Nieuwsarchief januari 2021

Luchtmacht krijgt eigen communicatiesatelliet
28 januari 2021 - De Nederlandse luchtmacht krijgt binnenkort een eigen nano-satelliet: de BRIK-II. De satelliet gaat technieken voor navigatie, communicatie en aardobservatie testen en moet minimaal drie jaar in de ruimte blijven. Lees verder, met FOTO op de Nederland pagina.
Autoriteiten schrappen lancering Starship 
28 januari 2021 - De Amerikaanse luchtvaartautoriteit FAA gaf vandaag geen toestemming voor de lancering van Starship prototype SN9. >> Meer op de SpaceX pagina. UPDATE: Lancering niet eerder dan maandag.
Sterke wind schrapt lanceerpoging Starship 
25 januari 2021 - SpaceX heeft vandaag een poging om Starship prototype SN9 te lanceren afgebroken. Wel heeft SpaceX afgelopen vrijdag met succes de drie motoren getest. Een volgende poging wordt dinsdag of woensdag verwacht. UPDATE: Lancering op donderdag.
SpaceX koopt olieplatforms als drijvende ruimtehavens
19 januari 2021 - SpaceX heeft twee olieplatforms gekocht om ze om te laten bouwen tot drijvende lanceerplatforms. Directeur Elon Musk wil deze gebruiken om zijn Starship raket op grote afstand van de kust te lanceren. >> Meer op de SpaceX pagina.
Virgin Orbit lanceert 10 satellieten in succesvolle testvlucht
17 januari 2021 - De LauncherOne raket bereikte voor het eerst een baan om de aarde tijdens zijn tweede testvlucht. De vorige poging vorig jaar mei mislukte nog. De raket heeft tien kleine cubesats gelanceerd. LauncherOne wordt eerst onder de vleugel van een Boeing 747 (de 'Cosmic Girl') naar een hoogte van 11 kilometer gebracht. (foto: Virgin Orbit)
lancering LauncherOne

InSight's 'Mol' blijft voorgoed steken in Marsbodem
15 januari 2021 - De NASA heeft het opgegeven om de 'mol', een thermometer die tot vijf meter diep in de bodem moest doordringen, verder omlaag te krijgen. Meer op de Mars pagina (met foto)
Blue Origin test vandaag eerste capsule voor ruimtetoerisme
14 januari 2021 - Blue Origin zal vandaag de eerste testvlucht van haar ruimtecapsule voor  passagiers via live-stream uitzenden. Meer info, foto en de link op de ruimtetoerisme pagina.
Starship SN9 test motoren drie keer in één dag
13 januari 2021 - SpaceX heeft vandaag de motoren van Starship prototype SN8 drie keer laten proefdraaien. Elke test duurde amper een seconde. Lees verder op de SpaceX pagina
UPDATE: video van nieuwe 'vang'-methode voor landing Starship
zie de SpaceX pagina

Nieuwe testvlucht Starship misschien al zondag
7 januari 2021 - SpaceX gaat misschien al zondag Starship prototype SN9 lanceren. De raket heeft gisteren de motoren een paar seconden laten proefdraaien en is nu klaar voor de start. 
Rusland wil Sojoez in anderhalf uur naar ISS laten vliegen
4 januari 2021 - Roscosmos directeur Rogozin wil een van de toekomstige Sojoez vluchten
al na anderhalf uur, één omloopbaan, aan het ISS laten koppelen. Het record staat nu op drie uur. Wanneer dit gaat gebeuren, liet hij niet weten.
SpaceX wil nieuwe 'vang'-methode voor landing Starship eerste trap
4 januari 2021 - SpaceX wil de 'Super Heavy' raket, de eerste trap van Starship, zonder landingsgestel direct laten landen op het lanceerplatform. "We gaan proberen de Super Heavy Booster te vangen met de lanceertorenarm, ... Lees verder

 

 

 

 

 

 

 

 

 

© 2005-2021 Bureau de Toekomst HOME