Nieuwsarchief januari 2022

NASA stuurt zonnezeil missie naar kleinste astero´de
30 januari 2022 - De NASA gaat een kleine ruimtesonde aangedreven door een zonnezeil naar een kleine astero´de sturen. De Scout missie vertrekt in maart naar ...
Lees verder op de planeto´den pagina 

Europa wil eigen Starlink internet satellietsysteem
28 januari 2022 - De Europese Unie wil een eigen constellatie van internetsatellieten bouwen. Europees commissaris Breton gaf als enige reden voor dit plan dat het "de Europese afhankelijkheid van niet-Europese initiatieven in ontwikkeling zal verminderen", zoals Starlink van SpaceX en het Engelse OneWeb. Over enkele weken zullen meer details gepubliceerd worden.
JWST aangekomen op bestemming
25 januari 2022 - De James Webb telescoop is aangekomen in een baan om het L2 punt, op 1,5 miljoen kilometer van de aarde. Lees verder op de James Webb telescoop pagina.
Filmproducent wil studio koppelen aan ISS 
21 januari 2022 - De firma SEE, medeproducent van de film die Tom Cruise in het ruimtestation gaat maken, wil zelfs een complete studio lanceren ... Lees verder met foto op de ISS-pagina
Jaren vertraging dreigen voor Starship lancering
17 januari 2022 - Onenigheid tussen diverse Amerikaanse overheidsinstanties dreigt de lancering van Starship van SpaceX jaren te vertragen of zelfs onmogelijk te maken vanuit Texas. 
Lees verder op de
SpaceX pagina.
Astronauten krijgen bloedarmoede van ruimtereizen
16 januari 2022 - Een nieuw Canadees onderzoek heeft de mogelijke oorzaak gevonden van de bloedarmoede die astronauten krijgen door hun verblijf in de ruimte. De wetenschappers denken dat de afbraak van rode bloedcellen plaatsvindt in het beenmerg of de milt. 
Astronautentekort dreigt voor NASA
12 januari 2022 -
De NASA loopt het risico te weinig astronauten te hebben voor de geplande missies de komende jaren. Dat concludeert de OIG, de instantie die de NASA controleert, in een rapport. De OIG waarschuwt ook dat de training van astronauten voor de Artemis 2 missie nog niet is begonnen. Die vlucht rond de maan moet al in 2024 starten.
JWST heeft genoeg brandstof om 20 jaar te werken
11 januari 2022 - De James Webb telescoop blijkt genoeg brandstof te hebben om twintig jaar te kunnen werken. Dat heeft de NASA in een persconferentie bekendgemaakt. Dankzij..
Lees verder
op de James Webb telescoop pagina.
Chinees ruimtestation moest Starlink satellieten ontwijken
10 januari 2022 - Het Chinese ruimtestation Tiangong-3 moest vorig jaar twee keer uitwijken om een botsing met een Starlink satelliet van SpaceX te voorkomen. Dat heeft China bij de VN gemeld. SpaceX heeft niet gereageerd op de klacht.
Japan wil houten satellietje lanceren
10 januari 2022 - Japan wil in 2023 de eerste houten satelliet ter wereld gaan lanceren. De universiteit van Kyoto ontwikkelt een cubesat van maar 10 cm groot om satellieten milieuvriendelijker te maken. Al in februari zullen verschillende houtsoorten op hun levensduur worden getest buiten het ISS.
foto: universiteit van Kyoto
Hoofdspiegel JWST volledig opengeklapt
9 januari 2022 - De hoofdspiegel van de James Webb telescoop is met succes opengevouwd. Het heeft twee dagen geduurd om de hoofdspiegel of primaire spiegel, die uit 18 zeshoekige segmenten bestaat... Lees verder op de James Webb telescoop pagina.
James Webb ontvouwt zonnescherm met succes
5 januari 2022 - De James Webb Space Telescope heeft de vijf lagen van zijn zonnescherm nu allemaal uitgevouwen. Lees verder op de James Webb telescoop pagina.  
Levenskansen op Venus nemen toe - MIT stuurt nieuwe sondes
4 januari 2022 - De kans dat er toch leven in de wolken van Venus kan voorkomen, is toegenomen.  Leven in de wolken van zwavelzuur lijkt onmogelijk, tenzij ... Lees verder op de Venus pagina.
NASA verlengt deelname ISS tot 2030
1 januari 2022 - De Amerikaanse regering heeft besloten haar deelname aan het Internationaal ruimtestation ISS te verlengen tot 2030. Dat heeft NASA directeur Nelson bekendgemaakt. 
Lees verder op de ISS-pagina

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ę 2005-2022 Bureau de Toekomst HOME