Nieuwsarchief januari 2007

Raket ontploft op lanceerplatform
Washington, 31 januari - Een Zenit 3SL raket van de firma Sea Launch is direct na de ontsteking ontploft op het lanceerplatform. De raket moest een communicatiesatelliet van de in Nederland gevestigde firma SES New Skies in de ruimte brengen.
>Lees verder/FOTO

Opvolger shuttle zal ISS blijven bezoeken
Washington, 30 januari - De NASA heeft besloten dat de Orion (de opvolger van de shuttle) tot 2020 minstens twee vluchten per jaar naar het internationaal ruimtestation zal maken. Tot voor kort was het plan om hier al in 2016 mee te stoppen, twee jaar na de eerste Orion-vlucht.
Belangrijkste camera Hubble weer uitgevallen
Washington, 30 januari - De Advanced Camera for Surveys (ACS) van de Hubble telescoop is weer uitgevallen. Op 27 januari schakelde het apparaat in een "veilige toestand" na een stroomstoring.
Lees verder/foto
Iran wil eigen satelliet lanceren
Washington, 29 janauri - Iran staat op het punt om een satelliet te lanceren met een zelfgebouwde raket. Hiermee zou het land voor het eerst in staat zijn zelf satellieten te lanceren. Iran heeft al enkele satellieten door Rusland in de ruimte laten brengen.
COROT ziet het licht
Parijs, 25 januari - De Frans-Europese ruimtetelescoop COROT heeft zijn eerste foto gemaakt. De satelliet gaat als eerste planeten opsporen bij andere sterren en het inwendige van sterren onderzoeken.
Lees verder/foto

India zet belangrijke stap naar bemande ruimtevaart
Bangalore, 22 januari  - Voor het eerst in de geschiedenis is India er in geslaagd om een ruimtecapsule weer op Aarde te laten landen. De SRE-1 die op 10 januari gelanceerd werd is vandaag in het water van de golf van Bengalen geland. 
Lees verder/FOTO

ESA investeert in ruimtetoerisme
Manchester, 19 januari - Het Europese ruimtevaartbureau ESA heeft de Britse firma Starchaser een studieopdracht van 150.000 euro gegund. Het bedrijf ontwikkelt de Starchaser 5A raket die toeristen naar ruim honderd km hoogte moet brengen en weer aan een parachute laat landen.
Lees verder/FOTO

Rusland bouwt nieuw vrachtschip
Moskou, 18 januari - De Russische firma Energia gaat een nieuwe vrachtcapsule bouwen die ook weer op de Aarde kan landen. Volgens directeur Sevastyanov moet het schip 500 kg terug kunnen brengen.
Rusland lanceert vrachtschip naar ISS
Baikonoer, 18 januari - Rusland heeft met succes de Progress M-59 gelanceerd met voorraaden voor het internationaal ruimtestation. Op de neuskegel was een portret geschilderd van Sergej Koroljov, de beroemde Russische raketontwerper, ter ere van zijn honderdste geboortedag. De Progress zal zaterdag koppelen aan het ISS.
Japan denkt aan schrappen maanmissie
Tokio, 15 januari - Het Japanse ruimtevaartbureau JAXA heeft aanbevolen om de Lunar-A maanlander te schrappen. Het project heeft tien jaar vertraging vertraging opgelopen waardoor het te duur is geworden.
>Lees verder
"Britse maanplannen onwaarschijnlijk"
Londen, 11 januari - De Britse plannen voor bemande maanreizen zijn "zeer onwaarschijnlijk", aldus David Parker, directeur ruimtewetenschap van het British National Space Centre (BNSC). De plannen werden bekendgemaakt na afloop van een tweedaags symposium.
>Lees verder
Meteoriet doorboort dak woning
Freehold, New Jersey (VS), 8 januari - Een meteoriet te grootte van een golfbal is door het dak van een huis in de VS geslagen en in de badkamer beland. Het komt hoogst zelden voor dat zoiets gebeurt. Op de hele aarde raakt een keer per twee jaar een meteoriet een gebouw.
Stephen Hawking gaat de ruimte in
Londen, 8 januari - De beroemde Britse natuurkundige Stephen Hawking gaat een ruimtereis maken. Hij zal in 2009 een van de eerste passagiers zijn van Virgin Galactic. Ter voorbereiding zal Hawking dit jaar nog een paraboolvlucht in een vliegtuig maken.
>Lees verder

Blue Origin toont foto's Kuifje-raket
Houston, 6 januari - De firma Blue Origin van Amazon eigenaar Jeff Bezos heeft voor het eerst foto's en video's vrijgegeven van de eerste testvlucht van hun vertikaal landende ruimteschip. 
>Lees verder/foto

Titan heeft meren en rivieren met vloeibaar methaan
Pasadena, 3 januari - Titan heeft toch meren en rivieren. Na uitgebreide studie weten NASA wetenschappers nu zeker dat de donkere plekken op radaropnamen die vorig jaar zomer gemaakt zijn, meren moeten zijn. 
>Lees verder/foto
Rusland simuleert bemande Marsvlucht
Moskou, 1 januari - Rusland gaat dit jaar een bemande vlucht naar Mars simuleren. Vijf mannen zullen 520 dagen in een capsule doorbrengen. Deze periode is voldoende voor een retourtje Mars inclusief een verblijf van 30 dagen op de planeet. 

 

 

 

 

 

 

 


Lancering Progress M-59

2005-2021 Bureau de Toekomst HOME