Nieuwsarchief juli 2022

Rusland wil ruimtestation in polaire baan
31 juli 2022 - Rusland wil een nieuw ruimtestation bouwen in een polaire omloopbaan. Dat heeft Vladimir Solovjev, de algemeen ontwerper van RSC Energia en de vluchtleider van het Russische segment van het ISS in een interview aangekondigd. 
Lees verder met FOTO op de
Rusland pagina.
Rusland blijft tot 2028 meedoen met ISS
30 juli 2022 - Russische ruimtevaartfunctionarissen hebben hun Amerikaanse collega's verteld dat Moskou verwacht tot 2028 in het ISS te blijven...Lees verder op de ISS-pagina
Plan voor commerciŽle Marslanding in 2024
27 juli 2022 - Het Amerikaanse bedrijf Impulse Space heeft aangekondigd dat het al in 2024 een commerciŽle landing op Mars wil uitvoeren. De lander zal naar Mars vliegen met de Terran R raket van de firma Relativity space.
Lees verder met FOTO op de
Mars pagina.
China koppelt nieuwe module aan ruimtestation 
25 juli 2022 - China heeft zondag de 23 ton wegende Wentian-module gelanceerd en 13 uur later aan het ruimtestation Tiangong-3. gekoppeld. Het is de eerste uitbreiding van het ruimtestation.
Lees verder, met FOTO op de China pagina.
SpaceX bouwt nog een lanceertoren in Florida
22 juli 2022 - Op luchtfoto's van lanceercomplex 39A op Cape Canaveral zijn onderdelen ontdekt voor de bouw van een tweede lanceertoren voor Starship. Waar de ze toren gebouwd moet worden heeft Elon Musk nog niet laten weten.
Omstreden directeur Russisch ruimtevaartbureau vertrekt
16 juli 2022 - De beruchte Roscosmos directeur Dimitry Rogozin is ontheven uit zijn functie. De voormalige vice-premier Joeri Borisov volgt hem op als leider van het ruimtevaartbureau. Rogozin maakte het in het verleden erg bont met onder andere een suggestief filmpje op internet waarin het Russische deel van het ISS wordt losgekoppeld van de rest.
Lancering nieuwe Europese raket succes
13 juli 2022 - De eerste vlucht van ESAís nieuwe Vega-C-raket is een volledig succes. De raket heeft  LARES-2, een wetenschappelijke satelliet van de Italiaanse ruimtevaartorganisatie ASI, in de geplande omloopbaan  gebracht. 
Lees verder met FOTO op de
ESA-pagina.
Explosie na test motoren Starship booster
12 juili 2022 - De eerste test van de motoren van Booster7, de eerste trap van Starship, is geŽindigd in een explosie. Hoeveel motoren er gestart zijn, heeft SpaceX niet bekendgemaakt, maar er is er minstens ťťn ontploft. 
Lees verder met foto op de
SpaceX pagina UPDATE 17 juli
Schitterende eerste foto's van James Webb telescoop
12 juili 2022 - De eerste beelden van de JWST zijn een groot succes. Gisteravond onthulde de Amerikaanse president Biden al een foto en vanmiddag werd de rest openbaar gemaakt. De eerste hieronder is een zogenaamde 'deep field' opname van een groot aantal sterrenstelsels. 
Meer details en alle foto's op de JWST-pagina.

Schitterende eerste foto's van James Webb telescoop
12 juili 2022 - De eerste beelden van de JWST zijn een groot succes. Gisteravond onthulde de Amerikaanse president Biden al een foto en vanmiddag werd de rest openbaar gemaakt.
Meer details en de foto's op de
JWST-pagina.
Vandaag onthulling eerste foto's James Webb telescoop

12 juili 2022 - Vanmiddag zullen de eerste foto's van de James Webb Space Telescope (JWST) onthuld worden. De NASA heeft de 'doelen' al eerder bekendgemaakt: twee exoplaneten, de Ťta Carina nevel, de zuidelijke ringnevel (NGC 3132) en Stephanís Quintet (een groep sterrenstelsels).
Bekijk straks de beelden op de
JWST-pagina.
Eerste foto lanceertoren SpaceX in Florida - NASA bezorgd
5 juili 2022 - Op de foto is te zien dat de eerste drie delen van de lanceertoren bij platform 39A in Florida al op elkaar zijn gelast. Ondertussen heeft de NASA haar bezorgdheid geuit ...
Lees verder met FOTO op de SpaceX pagina
Deense astronaut gaat slaap meten met EEG-oordopje 
1 juli 2022 - De universiteit van Aarhus (Denemarken) heeft een oordopje uitgevonden waarmee de hersenactiviteit van de drager gemeten kan worden. De Deense astronaut Andreas Mogensen zal het gaan gebruiken om de kwaliteit van zijn slaap in de ruimte te meten. Hij vertekt in 2023 voor de tweede maal naar het ISS als lid van de Crew-7 vlucht.
Andreas Mogensen in het Destiny lab van het ISS.
foto:Wikimedia 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

© 2005-2023 Bureau de Toekomst HOME