Nieuwsarchief mei 2009

Bemanning ISS uitgebreid naar zes leden
Moskou, 29 mei  - De Sojoez TMA-15 is vanmiddag om 14.34u feilloos gekoppeld aan het ruimtestation. Om 16.14 u werd het luik geopend en werden Frank de Winne en zijn collega's welkom geheten door de al aanwizige ISS bemanning.
>Lees verder/FOTO
Frank de Winne vertrokken naar ruimtestation
Baikonoer, 27 mei - Rusland heeft vanmiddag de Sojoez TMA-15 gelanceerd. Aan boord de Belgische astronaut Frank de Winne die als eerste Europeaan commandant van het ISS zal worden.
>Lees verder/FOTO

Atlantis veilig geland in CaliforniŽ
Washington, 24 mei - De space shuttle is vanmiddag om 17.39u geland op Edwards Air force base. De shuttle is 13 dagen in de ruimte geweest.
Shuttle landt vanavond
Washington, 24 mei - De shuttle Atlantis zal hoe dan ook vanavond landen. Als het weer goed is om 17.48 op Kennedy space center, anders op Edwards Air force base in CaliforniŽ.
Rusland wil zijn ISS modules houden
Moskou, 22 mei - Rusland wil zijn gedeelte van het ruimtestation houden nadat dit wordt afgedankt. Dat hebben vertegenwoordigers van de Russische ruimtevaartindustrie tegen de BBC gezegd. De Amerikanen zijn niet blij met dit plan want het zou problemen opleveren...
>Lees verder
Slecht weer vertraagt landing shuttle
Washington, 22 mei - De voor vandaag geplande landing van de space shuttle Atlantis is wegens slecht weer in Florida uitgesteld tot morgen. De landing is nu zaterdag om 15.16u.
Spaceship Two in december klaar
Amsterdam, 21 mei - Het testen van de motor van Spaceship Two, waarmee Virgin Galactic toeristen in de ruimte wil brengen, is voltooid. Dat zei directeur Richard Branson onlangs op een conferentie. Het ruimteschip zal in december klaar zijn, waarna de testvluchten beginnen.
ESA heeft zes nieuwe astronauten
Parijs, 20 mei - De ESA heeft vandaag zes nieuwe astronauten aan de pers voorgesteld. Ze zullen in september met hun basistraining van anderhalf jaar beginnen. Er is ťťn vrouw...
>Lees verder/FOTO
Reparatie Hubble met succes voltooid
Washington, 18 mei - De vijfde en laatste ruimtewandeling door de astronauten van de shuttle Atlantis is geslaagd. Zij vervingen accu's, sensoren en isolatiedekens van de Hubble telescoop. De dekens hadden gisteren vervangen moeten worden maar daar was toen geen tijd meer voor door de problemen met de vastzittende bout.
Ruimtewandeling loopt uit door tegenslag
Washington, 17 mei - De vierde ruimtewandeling van de shuttle bemanning kon niet geheel voltooid worden door een vastzittende bout van een handrail. Astronaut Mike Massimino moest de handgreep met geweld lostrekken. Hierdoor liep de klus uit tot ruim acht uur en kon niet al het geplande werk afgemaakt worden. 

Tweede ruimtewandeling grotendeels geslaagd
Washington, 15 mei - De tweede fase van de reparatie van de Hubble is vrijwel geheel geslaagd. Een set van twee gyroscopen kon niet door een nieuwe vervangen worden omdat deze niet goed paste. Daarom is een opgeknapt oud exemplaar hiervoor gebruikt.
>>Lees verder/FOTO

Lancering Herschel en Planck succes
Kourou, 15 mei - De infrarood telescoop Herschel en de astronomische satelliet Planck zijn onderweg naar hun positie op anderhalf miljoen kilometer van de aarde. De twee instrumenten hebben inmiddels hun eerste signalen naar de aarde verzonden.
>>Lees verder/FOTO

Eerste stap reparatie Hubble succes
Washington, 15 mei - De astronauten van de Atlantis hebben gisteren hun eerste ruimtewandeling met succes voltooid. Doordat er problemen waren met vastzittende bouten duurde de klus langer dan gepland.
Ariane 5 klaar voor lancering
Kourou, 14 mei - Vanmiddag om 15.12 u zal een Ariane 5 de Herschell ruimtetelescoop lanceren. De grootste ruimtetelescoop uit de geschiedenis zal samen met de Planck astronomische satelliet vertekken, die de kosmische achtergrondstraling in kaart gaat brengen.
>>Vanavond om 18.23 u op Nederland 3: Klokhuis over de Herschell<<

Astronauten zetten Hubble vast in laadruim
Washington, 13 mei - De bemanning van de Atlantis heeft de Hubble telescoop te pakken en met de robotarm vastgezet op een draaiplateau in het laadruim van de shuttle.
>>Lees verder/FOTO

Geringe schade aan hitteschild shuttle
 Het hitteschild van de Atlantis heeft lichte schade opgelopen tijdens de lancering maar dit is volgens de NASA niet ernstig.
>>Lees verder/FOTO's

Atlantis vertrokken voor Hubble reparatie
Cape Canaveral, 11 mei - De Space shuttle Atlantis is vanavond om 20.01 u gelanceerd voor de laatste reparatiemissie van de Hubble telescoop. Woensdagavond zal de shuttle bij de Hubble aankomen. Er staan vijf ruimtewandelingen gepland voor al het werk.
>>Lees verder/FOTO's
Obama zet NASA-plannen op zijn kop
Washington, 7 mei - De Amerikaanse president Obama heeft een onderzoekscommissie ingesteld die moet uitzoeken of het huidige NASA-plan voor de Ares raket wel de beste manier is om mensen naar de maan te brengen.
>>Lees verder

Grootste ruimtetelescoop startklaar
Parijs, 6 mei - De Europese Herschell infrarood ruimtetelescoop zal op 15 mei gelanceerd worden, samen met de Planck satelliet die de kosmische achtergrondstraling gaat meten.
>>Zie foto van de maand
India onthuld ontwerp ruimteschip
Amsterdam, 6 mei - Het Indiase ruimtevaartbureau ISRO heeft een tekening onthuld met het ontwerp van het eerste bemande ruimteschip. Dit moet drie ruimtevaarders kunnen ...
>>Lees verder/FOTO

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

© 2005-2021 Bureau de Toekomst

Web Analytics