Nieuwsarchief december 2022

Zweden gaat satellieten lanceren
31 december 2022 - Het Zeedse bedrijf SSC (Swedish Space Corporation) bouwt een lanceerplatform voor kleine raketten. De eerste lancering wordt eind volgend jaar verwacht. In Kiruna in het noorden van Zweden worden al jaren zogenaamde sondeerraketten gelanceerd die slechts een hoogte van enkele tientallen kilometers bereiken. Op 13 januari zal de Zweedse koning een lintje knippen om Spaceport Esrange in te wijden. Daarmee krijgt Zweden waarschijnlijk de primeur om als eerste land in Europa een satelliet te lanceren.

Het lanceerplatform in aanbouw (foto:screenshot SSC video)
India plant eerste bemande ruimtevlucht voor eind 2024

29 december 2022 - De Indiase minister van Wetenschap en Technologie heeft aangekondigd dat India's eerste bemande ruimtevlucht gepland is voor het laatste kwartaal van 2024. Deze Gaganyaan missie moet een driekoppige bemanning gedurende drie dagen in een baan van 400 km hoogte brengen.
Lees verder met FOTO op de India pagina.  
NASA verliest twee satellieten in korte tijd
26 december 2022 - De NASA heeft in korte tid het contact verloren met twee satellieten. Eerst ging het contact verloren met de ICON (Ionospheric Connection Explorer) satelliet en nu is ook een van de acht CYGNSS ruimtevaartuigen uitgevallen. Deze satellieten meten de windsnelheden in orkanen. Beide defect geraakte satellieten werkten al langer dan hun geplande levensduur.

Tekening van een CGNSS satelliet (foto:NASA)
Reddingsmissie Russische kosmonauten pas in februari
24 december 2022 - De Russische bemanningsleden van het ISS zullen tot februari moeten wachten voor ze naar huis kunnen. Pas dan kan de Russische ruimtevaartorganisatie Roscomos een nieuwe, lege, Sojoez naar het ISS sturen. Lees verder op de ISS-pagina
Eerste commerciŽle lancering Europese Vega-C raket mislukt
Eerste commerciŽle lancering Europese Vega-C raket mislukt
21 december 2022 - De tweede lancering afgelopen nacht van de nieuwe Vega-C raket van Arianespace is mislukt. Er trad een storing op in de tweede trap, waarna de raket om veligheidsredenen werd opgeblazen. Arianespace en de ESA hebben onmiddellijk een onafhankelijke onderzoekscommissie ingesteld om de oorzaak te achterhalen. 
Zuid-Koreaanse ruimtesonde aangekomen in baan om de maan
19 december 2022 - De Zuid-Koreaanse maansonde Danuri ('geniet van de maan') is aangekomen in een elliptische baan om de maan. Eind dit jaar zal de baan worden veranderd in een circulaire baan op 100 kilometer hoogte. De sonde gaat onder andere met een geavanceerde camera foto's maken van het zuidpoolgebied van de maan.. Lees verder, met FOTO op de maanrace pagina.
NASA stelt ruimtewandeling
uit vanwege onderzoek Sojoez lek
uit vanwege onderzoek Sojoez lek
18 december 2022 - De NASA heeft een ruimtewandeling uitgesteld om te helpen het lek in een koelleiding van de Russische Sojoez MS-22 op te sporen. Op 15 december werd ontdekt dat dit ruimteschip koelvloeistof lekte. Hierdoor moest ook een Russische ruimtewandeling worden uitgesteld. Een onderzoek met de Europese robotarm ERA kon de bron van het lek niet opsporen. De Russische ruimtevaartorganisatie Roscosmos denkt dat een micrometeoriet de oorzaak is maar levert daar geen bewijs voor.
Perseverance hoort windhoos op Mars
15 december 2022 - De Perseverance Marswagen heeft toevallig het geluid opgenomen van een passerende 'dustdevil' een kleine windhoos die het stof doet opwaaien.
Luister naar het geluid op de Mars pagina.
Perfecte landing van Orion maancapsule in Stille Oceaan
11 december 2022 - Stipt volgens planning is om 18.40 u Nederlandse tijd de Orion capsule in de Stille Oceaan voor de kust van CaliforniŽ geplonst. De vlucht van de capsule heeft 25 dagen geduurd en voerde tweemaal vlak langs de maan op amper 130 kilometer hoogte. Voor de landing is een nieuwe techniek gebruikt: Lees verder in het uitgebreide verslag met FOTO's op de Maanrace pagina.
Bouw gestart van grootste radiotelescoop ter wereld
Bouw gestart van grootste radiotelescoop ter wereld
6 december 2022 - In Zuid-Afrika en AustraliŽ is tegelijkertijd begonnen met de bouw van de SKAO: de Square Kilometer Array Observatory.  De grootste radiotelescoop ter wereld zal in Zuid-Afrika gaan bestaan uit bijna tweehonderd schotels van 15 meter in diameter. In AustraliŽ komen er 131.072 zogenaamde dipool antennes. Samen kunnen de twee systemen frequenties waarnemen van 50 MHz tot 15.4 GHz. De eerste twee antennestations in AustraliŽ moeten in mei 2023 klaar zijn,en het hele systeem in 2030.
Drie nieuwe astronauten in Chinees ruimtestation

1 december 2022 - Aan boord van de Shenzhou 15 zijn de astronauten Fei Junlong, Deng Qingming and Zhang Lu dinsdagavond aangekomen in het ruimtestation Tiangong. Daarmee zijn er voor het eerst zes astronauten in het station aanwezig.
Lees verder, met FOTO op de China pagina.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

© 2005-2023 Bureau de Toekomst HOME