Saturnus


Hubblefoto van Saturnus (foto STScI)
Algemene gegevens:
  • gemiddelde afstand tot de zon: 9,5 AE *
  • diameter: 119.000 km (evenaar)
  • zwaartekracht: 1,16 ** 
  • massa : 95 **
  • gemiddelde oppervlakte temperatuur : -180 °C 
  • duur van het jaar : 29,46 aardjaren
  • duur van een dag: 10u 39 min

* een AE (Astronomische Eenheid) is de gemiddelde afstand van de Aarde tot de zon en is ca. 150 miljoen km.
** ten opzichte van de Aarde.

>Meer Cassini-resultaten

>Bouwpakket van de Cassini-sonde (Engelstalig)
>handleiding hierbij

Nieuwe storm ontdekt op Saturnus
18 mei 2020 - Een Australische amateur-astronoom heeft een witte vlek vlakbij de noordpool van Saturnus ontdekt vlak bij de rand van de beroemde zeshoek. Deze vlek blijkt een nieuwe storm te zijn.

Bacteriën op Enceladus?
Washington, 27 maart - De Saturnusmaan Enceladus zou wel eens de beste plek in het zonnestelsel kunnen zijn om leven te vinden. De ruimtesonde Cassini heeft zout gevonden in het ijs dat door de vele geisers op het oppervlak wordt uitgestoten. Het zoutgehalte in de ijsdeeltjes is hetzelfde als in de oceanen op aarde!  Dat leidt tot de theorie dat er in de ondergrondse zee op Enceladus leven kan voorkomen.
Eerder ontdekte Cassini al organische stoffen in de ijsdeeltjes. Alles wat we zouden hoeven te doen om die bacteriën te vinden, is een ruimtesonde door de pluim van een geiser te laten vliegen en de ijsdeeltjes verzamelen.

Foto onder: Enkele van de meer dan 90 geisers op de zuidpool van Enceladus. (foto NASA)

 

Wegens succes geprolongeerd: Cassini
15 april 2008 - De NASA heeft besloten de missie van de Saturnus-sonde Cassini met twee jaar te verlengen. Cassini is een groot succes en heeft al vele spectaculaire ontdekkingen gedaan. Normaal zou de missie in juni eindigen.

Saturnusmaan heeft omstandigheden voor leven
26 maart 2008 - De geisers op de Saturnusmaan Enceladus stoten niet alleen water maar ook organische stoffen uit. Dat bleek uit metingen die de Cassini-sonde heeft gedaan toen deze op 12 maart door de wolk van de geisers vloog. De zuidpool van de maan blijkt ook veel warmer dan eerst werd gedacht. "De maan lijkt meer op een komeet", aldus een NASA wetenschapper.
Op de foto rechts is te zien dat de warme plekken (de geel-oranje gebieden) overeenkomen met de locaties van de geisers die met een geel sterretje zijn aangegeven.
(foto NASA)

Organische stof ontdekt op Saturnusmaan
5 juli 2007 - De Cassini sonde heeft op de Saturnusmaan Hyperion kraters gevuld met koolwaterstoffen ontdekt. Dit soort stoffen zijn essentieel voor het ontstaan van leven. Het is de eerste keer dat de chemische samenstelling van het oppervlak is gemeten.

Op deze foto is blauw waterijs, rood kooldioxide ijs, paars een mengsel van water en CO2 en geel een mengsel van kooldioxide en een onbekende stof. Hyperion heeft een grootste diameter van 300 km.

 

Cassini ziet zeshoekige wolken op noordpool
30 maart 2007 - Op een opname van de noordpool van Saturnus is een zeshoekige structuur te zien. Wetenschappers breken zich het hoofd wat dit zou kunnen zijn.

Bekijk hier een wolkenfilmpje

Cassini toont unieke foto van ringenstelsel
1 maart 2007 - De Cassini sonde heeft een schitterende opname gemaakt van Saturnus waar de ringen in hun geheel op te zien zijn.
Geiser ontdekt op Enceladus!


(foto NASA)

9 maart 2006 - Cassini opname van Enceladus. Rechts een valse kleuren weergave om het contrast te vergroten. Eerder waren al ijsvulkanen ontdekt. zie foto
Vermoed wordt dat er vlak onder het oppervlak kleine watervoorraden zitten die door een onbekende warmtebron tot uitbarsten worden gebracht.


15 februari 2006 - Op deze Cassini foto is een superstorm zo groot als de VS te zien. In de wolk komen doen zich bliksemontladingen voor die duizend maal sterker zijn dan op Aarde. 
(foto NASA)

IJsvulkanen op Enceladus

© 2005-2021 Bureau de Toekomst HOME