Nieuwsarchief februari 2022

Rusland stopt meerdere projecten met Europa en de VS
27 februari 2022 - Rusland stopt de samenwerking met de ESA en de NASA in diverse projecten. Het Russische personeel wordt teruggetrokken van de lanceerbasis Kourou in Frans-Guyana zodat Sojoez lanceringen daar onmogelijk worden. Ook schrapt het Russische ruimtevaartbureau Roscosmos de NASA deelname aan de Venera-D Venus sonde.
Lees verder op de
Rusland pagina.
ESA wil zelf bemand ruimteschip bouwen
19 februari 2022 - Leiders van de EU en de ESA hebben op een ruimtevaart topbijeenkomst in het Franse Toulouse besloten dat Europa onafhankelijk moet worden in de bemande ruimtevaart.
Lees verder op de
ESA pagina.
Amerika: geen botsingsgevaar Starlink met Chinees ruimtestation
18 februari 2022 - De Amerikaanse regering heeft in een reactie aan de VN laten weten dat er geen botsingsgevaar is geweest tussen twee Starlink satellieten en het Chinese ruimtestation. China had hier vorig jaar een klacht over ingediend bij de VN. Volgens de VS kwamen de satellieten van SpaceX niet dichtbij genoeg om een waarschuwing nodig te maken.
SpaceX plant eerste ruimtewandeling door toerist
17 februari 2022 - Met een nieuw programma 'Polaris' genaamd wil SpaceX de eerste commerciŽle ruimtewandeling uitvoeren. De eerste missie in het  programma, Polaris Dawn, is gepland voor eind dit jaar... Lees verder met FOTO op de ruimtetoerisme pagina.
Vergunning Lancering Starship maand later
15 februari 2022 -De Amerikaanse luchtvaartautoriteit FAA heeft bekendgemaakt dat de vergunning voor de lancering van Starship op zijn vroegst eind maart...
Lees verder op de
SpaceX pagina.
Musk wil Starship lanceren vanaf Cape Canaveral
12 februari 2022 - Elon Musk heeft een uitgebreide lezing gegeven over de toekomstplannen van SpaceX. Hij hoopt over  twee maanden een FAA vergunning te krijgen...
Lees verder op de
SpaceX pagina.
Primeur: SpaceX gebruikt lanceertoren om Starship op te tillen
11 februari 2022 - SpaceX heeft voor het eerst de 'Mechazilla' vangarm van de Starship lanceertoren gebruikt om Starship op de booster (1e trap) te zetten.

Lees verder met VIDEO op de SpaceX pagina.
NASA: Einde voor ISS in 2031
6 februari 2022 - Het Internationaal Ruimtestation zal in 2031 afgedankt worden en in de Stille oceaan storten. Dat heeft de NASA bekendgemaakt. Daarmee is de datum voor het einde van het ISS, die al diverse malen is opgeschoven, eindelijk een definitieve vastgesteld.
Nederland bouwt laser satellietcommunicatiesysteem
6 februari 2022 - TNO bouwt een laser-communicatiesysteem voor de Noorse Norsat-TD satelliet. Deze gaat lasercommunicatie tussen de satelliet en de grond testen. Het systeem, SmallCAT genaamd...Lees verder, met FOTO op de Nederland pagina.
India doet nieuwe poging om op de maan te landen
4 februari 2022 - India gaat opnieuw proberen op de maan te landen. De Chandrayaan-3 wordt in augustus gelanceerd. Zie ook de agenda.
Opnieuw uitstel eerste vlucht SLS maanraket
3 februari 2022 - De lancering van de eerste SLS (Space Launch System) raket is weer uitgesteld. Het transport naar lanceerplatform 39B is nu pas in maart... 
Lees verder op de maanrace pagina. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

© 2005-2022 Bureau de Toekomst HOME