Nieuwsarchief november 2006

New Horizons maakt eerste foto van Pluto
Washington, 28 november - De New Horizons sonde die op weg is naar Pluto heeft nu al een eerste foto van het reisdoel gemaakt. 
Lees verder/foto
NASA gaat weer naar Venus
Washington, 22 november - De NASA heeft een nieuwe missie naar Venus gepland. Vesper (latijn voor avondster) moet in 2015 bij de gloeiend hete buurplaneet aankomen.
>Lees verder/foto
NASA geeft Marssonde op
Washington, 21 november - De NASA heeft laten weten het werk van de Mars Global Surveyor als beŽindigd te beschouwen. Sinds 2 november is het contact met de sonde verloren, en men verwacht dat dit niet meer hersteld kan worden.
Rus slaat golfbal in een baan om de Aarde
Washington, 20 november - Woensdagnacht 23 november zal de Russische kosmonaut Michael Mikhail Tyurin een mini-golfbal in een baan om de Aarde slaan. Deze zal na drie dagen in de dampkring verbranden.
>Lees verder
NASA studeert op bemande vlucht naar asteroÔde
Washington, 17 november - De NASA studeert op de mogelijkheid om astronauten naar een zogenaamde Near Earth Object te sturen. Zo'n asteroÔde die in de buurt van de Aarde kan komen is een potentieel gevaar voor onze planeet.
Cassini ziet de Aarde
Een bijzondere opname van de Cassini-sonde toont Saturnus en de Aarde als een klein blauw stipje.
>Zie foto van de week

Eerste testvlucht Kuifjeraket geslaagd
Houston, 14 november - Gisteren heeft de firma Blue Origin een eerste geslaagde testvlucht uitgevoerd met hun "New Shepard" raket die zowel vertikaal opstijgt als landt. De raket moet vanaf 2010 suborbitale vluchten met toeristen gaan maken, net als Virgin Galactic.
>Lees verder
NASA verliest contact met Marssonde
Washington, 13 november - De NASA heeft al ruim een week niets meer gehoord van de Mars Global Surveyor. Vlak voor zijn tiende verjaardag (7 november) had de sonde een probleem met een motor van een zonnepaneel. Na een commando om een reservemotor te gebruiken ging er iets mis.
Computerbug kan shuttle lancering vertragen
Washington, 7 november - Een fout in de computersoftware van de shuttles kan voor uitstel van de volgende vlucht zorgen. Als de lancering later dan 17 of 18 december plaatsvindt, wordt hij tot na 1 januari uitgesteld. De software is namelijk niet in staat om na 31 december de kalender op 1 januari te zetten.
India wil bemande maanvlucht
BANGALORE, 5 november - India wil niet alleen een astronaut in een baan om de aarde brengen, maar er ook een in 2020 op de maan laten landen.Dat is twee jaar later dan de VS. De eerste IndiŽr moet in 2014 rond de Aarde draaien. Ook wil India een eigen GPS-systeem ontwikkelen.
China onthult maankarretje
Beijing, 1 november - China wil in 2020 monsters van de maanbodem ophalen en naar de aarde sturen. Op een lucht- en ruimtevaartbeurs in Zhuhai werd een karretje getoond dat hiervoor gebruikt zal worden.
>Lees verder/foto

 

© 2005-2021 Bureau de Toekomst