JWST eerste beelden

De Èta Carina nevel. Omdat de JWST infrarood licht waarneemt, kan hij door de bruine stofwolk op de onderste helft van de foto heenkijken. Daar izijn talloze sterren te zien die op de vergelijkbare Hubble foto onzichtbaar waren.

Terug naar JWST-pagina.

Stephan’s Quintet: vijf sterrenstels die heel dicht op elkaar staan. Dit is de tot nu toe grootste James Webb foto en is een combinatie van duizend aparte oonamen.
De zuidelijke ringnevel in twee golflengtegebieden van het infrarood. Links in het nabij-infrarood en rechts in het mid-infrarood. In het midden van de rechter foto is te zien dat de centrale ster een dubbelster is, wat op foto's in het zichtbaar licht niet te zien is.
Het spectrum van exoplaneet WASP-96 b. Hierin is te zien dat de atmosfeer waterdamp bevat. Helaas is de planeet onbewoonbaar: het is er veel te heet en hij is zo groot als Jupiter. Dat deze planeet toch is uitgekozen voor de eerste beelden heeft een praktische reden: Hij draait in 3,5 dagen om zijn ster waardoor er in korte tijd genoeg waarnemingen gedaan kunnen worden. Dat kan alleen als de planeet precies voor de ster langs beweegt zodat het sterlicht door de atmosfeer valt. Er zullen ook exoplaneten die zich in de zogenaamde bewoonbare zone van hun ster bevinden onderzocht worden, maar dat kost meer tijd.
© 2005-2022 Bureau de Toekomst HOME