Hubble pagina

Hubble website

ESA's Hubble pagina

NASA's Hubble website
 

De Hubble ruimtetelescoop is een samenwerkingsproject van de NASA en de Europese ESA. Dat laaste wordt wel eens vergeten omdat het in de media onderbelicht blijft.
Alle foto's: (c) Hubble heritage team


Hoop voor de Hubble

Hubble 16 jaar (foto M82)

Hubble 15 jaar (foto Adelaarsnevel)

ZIE LIVE WAT HUBBLE WAARNEEMT

Hubble telescoop uit bedrijf na storing gyroscoop
30 november 2023 - De Hubble telescoop is op 23 november automatisch in de 'veilige modus' gezet nadat er een probleem was ontdekt in een van de drie nog werkende gyroscopen. Dat liet de NASA gisteren weten. De gyrsocoop, die voor de standregeling zorgt, geeft al voor de derde keer sinds 19 november verkeerde signalen door. In principe zou de Hubble ook op slechts één gyroscoop kunnen werken.

 

SpaceX onderzoekt baanverhoging Hubble telescoop
30 september 2022 - SpaceX heeft de NASA aangeboden om te onderzoeken of de baan van de Hubble telescoop verhoogd kan worden. De NASA heeft het aanbod aangenomen en hoopt hierdoor de levensduur van de populaire telescoop met 15 tot 20 jaar te verlengen. De baanhoogte van de Hubble is sinds de lancering ongeveer 65 kilometer afgenomen. De stunt zou moeten worden uitgevoerd met een Dragon ruimteschip van SpaceX, maar ook andere bedrijven mogen plannen indienen.
Redding Hubble telescoop geslaagd
17 juli 2021 - De NASA heeft met succes overgeschakeld naar reservehardware op de Hubble-ruimtetelescoop. Behalve een reserve- unit die de spanning voor de computer regelt, is ook een reservecomputer ingeschakeld. Het zal nog enkele dagen duren voor de Hubble weer volledig operationeel is.
NASA hoopt de Hubble telescoop te redden
14 juli 2021- De NASA denkt de oorzaak van het defect aan de Hubble ruimtetelescoop gevonden te hebben. De unit die de spanning voor de computer regelt, werkt niet goed. Morgen gaat de NASA overschakelen op een reserve-unit. Als dat werkt, duurt het nog enkele dagen voor de Hubble weer volledig operationeel is.
Computer Hubble telescoop vastgelopen
19 juni 2021 - De computer van de Hubble ruimtetelescoop is vastgelopen. De NASA probeert al een week om hem te herstarten maar nog zonder succes. Een versleten geheugenmodule heeft het probleem veroorzaakt, maar het is niet gelukt om naar een reservemodule om te schakelen.

Hubble telescoop viert 30e verjaardag



24 april 2020 - De NASA en de ESA hebben deze schitterende foto gepubliceerd, gemaakt door de Hubble ruimtetelescoop. De foto toont de enorme nevel NGC 2014 en zijn buur NGC 2020 die onderdeel uitmaken van een groot stervormingsgebied in de Grote Magelhaense Wolk. Dat is een satellietstelsel van de Melkweg op 163.000 lichtjaren afstand. De afbeelding wordt ook wel het ‘Kosmische Rif’ genoemd, omdat deze erg lijkt op een onderzeese wereld.

Hubble moet zaterdag weer werken
23 oktober 2008 - De twee problemen met de Hubble-telescoop zijn opgelost, liet de NASA vandaag weten. Zaterdag zullen de systemen opnieuw worden gestart en dan moet de telescoop het weer doen. Het eerste probleem, met de Advanced Camera for Surveys (ACS) bleek aan de software te liggen. Het tweede, een elektrische storing, is volgens de deskundigen niet ernstig en komt wel vaker voor bij apparatuur die jaren niet ingeschakeld is geweest.
Hubble reparatie uitgesteld tot 2009
3 oktober 2008 - Door een storing in de Hubble telescoop is de onderhoudsmissie uitgesteld tot begin 2009. Afgelopen weekend was er een probleem met de opslag en verzending van gegevens. De shuttle kan een reservesysteem meenemen, maar dit moet eerst uitgebreid getest worden en dat duurt tot januari.
Hubble ziet bewijs voor donkere materie
16 mei 2007 - De Hubble telescoop heeft een ring van donkere materie ontdekt rond twee op elkaar gebotste clusters van sterrenstelsels. De materie rond de cluster Cl 0024+17 is ontdekt doordat deze het licht van achtergrondsterren afbuigt.




Compositiefoto van de donkere materiering

Belangrijkste camera Hubble weer uitgevallen
30 januari 2007 - De Advanced Camera for Surveys (ACS) van de Hubble telescoop is weer uitgevallen. Op 27 januari schakelde het apparaat in een "veilige toestand" na een stroomstoring. Het is nog niet bekend wat voor gevolgen dit heeft voor de geplande onderhoudsmissie van de Hubble in 2008.
Hubble krijgt toch opknapbeurt
31 oktober 2006 - Er komt toch een onderhoudsvlucht van een space shuttle naar de Hubble telescoop. Dat heeft NASA-directeur Griffin zojuist bekendgemaakt. Hij acht de shuttle nu veilig genoeg hiervoor. De vlucht, STS-125, zal in 2008 plaatsvinden. Er zullen twee nieuwe instrumenten geïnstalleerd worden: De Cosmic Origins Spectrograph (COS) en de Wide Field Camera 3 (WFC3). Ook zal geprobeerd worden de Space Telescope Imaging Spectrograph te repareren. Deze is sinds 2004 defect.
1 juli 2006- De Advanced Camera for Surveys (ACS) van de Hubble telescoop doet het weer. Door over te schakelen op een reserve stroomvoorzieningen wisten technici van het grondstation in Greenbelt het probleem op te lossen.
24 juni 2006- Het belangrijkste instrument van de Hubble telescoop, de Advanced Camera for Surveys (ACS) werkt sinds 19 juni niet meer. Technici zoeken uit waarom het apparaat in 'safe mode' is gegaan. Het apparaat is pas in 2002 in de telescoop geplaatst. NASA verwacht dat het probleem opgelost kan worden hoewel de oorzaak nog niet bekend is. NASA heeft nog steeds geen besuit genomen over een nieuwe onderhoudsmissie van de space shuttle naar de Hubble. Dit zal de NASA pas doen nadat de volgende shuttlevlucht met succes is afgerond.
© 2005-2024 Bureau de Toekomst HOME