Nieuwsarchief oktober 2022

China lanceert laatste deel ruimtestation
31 oktober 2022 - China heeft het laatste deel van het ruimtestation Tiangong gelanceerd. De wetenschappelijke module, Mengtian genaamd werd door een LM5B raket in de ruimte gebracht. De 18 meter lange en 23 ton zware module bevat ook een luchtsluis en heeft aan de buitenkant een kleine robotarm. 
Lees verder met FOTO op de China pagina
Amerika stelt strenge regels op ter beperking ruimtepuin
30 oktober 2022 - De Amerikaanse FCC (Federal Communications Commission) heeft onlangs nieuwe regels aangenomen die satellietexploitanten verplichten om ruimtevaartuigen in een lage omloopbaan niet later dan vijf jaar na de voltooiing van de missie op te ruimen.
Lees verder op de ruimtepuin pagina.
Dinsdagmiddag gedeeltelijke zonsverduistering te zien
Dinsdagmiddag gedeeltelijke zonsverduistering te zien
23 oktober 2022 - Dinsdag tussen 11:08 u en 13:03 u (tijden voor Utrecht) is in Nederland en BelgiŰ een geeltelijke zonsverduistering te zien. tijdens het maximum om 12.05 u is 22 procent van de zon verduisterd. 
Lees verder met waarneemtips op de zon pagina.
Japan start studie naar maanbasis met kunstmatige zwaartekracht
18 oktober 2022 - De Kyoto Universiteit en de firma Kajima gaan onderzoeken of een roterende basis voor op de maan of zelfs op Mars gebouwd kan worden. Lees verder op de Maanrace pagina.
Missie geslaagd: DART inslag verkort omlooptijd Dimorphos 
11 oktober 2022 - De NASA heeft bekendgemaakt dat het doel van de DART missie is bereikt. Uit waarnemingen met telescopen op aarde is gebleken dat de omlooptijd van de astero´de om Didymos met 32 minuten is verkort. Lees verder met FOTO op de astero´den pagina.
Amerikanen en Russin vertrokken naar ISS
5 oktober 2022 - De vier Crew-5 astronauten zijn vanavond om 18.00 uur aan boord van een Crew Dragon ruimteschip vertrokken naar het ISS. Daar zal de Dragon donderdagavond om 22.57 uur aankoppelen.
Lees verder met FOTO op de ISS-pagina
Revolutie in de ruimte: bedrijf wil satelliet na gebruik laten landen
4 oktober 2022 - Het nieuwe Amerikaanse bedrijf Outpost wil satellieten herbruikbaar maken. Om dat baanbrekende idee te realiseren, wil het een door NASA ontwikkeld opblaasbaar hitteschild gebruiken waarna de satelliet aan een automatisch bestuurde parachute moet landen. Outpost heeft al twee tests uitgevoerd met het parachutesysteem dat al op grote hoogte ontplooid wordt. Het bedrijf wil in 2023 de eerste herbruikbare satelliet lanceren.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ę 2005-2023 Bureau de Toekomst HOME