Titan

NASA stuurt een helicopter naar Titan
27 september 2020 - De NASA gaat in 2027 een helicopter op de Saturnusmaan Titan laten landen. Deze Dragonfly zal er in 2034 aankomen en gaat op zoek naar de bouwstenen van het leven. Titans atmosfeer is vier keer zo dicht als die van de aarde en de zwaartekracht slechts een zevende: ideale omstandigheden voor een helicopter.

Titan is de grootste maan van Saturnus en de op een na grootste maan van het zonnestelsel

>Vulkanisme op Titan

>Cassini ontdekt een meer

 

Cassini bewijst bestaan van meren op Titan
31 juli 2008 - Metingen van de Cassini-sonde hebben van vloeibaar ethaan ontdekt op Titan. Hiermee is bevestigd dat de donkere vlekken op eerdere foto's van het oppervlak inderdaad meren zijn. Daarmee is Titan de enige plek in het zonnestelsel naast de aarde waar vloeistof op het oppervlak ligt. Het meer is Ontario Lacus genoemd, omdat het iets groter is dan het Amerikaanse Lake Ontario. Het ligt in het zuidpoolgebied van Titan. De metingen zijn gedaan tijdens een Cassini-passgae in december 2007. De waarnemingen laten ook zien dat het meer aan het verdampen is, er is een 'strand' te zien.

 

Titan heeft ondergrondse oceaan van water
20 maart 2008 - De Cassini-sonde heeft door radarmetingen ontdekt dat er een oceaan van water en ammonia onder het oppervlak van Titan moet liggen. Diverse plaatsen aan het oppervlak van de Saturnusmaan, zoals heuvels en meren, bleken in de tijd verschoven te zijn. Dat kan alleen verklaard worden als er zich een oceaan onder de honderd kilometer dikke ijskorst bevindt.

Foto rechts: dwarsdoorsnede van Titan zoals uit de nieuwe metingen is gebleken, met Saturnus op de achtergrond .

 

Titan heeft meren en rivieren 
3 januari 2007 - Titan heeft toch meren en rivieren. Na uitgebreide studie weten NASA wetenschappers nu zeker dat de donkere plekken op radaropnamen (zie foto rechts) die vorig jaar zomer gemaakt zijn, meren moeten zijn. Deze zijn waarschijnlijk gevuld met vloeibaar methaan (aardgas) en misschien ook met ethaan.

Cassini ontdekt enorme bergen op Titan
13 december 2006 - De Cassini sonde heeft op Titan de grootste bergen tot nu toe ontdekt. (foto NASA)

2005-2021 Bureau de Toekomst HOME