Nieuwsarchief april 2020

NASA kiest drie bedrijven voor ontwerp maanlander
30 april 2020 - De NASA heeft SpaceX, Blue Origin en Dynetics gevraagd om een ontwerp voor een bemande maanlander te maken en te testen. De drie Amerikaanse bedrijven krijgen samen $ 967 miljoen hiervoor. 
Emiraten sturen sonde naar Mars
26 april 2020 - De VAE (Verenigde Arabische Emiraten) gaan de eerste Arabische Marsmissie lanceren. De sonde, Al Amal ( “Hoop”) genaamd, gaat onderzoek doen naar de  atmosfeer van de rode planeet en zal in juli door een Japanse H-IIA raket gelanceerd worden. Marspagina

NASA publiceert nieuwe maankaart

26 april 2020 - De NASA en de Amerikaanse Geologische dienst USGS hebben een nieuwe zeer gedetailleerde kaart van de  maan gepubliceerd. Lees verder/grote foto

Hubble telescoop viert 30e verjaardag met foto van ‘Kosmisch Rif’
24 april 2020 - De NASA en ESA hebben een schitterende foto gepubliceerd, gemaakt door de Hubble ruimtetelescoop. Bekijk de foto op de Hubble -pagina.
NASA astronauten gaan trainen in ruimteschip van Virgin Galactic
21 april 2020 - NASA directeur Jim Bridenstine heeft bekendgemaakt dat zijn astronauten    gaan trainen in het ruimteschip Spaceship Two van Virgin Galactic. Dit maakt een paraboolvlucht waarin de passagiers enkele minuten gewichtloos zijn. Zie ruimtetoerisme
Kepler gegevens onthullen aarde-achtige planeet 
20 april 2020 - Astronomen hebben in de gegevens van de gepensioneerde Kepler ruimtetelescoop een planeet ontdekt van vrijwel dezelfde grootte als de aarde die zich in de bewoonbare zone van zijn ster bevindt. Lees verder
Primeur in de ruimte: satelliet wordt hergebruikt
20 april 2020 - De Amerikaanse firma Northrop Grumman kondigde vrijdag aan dat haar Mission Extension Vehicle-1 (MEV-1), de Intelsat 901 satelliet heeft terugggeplaatst in een positie waar hij zijn werkzaamheden kan hervatten. De satelliet kan hierdoor weer vijf jaar gebruikt worden, wat een enorme kostenbesparing oplevert.

De Intelsat 901 gezien vanuit de MEV-1.
(foto Northrop Grumman)
Meteoorinslag vernielt meer dan honderd huizen in Nigeria
19 april 2020- Een meteoorinslag in Akure, Nigeria, heeft op 28 maart een weg en meer dan honderd huizen, een school en een kerk vernield en een inslagkrater van 21 meter veroorzaakt.

Eerste bemande vlucht van SpaceX Crew Dragon op 27 mei
18 april 2020- De eerste bemande vlucht van het Crew Dragon ruimteschip van SpaceX is gepland op 27 mei. Dit liet de NASA zojuist weten. 
Lees verder/FOTO
Twee mislukte Chinese lanceringen in korte tijd
9 april 2020- De lancering van een Chinese Lange Mars 3B raket is donderdag mislukt waarbij een Indonesische
communicatiesatelliet verloren ging. Het was de tweede mislukte Chinese lancering in minder dan een maand. Op 16 maart mislukte de eerste lancering van de nieuwe LM-7A raket wat leidde tot het verlies van een geheime militaire satelliet.
Rocket Lab plukt eerste trap Electron raket uit de lucht
8 april 2020 - De firma Rocket Lab is in Nieuw-Zeeland er voor het eerst in geslaagd de eerste trap van hun Electron raket op te vangen. Op deze video is te zien hoe de rakettrap door een helikopter werd losgelaten en aan een parachute afdaalde. Een tweede helikopter greep de parachute met een haak en wist de rakettrap een zachte landing op de grond te bezorgen.
Boeing wil tweede onbemande
Starliner testvlucht 
7 april 2020 - Boeing en NASA hebben besloten om een tweede onbemande testvlucht van het Starliner ruimteschip uit te voeren. Een datum is nog niet bekendgemaakt. Bij de eerste vlucht kwam het in een verkeerde baan terecht waardoor het niet kon koppelen met het ISS. Ook bleken er tientallen fouten in de software te zitten. 
Starship SN3 geïmplodeerd tijdens tanktest
3 april 2020- Voor de derde keer is een Starship prototype van SpaceX verwoest tijdens een druktest met vloeibare stikstof. De tank implodeerde deze keer, wat erop duidt dat hij niet stevig genoeg was. SN4, het vierde prototype is al in aanbouw.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

© 2005-2023 Bureau de Toekomst HOME

Web Analytics