James Webb telescoop (JWST)

JWST ontdekt: geiser op Enceladus veel groter dan gedacht
2 juni 2023 - De James Webb telescoop heeft een foto gemaakt van de waterstraal die vanaf de Saturnusmaan Enceladus de ruimte in spuit. Deze pluim blijkt veel groter dan gedacht: hij heeft een afmeting van tienduizend kilometer. Op de foto hiernaast is duidelijk te zien dat de blauwe waterpluim vele malen groter is dan Enceladus zelf (het rode vierkantje).  


Waar is de JWST?
      Eerste beelden    Video van de lancering

ZIE LIVE WAT DE JAMES WEBB WAARNEEMT

Download de JWST brochure  (Nederlands)

 

James Webb ontdekt planeetsporen bij ster Formalhaut
8 mei 2023 - De JWST heeft bij de jonge ster Formalhaut meerdere sporen gefotografeerd in de stofschijf rond de ster. Deze sporen worden veroorzaakt door onzichtbare planeten die rond de ster draaien. Tot nu toe was slechts één spoor ontdekt door andere ruimtetelescopen. De stofschijf is in 1983 ontdekt door de Nederlands-Amerikaanse infrarood ruimtetelescoop IRAS.
Schitterende eerste foto's van James Webb telescoop
12 juili 2022 - De eerste beelden van de JWST zijn een groot succes. Gisteravond onthulde de Amerikaanse president Biden al een foto en vanmiddag werd de rest openbaar gemaakt. Hieronder een zogenaamde 'deep field' opname van een groot aantal sterrenstelsels. Ze zien er vervormd uit omdat hun licht is afgebogen door een gravitatielens: een zwaar object dat tussen ons en de stelsles staat. In dit geval is de oorzaak zichtbaar: het witte elliptische stelsel in het midden van de foto.



Bekijk de overige foto's

Vandaag onthulling eerste foto's James Webb telescoop

12 juili 2022 - Vanmiddag zullen de eerste foto's van de James Webb Space Telescope (JWST) onthuld worden. De NASA heeft de 'doelen' al eerder bekendgemaakt: twee exoplaneten, de èta Carina nevel, de zuidelijke ringnevel (NGC 3132) en Stephan’s Quintet (een groep sterrenstelsels).

  

 

 

JWST aangekomen op bestemming
25 januari 2022 - De James Webb telescoop is aangekomen in een baan om het L2 punt, op 1,5 miljoen km van de aarde. Nu duurt het nog drie maanden om alle delen van de hoofdspiegel met nanometer precisie uit te lijnen. Pas daarna kunnen we de eerste foto's verwachten.

Hoofdspiegel JWST volledig opengeklapt
9 januari 2022 - De hoofdspiegel van de James Webb telescoop is met succes opengevouwd. Het heeft twee dagen geduurd om de hoofdspiegel of primaire spiegel, die uit 18 zeshoekige segmenten bestaat, volledig uit te vouwen. De secundaire spiegel is al eerder uitgeklapt. Het zal nu nog enkele maanden duren om alle segmenten exact uit te lijnen voordat de eerste foto gemaakt kan worden.
Lancering
van James Webb Space Telescope succes

25 december 2021 - De Lancering van  de James Webb Space Telescope is geslaagd! Een Ariane 5 raket bracht de telescoop na een foutloze vlucht van 27 minuten in de ruimte. De lancering was precies op de geplande tijd van 13.20 u. Over een maand zal de Webb aankomen in Lagrange punt 2 (L2) op 1,5 miljoen kilometer van de aarde. Pas over een half jaar zal de ruimtetelescoop operationeel zijn.

Rechts: De JWST is los van de Ariane raket.
Schermfoto van NASA youtubekanaal.


JWST heeft genoeg brandstof om 20 jaar te werken
11 januari 2022 - De James Webb telescoop blijkt genoeg brandstof te hebben om twintig jaar te kunnen werken, zo heeft de NASA in een persconferentie bekendgemaakt. Dat is veel langer dan de oorspronkelijk verwachte levensduur van vijf tot tien jaar. Dankzij de nauwkeurige lancering door de Ariane 5 raket en de zorgvuldige uitvoering van de tot nu toe uitgevoerde koerscorrecties, is meer brandstof overgebleven dan verwacht. 

James Webb ontvouwt zonnescherm met succes
5 januari 2022 - De James Webb Space Telescope heeft de vijf lagen van zijn zonnescherm nu allemaal uitgevouwen. Het zonnescherm, dat zo groot is als een tennisveld, houdt de infraroodtelescoop koel om te kunnen werken. De vluchtleiding begon op al 28 december met het uitvouwen dat nu helemaal gereed is. 


Hiernaast: De JWST in de cleanroom met de hoofdspiegel (het gele deel) volledig uitgevouwen.
Foto: Northrop Grumman
© 2005-2024 Bureau de Toekomst HOME