Nieuwsarchief september 2008

Eindelijk succes voor SpaceX met Falcon-1
Kwajalein atol, 29 september - De vierde lancering van de Falcon-1 raket is een succes. De raket kwam precies in de geplande omloopbaan. Eind 2008 wil SpaceX de zware Falcon-9....
>Lees verder/FOTO

Het sneeuwt op Mars
Pasadena, 30 september - De Phoenix Marslander heeft ontdekt dat het sneeuwt op Mars. Met lasermetingen is vastgesteld dat er in de atmosfeer sneeuw ontstaat. Die is echter al gesublimeerd (in damp overgegaan) voordat deze de grond kan bereiken.
Lees verder/FOTO

Shenzou-7 veilig op aarde geland
Beijing, 28 september - De bemanning van de Shenzou-7 is vannacht veilig op aarde teruggekeerd.
>>Lees verder/FOTO's

China voert eerste ruimtewandeling uit
Beijing, 27 september - De ruimtevaarder Zhai Zhigang heeft vanochtend als eerste Chinees een ruimtewandeling uitgevoerd. Deze duurde 14 minuten, een stuk korter dan het geplande half uur.
>>Lees verder/FOTO

Chinese ruimtewandeling zaterdag
Beijing, 26 september - De ruimtewandeling zal zaterdag 10.30 Nederlandse tijd starten.
China lanceert bemande missie - morgen ruimtewandeling
Beijing, 25 september - Om 15.10u Nederlandse tijd is de Shenzou 7 gelanceerd met aan boord drie Taikonauten. Het is de derde bemande Chinese ruimtevlucht. Morgen staat de eerste Chinese ruimtewandeling op het programma.
>>Lees verder/FOTO

Planeten botsen op elkaar
Amsterdam, 24 september - Amerikaanse astronomen hebben ontdekt dat er recent twee planeten op elkaar zijn gebotst rond een dubbelster op 300 lichtjaar afstand.
>>Lees verder

Progress gekoppeld aan ruimtestation
Washington, 17 september - Het ruimtevrachtschip Progress M-65 heeft vanavond aangelegd bij het ISS. Doordat 'Houston' nog steeds gesloten is, werd de koppeling begeleid vanuit reservevlucht- leidingscentra in Austin (Texas) en Huntsville (Alabama). 'Houston' gaat maandag 22 septmeber weer open.
Orkaan Ike vertraagd koppeling Progress
Houston, 12 september - De koppeling van de Progress M-65 aan het ruimtestation ISS, die vandaag had moeten plaatsvinden, is uitgesteld tot 17 september. Het controlecentrum in Houston is gesloten vanwege de komst van de orkaan Ike.
Nieuwe ruimtepakken onderweg naar ISS
Moskou, 11 september - Gisteravond is de Progress M-65 gelanceerd naar het ISS. Aan boord van het Russische ruimtevrachtschip zijn behalve de gebruikelijke voorraden ook twee nieuwe Russische Orlon-ruimtepakken voor de bemanning.
Eerste beelden van Astero´de Steins
Darmstadt, 6 september - De Europese Rosetta-sonde heeft de eerste foto's overgeseind van de astero´de. Het object ziet er uit als een diamant.
Lees verder/FOTO

Rosetta vliegt langs astero´de Steins
Darmstadt, 5 september - Het Europese controlecentrum heeft vanavond de eerste signalen van de Rosetta-sonde ontvangen die bevestigen dat hij langs de astero´de Steins is gevlogen. De afstand tot het object was 800 km. Morgen zullen de eerste beelden ontvangen worden. (zie foto rechts)
ATV Jules Verne verlaat ISS vanavond
Parijs, 5 september - Het eerste Europese ruimtevrachtschip (ATV) Jules Verne zal vanavond loskoppelen van het ISS en in de atmosfeer verbranden. De vlucht van de ATV was een groot succes. Alle systemen werkten volgens plan. 
Atlantis aangekomen  op lanceerplatform
Cape Canaveral, 5 september - De space shuttle Atlantis is gisteravond aangekomen op lanceerplatform 39A. De shuttle zal op 10 oktober gelanceerd worden voor de laatste onderhoudsmissie van de Hubble-telescoop.
Lees verder/FOTO
Twee shuttlevluchten uitgesteld
Washington, 5 september - De NASA heeft de lancering van twee shuttles verschoven. De Atlantis vertrekt twee dagen later, op 10 oktober en de Endeavour (STS-126) vertrekt nu op 12 november.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Rosetta bij Steins

ę 2005-2021 Bureau de Toekomst

Web Analytics