Nieuwsarchief oktober 2007

Zonnepaneel werkt goed ondanks scheur
Washington, 31 oktober - Het gescheurde zonnepaneel van het ISS produceert 97 procent van de energie die het normaal zou moeten leveren. Daarmee blijkt de schade dus erg mee te vallen, maar de NASA wil wel proberen het paneel te repareren. De ruimtewandeling van donderdag is uitgesteld naar vrijdag of zaterdag.
Zonnepaneel ISS beschadigd tijdens uitvouwen
Washington, 30 oktober - Een van de zonnepanelen van het ruimtestation is tijdens het uitvouwen beschadigd. Het ontplooien van het paneel is gestopt toen dit voor 80 procent was voltooid. Twee shuttle-astronauten hebben het paneel tijdens een ruimtewandeling vandaag verplaatst.
>Lees verder/FOTO's

Astronauten vergroten ISS met nieuwe module
Washington, 27 oktober - De bemanning van de Discovery heeft vandaag de Harmony module aan het ruimtestation toegevoegd. Ze hebben ook een zonnepaneel geplaatst en nog meer werk uitgevoerd.
>Lees verder/FOTO's

Discovery legt aan bij ruimtestation
Washington, 25 oktober - De space shuttle is vanmiddag aan het ISS gekoppeld. De Discovery heeft een belangrijk koppelstuk naar het station gebracht. Morgen is de eerste van de vijf geplande ruimtewandelingen.
>Lees verder/FOTO's

China lanceert maansonde
Beijing, 24 oktober - Een lange Mars 3A raket heeft vandaag de eerste Chinese maansonde gelanceerd. De Chang’e-1 moet over twee weken in een definitieve baan om de maan aankomen. China wil in de toekomst ook mensen op de maan laten landen.
Discovery onderweg naar ISS
Cape Canaveral, 23 oktober - De space shuttle Discovery is zojuist gelanceerd. De shuttle zal donderdag aanleggen bij het ruimtestation ISS.
Ruige terugkeer voor Sojoez
Moskou, 22 oktober - Door een nog onbekende technische storing heeft de bemanning van de Sojoez TMA-11 een wilde terugkeer gekregen. De capsule ging te steil de atmosfeer in, waardoor de inzittenden een versnellingsdruk van 8 g te verduren kregen, twee maal zo hoog als normaal. De Sojoez landde ook ver van de bedoelde landingsplaats. Alle kosmonauten zijn ongedeerd.
Shuttle vertrekt op schema 
Washington, 17 oktober - De NASA heeft besloten dat de Discovery op de geplande datum vertrekt. De haarscheurtjes in het hittteschild zijn "een aanvaardbaar risico", aldus shuttle manager Hayle.
>Lees verder

Marsrobots krijgen verlenging contract
Washington, 15 oktober - De NASA heeft besloten de twee marsrobots Spirit en Opportunity langer in bedrijf te houden. In het beste geval zelfs tot eind 2009. Dit is al de vijfde keer dat hun gebruik verlengd wordt.
Langdurige vertraging dreigt voor shuttle-lancering
Washington, 13 oktober - Haarscheurtjes in de isolatie van de vleugelrand van de Discovery dreigen de lancering met twee maanden te vertragen. Als de NASA besluit om het hitteschild op die plek te vervangen moet de shuttle terug naar de assemblagehal. Dinsdagavond geeft de NASA een persconferentie ove de kwestie.
>Lees verder/FOTO's

Maleisiėr onderweg naar ruimtestation
Bajkonoer, 10 oktober - De eerste Maleisische ruimtevaarder is samen met een Rus en een Amerikaanse vertrokken naar het ISS. De Sojoez TMA-11 bracht het drietal in de ruimte. Peggy Whitson wordt de eerste vrouwelijke commandant van het ruimtestation.
>Lees verder/FOTO's
Kaguya in baan om de maan gebracht
Tokio, 5 oktober - De Japanse maansonde Kaguya is bij de maan aangekomen. De sonde is een een elliptische baan gebracht met een laagste punt van 100 km.
>Lees verder/FOTO's

NASA wil grotere maanbasis
Washington, 3 oktober - De NASA wil een grotere basis op de maan bouwen. Drie grotere woonmodules zullen met onbemande vluchten naar de maan gebracht worden zodat de astronauten sneller met wetenschappelijk werk kunnen beginnen.
Ionenmotor verplettert record
Washington, 2 oktober - Een nieuw type ionenmotor van de NASA heeft een recordstuwkracht geleverd. De motor, NEXT genaamd, is 2,5 maal krachtiger dan de beste ionenmotor die op dit moment bestaat. Met drie NEXT motoren zou een sonde naar Saturnus kunnen vliegen.


 

 

 

 

 


De Chang'e-1

© 2005-2021 Bureau de Toekomst HOME

Web Analytics