Nieuwsarchief mei 2008

Discovery vertrokken naar ruimtestation
Washington, 31 mei - De space shuttle Discovery is met succes gelanceerd. De shuttle brengt het tweede deel van het Japanse Kibo laboratorium naar het ISS. 
>>Lees verder/FOTO

Mars was te zout voor leven
Amsterdam, 30 mei - Het water dat vroeger op Mars voorkwam, was te zout om leven te laten ontstaan. Dat concluderen Amerikaanse wetenschappers uit nadere bestudering van ...
>>Lees verder 

Bemanning ISS kampt met kapotte WC
Washington, 27 mei - Het toilet aan boord van het ruimtestation is defect. Dat meldde de bemanning vandaag. Ze moeten zich behelpen met zakjes, net als vroeger tijdens het Apollo-tijdperk.
>>Lees verder
Phoenix veilig op Mars geland
Pasadena, 26 mei - De Amerikaanse Phoenix sonde is vannacht veilig geland in het noordpoolgebeid van Mars. De lander is uitgerust met een 2 m lange graafarm waarmee het naar ondergronds ijs gaat zoeken. 
>>Lees verder/FOTO
Jupiter heeft derde rode vlek
Washington, 22 mei - Op foto's van de Hubble-telescoop is een derde rode vlek in de atmosfeer van jupiter ontdekt. De vlek was eerst wit en is kort geleden rood geworden.
>>Lees verder/FOTO
Vrachtschip gekoppeld aan ruimtestation
Moskou, 17 mei - De Progress M-64 is gisteravond om 23.39 u gekoppeld aan het ISS. Behalve de gebruikelijke voorraden brengt het ruimtevrachtschip ook een nieuw Russisch Sokol ruimtepak mee voor de bemanning.
Magnetisch veld van Mercurius verklaard
Amsterdam, 17 mei - Wetenschappers van twee Amerikaanse universiteiten hebben een verklaring gevonden voor het magnetisch veld van Mercurius. Door laboratoriumproeven hebben ze ...
>>Lees verder

ESA wil ATV ombouwen tot bemand ruimteschip
Berlijn, 15 mei - De ESA studeert op de mogelijkheid om het ruimtevrachtschip ATV uit te breiden naar een bemande versie. Een studie hiernaar zal gepresenteerd worden op de vandaag geopende ILA lucht- en ruimtevaarttentoonstelling in Berlijn.
>>Lees verder/FOTO

ESA en Rusland gaan samen naar de maan
Moskou, 15 mei - De ESA en Rusland hebben dinsdag een contract getekend voor de bouw van een zes-persoons ruimteschip voor maanreizen. Dat heeft een woordvoerder van ...
>>Lees verder
Progress klaar voor vertrek naar ISS
Moskou, 13 mei - Een Sojoez raket staat klaar om de Progress M-64 naar het ISS te lanceren. De start van het vrachtschip is woensdag om 22.23 uur en de koppeling is gepland voor vrijdagavond.
Microsoft lanceert concurrent van Google Sky
Amsterdam, 13 mei - Microsoft heeft vandaag een website gelanceerd met een planetariumprogramma vergelijk met dat van Google Sky. Het programma, World Wide Telescope, stelt wel zware eisen aan de computer waar het op draait.
>Lees verder
Nederlanders ontdekken deel donkere materie
Utrecht, 6 mei - Nederlandse astronomen hebben een deel van de zogenaamde donkere materie in het heelal ontdekt. Met behulp van de Röntgentelescoop XMM-Newton bewezen ze de theorie dat er draden van materie tussen sterrenstelsels bestaan.
>>Lees verder/FOTO

Shuttle aangekomen op lanceerplatform
Washington, 5 mei - De space shuttle Discovery is gisterochtend vroeg aangekomen op platform 39A. De shuttle zal op 31 mei het tweede deel van een Japans laboratorium naar het ISS brengen.
>Lees verder/FOTO

Stuur jezelf naar de maan
Washington, 1 mei - Nee, naar de maan lopen kan nog niet, maar de NASA biedt wel de mogelijkheid om je naam in een chip te laten opslaan die meevliegt met de Lunar Reconnaissance Orbiter (LRO) die eind dit jaar gelanceerd wordt.
Jupiters ring blijkt enorm groot
Washington, 1 mei - De ring van Jupiter veel groter dan gedacht: de afstand tot de planeet bedraagt 640.000 km. Uit gegevens van de voormalige Galileo-sonde blijken de stofdeeltjes in de ring ook onder een veel grotere hoek, tot twintig graden, om Jupiter te draaien.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

© 2005-2021 Bureau de Toekomst

Web Analytics