, en Rayyanah Barnawi en Ali AlQarni uit Saudi-ArabiŽ. Zie ook de ruimtetoerisme pagina.
Rechts: De Crew Dragon gekoppeld aan het ISS.
(foto:NASA).
Rusland verlengt deelname aan ISS tot 2028
27 april 2023 - De NASA zegt bevestiging te hebben ontvangen van de Russische ruimtevaartorganisatie Roscosmos dat de Russische regering een verlenging van Ruslands deelname aan het ISS tot 2028 heeft goedgekeurd. De andere deelnemende landen hadden al toegezegd mee te doen tot 2030.
NASA wil ruimtesleepboot om ISS veilig te laten neerstorten
13 maart 2023 - De NASA heeft 1 miljard dollar nodig voor een ruimtesleepboot die in 2030 het ISS veilig in de Stille Oceaan moet laten neerstorten. Dat blijkt uit haar jaarlijkse budget verzoek. Hoewel dit ook met een Russisch Progress ruimtevrachrschip kan gebeuren, wil de NASA reservecapaciteit hebben voor dit doel. 
Vervangende Sojoez komt aan bij ruimtestation
27 februari 2023 - De Sojoez MS-23 is zaterdagnacht, na een vlucht van twee dagen, gekoppeld aan het ISS. In plaats van drie kosmonauten was er 430 kilo vracht aan boord. De lege Sojoez vervangt de Sojoez MS-22 die onbruikbaar is geworden door een lek in een koelleiding. De oorspronkelijke Sojoez MS-22 bemanning (Sergej Prokovjev, Dimitri Petelin en Frank Rubio) keren nu pas in september terug nar de aarde.
Opnieuw lek in koelsysteem Russisch ruimteschip
12 februari 2023 - Opnieuw is een lek ontdekt in het koelsysteem van een Russisch ruimteschip gekoppeld aan het ISS. Ditmaal betreft het de Progress MS-21, een vrachtschip dat op 17 februari zou vertrekken. Toevallig, of niet, trad het lek op vlak nadat een volgend vrachtschip, de Progress MS-22, aan het ruimtestation koppelde. 
De lancering van de lege Sojoez MS-23 naar het ISS is inmiddels gepland voor 20 februari.
Reddingsmissie Russische kosmonauten pas in februari
24 december 2022 - De Russische bemanningsleden van het ISS zullen tot februari moeten wachten voor ze naar huis kunnen. Pas dan kan de Russische ruimtevaartorganisatie Roscomos een nieuwe, lege, Sojoez naar het ISS sturen om ze op te halen. Dat zei Sergei Krikaliev, hoofd van het Joeri Gagarin trainingscentrum afgelopen donderdag. De huidige Sojoez MS-22 heeft een grote hoeveelheid koelvloeistof gelekt en het is de vraag of ze hiermee veilig naar de aarde kunnen terugkeren. 
NASA stelt ruimtewandeling vanwege onderzoek Sojoez lek
18 december 2022 - De NASA heeft een ruimtewandeling uitgesteld om te helpen het lek in een koelleiding van de Russische Sojoez MS-22 op te sporen. Op 15 december werd ontdekt dat dit ruimteschip koelvloeistof lekte. Hierdoor moest ook een Russische ruimtewandeling worden uitgesteld. Een onderzoek met de Europese robotarm ERA kon de bron van het lek niet opsporen. De Russische ruimtevaartorganisatie Roscosmos denkt dat een micrometeoriet de oorzaak is maar levert daar geen bewijs voor.
Amerikanen en Russin vertrokken naar ISS
5 oktober 2022 - De vier Crew-5 astronauten zijn vanavond om 18.00 uur aan boord van een Crew Dragon ruimteschip vertrokken naar het ISS. Daar zal de Dragon donderdagavond om 22.57 uur aankoppelen. De Amerikanen Nicole Mann and Josh Cassada en de Japanner Koichi Wakata werden vergezeld door de Russische Anna Kikina. Ondanks de Russische dreigementen over het stoppen met het ISS gaat de samenwerking dus gewoon door. 
Rechts: De Crew-5 bemanning v.l.n.r: Kikina, Cassada, Mann en Wakata .
Foto:NASA/JAXA
Rusland blijft tot 2028 meedoen met ISS
30 juli 2022 - Russische ruimtevaartfunctionarissen hebben hun Amerikaanse collega's verteld dat Moskou verwacht tot 2028 in het ISS te blijven, als de bouw van hun eigen opvolger start. Dat heeft een NASA manager in een interview laten weten. Enkele dagen geleden zei de nieuwe Roscosmos directeur Borisov nog dat Rusland na 2024 wil stoppen met het gebruik van het ISS.  

 

Starliner veilig geland na vlucht naar ISS
26 mei 2022 - De Starliner is vannacht met succes geland in White Sands in de staat New Mexico. De plek waar vroeger de eerste Amerikaanse raketten werden gelanceerd. De capsule landde op airbags die opgeblazen worden nadat het hitteschild is afgeworpen. De eerste bemande vlucht naar het ISS wordt eind dit jaar verwacht. Dan moeten wel de technische problemen die tijdens de vlucht optraden eerst opgelost worden.
Starliner met vertraging gekoppeld aan ISS
21 mei 2022 - De Starliner is vannacht om 02.28 u met succes gekoppeld aan het ruimtestation ISS. De koppeling was ruim een uur later dan gepland omdat de koppelring niet goed werkte. Deze moest ingetrokken en opnieuw uitgeklapt worden voordat de koppeling lukte. Verder waren er onderweg problemen met een koelsysteem en vier stuurraketjes die uitvielen. De Starliner landt op zijn vroegst op 25 mei.
Foto rechts: de
Starliner vlak voor de koppeling.
Boeing lanceert Starliner ruimteschip in tweede testvlucht
20 mei 2022 - Een Atlas V raket van United Launch Alliance (ULA) heeft vannacht voor de tweede maal het Boeing Starliner ruimteschip gelanceerd naar het ISS. De vorige testvlucht mislukte omdat de Starliner niet in de juiste baan terechtkwam en het ISS nooit bereikte. Een onderzoek bracht een groot aantal fouten aan het licht, waaonder tientallen in de software. De Starliner moet zaterdag om 01.10 u met het ISS koppelen.
Crew-4 astronauten gekoppeld aan ruimtestation
30 april 2022 - ESA-astronaut Samantha Cristoforetti is begonnen met haar 'Minerva' missie. De Crew Dragon 'Freedom' is woensdagnacht gekoppeld aan het ISS en bracht behalve haar ook de drie NASA-astronauten Kjell Lindgren, Robert Hines en Jessica Watkins de ruimte in. Het is de tweede ruimtevlucht van de Italiaanse astronaut. Zij lost haar Duitse collega Matthias Maurer af.
Foto rechts: Christoforetti met haar missie-logo
(foto:ESA)
Sojoez MS-21 met alleen Russen aangekomen bij ISS 
19 maart 2022 - Voor het eerst in ruim twintig jaar is een volledig Russische bemanning aangekomen in het ISS. De Kosmonauten Oleg Artemejev, Denis Matvejev en Sergej Korsakov arriveerden in de Sojoez MS-21. Toevallig droegen zij gele pakken met enkele blauwe strepen wat tot speculaties heeft geleid dat dit een steunbetuiging aan OekraÔne zou zijn. Dit kan echter niet omdat het ontwerp van de pakken al maanden van tevoren wordt vastgesteld.

foto rechts: (c) Roscosmos

Rusland: "We laten Amerikaanse astronaut niet in de steek"
15 maart 2022 - Het Russische ruimtevaartbureau Roscosmos heeft via het persbureau TASS laten weten dat de Amerikaanse astronaut Mark Vande Hei gewoon op 30 maart met de Sojoez MS-19 naar de aarde zal terugkeren. "Roscosmos heeft nooit iemand laten twijfelen aan haar betrouwbaarheid als partner" aldus de verklaring. Dat is hele andere taal dan de wilde dreigementen die Roscosmos directeur Rogozin de afgelopen tijd op Twitter heeft geuit. Zo postte hij een filmpje waarin te zien was hoe het Russische deel van het ISS loskoppelde van de rest die vervolgens op aarde dreigde neer te storten.
NASA: Einde voor ISS in 2031
6 februari 2022 - Het Internationaal Ruimtestation zal in 2031 afgedankt worden en in de Stille oceaan storten. Dat heeft de NASA bekendgemaakt. Daarmee is de datum voor het einde van het ISS, die al diverse malen is opgeschoven, eindelijk een definitieve vastgesteld.
Filmproducent wil studio koppelen aan ISS 
21 januari 2022 - De firma SEE, medeproducent van de film die Tom Cruise in het ruimtestation gaat maken, wil zelfs een complete studio lanceren en in 2024 aan het ISS koppelen. Dat heeft het bedrijf vandaag aangekondigd. 
De module is een bol met een diameter van zes meter wat veel groter is dan alle andere modules van het ruimtestation . De module wordt gebouwd door de firma Axiom, die eind maart de eerste volledig commerciŽle bemande vlucht naar het ISS gaat uitvoeren.

SEE website                              foto rechts: (c) SEE

NASA verlengt deelname ISS tot 2030
1 januari 2022 - De Amerikaanse regering heeft besloten haar deelname aan het Internationaal ruimtestation ISS te verlengen tot 2030. Dat heeft NASA directeur Nelson bekendgemaakt. ESA directeur Josef Aschbacher tweette meteen daar aan mee te willen werken, maar wat Rusland wil, is nog afwachten.
Rusland lanceert koppelstuk naar ISS
24 november 2021 - Rusland heeft vandaag de Pritsjal koppelingsmodule gelanceerd samen met een Progress ruimtevrachtschip. De koppeling aan de nieuwe Nauka module zal op 26 november gebeuren. Hiervoor moet eerst op donderdag de Progress MS-17 loskoppelen en terugkeren naar de aarde om in de dampkring te verbranden.
De Pritsjal was oorsponkelijk gemaakt om extra modules aan het Russische deel van het ISS te koppelen. Dit plan is echter wegens geldgebrek geschrapt. 

Rechts: Pritsjal op aarde. (foto: RSC Energia/Roscosmos)

Bemanning ISS schuilt voor Russisch ruimtepuin
15 november 2021 - De astronauten van het ISS moesten schuilen in hun terugkeercapsules omdat het station in de buurt van brokstukken vloog. Deze zijn waarschijnlijk afkomstig van een Russische anti-satelliet test. Een Russische raket vernietigde de afgedankte Kosmos 1408 satelliet waarbij minstens 1500 brokstukken vrijkwamen.
Sojoez ontregelt stand ISS - opnieuw
7 november 2021 - Een verkeerde ontbranding van de motoren van het Russische Sojoez MS-18 ruimteschip heeft op 15 oktober het ruimtestation uit zijn normale positie gebracht. Dit is al het tweede incident van die aard in minder dan drie maanden. De motoren werden getest voor de terugkeer van de Sojoez en bleven langer dan bedoeld branden. Hierdoor raakte het ISS 57 graden uit positie. Na en half uur was de stand weer hersteld. De oorzaak is nog onbekend.
Russische actrice aangekomen in ISS om film te maken
6 oktober 2021 - De Russische Sojoez MS-19 heeft de actrice Joelia Peresild en cameraman/regisseur Klim Shipenko naar het ISS gebracht. Zij gaan de komende 12 dagen de eerste speelfilm in de geschiedenis opnemen die echt in de ruimte speelt. De kosmonaut Anton Shkaplerov is hun commandant in de Sojoez. 
Rechts: Joelia Peresild komt door het luik het ruimtestation binnen. 
Foto: Roscosmos/NASA
NASA: ISS blijft in de ruimte tot 2030
26 augustus 2021 - Het ISS blijft in gebruik tot 2030 zo zei NASA directeur Bill Nelson gisteren op een symposium. "We verwachten het ruimtestation tot 2030 uit te breiden. En we hopen dat het gevolgd zal worden door commerciŽle stations," aldus Nelson. 
Nog meer vertraging voor Starliner 
23 augustus 2021 - De lancering van het (onbemande) Boeing Starliner ruimteschip naar het ISS is voor onbepaalde tijd uitgesteld. Er zijn problemen met de brandstofkleppen die niet ter plekke kunnen worden opgelost. De Starliner is daarvoor teruggereden naar de assemblagehal op Kennedy Space Center.

Koppeling Nauka module brengt ISS uit balans
29 juli 2021 -De nieuwe Russische Nauka module met de Europese robotarm ERA is met een dag vertraging gekopeld aan het ISS. Vlak daarna begon het zijn stuwraketten willekeurig af te vuren waardoor het ruimtestation 45 graden van zijn normale stand afweek. Nadat de ISS bemanning de Nauka motoren had uitgeschakeld, werden de motoren van het ISS en van het Progress ruimtevrachtschip dat eraan gekoppeld is, gebruikt om de normale situatie te herstellen. Gelukkig is de brandstof van de Nauka nu op zodat dit niet nog een keer kan gebeuren. Hierdoor is de lancering van de (onbemande) Boeing Starliner uitgesteld tot ten minste volgende week dinsdag.

Foto rechts: De Boeing Starliner bovenop een Atlas-V raket onderweg naar het lanceerplatorm 41 op Cape Canaveral. Foto: ULA

Russische Pirs module ontkoppeld van ISS
26 juli 2021 - De Russische Pirs module is vandaag
van het ISS ontkoppeld. Het Progress MS-16 ruimtevrachtschip heeft de module losgetrokken en ze zijn samen gecontroleerd neergestort in de Stille Oceaan. Dat duidt erop dat de problemen met de nieuwe Nauka module zijn opgelost. De Nauka zal nu toch volgens planning op 29 juli aan het ISS koppelen.

Foto rechts: Progress MS-16 en Pirs na hun vertrek van het ISS. 
foto: Roscosmos.

Motorstoring treft Russische Nauka module
21 juli 2021 - De nieuwe Russische Nauka module voor het ISS kampt met motorproblemen. De hoofdmotor werkt niet. Inmiddels zijn er toch twee maneuvres uitgevoerd om de elliptische baan te verhogen. De Russische ruimtevaartorganisatie Roscosmos wil de oude Pirs module zondag van het ISS ontkoppelen. Dat duidt erop dat ze verwachten dat de Nauka erin zal slagen het ISS te bereiken. Dan moeten ze wel eerst nog een probleem met het automatische koppelimgssyteem oplossen. UPDATE: De Pirs wordt nu maandag ontkoppeld.
Europese robotarm gelanceerd
21 juli 2021 - Een Russische Proton raket heeft vanmiddag de European Robotic Arm (ERA) gelanceerd samen met de Russische Nauka module. Ze zijn in een baan van 200 km hoogte gebracht en zullen op 29 juli aan het ISS koppelen. De elf meter lange arm zit opgevouwen aan de buitenkant van de Nauka module. De ERA kan onderdelen van maximaal acht ton verplaatsen. Er zijn vijf ruimtewandelingen gepland om de arm gereed te maken voor gebruik. 

Op de tekening rechts zijn de Nauka en de ERA te zien gekoppeld aan het ISS. 

Crew-2 missie aangekomen in ISS
24 april 2021 - De vier astronauten van de Crew-2 missie zijn aan boord van het ruimtestation aangekomen. Daarmee zijn er nu elf astronauten aan boord. Dat is overigens geen record: dat staat op dertien. 
Falcon-9 lanceert vier astronauten naar ISS
23 april 2021 - Een Falcon-9 raket van SpaceX heeft vandaag de Crew-Dragon capsule naar het ISS gelanceerd. De Crew-2 missie bestaat uit de NASA astronauten Shane Kimbrough en Megan McArthur, ESA astronaut Thomas Pesquet, en JAXA astronaut Akihiko Hoshide. De Crew-Dragon zal 24 uur later aan het ruimtestation koppelen.

Rechts: De Falcon-9 met de Crew-Dragon op het lanceerplatform. (foto ESA).

Nieuwe astronauten aangekomen bij ISS
10 april 2021 - De astronauten Oleg Novitskiy, Pjotr Dubrov en Mark Vande Hei zijn gisteren met de Sojoez MS-18 aangekomen bij het ruimtestation. Een Sojoez-2.1a raket lanceerde de Sojoez MS-18 "J. A. Gagarin" op 9 april. De Sojoez is zo genoemd om te vieren dat het zestig jaar geleden is dat de eerste menselijke ruimtevlucht plaatsvond. 

Zie de video rechts voor een samenvatting van de vlucht.
NASA wil zitplaats ruilen met Rusland
10 februari 2021 - De NASA wil een zitplaats op een van haar ruimteschepen ruilen met Rusland. Ondanks dat Amerika met de Crew Dragon van SpaceX weer zelf astronauten kan lanceren, wil de NASA een reservemogelijkheid hebben. Het plan is om om al met de volgende Sojoez vlucht een Amerikaan mee te sturen. Rusland heeft nog niet gereageerd.
Crew Dragon onderweg naar ISS met vier astronauten
16 november 2020- De Crew Dragon van SpaceX is vannacht gelanceerd met aan boord de NASA astronauten Victor Glover, Mike Hopkins en Shannon Walker en de Japanse astronaut Soichi Noguch. De koppeling is komende nacht om 0500 u.
Zoektocht naar benzeen in ISS gaat in juli verder
25 juni 2020 - De lucht in het ruimtestation ISS is sinds 20 mei vervuild met het kanker-  verwekkende benzeen. De zoektocht naar de bron moest worden gestaakt toen een luchtkwaliteit-monitor stuk ging. Eind juli zal een nieuwe bezorgd worden door het Russische ruimtevrachtschip Progress MS-15.
Crew Dragon gekoppeld aan ruimtestation
1 juni 2020 - De Crew Dragon is zondagmiddag om 16.16 u gekoppeld aan het ISS. Daarmee is de bemanning van het ruimtestation uitgebreid naar vijf personen.  Op hun terugreis zullen de astronauten de vlag meenemen die werd werd achtergelaten door de bemanning van de Space Shuttle Atlantis (STS-135) met onder andere Doug Hurley zelf.

rechts:
De Dragon nadert het ISS. (foto NASA)
Bemanning ISS uitgebreid naar zes leden
29 mei 2009 - De Sojoez TMA-15 is vanmiddag om 14.34u feilloos gekoppeld aan het ruimtestation. Om 16.14 u werd het luik geopend en werden Frank de Winne en zijn collega's welkom geheten door de al aanwizige ISS bemanning.

De missie van Frank de Winne heet OasISS en heeft een eigen website (Engelstalig), klik hier

 
Frank de Winne vertrokken naar ruimtestation
27 mei 2009 - Rusland heeft vanmiddag de Sojoez TMA-15 gelanceerd. Aan boord de Belgische astronaut Frank de Winne die als eerste Europeaan commandant van het ISS zal worden. Vrijdagmiddag zal de Sojoez aan het ruimtestation koppelen. Daarmee wordt de bemanning van het ISS permanent uitgebried tot zes leden.

Op de foto van links naar rechts: Robert Thirsk (Canada)   Frank De Winne (ESA) en Sojoez-commandant Roman Romanenko (Rusland).

 
Progress koppelt aan ruimtestation
13 februari 2009 - De Progress M-66 is vanochtend gekoppeld aan het ISS. Het vrachtschip werd dinsdag gelanceerd. De Progress brengt onder andere een nieuw Orlan-MK computergestuurd ruimtepak mee.
Zie foto rechts.
(Foto: Nicolas Pillet)
 
Astronauten ISS vervangen experimenten
23 december 2008 - De astronauten Mike Fincke en Yury Lonchakov hebben gisteren tijdens een ruimtewandeling enkele experimenten vervangen aan de buitenkant van het station. Ze hebben op het Russische deel een apparaat aangebracht dat het elektromagnetisch veld  moet meten. Dit wordt ervan verdacht de storing te hebben veroorzaakt in twee Russische Sojoez schepen. Bij beide werkten de plofbouten niet goed die de landingscapsule van de rest van de Sojoez moesten scheiden. Dit veroorzaakte een steile landing waarbij de bemanningen aan hoge G-krachten werden blootgesteld.
(zie archief oktober 2007)
Sojoez gekoppeld aan ISS - WC weer kapot
14 oktober 2008 - De Sojoez TMA-13 is vanochtend gekoppeld aan het ruimtestation. Sinds zaterdag is de WC in het Russische deel van het ISS stuk, wardoor de astronauten van het toilet in de Sojoez gebruik moeten maken.
Nieuwe bemanning onderweg naar ruimtestation
12 oktober 2008 - Vanochtend is de Sojoez TMA-13  opgestegen met aan boord de Amerikaan Michael Fincke, de Rus Yury Lonchakov en de Amerikaanse ruimtetoerist Richard Garriott. Hij zal op 23 oktober weer op aarde landen. De andere twee blijven aan boord van het ISS en lossen Volkov en  Kononenko af. 
     
  Fincke, Garriott en Lonchakov. (foto's NASA)
Japanse module gekoppeld aan ISS
5 juni 2008 - De Japanse astronaut Akihiko Hoshide is gisteravond als eerste het nieuwe Kibo laboratorium binnengegaan. Het is het tweede en grootste deel van het Japanse lab dat dinsdagnacht is vastgemaakt aan het ISS. Twee astronauten, waaronder Hoshide klaarden de klus tijdens een ruimtewandeling. De nieuwe robotarm tilde het lab uit het laadruim van de shuttle. Ook heeft een van de astronauten het toilet gerepareerd. Op de foto rechts heeft Hoshide een welkomsttekst boven de ingang gehangen.
 
Bemanning ISS kampt met kapotte WC
27 mei 2008 - Het toilet aan boord van het ruimtestation is defect. Dat meldde de bemanning vandaag. Ze moeten zich behelpen met zakjes, net als vroeger tijdens het Apollo-tijdperk. Gelukkig zal de space shuttle, die zaterdag naar het ISS vertrekt, reserve-onderdelen meenemen voor reparatie. Later dit jaar zal een extra WC gelanceerd worden in verband met de toekomstige verdubbeling van het aantal bemanningsleden van het ISS.
Bouw Russisch deel ISS vijf jaar vertraagd
11 april 2008 - De bouw van een Russische module voor het ruimtestation loopt vijf jaar vertraging op. De oorzaak is een gebrek aan geld. Dat meldde directeur Lopota van de rakettenfabriek Energia gisteren. Rusland zal de overige deelnemende landen vragen om de levensduur van het station te verlengen van 2015 tot 2020. Dat is op zijn zachtst gezegd opmerkelijk want anderhalf jaar geleden wilde Rusland het ISS nog in 2015 slopen om een eigen station te bouwen.
(zie het bericht onderaan deze pagina)
Eerste Koreaanse astronaut klaar voor lancering
7 april 2008 - De bemanning van de Sojoez TMA-12 is klaar voor de lancering naar het ruimtestation ISS. Onder hen bevindt zich de eerste Koreaanse astronaut: Yi So-yeon. De Sojoez wordt morgen om 13.16 u gelanceerd.

Yi is met haar 29 jaar de jongste astronaut uit de geschiedenis! Ze heeft pas twee weken geleden haar doctorstitel behaald in de biomechanica.

Foto rechts: De Koreaanse Yi So-yeon .

bekijk de video van de voorbereidingen (Engels).

 
Nieuwe ISS-module klaar voor gebruik
27 november 2007 - De nieuwe Harmony-module van het ruimtestation is klaar voor gebruik. Afgelopen zaterdag voerden commandant Peggy Whitson en haar collega Dan Tani een ruimtewandeling uit om diverse kabels en leidingen aan te sluiten. Dit was het derde uitstapje sinds de laatste shuttlevlucht. 

Foto rechts: Commandant Peggy whitson in actie.

Drukke tijden voor ISS bemanning
12 november 2007 - De drie astronauten in het ISS moeten hard werken om de voorbereidingen voor het koppelen van de Europese Columbus-module op tijd af te krijgen. Vrijdag voerden ze een ruimtewandeling uit om 40 kabels los te koppelen en vandaag verplaatsten ze het PMA-2 koppelstuk naar de Harmony module.
>Zie foto rechts
De PMA-2 wordt binnenkort naar zijn definitieve plek verhuisd. Doordat de bemanning van de laatste shuttlevlucht een gescheurd zonnepaneel moest repareren, is een deel van hun werk blijven liggen. Dit moeten de ISS astronauten nu zien in te halen.
MaleisiŽr onderweg naar ruimtestation
10 oktober 2007 - De eerste Maleisische ruimtevaarder is samen met een Rus en een Amerikaanse vertrokken naar het ISS. De Sojoez TMA-11 bracht het drietal in de ruimte. Muszaphar Shukor en Joeri Malentsjenko vergezellen Peggy Whitson die de eerste vrouwelijke commandant van het ruimtestation wordt. Zij heeft een kamtsja, een Kazachstaanse zweep, meegekregen om haar gezag te laten gelden. 

 

 
Blik in de Sojoez TMA-11 capsule. 
Rechtsboven commandant Peggy Whitson

ISS bemanning dumpt vat en verhoogt baan
24 juli 2007 - De bemanning van het ruimtestation heeft een vat met ammonia overboord gezet. Om te voorkomen dat het station hierdoor zelf geraakt wordt, en ter voorbereiding van de koppeling van de Progress M-61 die op 2 augustus gelanceerd wordt, is de baan van het ISS met 7 kilometer verhoogd. Het vat zal over 300 dagen bijna geheel in de atmosfeer verbranden.

Zie de foto rechts.
 
Ruimtetoerist Simonyi aangekomen in ISS
9 april 2007 - De Sojoez TMA-10 met aan boord ruimtetoerist Charles Simonyi is gekoppeld aan het ISS. Hij reisde mee met de kosmonauten Fjodor Yoerchikhin and Oleg Kotov. Hij keert op 20 april terug met de huidige ISS bemanning MikhaÔl Tyoerin en Miguel Lopez-Alegria.
Problemen tijdens ruimtewandeling
23 februari 2007 - De Russische kosmonaut Mikhail Tyurin kwam gisteren in de problemen tijdens een ruimtewandeling vanuit het ISS. De koeling van zijn Orlan pak werkte niet goed waardoor zijn vizier besloeg en hij het in de schaduw koud kreeg. Desondanks is het uitstapje geslaagd. Een vastzittende antenne van een Progress vrachtschip werd rechtgezet.
Rus slaat golfbal in baan om de Aarde
20 november 2006- Woensdagnacht 23 november zal de Russische kosmonaut Michael Mikhail Tyurin een mini-golfbal in een baan om de Aarde slaan. Deze zal na drie dagen in de dampkring verbranden. Tijdens de ruimtewandeling die hij samen met zijn Amerikaanse collega Michael Lopez-Alegria zal uitvoeren, zal verder een antenne rechtgezet worden en experimenten worden opgehaald.
Rusland wil ISS ontmantelen en eigen station
30 augustus 2006 - Rusland wil in 2015 het internationaal ruimtestation ontmantelen en een eigen station bouwen. Dit liet Vitaly Davydov, adjunct-directeur van het Russische ruimtevaartbureau weten. Het nieuwe station moet in een baan komen van waaruit heel Rusland gezien kan worden. Vanuit het ISS is dat slechts een tiende deel. Hoe de Russen het ISS willen slopen zonder toestemming van de andere deelnemende landen zei Davydov er niet bij.


Het ruimtestation in 2006

Europeaan maakt ruimtewandeling
29 juli 2006 - Donderdag om 15.55 uur zal ESA-astronaut Thomas Reiter beginnen aan een ruimtewandeling van zes en een half uur vanuit het ISS. Samen met Jeff Williams zal hij enkele experimenten aanbrengen en onderdelen voor de uitbreiding van het station. 
NASA overweegt stopzetten wetenschap in ISS
28 juli 2006 - De NASA overweegt om tot 2009 alle Amerikaanse wetenschappelijke experimenten aan boord van het ruimtestation te staken. Dit om 100 miljoen te besparen die het bureau tekort komt onder andere door schade veroorzaakt door de orkaan Katrina.
© 2005-2024 Bureau de Toekomst HOME