Microsoft lanceert digitaal planetarium

Amsterdam, 13 mei - Microsoft heeft vandaag een website gelanceerd met een planetariumprogramma vergelijk met dat van Google Sky, dat vorig jaar augustus het licht zag. Het nieuwe programma toont niet alleen de sterrenhemel, maar biedt ook een groot aantal foto's van onder andere de Hubble telescoop, de Spitzer Space Telescope (infrarood), en de  Chandra Röntgentelescoop. Ook kan de hemel in andere golflengten bekeken worden zoals in het infrarood, dankzij de gegevens van de Nederlands- Amerikaanse IRAS satelliet. 

Het programma, World Wide Telescope, stelt wel zware eisen aan de computer waar het op draait. Het werkgeheugen moet minimaal 2 Gigabyte groot zijn en de processor een snelheid hebben van 2 GHz. Ook is een videokaart met een geheugen van minimaal 128 MB nodig. Het verschil met Google Sky is dat Worldwide Telescope alleen voor bepaalde onderdelen een internetverbinding nodig heeft.

Een ander off-line programma, geheel open source en beschikbaar voor alle besturingssytemen, is Stellarium. Dit draait op de meeste PC's zonder problemen.

  Links:

  WorldWide telescope

  Google Earth/Sky

  Stellarium

© 2005-2021 Bureau de Toekomst HOME