Nederland

SpaceX lanceert milieusatelliet met Nederlands instrument
8 februari 2024 - Een Falcon-9 raket van SpaceX heeft vanochtend NASA’s PACE (Plankton, Aerosol, Climate, ocean Ecosystem) satelliet gelanceerd. PACE gaat microscopisch leven in de oceanen, zoals fytoplankton, en deeltjes in de atmosfeer bestuderen.

Aan boord is het Nederlandse meetinstrument SPEXone (Spectro-polarimeter for Planetary Exploration) dat metingen gaat doen aan aerosolen (zoals fijnstof) in de atmosfeer. Samen met de andere instrumenten moet dat kennis opleveren over de interacties tussen de oceaan en de atmosfeer en hoe een veranderend klimaat dat beďnvloedt.

Foto rechts: Nederlandse technici monteren de SPEXone op de PACE satelliet. Foto:NASA

Nederland bouwt laser satelliet communicatiesysteem
5 februari 2022 - TNO bouwt een lasercommunicatiesysteem voor de Noorse Norsat-TD satelliet. Deze gaat lasercommunicatie tussen de satelliet en de grond testen. Het systeem, SmallCAT genaamd, gaat signalen sturen naar een ontvanger in Den Haag. De satelliet wordt gebouwd door de universiteit van Toronto (Canada), en wordt in maart gelanceerd. Dit is al de zevende Noorse satelliet. 

Rechts: De Norsat-TD satelliet 
foto: universiteit van Toronto 

Virgin Orbit lanceert luchtmacht satelliet BRIK-II
2 juli 2021 - De Launcher One raket van Virgin Orbit heeft zijn eerste succesvolle vlucht gemaakt. Hij lanceerde zeven mini-satellieten waaronder de BRIK-II van de Nederlandse luchtmacht. Deze kleine raket wordt door een Boeing 747 naar een hoogte van 11 km gebracht en daar gelanceerd. De satellieten zijn in een baan op 500 km hoogte gebracht. 
Luchtmacht krijgt eigen communicatiesatelliet
28 januari 2021 - De Nederlandse luchtmacht krijgt binnenkort een eigen nano-satelliet: de BRIK-II. De satelliet gaat technieken voor navigatie, communicatie en aardobservatie testen en moet minimaal drie jaar in de ruimte blijven. Virgin Orbit gaat de Brik-II in maart in een lage baan om de aarde brengen.

foto: ministerie van defensie

Nederland heeft eigen 'NASA'
Den Haag, 7 juli - Nederland heeft eindelijk zijn eigen 'NASA', één overkoepelende organisatie die alle ruimtevaartactiviteiten van de Nederlandse overheid coördineert. De NSO (Netherlands Space Office) is op 1 juli van start gegaan. Op 30 september zal minister Van der Hoeven de organisatie officieel 'lanceren'. 

  NSO website
© 2005-2024 Bureau de Toekomst HOME