Venus

 
Foto van Venus door de Mariner 10. De planeet vertoont net als de Maan schijngestalten.

Algemene gegevens:
  • gemiddelde afstand tot de zon: 0,72 AE *
  • diameter: 12.104 km
  • zwaartekracht: 0.9  ** 
  • massa : 0,82 **
  • gemiddelde oppervlakte temperatuur : 480 įC 
  • duur van het jaar : 224,7 aarddagen
  • duur van een dag: 243,16 aarddagen
  • aantal manen: geen

* een AE(Astronomische Eenheid) is de gemiddelde  afstand van de Aarde tot de zon en is ca 150 miljoen km.
** ten opzichte van de Aarde.

Venus Express pagina

geplande missies:
Venera-D (Rusland)

VERITAS: Sonde die met radar een 3D kaart van Venus gaat maken. (NASA)

DaVinci+ Sonde in een baan om Venus en sonde die in de atmosfeer afdaalt om de samenstelling ervan te meten. (NASA)
NASA wil zweefvliegtuig naar Venus sturen
14 maart 2022 - De NASA laat een studie uitvoeren naar een zweefvliegtuig dat rond Venus moet gaan vliegen. Het geniale idee is om opblaasbare vleugels te gebruiken waarmee het toestel op hoogtes van 50 tot 60 kilometer in enkele dagen rond de planeet kan vliegen. Door de vleugels meer of minder op te blazen, kan het vliegtuig nauwkeurig gestuurd worden, iets wat met een ballon onmogelijk is. De BREEZE zoals het toestel genoemd is, zal via een sonde in een baan om Venus in permanent contact met de aarde staan.

Rechts: tekening van BREEZE boven Venus (c) Javid Bayandor

Levenskansen op Venus nemen toe - MIT stuurt nieuwe sondes
4 januari 2022 - De kans dat er toch leven in de wolken van Venus kan voorkomen, is toegenomen. Leven in de wolken van zwavelzuur lijkt onmogelijk, tenzij de organismen stoffen maken die het zuur neutraliseren. Al in de jaren 70 is ammoniak ontdekt in de Venusatmosfeer. Volgens een nieuw model van onderzoekers van de Amerikaanse MIT universiteit kan ammoniak via een serie van chemische reacties het zwavelzuur neutraliseren. Al in 2023 stuurt MIT de Venus Life Finder, de eerste van twee kleine sondes die de wolken van de hete planeet gaan onderzoeken. 
NASA stuurt twee nieuwe sondes naar Venus
3 juni 2021 - De NASA gaat in 2026 en 2030 twee ruimtesondes, DAVINCI+ en VERITAS naar de planeet Venus sturen. Zie detoekomst (lange termijn agenda) voor meer details. 
Is er leven op Venus ontdekt?
14 september 2020 - Astronomen hebben fosfine (PH3) in de wolken van Venus ontdekt. Dat is zeer bijzonder want dit molecuul kan op Venus alleen door bacteriŽn gemaakt zijn. De ontdekking is gedaan met  de James Clerk Maxwell Telescope op HawaÔ (foto hieronder), een submillimeter radiotelescoop. Omdat de wolken op Venus vrijwel geheel uit zwavelzuur bestaan, is het een raadsel hoe bacteriŽn er overleven.
NASA gaat weer naar Venus
22 november 2006 - De NASA heeft een nieuwe missie naar Venus gepland. Vesper (latijn voor avondster) moet in 2015 bij de buurplaneet aankomen. De missie gaat twee Venusdagen duren. De sonde zal atmosfeer onderzoek doen en proberen vast te stellen of er aktieve vulkanen op de planeet zijn. In 2007 wordt definitief besloten of de missie doorgaat.


Tekening van de toekomstige Vesper sonde

© 2005-2022 Bureau de Toekomst HOME