Nieuwsarchief maart 2021

Starship testvlucht eindigt opnieuw in explosie
30 maart 2021 - De testvlucht van Starship SN11 is mislukt. De raket stortte neer en ontplofte op het landingsplatform. Lees verder op de SpaceX pagina.
TESS ruimtetelescoop levert 2200 mogelijke planeten
28 maart 2021 - De in 2018 gelanceerde ruimtete- lescoop TESS heeft al 2200 kandidaat exoplaneten gevonden. Lees verder met VIDEO  op de exoplaneten pagina. 
SpaceX plant vrijdag testvlucht Starship SN11 prototype
26 maart 2021 - SpaceX gaat vanmiddag vanaf 14.00u Nederlandse tijd de motoren van Starship SN11 laten proefdraaien. Als dat goed afloopt... Lees verder op de SpaceX pagina.
UPDATE: De lancering is uitgesteld tot maandag.
ELSA gaat satelliet vangen testen
21 maart 2021 - De ELSA satelliet van Astroscale gaat het vangen en opruimen van afgedankte satellieten in de ruimte testen. >>Lees verder met foto en video op de nieuwe ruimtepuin-pagina.
NASA maanraket slaagt voor belangrijke test
20 maart 2021 - De eerste trap van de enorme SLS raket heeft de motoren acht minuten laten proefdraaien. De test is volledig geslaagd. Lees verder, met foto, op de maanrace pagina.
Dit weekend: Landelijke sterrenkijkdagen. Zie de evenementenpagina.
Geluid van Perseverance die op Mars rijdt
18 maart 2021 - Luister ernaar op de Perseverance pagina.
Marsbodem heeft meeste oceaanwater opgeslokt
17 maart 2021 - Het grootste deel van het oceaanwater op Mars is niet in de ruimte verdwenen, maar opgenomen in de Marsbodem. Lees verder op de Mars pagina.
NASA onderzoekt betaalbaarheid van SLS raket
16 maart 2021 - De NASA is een intern onderzoek gestart naar de kosten van de SLS maanraket. Deze zijn gestegen tot twee miljard (!) dollar per lancering. Een mogelijk resultaat kan zijn dat de ontwikkeling van een grotere tweede trap, de Exploration Upper Stage, wordt gestopt. 
Eerste geluiden van Perseverance laser op Mars
10 maart 2021 - De Perseverance marswagen van de NASA heeft voor het eerst zijn laser afgevuurd en daarvan het geluid opgenomen. Kijk op de Perseverance pagina om het te horen.
China en Rusland zijn op weg naar de maan
9 maart 2021 - China en Rusland hebben een overeenkomst getekend om een basis te bouwen op de zuidpool van de maan. Deze onbemande basis begint met de Chinese Chang'e-,6, -7 en -8 missies. >> Lees verder met FOTO op de maanpagina.
Driemaal is scheepsrecht: 
Marsraket Starship SN10 geland. 
4 maart 2021 - De derde testvlucht van Starship is geslaagd: de raket landde verticaal op het platform. Helaas brak er brand uit waardoor Starship kort na de landing ontplofte. Ook zijn de landingspoten niet of niet allemaal uitgeklapt.
 >> Meer op de SpaceX pagina, met FOTO.

Japanse miljardair werft acht bemanningsleden voor reis rond de maan

3 maart 2021 - De Japanse miljardair Yusaku Maezawa heeft een video gepubliceerd waarin hij acht bemanningsleden zoekt voor een reis rond de maan. Meld je aan!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2005-2021 Bureau de Toekomst HOME