Nieuwsarchief maart  2008

Leveringsprobleem brandstoftank vertraagt shuttles
Washington, 27 maart - De lanceringen van alle overige shuttlevluchten dit jaar schuiven op door problemen met de levering van de externe brandstoftanks. De Discovery vertrekt 6 dagen later (31 mei) doordat de tank te laat is bezorgd vanwege slecht weer. Maar ook de wijzigingen in de constructie van de tank...
>>Lees verder, met FOTO

XCOR onthult ontwerp ruimtevliegtuig
Los Angeles, 27 maart - De Amerikaanse firma XCOR Aerospace heeft het ontwerp onthuld van hun mini-ruimtevliegtuig, de Lynx. Hiermee kan slechts één toerist naar een hoogte van 61 km worden gevlogen. De Lynx moet in 2010 zijn eerste vlucht maken.
>Lees verder/FOTO

Endeavour maakt nachtlanding
Washington, 27 maart - De space shuttle Endeavour is vannacht geland op Kennedy space center. De shuttle heeft een recordvlucht van bijna 16 dagen gemaakt. Met de shuttle keerde ook de Europese astronaut Léopold Eyharts terug naar de aarde.
Saturnusmaan heeft omstandigheden voor leven
Pasadena, 26 maart - De geisers op de Saturnusmaan Enceladus stoten niet alleen water maar ook organische stoffen uit. Dat bleek uit metingen die de Cassini-sonde heeft gedaan toen deze op 12 maart door de wolk van de geisers vloog. De zuidpool van de maan blijkt ook veel warmer dan ...
>>Lees verder/FOTO
Titan heeft ondergrondse oceaan van water
Pasadena, 20 maart - De Cassini-sonde heeft door radarmetingen ontdekt dat er een oceaan van water en ammonia onder het oppervlak van Titan moet liggen. Diverse plaatsen aan het oppervlak van de Saturnusmaan, zoals heuvels en meren, bleken in de tijd verschoven te zijn. Dat kan alleen...
Lees verder/FOTO

Hubble vindt aardgas op exoplaneet
Washington, 20 maart - De Hubble-telescoop heeft methaan (aardgas) ontdekt in de atmosfeer van een exoplaneet. Deze eerste vondst van een organisch molekuul op een exoplaneet is een doorbraak in het zoeken naar leven buiten het zonnestelsel. Maar de planeet HD 189733b is met een temperatuur van 927 veel te heet om leven te kunnen herbergen. 
ESA lanceert eerste ruimtevrachtschip naar ISS
Kourou, 9 maart 2008 - Vannacht heeft een Ariane 5 raket met succes de Jules Verne in een omloopbaan gebracht. Dit eerste exemplaar van de ATV (Automated Transfer Vehicle) brengt voorraden naar het ISS.
Lees verder/FOTO
Shuttle lanceert Japans lab naar ruimtestation
Washington, 11 maart 2008- Vanochtend (nacht in de VS) is de space shuttle Endeavour met het Japanse ruimtelaboratorium Kibo vertrokken naar het ISS. Ook neemt de shuttle een Canadese robotarm mee.
>>Lees verder, met FOTO
MRO ziet lawines op Mars
Pasadena, 3 maart 2008 - De Amerikaanse Mars Reconnaissance Orbiter heeft een een foto gemaakt van lawines op Mars.
Lees verder/FOTO

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

© 2005-2021 Bureau de Toekomst

Web Analytics