Ruimtepuin

Amerika maakt nieuwe regels tegen ruimtepuin
23 september 2023 - De Amerikaanse luchtvaartautoriteit FAA komt met nieuwe strenge regels om de toename van de hoeveelheid ruimtepuin te beperken. De bovenste trap van een raket moet opgeruimd worden. Dat kan bijvoorbeeld door deze binnen een maand gecontroleerd neerstorten in een oceaan of naar een veilige baan gestuurd worden waar hij minstens honderd jaar verblijft. Een nieuwe optie is om deze trap actief door een door een 'puinruimer' satelliet te laten opruimen. (zie hieronder).
Amerika stelt strenge regels op ter beperking ruimtepuin
30 oktober 2022 - De Amerikaanse FCC (Federal Communications Commission) heeft onlangs nieuwe regels aangenomen die satellietexploitanten verplichten om ruimtevaartuigen in een lage omloopbaan niet later dan vijf jaar na de voltooiing van de missie op te ruimen. In de praktijk betekent dat dat deze satellieten naar de aarde terug moeten vallen om in de dampkring te verbranden. Ruimtepuin is een groeiend probleem door de inmiddels duizenden sateliieten in een baan om de aarde. Er is een overgangperiode van twee jaar vastgesteld.
Test ruimtepuinruimer succes
29 augustus 2021 - De ELSA satelliet van Astroscale heeft met succes een eerste test uitgevoerd met het vangen van een doelsatelliet. Deze simuleert een stuk ruimtepuin dat op deze manier opgeruimd kan worden. De komende maanden zullen meer en moeilijkere tests worden gedaan waarbij de doelsatelliet ook zal rondtollen.

ELSA gaat satelliet vangen testen
21 maart 2021 - Maandag lanceert een Sojoez-2 raket (onder andere) de ELSA satelliet (End-of-Life Services by Astroscale). Deze  gaat het vangen en opruimen van afgedankte satellieten in de ruimte testen. ELSA-d bestaat uit twee ruimtevaartuigen: een grote 'servicer' en een kleine doelsatelliet, die samen worden gelanceerd. De servicer gaat meermaals zijn doel vangen en weer loslaten, voordat ze samen in de atmosfeer verbranden. 

(foto rechts en video: Astroscale)

video:
2005-2023 Bureau de Toekomst HOME