Nieuwsarchief november 2022

ESA presenteert nieuwe groep astronauten
23 november 2022 - De ESA heeft vandaag in Parijs een nieuwe groep astronauten voorgesteld aan de media. Voor het eerst is er ook een 'parastronaut' bij: John McFall (VK). 
Lees verder met FOTO op de ESA-pagina.
Lancering SLS succes: Orion op weg naar de maan
16 november 2022 - Eindelijk is het gelukt: De NASA heeft de SLS maanraket, met daarop het Orion ruimteschip, naar de maan gelanceerd. Twee eerdere lanceerpogingen mislukten, vooral door waterstof lekkages. 
Uitgebreid verslag met Hires FOTO op de Maanrace pagina.


Starship booster test 14 motoren tegelijk - record
14 november 2022 - SpaceX heeft voor het eerst 14 van de 33 motoren van de booster (de eerste trap) van Starship tegelijk laten proefdraaien. De test duurde tien seconden en verliep zonder problemen.
Lees verder met FOTO EN VIDEO op de SpaceX pagina.
Test opblaasbaar hitteschild succes voor NASA's toekomst op Mars
11 november 2022 - De NASA heeft voor het eerst in de geschiedenis een opblaasbaar hitteschild getest. Gisteren werd de zogenaamde LOFTID tegelijk gelanceerd met de JPSS-2 weersatelliet en op 125 kilometer hoogte losgelaten. Het apparaat landde veilig in de Stiille Oceaan...
Lees verder op de Mars paginaOrkaan vertraagt lancering NASA's SLS raket
9 november 2022 - De komst van orkaan Nicole heeft de NASA ertoe gedwongen om de eerste lancering van de SLS maanraket twee dagen uit te stellen. Zie de agenda
Ariane verliest opdrachten aan SpaceX door uitstel Ariane 6
6 november 2022 - De vertraging van de eerste lancering van de Ariane 6 raket heeft de firma Arianespace al twee opdrachten gekost. De lancering van de nieuwe raket is nu niet eerder dan eind 2023 gepland. Daarom heeft de ESA besloten de lancering van de Euclid ruimtetelescoop en de Hera sonde naar een asteroïde door een Falcon-9 raket van SpaceX te laten uitvoeren.
Lees verder met FOTO op de ESA pagina.
Eerste lancering Starship niet voor december
2 november 2022 - De eerste lancering van Starship naar een baan om de aarde kan op zijn vroegst begin december plaatsvinden. Dat heeft een hoge NASA medewerker medegedeeld in een openbare vergadering.
Lees verder op de SpaceX pagina.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

© 2005-2023 Bureau de Toekomst HOME