James Webb telescoop (JWST)

JWST aangekomen op bestemming
25 januari 2022 - De James Webb telescoop is aangekomen in een baan om het L2 punt, op 1,5 miljoen km van de aarde. Nu duurt het nog drie maanden om alle delen van de hoofdspiegel met nanometer precisie uit te lijnen. Pas daarna kunnen we de eerste foto's verwachten.

JWST heeft genoeg brandstof om 20 jaar te werken
11 januari 2022 - De James Webb telescoop blijkt genoeg brandstof te hebben om twintig jaar te kunnen werken, zo heeft de NASA in een persconferentie bekendgemaakt. Dat is veel langer dan de oorspronkelijk verwachte levensduur van vijf tot tien jaar. Dankzij de nauwkeurige lancering door de Ariane 5 raket en de zorgvuldige uitvoering van de tot nu toe uitgevoerde koerscorrecties, is meer brandstof overgebleven dan verwacht. 

Hoofdspiegel JWST volledig opengeklapt
9 januari 2022 - De hoofdspiegel van de James Webb telescoop is met succes opengevouwd. Het heeft twee dagen geduurd om de hoofdspiegel of primaire spiegel, die uit 18 zeshoekige segmenten bestaat, volledig uit te vouwen. De secundaire spiegel is al eerder uitgeklapt. Het zal nu nog enkele maanden duren om alle segmenten exact uit te lijnen voordat de eerste foto gemaakt kan worden.

James Webb ontvouwt zonnescherm met succes
5 januari 2022 - De James Webb Space Telescope heeft de vijf lagen van zijn zonnescherm nu allemaal uitgevouwen. Het zonnescherm, dat zo groot is als een tennisveld, houdt de infraroodtelescoop koel om te kunnen werken. De vluchtleiding begon op al 28 december met het uitvouwen dat nu helemaal gereed is. 

Lancering van James Webb Space Telescope succes
25 december 2021 - De Lancering van  de James Webb Space Telescope is geslaagd! Een Ariane 5 raket bracht de telescoop na een foutloze vlucht van 27 minuten in de ruimte. De lancering was precies op de geplande tijd van 13.20 u. Over een maand zal de Webb aankomen in Lagrange punt 2 (L2) op 1,5 miljoen kilometer van de aarde. Pas over een half jaar zal de ruimtetelescoop operationeel zijn.

De JWST is los van de Ariane raket.
Schermfoto van NASA youtubekanaal.

Interactieve brochure over de JWST (Nederlands):

  Waar is de JWST?   

  Video van de lancering

 

 

 


Hiernaast: De JWST in de cleanroom met de hoofdspiegel (het gele deel) volledig uitgevouwen.
Foto: Northrop Grumman
2005-2021 Bureau de Toekomst HOME