HOOP VOOR HUBBLE

NASA directeur Griffin heeft forse bezuinigingen aangekondigd. Om de herstart van de Shuttle te financieren is 287 miljoen dollar extra nodig. Nog meer geld is nodig om de toegenomen kosten van diverse satellieten te dekken. En last but not least reserveert Griffin 291 miljoen voor een onderhoudsmissie van de Hubble- telescoop. Zijn voorganger wilde in het belang van de veiligheid van de shuttle- bemanning de Hubble niet meer repareren, maar Griffin heeft dit besluit teruggedraaid. Een officieel besluit omtrent de Hubble zal genomen worden nadat de shuttle twee nieuwe vluchten heeft gemaakt.
Om dit alles te bekostigen, moeten pijnlijke offers gebracht worden. Zo schrapt de NASA een groot aantal onderzoeksprojecten voor het ISS. Enkele andere projecten worden uitgesteld. Slachtoffers zijn twee toekomstige ruimtetelescopen en de Mars Science Laboratory missie waarvan de lancering waarschijnlijk wordt verschoven van 2009 naar 2011.
Tegelijkertijd liet Griffin weten de opvolger van de shuttle, de CEV (Crew Exploration Vehicle) versneld te willen bouwen. Door al begin volgend jaar één enkel bedrijf te selecteren voor de klus, denkt hij een miljard dollar en twee jaar tijd te besparen. "De kloof van zes jaar tussen Apollo en de shuttle hebben ons land en het ruimteprogramma beschadigd en dat wil ik niet nog een keer doen", aldus Griffin.

 

NASA directeur Griffin. 

© 2005-2021 Bureau de Toekomst

Web Analytics