Nieuwsarchief maart 2022

Blue Origin lanceert zes ruimtetoeristen
31 maart 2022 - Blue Origin heeft vandaag voor de vierde keer toeristen in de ruimte gebracht. Het is de tweede vlucht met alle zes stoelen bezet.  Lees verder met FOTO op de ruimtetoerisme pagina. 
Uitstel voor NASA'S Mars sample return missie
31 maart 2022 - De NASA heeft besloten het ophalen van bodemmonsters op Mars in twee missies te splitsen. De lancering hiervoor wordt uitgesteld tot 2026 en 2028. Dat blijkt uit het NASA  begrotingsvoorstel van president Biden. Lees verder met FOTO op de Mars pagina.
Vergunning Starship weer een maand later
27 maart 2022 - De Amerikaanse luchtvaartautoriteit FAA heeft bekendgemaakt dat de vergunning voor de lancering van Starship weer een maand langer zal duren.
NASA wil toch tweede maanlandingsvaartuig voor Artemis
26 maart 2022 - De NASA heeft om offertes gevraagd voor een tweede landingsvaartuig om astronauten naar het maanoppervlak te brengen. Tot nu toe heeft alleen SpaceX een contract hiervoor in de wacht gesleept omdat er te weinig geld was om twee bedrijven in te huren.
Lees verder op de
maanrace-pagina
Musk: eerste ruimtevlucht Starship in mei
22 maart 2022 - Elon Musk heeft via Twitter laten weten dat hij hoopt dat Starship in mei gelanceerd zal worden. SpaceX bouwt volgens hem aan de lopende band Raptor motoren en hij verwacht dat...  Lees verder met FOTO op de SpaceX pagina.
Sojoez MS-21 met alleen Russen aangekomen bij ISS 

19 maart 2022 - Voor het eerst in ruim twintig jaar is een volledig Russische bemanning aangekomen in het ISS. De Kosmonauten Oleg Artemejev, Denis Matvejev en Sergej Korsakov arriveerden in de Sojoez MS-21. Toevallig droegen zij gele pakken...
Lees verder met FOTO op de
ISS-pagina
Lancering Exomars door Russische raket opgeschort
18 maart 2022 - De ESA heeft de samenwerking met Rusland in het Exomars project opgeschort. De Marswagen zou door een Russische Proton raket gelanceerd worden. 
Lees verder met FOTO op de
Mars pagina.
Rusland: "We laten Amerikaanse astronaut niet in de steek"
15 maart 2022 - Het Russische ruimtevaartbureau Roscosmos heeft via het persbureau TASS laten weten dat de Amerikaanse astronaut Mark Vande Hei gewoon op 30 maart met de Sojoez MS-19 naar de aarde zal terugkeren. "Roscosmos heeft nooit iemand laten twijfelen aan haar betrouwbaarheid... Lees verder op de ISS-pagina
ESA bespreekt problemen met Rusland en toekomstplannen
15 maart 2022 - De ESA council vergadert woensdag en donderdag onder andere over de invloed van de 'geopolitieke situatie' op haar ruimtevaartplannen. Door de sancties tegen Rusland zijn een aantal plannen al stil komen te liggen zoals de lancering van Galileo navigatiesatellieten. Ook de lancering dit jaar van de Exomars marswagen is op losse schroeven komen te staan.
NASA wil zweefvliegtuig naar Venus sturen
14 maart 2022 - De NASA laat een studie uitvoeren naar een zweefvliegtuig dat rond Venus moet gaan vliegen. Het geniale idee is om opblaasbare vleugels te gebruiken waarmee het toestel op hoogtes van 50 tot 60 kilometer in enkele dagen rond de planeet...
Lees verder met FOTO op de Venus pagina.

Iran lanceert militaire satelliet

10 maart 2022 - Iran heeft voor de tweede keer een militaire satelliet naar een lage omloopbaan gelanceerd. De Noor 2 ('licht') cubesat satelliet werd gelanceerd door de drietraps Qased raket vanaf de  lanceerbasis Shahroud.

SpaceX bouwt Starship lanceercomplex op Cape Canaveral
7 maart 2022 - SpaceX is al begonnen met de bouw van een lanceerplatform voor Starship in Florida. Vlak bij het bezoekerscentrum van de NASA wordt op een terrein waar al een hangar van SpaceX staat, gewerkt aan een lanceerplatform -en toren. Lees verder op de SpaceX pagina.
NASA inspecteur: "kosten Artemis maanprogramma onhoudbaar"
4 maart 2022 - De 'Inspector General' die namens de Amerikaanse overheid de NASA controleert, heeft de kosten van de Amerikaanse maanplannen 'onhoudbaar' genoemd. Alleen al de eerste vier lanceringen van de SLS maanraket voor het Artemis programma gaan 4,1 miljard dollar kosten.
Lees verder op de maanrace pagina.

Rusland gijzelt internetsatellieten van Oneweb
3 maart 2022 - Roscosmos directeur Rogozin gijzelt 36 satellieten van de Britse internetfirma Oneweb. Hij zei dat de geplande lancering op 4 maart alleen kan doorgaan als OneWeb garandeert dat de satellieten niet voor militaire doeleinden zullen worden gebruikt...  
Lees verder op de
Rusland pagina.
Russische ruimtevaart aangevallen door hackers
1 maart 2022 - De website van het Russische ruimtevaartbureau Roscosmos is sinds enkele dagen onbereikbaar. Waarschijnlijk is deze platgelegd door de hackersgroep Anonymus. Een andere groep, NB65, claimt het controlecentrum van Roscosmos platgelegd te hebben waardoor Rusland  geen controle meer zou hebben... Lees verder op de Rusland pagina.
ESA stelt lancering Marslander uit vanwege sancties tegen Rusland
1 maart 2022 - De ESA heeft laten weten dat de voor dit jaar geplande lancering van de Exomars Marslander 'zeer onwaarschijnlijk' is. De lander is een samenwerkingsproject met Rusland. 
Lees verder met FOTO op de
Mars pagina.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2005-2022 Bureau de Toekomst HOME