Nieuwsarchief december 2008

SpaceX voltooid eerste Falcon-9 op de Cape
Cape Canaveral, 30 december - Het eerste exemplaar van de nieuwe Falcon-9 raket van SpaceX is klaar. De raket moet nu nog overeind gezet worden en kan dan binnenkort gelanceerd worden.
>>Lees verder/FOTO
China bouwt grootste radiotelescoop ter wereld
Shanghai, 27 december - China is begonnen met de bouw van een 500 meter grote radiotelesecoop, FAST genaamd (Five-hundred-meter Aperture Spherical Telescope). Deze moet in 2013 klaar zijn en zal tien keer beter zijn dan de beroemde Arecibo-telescoop. 
SpaceX en Orbital winnen grote NASA contracten
Washington, 24 december - De NASA heeft twee miljardencontracten voor de bevoorrading van het ISS aan SpaceX en Orbital Sciences gegeven. Deze firma's moeten 20 ton vracht lanceren als de shuttle met pensioen is. SpaceX bouwt hiervoor de Falcon-9 raket en Orbital de Taurus II. 
Astronauten ISS vervangen experimenten
Washington, 23 december - De astronauten Mike Fincke en Yury Lonchakov hebben gisteren tijdens een ruimtewandeling enkele experimenten vervangen aan de buitenkant van het station.
>>Lees verder/FOTO

Russisch GPS systeem nadert voltooiing
Moskou, 15 december - Een Proton-M raket zal op 25 december drie Glonass navigatiesatellieten lanceren. Daarmee wordt het systeem uitgebreid tot 22 satellieten. Er zijn er 18 nodig om ...
>>Lees verder/FOTO
Shuttle weer terug op de Cape
Washington, 12 december - De space shuttle Endeavour is op de rug van een 747 geland op Cape Canaveral. Door slecht weer was de terugkeer enkele dagen vertraagd. Het tandem vertrok afgelopen woensdag.
>>FOTO

Moederschip Virgin Galactic start testvlucht
Londen, 12 december - White Knight Two, het vliegtuig dat het toeristenschip Spaceship 2 omhoog moet brengen, zal voor kerstmis met testvluchten beginnen. Dat vertelde directeur Whitehorn aan het blad New Scientist.
>>Lees verder/FOTO

Rusland en China samen naar Mars
Shanghai, 5 december - Rusland en China zullen in oktober volgend jaar allebei een sonde naar Mars sturen. Deze zullen samen met een Russische raket gelanceerd worden. De Chinese Yinghuo-1 zal in augustus 2010... 
>>Lees verder/FOTO

Uitstel voor Amerikaanse Marsmissie
Washington, 4 december - De NASA heeft vandaag bekend gemaakt dat de lancering van de Mars Science Laboratory (MSL) is uitgesteld tot 2011. Het testen en oplossen van problemen kost teveel tijd. De MSL is een grotere versie van de Marswagentjes Spirit en Opportunity.
>>FOTO

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2005-2021 Bureau de Toekomst