Nieuwsarchief maart  2007

Planeten rond dubbelsterren blijken heel gewoon
Washington, 30 maart - De Spitzer infraroodtelescoop van de NASA heeft ontdekt dat planeten bij dubbelsterren net zo vaak voorkomen als bij 'gewone'. Dit werd tot voor kort voor onmogelijk gehouden.
Lees verder/FOTO

Cassini ziet zeshoekige wolken op noordpool Saturnus

Pasadena, 30 maart 2007 - Op een opname van de noordpool van Saturnus is een bijzondere zeshoekige structuur te zien.
>Bekijk de foto en filmpje

Meteoor mist vliegtuig maar net
Washington, 29 maart - Een Chileense Airbus is gisteren net niet geraakt door een meteoor. De piloten zagen brandende voorwerpen langs hun toestel vallen. Eerdere berichten dat het om Russisch ruimtepuin zou gaan, zijn onjuist, aldus NASA. De brokstukken misten het toestel met slechts 40 seconden tussentijd.
NASA test opblaasbare maanbasis
Washington, 28 maart - De NASA test een opblaasbare module die als maanbasis gebruikt kan worden.
Lees verder/FOTO'S
Bigelow wil naar de maan en Mars
Las Vegas, 27 maart - Bigelow aerospace heeft aangekondigd dat ze op 10 april haar bedrijfsplan zal onthullen. Directeur Robert Bigelow heeft al aangekondigd dat zijn opblaasbare ruimtemodules niet alleen als ruimtestation bedoeld zijn, maar dat hij ook operaties op de maan en Mars wil steunen.
Engelse satelliet maakt GSM masten overbodig
Londen, 26 maart - Londen wil een communicatiesatelliet die het mobiele telefoonverkeer in de stad gaat verzorgen. Hierdoor worden de lelijke GSM-masten overbodig. Ook kan het systeem gebruikt worden om auto's te volgen ten behoeve van tolheffing. De Inmarsat satelliet moet in 2011 gelanceerd worden.
SpaceX bevestigd botsing rakettrappen Falcon
El Segundo, 23 maart - De firma SpaceX heeft toegegeven dat bij het afstoten van de eerste trap deze tegen de tweede trap gebotst is. Ook is de eerste trap, die herbruikbaar is, niet geborgen doordat het GPS systeem niet werkte.
>Lees verder/FOTO
Weer uitstel voor shuttle
Washington, 22 maart - De lancering van de shuttle wordt op zijn vroegst in mei. NASA heeft de beslissing of de externe tank wordt opgeknapt of vervangen uitgesteld tot april.
Eerste vlucht Europese vrachtraket vertraagd
Parijs, 22 maart - De eerste lancering van de Jules Verne, de Europese vrachtraket (ATV) naar het ISS is verschoven naar de herfst. De tests van het navigatiesysteem zijn vertraagd, maar het probleem is inmiddels opgelost door nieuwe software te installeren.
Falcon-1 gelanceerd maar haalt omloopbaan niet
Kwajalein, 20 maart - Afgelopen nacht is na een mislukte poging de Falcon-1 raket van SpaceX dan eindelijk gelanceerd. De eerste poging vanacht werd op het allerlaatste moment afgebroken, vlak na de ontsteking van de eerste trap.
>Lees verder

Lancering Falcon weer uitgesteld
Kwajalein, 20 maart - Een paar minuten van te voren is de lancering van de Falcon-I van SpaceX afgeblazen. Door een fout in de software werd de lancering ten onrechte afgebroken. Vannacht word een nieuwe poging ondernomen.
Mars Express vind kilometers ijs op zuidpool
Parijs, 15 maart - Op de zuidpool van Mars ligt een ijslaag van soms wel bijna vier kilometer dik. Dat blijkt uit radar-metingen van de Europese Mars Express sonde. Als het ijs zou smelten zou de hele planeet met ca. elf meter water bedekt worden.
>Lees verder/FOTO

Buzz Aldrin bezoekt Nederland

Delft, 13 maart - Apollo 11 astronaut Edwin "Buzz" Aldrin gaf vandaag een lezing op de TU Delft. In een afgeladen auditorium vertelde hij over zijn leven, zijn historische maanvlucht en zijn toekomstvisie.
>>grote foto
Externe tank shuttle wordt gerepareerd
Washington, 12 maart - De externe brandstoftank van de space shuttle wordt gerepareerd en niet vervangen, zo maakte de NASA vandaag bekend. Technici zijn al begonnen met het schuren van de isolatielaag die beschadigd is door hagelinslag.
Duitsland gaat alleen naar de maan
Bremen, 12 maart - Duitsland wil in 2013 een sonde op de maan laten landen. Dat meldde de Duitse zender ARD zondag. De lander moet bodemonderzoek gaan doen naar delfstoffen. Het Duitse ruimtevaartbureau DLR meldde dit. De Duitsers willen misschien wel met de Italianen samenwerken.
Chinese ruimtewandeling in 2008
Beijing, 6 maart - Qi Faren, het hoofd van het Chinese ruimtevaartbureau heeft aangekondigd dat een taikonaut in 2008 een ruimtewandeling zal maken. De Shenzou 7 zal volgend jaar een vlucht van vijf dagen maken met drie bemanningsleden. 
>>Lees verder-FOTO
Zaterdag volledige maansverduistering te zien
Amsterdam, 1 maart - Zaterdagavond (2 maart) is er een totale maansverduistering. De verduistering begint om 22.30 u en is totaal van 23.44 tot 0.58 u. 
Rusland bouwt nieuwe lanceerbasis
Moskou, 1 maart - Rusland wil een eigen lanceerbasis bouwen ter vervanging van de beroemde basis in Baikonoer dat tegenwoordig in Kazachstan ligt. Omdat de Russen flink moeten betalen en er ook andere conflicten zijn met het buurland over het gebruik van de basis, willen de Russen nu een eigen stek. Waar deze moet komen is niet bekend.
Cassini toont unieke foto van ringen Saturnus
Pasadena, 1 maart - De Cassini sonde heeft een schitterende opname gemaakt van Saturnus waar de ringen in hun geheel op te zien zijn.
>Lees verder/foto

 

2005-2021 Bureau de Toekomst HOME